Monkey Bread – opičí chléb

Když se rozhodnete upéct tento plněný slaný koláč, kterému se říká opičí chleba, bude těžké vydržet až do úplného konce a již nezačít s konzumací samotné náplně…

Patří k trhacím chlebům – jednotlivé dílky se dají díky náplním od sebe lehce odtrhávat a sousta vkládat rovnou do pusy. Pečou se variace sladké a slané. Recept níže je zrovna ta slaná. Jaký je jeho skutečný a velmi zajímavý původ, si můžete přečíst zde.

Náplň může být jednoduchá, jen ve formě bylinek, koření a nějaké výraznější chuti, třeba česneku. Vše se zamíchá do oleje nebo rozpuštěného másla a kousky těsta se ve směsi obalí. Fantazii se meze nekladou, protože upečené díly se mohou namáčet i do nějaké omáčky, kterou máte rádi. U nás vede česnekový domácí kečup.

Dopřála jsem strávníkům bohatější náplně – osmažila dobrou slaninu s kořením, česnekem a cibulí, přidala i strouhaný parmazán, bylinky. Kvalitní sýr rozhodně doporučuju!
Samotné těsto je na suroviny nenáročné, není potřeba ho nijak moc obohacovat tukem, vše dodá náplň.

A proč bude těžké vydržet? No, protože už když tu slaninu škvaříte a rozmáčknete do ní česnek, přidáte koření, omamné vůně vstoupí do vašeho chřípí a člověk má co dělat, aby v té pánvi něco vůbec zbylo…

Těsto je se slánkem (co to je zde), moc dobře se s ním pracuje, velmi vláčné, skvěle kyne. Můžete si ho vyválet jako štrúdl, nakrájet na pásy a ty dát do toustové formy… Přiznám se, že toto je mnohem rychlejší a pokud existuje jednodušší varianta, tedy méně pracná, na chuti a výsledku nic neměnící, já se jí velmi ráda ujmu…
A je to moc dobré!
Když se sejde více jedlíků, doporučuji dvojitou dávku a naskládat do větší formy nebo pekáče na buchty.

Lze zadělat klasicky s 15 g čerstvého droždí do těsta a celkově bude pak tekutiny 300-315 g. Zkrátí se i první kynutí v míse, asi na 1 hodinu. Postup stejný.

Z těsta je naprosto skvělá pizza zde.

Recepis

Suroviny

Na slánek

  • 8 g soli
  • 80g vody
  • 6-8 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Preferuji spíše vyzrání v lednici 12-24 hodin.

Prostě večer uložím slánek a druhý den (kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po vytažení z lednice ven. Mohou být kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní vodou.

Na náplň

  • 200 g libovější kvalitní slaniny nebo prorostlé šunky
  • 4 stroužky česneku
  • ½ lžičky pepře
  • 2 až 3 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce nasekané natě z cibule
  • 1 střední cibule
  • ½ lžičky oregana čerstvého nebo sušeného
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 1/2 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 3 lžíce oleje na pánev
  • 50 g másla do náplně /nebo oleje

Slaninu a cibuli pokrájejte na drobné kousky…

… česnek utřete nebo protlačte lisem a vše vložte do rozehřátého oleje na pánev. Škvařte a pilně míchejte do zezlátnutí. Odstavte z plotýnky.

Vyškrábněte obsah pánve do mísy. Přidejte kousky másla, ty se krásně teplem rozpustí. Až vše téměř vystydne, přisypte pepř a čerstvé bylinky, i půlku nastrouhaného sýra…

…a vše promíchejte. Jako na fotografii tuk musí být viditelný, aby bylo v čem obalovat kousky těsta.

Lze zaměnit za jiné druhy bylinek, které máte po ruce a rádi konzumujete. Záleží jen na vás. Nevynechávejte pepř, cibuli a česnek, dodají chuť; i kdybyste měli doma jen samotnou petrželku a nic jiného.

Na těsto

  • slánek
  • 500 g hladké mouky
  • 4 lžíce nebo 35 g dobrého oleje
  • 220-235 g vody
  • 20 g cukru

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to spíše nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá, klidně vše z lednice.

Do mísy robota nalejte slánek, přidejte olej, cukr i vodu (část, asi 1/5 si nechte stranou. Dolévejte vodu, když je potřeba, ale nedosypávejte další mouku navíc).
Přisypte prosátou mouku a hněťte do vyvinutí lepku, asi 15-20 minut. Zpočátku na nižší stupeň, pak na vyšší.

Těsto je hotové, když je lesklé, vláčné, nechytá se mísy, nejlépe průsvitné na „okénko“. Samozřejmě lze hníst vařečkou, jen časy se prodlouží, naše ruce tak výkonné přeci jen nejsou.

Přendejte je do vyolejované transparentní nádoby.

Zde bude kynout asi 1 až 2 hodiny – má zvětšit 2x objem.

Mezitím si připravte formu o průměru cca 24 cm. Může to být nižší bábovka, věnec, dortová či obyčejný kastrol. Já vybrala dortovou a doprostřed jsem pak umístila kužel na bábovku. Ten ale není nutný.
Formu vystelte fólií, odpadá vymazávání. Nebo použijte vystřižený pečící papír.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu.

Nejprve rozdělte na poloviny a z každé z nich musíte mít alespoň dalších 12 kousků, čili celkem 24.

Úplně ideální je počet 48, protože malé kousky se více obalí náplní, ale přiznávám bez mučení, že toto praktikuji zřídka – práce je to piplavá…
Tady nerozvažuji, protože se pečou vlastně jako jeden koláč, ne samostatně, nemusí být všechny až tak stejné.
Každý dílek trochu vyválejte, zakulaťte.

Buď nechte tak nebo kuličky po krátkém odpočinku (5 minut) vyválejte ve 20 cm hady a udělejte uzlík jako na tkaničce. Lépe do sebe kousky zapadnou, ale nutné to vůbec není!

Každý kousek „protáhněte“ v náplni, naberte jím pokaždé i trochu té hustější složky a vkládejte postupně do formy. Co zbyde v míse, navrstvěte navrch. Obsah by měl dosahovat do 3/4 formy, nabyde ještě kynutím a pečením.

Naplněnou formu přikryjte čepicí do sprchy a nechte asi 30-50 minut znovu nakynout. Alespoň o polovinu by mělo těsto znovu nabýt.

Troubu rozehřejte na 180 °C horkovzduch nebo horní spodní ohřev. Před vložením do trouby posypejte obsah ve formě ještě strouhaným sýrem.

Pečte přibližně 30 minut. Vyzkoušejte špejlí, zdali je těsto upečené a nelepí se.

Ještě teplé vyndejte z formy a konzumujte. Pokud něco zbyde, i druhý den je stále měkké. Je to kalorická, velmi návyková bomba.

Neskutečně dobré peříčko… Upečeno z Pekárkovy mouky.

Mizí rychlostí blesku.

Mňam! Dobrou chuť!
Vaše Lida ❤

48 odpovědí na “Monkey Bread – opičí chléb”

  1. Prosím pěkně , ještě jsem nikdy slánek nezkoušela a tak prosím o radu , na slánek použít čerstvé kvasnice nebo sušené? Děkuji moc

      1. Dobrý den, mohla bych si celý monkey bread nachystat, včetně obalení ve slanině, večer (dala bych to na noc ledničky) a péct až ráno? Sýr bych dala až před pečením. Kynutí přes noc v lednici používám často, ale nevím co by s tím udělalo to obalení v oleji a slanině.

        Moc děkuji za odpověď 🙂

        1. Dobrý den.
          Teoreticky je možné všechno. Já ho takto nedělala, ale za zkoušku nic nedáte. Pokud vůbec nevykyne, nechte dokynout v teple nebo dejte do studené trouby.

  2. Liduško prosím vás nemáte prosím recept na svatební koláčky???mám za úkol upéct,ale ještě jsem je nikdy nepekla ač moc ráda peču,ale nemohu dohledat na google jich je spousta jen nevím který vybrat a vaše recepty jsou u nás zatím top🙂

  3. Paní Lído, jste mi velkým vzorem (něco jako královna pekařek a cukrářek). Vaše stránky navštěvuji pravidelně a vždy s nadšením zkouším nové recepty. Vždyť já si kvůli slánku kopila i tu speciální váhu, čehož v žádném případě nelituji. S běžnou vánou se slánkové těsto opravdu dělat nedá.
    Slánek je pro mě naprostým překvapením a recepty z něj jsou fantastické. Opičí chléb jsem pekla již několikrát a vždy jsme se tak krásně přejedli – to těsto je jako pavučinka. Naposledy jsem rozválela a udělala jako šneky. Každopádně mám Vás moc ráda. Děkuji za lidičky jako jste Vy. Krásné dny a hlavně hodně zdraví

    1. Milá Gábinko,
      děkuju za krásné a mile psaní, které mě moc potěšilo. ❤️ Jsem ráda, že moje psaní a práce má smysl i pro druhé lidi. Ať se daří a přeju mnoho úspěchů se slánkem i v životě. 🍀

  4. Dobrý den,asi to bude znít jako agitka z dob minulých,ale „se slánkem na věčné časy a už nikdy jinak“. Už něco pamatuju,ale neznám těsto se kterým by se tak dobře pracovalo a výsledný produk byl tááák úžasně nadýchaný. Zatím byl čas jen na Opičí chleba,ale chystám se na vánočku . Moc děkuji,že jste dala výsledky svého bádání k dispozici všem.
    Ljubica

  5. Dobrý den, šlo by vše nachystat – jak je uvedeno v receptu a dát přes noc do lednice stim že se upeče az druhý den k obědu?
    Děkuji 😉

  6. Dobrý den, poprvé jsem slyšela o slanku a hned jsem musela vyzkoušet. Opičí chleba je prostě boží. Nikdy se mi tahle nic nepovedlo. Děkuji za recept, inspiraci. A už objednávám knihu.

  7. Dobrý večer paní Lido, právě jsme si utřeli ruce od „opičáka“ a je to opravdu PECKA!Už jsem podobný chleba zkoušela dřív, ale s kvasnicema a výměnou poloviny hladké mouky za žitnou mi chleba nikdy pořádně nevykynul.Byla jsem zvědavá, jak se to povede se slánkem a dopadlo to na jedničku 👍
    Děkuji za Váš čas, za slánek a za recepty na pečení velmi podobných dobrot jako z dětství od babičky a mamky 😊Pochází též z pohraničí poblíž Jemnice a Slavonic.
    Přeji hezké dny, Lenka.

  8. Prosim o radu, bylo by mozne v nejake finalni casti ho dát do lednice? Potrebuji ho pect rano a idealne ho rovnou soupnout do trouby a ne se s kulickami tvarovat az rano. Moc dekuji za radu.

  9. Dobrý den, šlo by uhnětené těsto nechat kynout na lince do rána jako těsto na Korutanský hrnec? Děkuji.

  10. Zdravím Vás velmi šikovná ženo. Miluju Vaše stránky a recepty, a taky je vřele doporučuji dál.Už jsem vyzkoušela všechno možný a vždy se povedlo. Teď mám v troubě opičáka, na dnešní seriálové koukání z holkama, určitě bude výborný jako všechno ostatní co jsem od vás pekla. Jsem Vás velký fanda, jen tak dál, krásná práce ❤

  11. Dnes jsem pekla, je mňamózní, vynikající, prostě žravý. Jsem ráda, že jsem na stránky narazila, a těším se, až upeču chléb. Pečivo sice běžně peču, už nekupujeme, ale nemůžu se dočkat, až ochutnáme další slánkové a další a další. Jupííí… děkuji za božský recepis, ať se daří, a já jdu studovat vaše další úžasné recepty.

  12. Pokud zadělám bez slánku, má se 8g soli do těsta přidat? V které fázi, pokud ano? Vzpoměl jsem si na to až když už je chleba v troubě, tak snad nebude moc sladký 🙂

  13. Dobrý den, recept jsem vyzkoušela a nemá chybu!
    Potřebovala bych poradit jestli je možné si připravit vše do formy,přes noc nechat v lednici kynout a ráno dát péct.
    Děkuji Eva

Napsat komentář