Poprvé jsem je pekla před 2 lety ze slánku a proč Cecilky, co to je slánek, najdete zde .
Tmavé špičky
Moc ráda přidávám do některých druhů pečiva práškový neaktivní slad nebo melasu. Tmavší druhy (rozuměj v receptuře převážné použití pšeničné mouky typu T1000 a více) získají nejen krásnou barvu, ale další velmi zajímavou chuť. Tato zmíněná mouka má i hrubší strukturu, váže tedy i více vody a je taženější.
Pokračovat ve čtení „Tmavé špičky“Babka
Babka je židovské pečivo, ale peče se po celém světě pod různými názvy. Těsta jsou buď velmi jednoduchá nebo naopak bohatá o máslo a vejce. Protože to je plněný moučník, a v tomto případě tučnou a velmi sladkou náplní – ořechovou či čokoládovou, na tuku a vejcích jsem tentokrát v těstě trochu šetřila.
Pokračovat ve čtení „Babka“Velikonoční másloví zajíci I
Ben ben ben, všechny blechy ven,
a vajíčka do košíčka sem!
Tohle byla první krátká koleda, se kterou mí tři synové postupně, ani ne jako dvouletí, začínali svoje první poutě s tatínkem za vajíčky k sousedům.
Velikonoce mají i jiné bohaté tradice obdarovávání, není to pouze pondělní pomlázka.
Víkendový chléb pečený v hrnci
Každý má své malé sny a jedním z nich byla litinová dvojitá nádoba, ve které jsem chtěla péct chleba v troubě. Nižší víko použít jako spodek na pečení a samotným kastrolem přikrýt chleba.
Ale…
Stříhané putrové bulečky I
„Skoč k Palánovi pro putro!“ volávala na mě maminka. Putra je prosím v nářečí na Znojemsku (nebo bývalo) máslo. A pan Palán byl vedoucí našeho vesnického obchodu, kde jste dostali nejen putro, mouku, cukr a jiné potraviny, ale například i vidle, hřebíky, provaz, valchu, tužky, sešity, pastelky, pero, inkoust, krém Maryna s červeným víčkem, mýdlo Jelen a pendreky… Nebo vám objednal klidně televizi Orava!
Jsou chutě, které si ihned zamilujete, třeba zrovna tu máslovou. A pak ty, na které si musíte zvyknout. Nebo taky ne.
Tak je to u nás doma s veškerým kvasovým pečením, tedy kromě chleba. Na ten jsme od mala zvyklí a nikdo neprotestuje. Kdežto na kvasové koláče nebo žemličky ne. Já mám ráda oboje. A pokud si navíc myslím, že to stojí za to, snažím se obohatit domácí repertoár silou kapek dopadajících na kámen…
Makové míče
Dobrého není nikdy dost. Upečte si třeba tyto míče.
Míče – ano míče… Nakynou z tohoto těsta krásné kulaté, podobné balónům nebo vzducholodím. Měkoučké a vláčné, jako peříčko. Vrazila jsem do nich mák, med a pomerančovou kůru. Já tyhle chutě (obzvláště na podzim) převelice miluju.
Pokračovat ve čtení „Makové míče“Výroba fermentované vody z ovoce a založení kvásku
Kvásky se dají založit (vyrobit) různými způsoby, protože přírodně kvasit může ledacos. Vlastně je to neustálý nekončící koloběh všude kolem nás.
Zde popíšu velmi jednoduchý a rychlý způsob – nosičem kvasinek bude fermentovaná voda z ovoce. Proces trvá 3-5 dnů, dle teploty okolí.
Pokračovat ve čtení „Výroba fermentované vody z ovoce a založení kvásku“Chleba ze mlejna 2-3-4
Ani jsem netušila, jak máme blízko rodinný mlýn Korunka. Vlastně první kontakt byl mlýn versus já – líbila se jim moje fotka chleba na instagramu. Jsem člověk velmi zvídavý – ihned jsem firmu vygůglila. A zjistila, že to je od nás coby dup. Peču velmi často z předměřické mouky, jsem spokojená, ale chtěla jsem už nějakou dobu vyzkoušet jinou. A proč ne tuto, že?
Lievito madre I
Založte si lievito madre – pšeničný kvásek původem z Itálie, chudší na kyseliny, tzv. kváskovou mámu. Prý to je matka všech kvásků. Můžete vyzkoušet nová sladká kvásková těsta právě s „mámou.“ Nebo pšeničné chleby. Název matka není u kvasů jen italský, ale i v Čechách se kdysi používal místně název matka.