Cibulový chléb pro pana Berku

Ač se může zdát, že chleba jsem pekla pro nějakého pana Berku, není to až tak úplně pravda. Má ho rád můj muž. Krajíce mizí rychlostí blesku, já protáčím trochu vyčítavě oči směrem k manželovi.

„Byl tady asi nějaký pan Berka. Je na cibuli…,“ pravil potutelně muž.

Ve skutečnosti mám velkou radost, že panu Berkovi tak moc chutná.

Cibulový chléb

Tento chléb poměrně často peču i bez cibule, navíc s těstem se naprosto skvěle pracuje. Nikdy nezbyde ani krajíček, protože alespoň trocha žita v chlebu je v naší rodině žádaná.

Prostě bez žita není pro některé lidi chleba chlebem. Tedy chleba, který se nikdy nepřejí.

Každou chvíli se zamýšlím nad jiným recepisem – jsou to výzvy. Člověk vyzkouší ledacos a pak se zase vrací k tomu „obyčejnému“. Trocha osmažené  cibule „udělá“ zcela jiný chleba, troufnu si říci luxusní a ještě provoní celý dům.
Kdo nemá rád cibuli, může vynechat. I bez ní to je skvělý chléb. Velikostí akorát do malé remosky.

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 plná lžička žitného kvásku
  • 80 g vody
  • 80 g žitné celozrnné mouky (můžete napůl s chlebovou)

Vše smíchejte ve nádobě (sklenici), přikryjte a asi za 8hodin bude rozkvas v teple hotový. Odeberte 150 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení.

Celozrnný 100 %rozkvas je hustý a nepadá po vyzrání dolů. Někdy i špatně plave, což nemusí nutně znamenat, že není hotový. Pokud nedokážete odhadnout jeho zralost, přidejte do rozkvasu o 20 g vody více (tu uberte z množství tekutiny do těsta). Rozkvas bude o trochu řidší a lépe se pak  odhaduje jeho zralost.

Dále si připravíme

  • 390 g mouky – 90 g pšeničné celozrnné (nebo žitné chlebové) a 300 g pšeničné chlebové
  • 260 – 270 g kefíru nebo napůl s vodou, stačí i samotná voda u tohoto těsta
  • 1 lžička melasy nebo sladěnky
  • 2 vrchovaté lžíce osmažené cibule
  • 8 g soli
  • kmín dle chuti
  • malá odlivka vody – asi 30 g
  • ošatku velikosti na 750 g těsta (malá remoska)

Finální postup

Jako první si osmažte drobně pokrájenou cibuli na sádle. Nechte zchladnout a vykapat na cedníčku tuk. I tak ho zbyde dost.

Do mísy robota vložte kvásek, tekutinu a melasu. Prošlehejte metličkou a přisypte mouku. Lehce spojte vařečkou, aby nezůstala suchá místa a nechte odpočinout (proběhnout autolýzu) 30 minut.

Teprve nyní přidejte cibuli a sůl s kmínem. Vše polejte odlivkou vody a nechte hnětat robot cca 8–10 minut.

Přendejte těsto do vhodné nádoby vytřené olejem, kde bude kynout 2 hodiny. V této době přeložte těsto 2x po 40 minutách – párkrát natáhněte při každém překladu v míse kolem dokola a jakmile „klade odpor“, přestaňte.

Po dalších 40 minutách vyklopte těsto na pomoučený vál a stočte do požadovaného tvaru. Vložte do škrobem vysypané ošatky, rovněž jím bochník „ohlaďte“. Vršek těsta posypejte jemně chlebovou pšeničnou moukou přes sítko. Ošatku umístěte do plastového boxu a dejte kynout do lednice při teplotě +4 °C na několik až 12 hodin.

Dobu neuvádím, lednice je velmi individuální záležitost, obzvláště při závěrečném kynutí. Po vyndání z lednice můžete nechat dokynout v teple 1/2  až 1 hodinu – dle stavu těsta .

Upečete ve studené remosce 45 minut. Pečení v remosce zde.

Nebo v troubě – zde.

Střída jako pápěří, výborný chutný chleba vonící cibulí.

Napsat komentář