Z tohoto jednoduchého těsta můžete vytvarovat nejen šneky – je určené k plnění a nejlépe k nočnímu kynutí. V lednici vydrží až dva dny.
Pokračovat ve čtení „Skořicové šneky alias kanelbullar“Bábovka či jiný koláč ze zbytků kvasu
Co se zbytky kvasu z krmení? Škoda vyhazovat drahou mouku…
Pokračovat ve čtení „Bábovka či jiný koláč ze zbytků kvasu“Máslový zamotanec s lievito madre
Skvělé těsto, které by se ani nemuselo plnit a stačilo by pouze nějakým způsobem vytvarovat – dobře vypracované bude mít krásnou nadýchanou střídu.
Pokračovat ve čtení „Máslový zamotanec s lievito madre“Männele – mikulášské pečivo II
Letos jsem zvolila mikulášské pečivo vykrajované a kynuté.
Pokračovat ve čtení „Männele – mikulášské pečivo II“Cecilky II
Poprvé jsem je pekla před 2 lety ze slánku a proč Cecilky, co to je slánek, najdete zde .
Babka
Babka je židovské pečivo, ale peče se po celém světě pod různými názvy. Těsta jsou buď velmi jednoduchá nebo naopak bohatá o máslo a vejce. Protože to je plněný moučník, a v tomto případě tučnou a velmi sladkou náplní – ořechovou či čokoládovou, na tuku a vejcích jsem tentokrát v těstě trochu šetřila.
Pokračovat ve čtení „Babka“Kefírový meruňkový koláč
Velmi dobrý, poměrně rychlý koláč, na léto jako stvořený. Můžete použít různé jiné ovoce a na ně se velmi hodí drobenka. Ovšem meruňky jsou „topka.“
Pokračovat ve čtení „Kefírový meruňkový koláč“České buchty II – sváteční
Jsou jemnější variantou Českých buchet I zde. Byly roky pohromadě a recepty jsem nyní rozdělila, je to takto více přehlednější.
Obsahují více žloutků i tuku, směs másla a sádla. Kdo má pocit, že mu sádlo až tak nevoní, přidá jen máslo. Jinak sádlo je výborný tuk ku prospěchu vláčnosti těsta. Ráda přidávám jen samotné. Vyzkoušejte někdy.
Pokračovat ve čtení „České buchty II – sváteční“Bochánek (mazanec) podle tety Kláry
Tento recepis jsem našla po letech založený v jednom sešitě. Kdysi jsem ho pekla hojně. Je u něho jiný název – bochánek. A to mě mátlo, když jsem hledala v uložených receptech mazance. Ale bochánek se mazanci dříve také říkalo.
Pokračovat ve čtení „Bochánek (mazanec) podle tety Kláry“Máslové večky
Máslové žemličky od teta Anny milujeme a proč ne máslové večky se slánkem? Recept jsem dosti obměnila, vynechala žloutek, změnila i tvar. Jsou křupavé, výborné!
Pokračovat ve čtení „Máslové večky“