Jeden ze synů – Matěj – má rád rýži. Lepší je napsat, že rýži miluje – uvaří si ji třeba jen samotnou, a ještě teplou sní.
„Můžeš zkusit chleba s rýží, mamko?“
Můžu…
Uvažovala jsem ještě o nějaké přidané hodnotě – a tou je mrkev + lněné semínko.
Chleba je neuvěřitelně vláčný, vlahý, jemný, chutný, troufnu si neskromně napsat skvělý.
Myslím, že toto teď bude u nás nějakou dobu hit. Těsto je na dva menší chleby do malé remosky.
Matějův rýžák s mrkví
Suroviny
Na rozkvas
- 1 lžíce žitného kvásku
- 140 g vody
- 140 g žitné mouky (míchám půl napůl žitnou celozrnnou a chlebovou)
Vše smíchejte e vhodné nádobě, poté přikryjte víčkem a asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. Použijte 220 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení.
Dále si připravte
- 500 g mouky – 100 g celozrnné špaldové, 100 g hladké špaldové a 300 g pšeničné chlebové mouky
- 320 g kefíru s vodou – poměr zvolte dle sebe
- 230 g vařené vychladlé rýže basmati nebo jiné
- 60–100 g hrubě strouhané mrkve
- 16 g soli
- 30–50 g lněného semínka
- 1 lžíci sladěnky
- 2 plné lžičky chlebového koření
Finální postup
V míse prošlehejte rozkvas se sladěnkou a kefírovou vodou, přisypte mouku, rýži a mrkev. Nechte proběhnout autolýzu 45 minut, správně řečeno fermentolýzu, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek.
Přemýšlela jsem, jestli mrkev přidat při autolýze nebo po. Některé zdroje radí nemoučné přídavky až po ní, protože se zbrzdí kvasinky, jiné opak – cukr v mrkvi je snad nakrmí a žene. Zvolila jsem přidat mrkev k mouce před autolýzou.
Po autolýze přisypejte sůl (tu zalejte troškou vody), koření a lněné semínko. Hněťte robotem asi 6–8 minut. Nepřehánějte to.
Přendejte do připravené plastové nádoby vymazané olejem a ihned těsto přeložte. Další překlady proveďte 2x po 45 minutách; natahujte těsto kolem dokola na opačnou stranu nádoby. Jak začne klást mírný odpor, skončete, aby se nepotrhalo. Citu se musí dostat i těstu – je to živý tvor, nezapomínejte! Pak se odmění měrou vrchovatou. Těsto se zdá při překládání lepivé, ale pracuje se s ním poměrně velmi dobře.
Po 2 hodinách vyklopte těsto na pomoučený vál , rozdělte na 2 kusy a stočte požadovaný tvar do ošatek řádně vysypaných rýžovou nebo pohankovou moukou. Jí „pohlaďte“ i bochníky, vršky těsta v ošatkách jemně posypejte chlebovou pšeničnou moukou a umístěte do plastových boxů.
Plastové boxy s víkem jsou skvělé – pytlíky jsem zrušila. Velký výběr najdete v obchodě Orion i jinde, na netu přehršel.
Pokud nepečete příliš hydratovaná těsta, stačí do ošatky na vysypání i žitná mouka. Chce to však pečlivost, aby i spáry byly dobře vysypané. Já sypu sítkem s přiměřenými dírkami, což je velmi důležité – aby vám nějaká mouka vůbec doma po aktu zbyla a v ošatce nebyla alpská lavina…
Bochníky nechte kynout asi 2–2 1/2 h při pokojové teplotě.
Pečte v malých studených remoskách nebo postupně za sebou v jedné, nachlup 45 minut. Pečení v remosce zde.
Věřte, že žádný chleba není obyčejný, pokud je opravdu dobrý a pečený s láskou. Přeji mnoho úspěchů.
Super blog, přehledný, srozumitelný, inspirativní 👍.
Aničko, děkuju. Vážím si krásných a povzbuzujících slov.
Je výborný. Když jsem řekla muži, že budu dělat chléb s mrkví a rýží tak ohrnoval nos, ale když jsem zakrojila ještě teplou patku s másílkem, tak prý nejlepší, co kdy jedl :-))) Děkuji za inspiraci.
Mužům dopředu zásadně nic neprozrazujte…😁
Jsem moc ráda, že chutná!