Ač se může zdát, že chleba jsem pekla pro nějakého pana Berku, není to až tak úplně pravda. Má ho rád můj muž. Krajíce mizí rychlostí blesku, já protáčím trochu vyčítavě oči směrem k manželovi.
„Byl tady asi nějaký pan Berka. Je na cibuli…,“ pravil potutelně muž.
Ve skutečnosti mám velkou radost, že panu Berkovi tak moc chutná.
Cibulový chléb
Tento chléb poměrně často peču i bez cibule, navíc s těstem se naprosto skvěle pracuje. Nikdy nezbyde ani krajíček, protože alespoň trocha žita v chlebu je v naší rodině žádaná.
Prostě bez žita není pro některé lidi chleba chlebem. Tedy chleba, který se nikdy nepřejí.
Každou chvíli se zamýšlím nad jiným recepisem – jsou to výzvy. Člověk vyzkouší ledacos a pak se zase vrací k tomu „obyčejnému“. Trocha osmažené cibule „udělá“ zcela jiný chleba, troufnu si říci luxusní a ještě provoní celý dům.
Kdo nemá rád cibuli, může vynechat. I bez ní to je skvělý chléb. Velikostí akorát do malé remosky.
Suroviny
Na rozkvas
- 1 plná lžička žitného kvásku
- 80 g vody
- 80 g žitné celozrnné mouky (můžete napůl s chlebovou)
Vše smíchejte ve nádobě (sklenici), přikryjte a asi za 8hodin bude rozkvas v teple hotový. Odeberte 150 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení.
Celozrnný 100 %rozkvas je hustý a nepadá po vyzrání dolů. Někdy i špatně plave, což nemusí nutně znamenat, že není hotový. Pokud nedokážete odhadnout jeho zralost, přidejte do rozkvasu o 20 g vody více (tu uberte z množství tekutiny do těsta). Rozkvas bude o trochu řidší a lépe se pak odhaduje jeho zralost.
Dále si připravíme
- 390 g mouky – 90 g pšeničné celozrnné (nebo žitné chlebové) a 300 g pšeničné chlebové
- 260 – 270 g kefíru nebo napůl s vodou, stačí i samotná voda u tohoto těsta
- 1 lžička melasy nebo sladěnky
- 2 vrchovaté lžíce osmažené cibule
- 8 g soli
- kmín dle chuti
- malá odlivka vody – asi 30 g
- ošatku velikosti na 750 g těsta (malá remoska)
Finální postup
Jako první si osmažte drobně pokrájenou cibuli na sádle. Nechte zchladnout a vykapat na cedníčku tuk. I tak ho zbyde dost.
Do mísy robota vložte kvásek, tekutinu a melasu. Prošlehejte metličkou a přisypte mouku. Lehce spojte vařečkou, aby nezůstala suchá místa a nechte odpočinout 30 minut. Pokud použijete více celozrnné mouky, prodlužte na 40 minut.
Teprve nyní přidejte cibuli a sůl s kmínem. Vše polejte odlivkou vody a nechte hnětat robot cca 8–10 minut.
Přendejte těsto do vhodné nádoby vytřené olejem, kde bude kynout při pokojové teplotě asi 2 hodiny. Těsto se má 2x zvětšit. Pokud máte doma chladněji, může to být klidně o hodinu déle.V této době přeložte těsto 2x až 3x po 40 minutách – párkrát natáhněte při každém překladu v míse kolem dokola a jakmile „klade odpor“, přestaňte.
Po dalších 40 minutách vyklopte těsto na pomoučený vál a stočte do požadovaného tvaru. Vložte do škrobem vysypané ošatky, rovněž jím bochník „ohlaďte“. Vršek těsta posypejte jemně chlebovou pšeničnou moukou přes sítko. Ošatku umístěte do plastového boxu a dejte kynout do lednice při teplotě +4 °C na několik až 12 hodin.
Dobu neuvádím, lednice je velmi individuální záležitost, obzvláště při závěrečném kynutí. Po vyndání z lednice můžete nechat dokynout v teple 1/2 až 1 hodinu – dle stavu zvětšení těsta. Lednici s klidem můžete vynechat; na lince vykyne během 1 1/2 až 3 hodin.
Upečete ve studené remosce 45 minut. Pečení v remosce zde.
Nebo v troubě – zde.
Střída jako pápěří, výborný chutný chleba vonící cibulí.
Jeden kulatý, rovněž z remosky. .
Velmi chutny chlebik. Odporucam.
U nás též oblíbený! 🙂
Peču hodně podobný, s přidáním špaldy, a pouzivam hotovou předsmaženou cibulku z Ikey, tak 5 lzic na bochnik, chlapi to milujou 😉👌
Jj, syn mi přivezl z ciziny taky sušenou. Je to bez práce. 🙂
Mouky se dají pozměnit.
Dobrý den, lze melasu/sladěnku nahradit něčím jiným? A to finaální stočení do ošatky, nemáte náhodou návod někde tady? Hledala jsem, ale nenašla. Děkuji za odpověď 🙂
Dobrý den.
Na stáčení bohužel žádné video u sebe nemám. Sladěnku můžete vynechat, občas dávám med, ale s ním opatrně, má jinou chuť. Může někomu vadit.
Velmi děkuji za tak expresní odpověď 🙂 jdu zkoušet první chléb, tento se mi líbí, asi vynechám lednici (nemám místo na velký box) a remoska už se těší na svou novou úlohu. Díky za skvělý blog plný inspirace.
Lednici klidně vynechejte. 😊 Přeju hodně úspěchů! 😊💙
Perfektná stránka.Dnes pečiem cibulový chléb pro pána Berku. Neviem sa dočkať kedy vyskúšam všetky recepty na chlebík pečený v remoske.
Ďakujem, Eva
Ať se daří a mám radost! 🙂❤️
Dobrý večer, mužu vynechat stáčení do ošatky a rovnou stočit do remosky a po 1 a 1/2 hod. dát péct?
To můžete, ale tvar chleba bude takový jako široký pařízek.
Chleba kopíruje tvar nádoby, ve které kyne.😊
Remoska nám umřela, přívodní šňůra odešla do křemíkového nebe a nejde a nejde sehnat náhradu. Tak to zkusím v troubě, protože to vypadá skvěle a už cítím, jak to bude vonět 🙂
Samozřejmě v troubě můžete taky. 😊
Dobrý den, šňůra by měla jít sehnat, remosky by byla škoda, zkuste google
Dobry vecer s drobmymi obmenamy muk sa mi chlieb krasne dari, len sa mi lepi pri prekladani do osatky, ale to este natrenujem. Prosim, omylom sme kupili celozrnnu spaldovu hrubu muku, kolko g. mozem pouzit do cesta, aby vyrazne neovplivnila celkovy vysledok? Dakujem Lucka
Max. 1/4.
Ať se daří. 🙂
Tak už kyne v lednici. Těsto je úžasné. Skvěle se s ním pracuje. Bohužel jsem zapoměla udělat cibulkj🤦♀️🤦♀️😃takže bude bez, ale věřím, že i tak bude výborný, jako všechny chleby podle Vás🙏
Bude! 😊
Dobrý den, stále tak nějak hledám správnou kombinaci špaldy a žita pro chlebík. Tento vypadá výborně, jen chápu, že u žita se méně hněte. Měla byste nějaký tip?
Teď nechápu na co typ? 🙂
Myslela jsem úpravu mouk, jak vhodně kombinovat špaldu a žito bez pšenice:)
Můžete. Špalda je taky pšenice. 🙂
Dobrý den, zdá se mi chleba trochu sladší od cibule, je v tom nějaký trik :-), nebo třeba více solit….. děkuji
Záleží na tom, kolik jste jí tam dal. 😊 Můžete ho trochu přisolit.