Pondělní jogurtový chléb se semínky

Nové věci u mě vznikají většinou náhodně a dost často za okolností, kdy něco ze surovin dojde či nového přibyde. Tentokrát došlo.

Jela jsem na besedu do jedné knihovny za čtenáři a zájemci o knihu Upečeno s láskou. Vždycky s sebou vozím na ochutnání dva tři chleby dle recepisů z knihy. A také něco na ně. Vybrala jsem Cibulový chléb pro pana Berku a ten druhý byl nový – došel domácí kefír… A protože bylo pondělí a našla jsem v lednici zbytek jogurtu, jmenuje se stejně.

Pondělní jogurtový chléb se semínky

Peču většinou chleby tak velké, aby se vešly do malé remosky čili tak 700–800 g ve váze syrového těsta. Kdo studoval moje recepty, ví, že hodně často používám jako tekutinu ředěný domácí kefír vodou nebo i samotný. Moc se mi to osvědčilo – chleba je dlouho vláčný. Nám velice chutná. Zde jsem ani moc nekombinovala mouky a na závěr přihodila hrstičku semínek do těsta. I v Přepyších všem moc chutnalo a já měla velkou radost. Špalda mu dodá pěknou barvu a přidá jemně oříškovou chuť.

Chleba má cca 75–80 % hydrataci – když zvolíte první či druhou variantu u tekutiny. Vyzkoušejte!

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 lžička žitného kvásku
  • 80 g žitné mouky chlebové se lžící celozrnné
  • 80 g vody

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), přikryjte a asi za 8 hodin bude při pokojové teplotě rozkvas hotový. Odeberte 140 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení.

Takto vypadá dobře připravený žitný rozkvas.

Dále si připravte

  • 400 g mouky – 300 g pšeničné chlebové a 100 g špaldové celozrnné
  • 280–300 g vody s jogurtem dle savosti mouky – na váhu si postavte nádobu na tekutinu a do ní dejte 2 plné polévkové lžíce jogurtu a přilejte vodu do zde uvedené váhy; rozšlehejte
  • 9 g soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 hrstka semínek – dýňové a slunečnicové, je to cca 2 plné lžíce
  • 1 rovná kávová lžička medu

Finální postup

Do mísy od robota vložte rozkvas, nalejte jogurtovou vodu, med a rozmíchejte. Přisypte mouku a jen spojte tak, aby nezůstala žádná suchá místa a nechte přikryté 40 minut zrát – proběhnout autolýzu.
Poznámka: nelijte hned tekutinu všechnu – sledujte, jak je těsto husté. Každá mouka snese jiné množství vody. Lépe dolít než „utopit mlynáře“ a neustále přidávat do řídkého těsta mouku.

Nyní přisypejte sůl a hrst semínek. Na sůl většinou ještě naleju pár lžic vody. Nechte robota hníst asi 8 až 10 minut. Vyhnětené těsto přendejte do olejem vymazané nádoby s víkem. Zde bude kynout přibližně 2 až 3 hodiny (dle okolní teploty). Během této doby několikrát těsto přeložte stylem tahání za uši – uchopte cíp a přeložte na druhou stranu těsta několikrát po obvodu mísy.)

Překládám po 30-40 minutách, mám nataženou minutku, kterou nosím s sebou… Pro jistotu – abych nezapomněla.

Dobře vykynuté těsto zvětší 2x objem a je krásné vláčné, plné bublin. Vyklopte ho na lehce podsypaný vál a stočte dle vašich zvyklostí do ošatky. Tu si předem připravte a vysypte rýžovou (nebo pohankovou moukou).  I bochníček před vložením „pomazlím“ touto moukou.  Někdy šetřím a použiji bramborový škrob. Vršek těsta v ošatce ještě popráším chlebovou moukou.

Na kynutí mám nakoupené plastové boxy s víky a do nich ošatky vkládám. Utvoří se v nich vlhké žádoucí mikroklima. (Pokud nemáte nic, poslouží stejně dobře na kynutí i větší plastová taška.) Zde nechte bochník kynout cca 1 a ½ až 2 hodiny.
Ve velkém teple se může první i druhé kynutí zkrátit!  Vždy musíte těsto občas zkontrolovat.

Vykynutý bochníček upečte v malé remosce – 45 minut, v troubě či litině. Předem pečením můžete naříznout několika řezy žiletkou nebo nazdobit i jinak. Do remosky nařezávám pokaždé, protože v remosce chleba praská a tímto jsou praskliny koordinované, estetičtější; přesto stále velmi rustikální.

Znovu připomínám – do remosky lehce nedokynutý. Totéž když chcete chleba s otevřenými řezy i po upečení z trouby.

Vláčná, měkká střída.

Krajíce – jen zakousnout…

18 odpovědí na “Pondělní jogurtový chléb se semínky”

  1. U nás byl sice ve čtvrtek, ale měl obrovský úspěch.. tohle jsem ještě nezažila, aby mi bublinkoval před stocenim do osatky před očima 🤭 určitě jsem nedělala naposledy ❤️

  2. Podařil se. Je skvělý. Včera upečený, dnes sežrán🤣🙈pardon. Dnes znovu dávka 1,5. Ve velké remosce, jen potřeboval více času na upečení. Opět se povedl, kynul pod rukama. Překonal Bouráka. Všichni doma děkujeme. Budeme se těšit na další dobroty od Vás. Zdravíme z Plzně. 🌞🍀

  3. Nejlepší chleba co jsem kdy pekla. Může se utlouct celá rodina, jak je dobrý. Těsto kyne pod rukama, skvěle se s ním pracuje. Je krásně nadychané. Báječný recept. Díky moc 😍👍

  4. Výborný chlebík. Pekla jsem již několikrát a vždy se povedl. Chutná celé rodině.
    Děkuji a chválím celkově i Vaše stránky. Děkuji

  5. Dobrý den, již dvakrát jsem zkusila jogurťák stočit do ošatky a dát na 12 hodin do lednice a pak do remosky, ale nikdy mi tak krásně nevyskočil, jako když ho dám péct hned po cca hodinovém kynutí v ošatce. Nezkoušela jste to taky prosím? 🍀Pěkný den

    1. Dobrý den. 🙂
      Pečte tak, jak vám vyhovuje. Já s chleby “zacházím” jak potřebuju – někdy lednice, ale ponejvíce v teple. Nic není striktní, pokud to nejsou speciální chleby s minimem kvásku.

Napsat komentář