Řepák z lásky

Mám teď období zeleniny v chlebu (což má i jisté nutriční důvody); včera přišla na řadu červená řepa. Tu má rád nejstarší syn a chleba byl vymyšlený ke kulatým narozeninám – chci mu ji nadělit v chlebu (nejen ve sklenici). A rudá řepa rovněž moc hezky vypadá na řezu. Ke grilování překvapení jako stvořené. Nebo jen tak krajíc chleba s přírodním sýrem typu žervé je mana nebeská.

Recept je do malé remosky, zkouškové dělám radši menší.

A myslím, že se povedl, je vláčný, chuť zajímavá, řepa je ve chlebu cítit. Přidala jsem anýz, ten se k řepě velmi hodí, ale opatrně!

Strouhala jsem v rukavicích do misky ve dřezu a libovala si, jak mám všude čisto, nenakapáno, slupka mi neupadla nikam a na nic. No a na konci díla jsem ty svlečené rudé mokré rukavice položila na fungl novou utěrku…

Řepák z lásky

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 lžíce pšeničného kvásku
  • 100 g vody
  • 100 g celozrnné špaldové mouky

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem a asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. Použijte 180 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení.

Dále si připravte

  • 200 g vody s trochou kefíru nebo napůl (bojácní mohou 40 g tekutiny ubrat)
  • 300 g pšeničné mouky – 200 g chlebové, 50 g celozrnné a 50 g hladké 00
  • 130 g syrové hrubě nastrouhané červené řepy
  • 6 g soli
  • 3 lžíce bílého nebo černého sezamu – černý lépe vynikne na řezu, má však výraznější chuť
  • kmín –  asi ½ lžičky
  • anýz – opatrně (nebo chlebové koření, kde anýz již je)

Finální postup

Rozkvas rozšlehejte v míse s tekutinou, pak přidejte všechny ostatní suroviny a hněťte robotem 6 minut. U většího množství rozkvasu v těstě autolýzu 30 minut můžete vynechat, ale možná je. Těsto je kropenaté, dorůžova. Vypadá rozhodně velmi zajímavě.

Přendejte do připravené nádoby vytřené olejem a ihned pilně přeložte. Pak ještě 2x po 45 minutách znovu; celkově kyne těsto 2 hodiny.

Vyklopte na pomoučený vál a stočte požadovaný tvar do dobře vysypané ošatky rýžovou nebo pohankovou moukou. Jí rovněž „pohlaďte“ i bochník. Vršek těsta v ošatce posypejte jemně pšeničnou chlebovou moukou a umístěte do plastového boxu. Nechejte vykynout 2,5 hodiny v teple. Ošatku velikostně zvolte na 750 g .

Odhaduji hydrataci (vzhledem k procentům vody v řepě) kolem 97%.

Pečte ve studené malé remosce 45 minut. Jako vždy nechte chladnout na mřížce a počkejte, až opravdu vychladne… Někdy nelehký úkol.

Pečení v remosce zde.

Poznámka – řepa obsahuje přibližně 87 % vody, ale poměrně dobře si ji syrová podrží (strouhat proto hrubě), takže s těstem se pracuje celkem slušně a překládáním se utuží, nebojte se.

Pokud byste pekli v troubě, pečte v nádobě. A určitě je možné i kynutí v ošatce v lednici.

Chleba měl úspěch a chutnal.

Napsat komentář