Řepák z lásky

Mám teď období zeleniny v chlebu (což má i jisté nutriční důvody); včera přišla na řadu červená řepa. Tu má rád nejstarší syn a chleba byl vymyšlený ke kulatým narozeninám – chci mu ji nadělit v chlebu (nejen ve sklenici). A rudá řepa rovněž moc hezky vypadá na řezu. Ke grilování překvapení jako stvořené. Nebo jen tak krajíc chleba s přírodním sýrem typu žervé je mana nebeská.

Recept je do malé remosky, zkouškové dělám radši menší.

A myslím, že se povedl, je vláčný, chuť zajímavá, řepa je ve chlebu cítit. Přidala jsem anýz, ten se k řepě velmi hodí, ale opatrně!

Strouhala jsem v rukavicích do misky ve dřezu a libovala si, jak mám všude čisto, nenakapáno, slupka mi neupadla nikam a na nic. No a na konci díla jsem ty svlečené rudé mokré rukavice položila na fungl novou utěrku…

Řepák z lásky

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 lžíce pšeničného kvásku
  • 100 g vody
  • 100 g celozrnné špaldové mouky

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem a asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. Použijte 180 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení.

Dále si připravte

  • 200 g vody s trochou kefíru nebo napůl (bojácní mohou 40 g tekutiny ubrat)
  • 300 g pšeničné mouky – 200 g chlebové, 50 g celozrnné a 50 g hladké 00
  • 130 g syrové hrubě nastrouhané červené řepy
  • 6 g soli
  • 3 lžíce bílého nebo černého sezamu – černý lépe vynikne na řezu, má však výraznější chuť
  • kmín –  asi ½ lžičky
  • anýz – opatrně (nebo chlebové koření, kde anýz již je)

Finální postup

Rozkvas rozšlehejte v míse s tekutinou, pak přidejte všechny ostatní suroviny a hněťte robotem 6 minut. U většího množství rozkvasu v těstě autolýzu 30 minut můžete vynechat, ale možná je. Těsto je kropenaté, dorůžova. Vypadá rozhodně velmi zajímavě.

Přendejte do připravené nádoby vytřené olejem a ihned pilně přeložte. Pak ještě 2x po 45 minutách znovu; celkově kyne těsto 2 hodiny.

Vyklopte na pomoučený vál a stočte požadovaný tvar do dobře vysypané ošatky rýžovou nebo pohankovou moukou. Jí rovněž „pohlaďte“ i bochník. Vršek těsta v ošatce posypejte jemně pšeničnou chlebovou moukou a umístěte do plastového boxu. Nechejte vykynout 2,5 hodiny v teple. Ošatku velikostně zvolte na 750 g .

Odhaduji hydrataci (vzhledem k procentům vody v řepě) kolem 97%.

Pečte ve studené malé remosce 45 minut. Jako vždy nechte chladnout na mřížce a počkejte, až opravdu vychladne… Někdy nelehký úkol.

Pečení v remosce zde.

Poznámka – řepa obsahuje přibližně 87 % vody, ale poměrně dobře si ji syrová podrží (strouhat proto hrubě), takže s těstem se pracuje celkem slušně a překládáním se utuží, nebojte se.

Pokud byste pekli v troubě, pečte v nádobě. A určitě je možné i kynutí v ošatce v lednici.

Chleba měl úspěch a chutnal.

5 odpovědí na “Řepák z lásky”

  1. Dobrý den, včera jsem pekla kříženec tohoto chleba a chleba se syrovými bramborami – chtěla jsem chléb s červenou řepou, ale s žitným kváskem. Práce s těstem (finální tvorba bochníku) byla očistec, těsto se hrozně lepilo (samozřejmě radu s naolejováním plochy a rukou jsem si přečetla až po upečení), takže jsem neměla odvahu ho dát kynout do ošatky, ale nakonec se vše úspěšně podařilo. Místo anýzu jsem do těsta dala kuličky koriandru, které daly chlebu zajímavou chuť. Díky podílu žitné a většímu množství celozrnné mouky má můj bochník takovou tmavě karamelovou barvu, ale kousky řepy tam jdou pěkně vidět. Rozhodně je to příjemné zpestření jak co do chuti, tak do vzhledu. Děkuji za recept a těším se na nové přírůstky na blogu.

Napsat komentář