Tento recepis jsem objevila založený v jednom sešitě. Kdysi jsem ho pekla hojně. Je u něho název bochánek. A to mě mátlo, když jsem hledala v uložených receptech mazance. Ale bochánek se mazanci dříve také říkalo.
Pokračovat ve čtení „Bochánek (mazanec) podle tety Kláry“Máslové večky
Máslové žemličky od teta Anny milujeme a proč ne máslové večky se slánkem? Recept jsem dosti obměnila, vynechala žloutek, změnila i tvar. Jsou křupavé, výborné!
Pokračovat ve čtení „Máslové večky“Donuty z kvasu
Úplně jednoduše donut = kobliha s dírou. Bývá to velmi častá svačina amerických policistů. Americká kobliha neboli donut (též doughnut), je pečivo z kynutého těsta, tvaru plochého prstence. Smaží se ve vysoké vrstvě oleje do tmavší zlaté barvy.
Pokračovat ve čtení „Donuty z kvasu“Páj (Pie)
Rodina se rozrůstá s věkem synů. S nejmladším i o americkou část. Ochutnala jsem díky ní koláč páj s pekanovými ořechy – to je sladká dobrota!
Pokračovat ve čtení „Páj (Pie)“Crumble
Rychlý, jednoduchý a skvělý crumble, v tom je jeho kouzlo. Podobá se ovocnému koláči, ale nemá těsto, jen drobenku. Pochází pravděpodobně z Anglie, ale oblíbený je na celém světě.
Prý vznikl během 2. světové války, kdy vládl přísný přídělový systém a šetřilo se moukou na sladkostech. Proto vynalézavé anglické kuchařky vytvořily drobenku s vločkami, kterou zasypaly ovoce z vlastní zahrady.
Pokračovat ve čtení „Crumble“Varhule – alias blbouny, čili kynuté knedlíky
U nás doma název varhule, alias kynuté plněné knedlíky všech velikostí. Z téhož neplněného těsta se dělaly i knedle jako příloha.
Pokračovat ve čtení „Varhule – alias blbouny, čili kynuté knedlíky“Makovky de luxe
Další varianta známých makovek… U těchto jsem použila máslo a malé množství zakysané smetany. Jsou vláčnější a déle měkké. Zakysané výrobky (pokud mám po ruce), přidávám velmi často. Třeba jen lžíci jogurtu do staré receptury nebo pár lžic podmáslí.
Pokračovat ve čtení „Makovky de luxe“Kváskové vafle
Nebojte se kvasových vaflí. Velmi jednoduché. Udělejte si je z pšeničného kvásku nebo i žitného. Dají se zužitkovat i přebytečné kvásky při jejich zakládání. Naprosto skvělá snídaně.
Pokračovat ve čtení „Kváskové vafle“Vícezrnné burgerové bulky
Tohle pečivo máme moc rádi nejen plněné masem, ale i sladké. Tedy já. Mužská část raději maso nebo pomazánku.
Pokračovat ve čtení „Vícezrnné burgerové bulky“Jidášky pro Adélku
Letos si osmiletá vnučka přivezla svůj recept. Povídali si o Velikonocích ve škole. Nakonec jsme spolu pekly ty moje, již ze zadělaného těsta. Její recept z domova také přidávám.
Pokračovat ve čtení „Jidášky pro Adélku“