Pečení kváskového chleba v remosce

Pekla jsem chleba jako všichni – v troubě. Čirá náhoda (rozbitá nová trouba) mě nasměrovala k remosce. Koupit chleba si už nedovedu představit – dokud mi budou smysly a ruce alespoň trochu sloužit, budu ho péci. V čemkoliv a kdekoliv.

Těsto čekalo v ošatce v lednici a mě napadla spásná myšlenka – stařičká, skoro padesátiletá remoska po mamince ve sklepě…

Prolétla jsem internet, jestli někdo takto peče (moc lidí jsem neobjevila), pár receptů našla a nakonec si zvolila svůj způsob, logikou podpořený – a ono to vyšlo!

Dokonce tak, že už z měsíců začínají být roky a peču jen v remosce. Trouba byla po peripetiích vrácena prodávajícímu, já si koupila dokonce ještě lepší, ale chleba peču stále jen v remosce. A proč ? Jednak dosti velká úspora elektřiny; a ještě větší pohodlí.

V žádném případě nikoho neodrazuji od trouby! Výsledek obojího pečení je jiný. Mně osobně se pečení i upečený chleba z remosky zalíbil velmi. Ku své velké spokojenosti v ní upeču každý, který si zamanu. Rodina rovněž spokojená.

Pečení chleba v remosce

Jak začít?

Nejprve je potřeba koupit, vypůjčit nebo najít na půdě remosku. Pak už to jde skoro samo.

Existují dvě velikosti. Ty se rozměrem od samého počátku její výroby až dodnes téměř neliší. O třetí, malinké Minorce pro jednu osobu se záměrně nezmiňuji – nedá se na chleba prakticky použít. Výběr záleží pouze na tom, jak velké chleby hodláte péci a jakého tvaru. A neméně důležitá otázka – na jaké další druhy kulinářství ji chcete používat.

V tzv. “malé” Original, průměr kolem 24 cm, upečete s úspěchem chleby do 900 g, ideál je cca 750-800 g. Větší nedoporučuji – déle se pečou, jejich vršky se pálí, nejsou tak dobře propečené, o kůrce ani nemluvím.

Ve “velké” Grand, průměr kolem 32 cm, se dají upéci chleby do 1,4 kg. Já nerada tak velké peču, prakticky už vůbec. Za mě lépe 1-1,2 kg. Naopak v ní někdy peču i malé 3/4 kilové pecínky. Jsou krásné celé s křupavou kůrkou.

Lze upéci jakékoliv těsto, co jste zvyklí – neexistuje speciální recept jen do remosky, který zaručí úspěch. Je to jako s troubou – co dobře či nedobře připraveného do ní vložíte, to taky vyjde.

Spočítejte si váhu všech surovin ve svých receptech, eventuálně si váhu bochníku upravte pro danou velikost remosky. Pokud je to nad vaše síly, těsto zvažte před vložením do ošatky a „ufikněte“ tolik, co je navíc pro zdárný výsledek upečení ve vaší remosce..
Vložte tento kousek těsta do uzavíratelné nádoby, uschovejte v lednici a použijte při příštím pečení jako preferment. Pekařský slovníček zde.

Prostě musíte u remoskového pečení vždycky vědět, kolik těsto váží – kvůli velikosti ošatky a následně výběru remosky. Přejdete velmi nemilému překvapení, že těsto se do ošatky či vaší jediné remosky nevejde. Na první pohled bez zkušeností se vám nemusí zdát těsto velké.

Až remosku uzavřete, zapnete a začne péci, všechno může být jinak a je pozdně bycha honit..

Často čtu, že mnozí pak urychleně zapínali troubu a dopékali tam. Chleba byl najednou moc velký jak začal v remosce nabývat.

Příprava remosky před pečením

Není téměř žádná! Máte-li mísu hliníkovou, vymažte nebo vložte do ní pečící papír či fólii spolu s chlebem.
Já postupuji tak, že položím vystřižený papír (fólii) na ošatku s chlebem, nasadím mísu a převrátím. Papír mám zastřižený do kruhu, velikost asi centimetr pod okraj mísy, aby se zbytečně nepálil. U chlebů tvaru veky jen ustřihnu z role obdélník a rovněž přiložím na ošatku.

Dříve jsem papír mačkala, namáčela a vkládala do remosky, pak teprve těsto… Uf, už ne, je to zbytečná práce.

Teflonovou mísu nevymazávejte ani nevkládávejte folii– zbytečně byste zhoršovali pečící vlastnosti teflonu. Navíc v teflonové míse se chleba nepřichytí (pokud není hodně poškrábaná).

Samotné pečení v remosce

Remosku nenahřívejte, vložte do studené.

Naprosto se mi to osvědčilo. I druhým pekařkám a pekařům, jak zjišťuji. Doporučuji chleba vkládat lehce nedokynutý, pak se krásně otevře. I ten z lednice nebo mrazáku můžete dát rovnou do remosky. Může se stát pouze to, že se pak o nějaké minuty déle peče.

Jestli má někdo potřebu remosku nahřívat a pak pracně vkládat chleba – ať tak činí. Nemám zkušenost. Jen vím, že když jsem potřebovala upéci ihned další chleba, nahřátý vršek remosky rychleji pekl a chleba dříve hnědnul i se pálil. Musela jsem velmi brzy přikrýt alobalem a nebyla jsem vůbec  spokojená.

Já s klidným srdcem říkám, že to je naprosto zbytečné, protože remoska je sice jistý druh trouby, přesto zcela v něčem jiný. Velice rychle se zahřeje a teplota  je celou dobu pečení konstantní kolem 180°C.

Neroste bochník. Voda se pečením vypařuje z chleba a utváří vlhké prostředí v remosce; dostačující pro tak minimalistický volný prostor kolem. Je vidět i sražená pára na skle remosky, která se postupně odpaří a část vyjde otvory ve víku ven.

Je dobré občas tyto otvory “prošťouchnout” špejlí, právě proto, aby pára mohla odcházet; mohou být zanesené .

V malé remosce se peče cca 45 minut. Víko nezvedejte, jen v případě potřeby přikrytí alobalem, když se tzv. “pálí ”vršek chleba.

Má zkušenost je taková, že se to obvykle neděje, pokud nedáte péci více těsta  než je optimální pro velikost remosky a není použito mnoho cukru či jiného sladidla v těstě.

Ve velké pečte cca 45 až 55 minut – dle velikosti bochníku.

Teflon a hliník

Mám obojí…

Jsou rozdíly mezi pečením na “holém” hliníku nebo potaženém teflonem, ale i teflonová remoska je z hliníku; teflon je jen nepřilnavá vrstva.
Samotný hliník lépe vede teplo, ale není to rozdíl zásadní. Na tom trvám. V teflonové remosce jsou časy pečení o trochu delší. Záleží jen na vás, jak moc tmavou kůrku vespod chleba chcete.

Pro tmavší výsledek je pak dobré vystřihnout kolečko z alobalu a vrch chleba po zapečení přikrýt, tj. asi po 25–30 minutách. Prodlouží se doba pečení a spodek chleba více zhnědne.

Další možnost a tu jsem zvolila – firma velice ochotně na objednávku zašle mísu nepotaženou teflonem. V hliníku peču pouze chleba, nic jiného. A proč? Špatně, opravdu hodně špatně se hliník čistí a po mase se mi „drbat“ hliníková mísa tedy opravdu nechce.

Oproti tomu je teflon zázrak. Stačí vytřít nebo opláchnout vodou se saponátem a je hotovo.

Když vím, že bude potřeba pečené přikrýt, nedělám to hned na počátku, ale za polovinou doby pečení nebo až ke konci. Například u  buchet dříve, protože obsahují více cukru a tedy dříve “chytají” barvu, přikryji tedy již po 20 minutách a asi 30 minut dopékám.
Zbytečně nedávejte velkou dávku, nechte klidně větší  mezery mezi nimi. Všechno, co platí pro chleba, platí i pro jiná těsta – méně je někdy více.

Berte časy jako přibližné, protože každý máme jiné požadavky na barvu a vypečenost. Co má jeden za výbornou barvu, druhému se zdá moc světlé nebo naopak spálené.

Po upečení vyndejte chleba na mřížku. Neroste ani teď, je to zbytečné, chleba změkne i tak.

Pekla jsem v remosce i mazanec, pizzu, různé moučníky – výborné. Mimochodem – pizza je naprosto skvělá! Krásně se odpaří vrchním ohřevem voda z tekutějších ingrediencí. I ovocné koláče jsou skvostné.

Praktická poznámka

U hydratovaných těst se dá vložit do remosky posuvná obruč na dort kolem chleba, lépe tak udrží tvar. Totéž u malého chleba do velké remosky. Mám ale zkušenost, že chleba pod obručí je světlejší. Je dobré ji po zapečení chleba sundat a dopéci bez ní.

Dávejte pozor na poškrábání u teflonových remoskových mís – ošatky mívají po obvodu kovové spony! To byl první popud, ne teflon, že jsem si pořídila i mísu hliníkovou. Málem jsem teflon zničila.
Toto nehrozí u ošatek z lisované celulózy, slaměných a pletených z pedigu.

Postupem času jsem začala péci hodně hydratovaná těsta u chlebů výhradně v malé remosce (Original). Výsledek je výborný, stěna mísy chleba podrží, už žádné obruče a spol. Prostě chleby excelentní. Tyto recepty si přepočtu nebo rovnou „stvořím“ ve váze jen  cca 700-750g.

Kdo je spokojený se ¾ kilovým bochníčkem a netouží po větším, je malá remoska skvělá volba pro všechny druhy chleba.

Velká má ještě jednu výhodu – dají se v ní péci chleby tvaru veky. Ty peču s velkou oblibou „jen“ kilové. U těchto chlebů je opravdu důležité hlídat nakynutí, aby se chleby nerozjely do šířky.

Začátečníkům doporučuji, aby se zpočátku sžili s remoskou, nešíleli ihned s vysokou hydratací a pekli velikostně menší chleby.

Někde jsem četla, že někteří pekaři vkládají do velké remosky další nádoby, ve kterých pečou menší chleby. Nemohu k tomu napsat žádný komentář, protože jsem to ani jednou nezkoušela.

Zde na blogu v receptáři kvasový chleba najdete spoustu receptů do obou druhů remosek.

V troubě peču samozřejmě taky – třeba koláče. Jestli milujete troubu, pečte v ní – nemusíte dělat všechno, co ostatní.

Nevysmívejte se “troubám”, ale ani “remoskám”. A jestli naopak máte opravdovou touhu to vyzkoušet, udělejte to…

Já momentálně ve 100% peču chleba v remosce (co bude „zejtra, kdožpak ví?“), ostatní podle toho, kolik je zrovna u nás strávníků.

Ani vám neprozradím, jak velký „vozový park“ remosek mám… Možná by to vypadalo, že jsem blázen. Nebo byste ani neuvěřili.

Prostě mám moc ráda tento báječný, nenáročný a jednoduchý přístroj s jedním ovládacím knoflíkem.

 

101 odpovědí na “Pečení kváskového chleba v remosce”

  1. Lidunko blahopřeji Ti ke krásnému blogu, máš ho nádherně upravený a co hlavně, pro nás věčné začátečníky, krásně poučné. Mohu Ti za sebe slíbit, že určitě budu tvé stránky navštěvovat a získávat tak cenné rady při pečení chleba. Jsem také závislá na pečení chleba v remosce a byla jsi to Ty, která mne na to pečení nasměrovala. Protože mi na chalupě špatně funguje trouba, tak jsem velmi potěšeně uvítala rady s pečením v remosce. Stále uvažuji o koupi nové, větší a věřím, že určitě jednou bude. Teď mi slouží dvě a velice dobře. Tobě přeji do budoucna, stále novou inspiraci a hodně dobrých přátel kolem sebe. Vlaďka H.

    1. Vladěnko, tvoje psaní mě hřeje jako Jaslovské Bohunice – děkuju! Jen zpětnou vazbou člověk neustrne a má chuť něco dělat dál…
      DĚKUJU ještě jednou z celého srdce.

    2. Krásně napsáno, já díky tobě obohatila domácnost o tři staré remosky, vlastním i tu mrňavou minorku. Na upečení jedné kuřecí čtvrtky boží! Také peču chleby už jen v remosce, což teď v těch vedrech bylo požehnáním. Recepty sip přepočítám a opravdu ta gramáž funguje. Ale u nás doma stejně nejvíc frčí bourák s podmáslím. Přeji krásný zbytek léta a remosce zdar! Jitka

    1. Dobrý den, Dášo. Mně se to zdá zbytečné – oproti troubě je stále vlhké malé uzavřené prostředí. Kropívala jsem také po vyndání z trouby – když jsem měla chleba posypaný škrobem. To se pak lesk zvětší.
      Jinak jsem kropila málokdy – když jsem měla pocit, že je silná kůrka. On chleba stejně za nějakou dobu změkne (kůrka).

  2. Liduska blahozelam. Krasne si to.napisala. A vo vsetkom s Tebou suhladim, len by som to nevedela na takej urovni napisat. Ano remoska je super. Tiez peciem na 95%v nej. Mam zatial dve.

  3. krásně jsem si početla… Liduš, skvělý blog, naprosto úžasné recepty a konečně sepsáno tak, aby i „momentálně zaostalý“ (já) pochopil. Moc děkuji a přeji hodně spokojených čtenářů, resp. pekařů 🙂

  4. Lidko, k té obruči mě jen napadá – aby chleba nebyl světlý, stačí ji nechat jen těch prvních 15-20 minut, pak sejmout, aby v Grand hezky tmavnul i po bocích. JInak je pravda, že pocínovaný plech nevede teplo dobře, je to spíš znouzectnost, aby člověk nemusel mít remosek více:)

    A blog je krásný!

  5. Dobrý den, včera jsem poprvé vyzkoušela upéct chleba (bourák) v remosce. Je to ještě ten starší typ, ale funguje spolehlivě. Musím říct, že za cca 3 měsíce, co kváskový chleba peču, je ten z remosky nejpovedenější. Nádherně vyběhl do výšky a krásně se propekl. Vypadá téměř jako ti krasavci na Vašich fotkách 🙂 A navíc žádné nahřívání trouby a zapařování, což je velké plus. Takže já už stoprocentně zůstávám u pečení v remosce. Díky za tip a moc krásné stránky se skvělými recepty:-) Hanka

  6. Dobrý den,po delší pauze se vracím k pečení kváskového chleba a dnes jsem objevila vaše stránky, jsou jedním slovem úžasné.Při čtení receptů a všech vašich zkušeností jsem skoro ani nedýchala nadšením.Zatím jsem pekla jen podle základních receptů,ale už se nemůžu dočkat až postupně vyzkouším všechny vaše recepty.Remosku mám doma odloženou již asi 20let,tak jestli bude fungovat 🙂 určitě ji vyzkouším a pokud to pujde,tak dokoupím teflonovou misku.Přeji mnoho úspěchů jak v životě tak v pečení a děkuji za vaše stránky,Marcela

  7. Dobry den. Dekuji moc za krasne stranky. Pecu v troube, ale trochu jste me nalomila na remosku. Musim si ale koupit novou, takze nerozhodnost. Koupim si radeji velkou (kvuli jinym tvarum chleba) nebo malou (kvuli kulatemu)? Moc predem dekuji za odpoved.

    1. Dobrý den, Olinko. 🙂 Tohle za Vás bohužel nerozhodnu… Ale všechny chleby na blogu můžete upéci v troubě. Jsou jen velikostně do remosky, jinak recepty jsou univerzální.

  8. Vy nespite? 😊 Dekuju za rychlou odpoved. Presla bych na remosku hlavne kvuli uspore. Jde mi o to, jestli se maly chleb dany do velke studene remosky roztece na placku, nebo ne. Jestli ano koupim malou a velke chleby posupajdi do trouby.

    1. Aha, tak to jsem nerozuměla. 🙂 Peču ve velké i malé chleby. Nerozjedou se, pokud nejsou moc hydratované nebo překynuté. Do remosky vkládám lehce nedokynuté.

  9. Dobra, rozhodla jste to! Jsme vetsi rodina, takze spis uzivime velkou. Posledni prosba, abych nesahla vedle…radeji s okenkem, nebo bez. Dam na Vás. Jinak, z Vasi knihy mam velikou radost. Tesim se moc. Objednana dnes v noci.

  10. Milá paní Lído, mám dotaz, jakou značku Remosky máte. Dívala jsem se a je víc výrobců, takže ani bych nevěděla kterou vybrat. Chtěla bych trochu menší, abych mohla využít i na jiné pečení a jsme jen dva, ale hlavně bych chtěla na chleba.
    Máte moc pěkný blog a spoustu pěkných receptů.
    Děkuji Lenka.

    1. Dobrý den, Lenko. 🙂
      Děkuju za pochvalu!
      Pravá Remoska je jen ve dvou velikostech – Grand a Original. Přečtěte si článek zde na blogu Pečení v remosce. Já mám staré i nové. Jakou velikost využijete je jen na Vás. 🙂 Nevím, jací jste jedlíci, jestli vaříte do zásoby, atd.

  11. Děkuji za rychlou odpověď, článek jsem četla a právě proto uvažuji nad koupí, teď jen vymyslet jak velkou 😂, no dám tomu pár dní.
    Mám strach, že když vezmu větší, že se budou chleby rozjíždět.
    Moc děkuji. Lenka.

  12. Milá Lído, Remosku jsem dostala – starou hliníkovou a dnes upečený chleba. Je úžasný, sice jsem ještě nezakrojila,ale je dokonalý – krásná kulatá bambulka 😃. Při pečení, jse se stále chodila dívat, jak to vypadá, bylo to lepší než televize 😆. Už se těším, až budu zkoušet Vaš recepty. Přeji hezký večer. Lenka.

  13. Lído, dobrý den.
    Někde v odkazech jste psala, že „…firma pošle i hliníkovou nádobu…“.
    Prosím moc, mohla byste nám všem napsat, která firma? Protože firma Nadeta-Zdeněk Prášil měla v nabídce hliníkovou nádobu na starý typ remosek a už ani tu neposílá – zrušená výroba.
    Moc děkuji za informaci.
    Ola H.

  14. Tak to je bezvadné. Co tedy můžu udělat pro to, abyste mi jí sehnala?
    Nevím, jestli je to důležité, ale mám tenhle typ: Remoska R22F TC.
    Moc Vám předem děkuju
    Ola H.

    1. Já remosky opravdu nesháním, nejsem jejich zaměstnanec. 🙂 Jen v ní peču.
      Najděte si prosím jejich stránky a napište e-mail s vaším požadavkem. A domluvíte se. Tak jsem to udělala i já. 🙂

  15. Dobrý den,pecu druhý mesic…Vas blog a fb pecem pecen jsou mi velkou inspirací.Vše máte nádherně a srozumitelně popsané..ntak ted poprve chleba v male remosce…diky,ze si najdete čas radit nam nezkušeným…zuzka

  16. Prosím, mám prosbu o radu…poprvé peču v remosce, předtím asi 10 dobrých pokusů v troubě….šlo to ok, jedná se o „bourák“, po třičtvrtě hodině vypadal krásně, ale překvapilo mě ze spodu, světlounký, žádné dunění po poklepání…tak jsem ho obrátila, co to udělá….udělala jsem někde chybu??..děkuji…Jana Kašparová

      1. Dobrý den, také ráda peču v chleba v remosce, ale dneska jsem byla nucena vrazit ošatku do lednice, honem zapnout troubu s litinovým hrncem a modlit se, aby těsto nepřekynulo. Těsto kyne ve velké ošatce tak na kilo a více a já jsem zjistila, že nevím, jak jej dostat do remosky, ošatka je větší než velká remoska, takže nasadit nelze. Těsto na bouráka vypadá moc pěkně a nechtěla jsem ho deformovat nějakým nešikovným překlopením do formy. Můžete mi prosím poradit, jak na to? Ale stejně už budu dělat raději menší chlebíky. Moc děkuji

        1. Dobrý den. 🙂
          Do malé i velké remosky jsem si pořídila ošatky na které jde nasadit nádoba od remosky až ke dnu a jen překlopím a otočím.
          Do velké používám kulatou i oválnou.

          1. Dobrý deň, aké rozmery ošatky by ste odporučili na pečenie v originál malej remoske? Ďakujem za odpoveď aj za skvelé rady a recepty na blogu!

  17. Dobrý deň, aké rozmery ošatky by ste odporučili na pečenie v originál malej remoske? Ďakujem za odpoveď aj za skvelé rady a recepty na blogu!

  18. Dobrý den, obdivuji Vaše krásné chleby, sice peču v troubě,ale máte krásnou kůrku myslím, že je od pohledu jiná než ta, co se dělá v troubě….ale co mě nikdy nenapadlo kůru takto zdobit….max. jej pořežu žiletkou, můžete mi poradit, jak děláte ty krásné květy na kůru, myslím, že na velikonoční nebo sváteční chleba je to krásný nápad…je to kakao, přes nějakou folii? pokud se pletu moc, Vás poprosím o Vaši vychytávku.
    Miluju vůni pečeného chleba a zkouším různé poměry a pečení z různých druhů mouky se záparou i bez a moc Vám děkuju za Váš inspirativní web, zdraví
    Kačka

    1. Dobrý den. 🙂
      Děkuju za milá slova.
      Ano, ty ornamenty dělám přes šablonu – tmavé kakaem, bílé moukou. Synu cedníčkem s velmi drobnými očky, aby to nebyla lavina. 😁
      Ať se Vám daří, Kačko. ❤️

  19. Dobrý den. Krásný popis pečení chleba v remosce.Mám remosky obě velikosti.Chtěla bych se zeptat kolik stojí hliníková forma když si ji objednám u Remosky ? Děkuji a hezký den.

    1. Dobrý den.
      Děkuju za pochvalu. 🙂
      K té nové stojí cca 1000 Kč. Ke starým opravdu nevím, jestli dělají – nemám jinak s firmou nic společného. Tedy kromě toho, že ráda peču v remosce. 😁
      Napište jim e-mail a domluvíte se.

  20. Remoska mi leží v hlavě asi měsíc a ještě jsem se nerozhoupala 🙂 Zatím peču ve skle se studeným startem a nově mám pizza kámen. S tím se zatím sžívám.Remoska mě láká hlavně kvůli pečení v létě, protože i bez pečení mám v kuchyni přes 25 stupňů. Vaše chleby jsou nádherné, ale to určitě nebude jen Remoskou 🙂

      1. Čas asi dozrál 🙂 Dnes mi volala tchán, se kterým jsme se o Remoskách bavili (oni bohužel kdysi dvě vyhodili), že teď narazil na 20% slevu v jednom obchůdku, kam chodí a jestli mi ji má vzít ,padla porada po telefonu s manželem a hurá Remoska bude – velká s okénkem. A teď můj dotaz…můžu do ní dát 750g chléb jen tak nebo musí mít obruč okolo? Malou jsem nechtěla, protože věřím,že nebude jen na chléb a doma je nás 6.Moc děkuji a přeji krásný den.

  21. Dobrý den, tak jsem četla váš článek a říkala jsem si, proč ten bochník neroste a dokonce dvakrát a bylo to úplně nesmyslné… A pak jsem pochopila, že bochník nemám rosit! Čeština je krásná a já mám dlouhé vedení 🙂
    Jinak se chci podělit o svůj pekařský příběh. Peču asi od března, vcelku zdárně, ale ten provoz trouby kvůli jednomu bochníku mi přišel dost neekonomický. Váš článek mě přesvědčil, že se dá zkusit remoska. I jala jsem se prohledávat internetové bazary, nechtělo se mi kupovat novou. Než jsem však cokoli koupila, tak jsem navštívila mamku a říkala jsem jí o svém záměru pořídit remosku. Mamka na to ať počkám, hrabala v komoře a vytáhla jednu s tím, že má tuhle navíc, ať si jí vezmu. Prý ji dostala od babičky k svatbě (a asi jí ani moc nepoužívala, neb jsem o ní nevěděla). Tak teď peču v remosce, co je starší než já a jsem nadmíru spokojená, chleby mi připadají ještě o chlup lepší než z trouby. A je to taková pohoda, bez rozehřívání a manipulace s horkým plechem. Děkuji moc za skvělé povzbuzení a polopatický návod jak na to.

    1. Dobrý den. 🙂
      Já si koupila litinový hrnec do trouby a peču stejně skoro pořád v remosce. 😁
      Za prvé je to velká úspora elektřiny a za druhé neskutečné pohodlí.
      A to mé know-how nenahřívat remosku funguje skvěle. 🙂
      Ty staré pečou opravdu nejlépe.
      Jsem ráda, že se Vám daří.

  22. Remosku jsem nakonec obdržela s velkým nadšením,ale pečení v ní se mi nedaří 🙁 Zatím tedy jen 3 pokusy,ale ani jeden chleba nevyběhl a mám placáky.Tak nevím, co dělám špatně. Vaše remoskáčky jsou nádherné a já mám pěkné ze skla a z kamene a z Remosky ne. Nevím, kde dělám chybu.Tak jsem minule v Remosce pekla kuře s bramborem,aby byla trouba volná na chleba.

  23. Dobrý den,paní Ludmilo

    ráda bych Vás poprosila o radu.Chtěla bych si koupit remosku,protože 30 let stará mě opustila.Vy uvádíte,že pro větší chleba je vhodná remoska o průměru 32 cm,ale výrobce má max.29 cm. Bude vhodná pro chleba cca do jednoho kg?

    Jinak chci poděkovat za Vaše užasné stránky,kde se mi dostalo mnoho cenných rad.Několik let jsem pekla kváskový chleba v pekárně,ale pak jsme ochutnali u známých chleba z trouby a byl bezkonkurenčně lepší.Myslela jsem,že když to umím v pekárně,tak v troubě to bude brnkačka a proč bych se někde radila-„já zkušená pekařka“.Ale po několika nezdárných pokusech,jsem dospěla k názoru,že vlastně nic neumím a s pokorou teď vyhledám rady zkušenějších.Zakoupila jsem si i Vaši knihu „Upečeno s láskou“ a je to teď moje nejoblíbenější čtení.Jenom se trochu ztrácím v pekařských počtech a celkové hydrataci-no matematika nikdy nebyla moje hobby.

    Děkuji za odpověď a přeji krásné prosluněné léto
    S pozdravem Alena Malcová

    1. Dobrý den, Alenko. 🙂
      Stará remoska má tento průměr u horního rantlu, do kterého zapadá topné víko. Nové remosky již rantl nemají a víko nasedá na nádobu. Takže ty rozměry dál jsou stejné. Čili toho se obávat nemusíte, že bude remoska menší. 🙂
      Chleba do 1 kg v ní rozhodně upečtete pohodlně. Peču i 1,2 kg.
      Ta hydratace je celkem jednoduchá záležitost – stačí spočítat tekutiny v těstě a vydělit veškerou moukou, započítávají se i ingredience v kvásku.
      Ale až se trochu rozpečete, přijdete na to třeba i sama. Ze začátku “útočí” na člověka mnoho informací a může se cítit ztracený.
      Ať se daří! ❤️

  24. Dobrý den, teoreticky jsem se připravovala dlouho 😃. Děkuji za všechny cenné rady. Můj první pokus byl kváskový chleba z žitné mouky upečený v remosce. Je to samozřejmě časově velmi náročné – 12 hodin rozkvas, skoro 4 hodiny kynutí těsta, 1 1/2 hodiny kynutí v ošatce + pečení. Bochníček jsem dala do studené remosky, pekla 40 minut + 15 minut pod alobalem. Mám teflonovou remosku, takže bez vymazání formy a bez pečícího papíru. Výsledek je úžasný. Kdo ještě váháte, jděte do toho, je to snazší než myslíte! Hezký den všem …

Napsat komentář k Lida G. Zrušit odpověď na komentář