Bílý vánkový chléb

Pořád je něco, co člověk nepekl a stále se vrací myšlenka, že by „to“ něco mohl vyzkoušet…

A je na světě – čistě bílý chléb, do remosky… Jak jinak, že?

Nic mimořádného – chtěla jsem něco jako chleba toustový. Jen bez tuku, bez vajec, ne s droždím, ne do formy, ale tvar klasického jednoduchého chleba z ošatky.

Mimořádné je jen to, že je mimořádně hebký, vláčný – jako prachové peří. Nožem ho nenakrájíte ani po vychladnutí, musíte mít nutně kráječ. Nebo trhat…

Manžel, který stále volá po chlebu minulých let, snědl té lahody půl bochníku k večeři – jen s máslem. Nazval ho Vánkový.

Vůbec nepřeháněl.

Bílý chléb jako vánek

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 lžíce pšeničného kvásku
  • 80 g vody
  • 80 g pšeničné mouky (zde špaldové chlebové napůl s celozrnnou)

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), přikryjte víčkem. Asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. Použijte 150 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení

Dále si připravte

  • 350 g vody s kefírem – půl napůl
  • 500 g mouky – 100 g špaldové hladké, 300 g pšeničné hladké 00 a 100 g pizza mouky nebo jiné s vysokým obsahem lepku
  • 9 g soli
  • 1 plná lžíce medu

Finální postup

Do mísy robota vložte kvásek, vodu, med. Prošlehejte a přisypte mouku, lehce spojte, jen co zmizí suchá místa. Nechte proběhnout autolýzu 30 minut. Poté vsypte na těsto sůl, na kterou chrstněte pár lžic vody. A protože byly použity mouky s výrazným podílem lepku, nechte hníst robot celých 10 minut.

Těsto přendejte do uzavíratelné nádoby vytřené olejem a nechejte kynout 3 hodiny.

Překládejte po 30 až 40 minutách „taháním za uši“. Můj soukromý výraz pro proces „chytni těsto, natáhni, přelož na druhou stranu a takto pokračuj po celém obvodu mísy“, celkově tak 4 -5x při jednotlivém překladu; dokud těsto neklade odpor = nezpevní.

Se pšeničnými moukami je radost pracovat – ruce zjihnou nad tou krásnou nelepivou prací. Je to vždy relaxační zážitek, obzvláště třeba po žitném těstě.

Nyní vložte těsto do  lednice (+3,5 – 4° C) na zhruba 10 až 12 hodin.

Tato nízká teplota v lednici je velmi důležitá, dodržte ji, protože jste těsto nechali již částečně vykynout při pokojové teplotě 3 hodiny.

Pak z lednice těsto vyklopte na pomoučený vál, ihned stočte požadovaný tvar do ošatky (na 1 kg) a dále druhé kynutí pokračuje v teple  2 hodiny. Ošatku předem vysypejte pohankovou moukou, bochník „pohlaďte“ bramborovým škrobem.

Těstový balón vyklopený rovnou z lednice.

Zde je vidět rozdíl po stočení do ošatky…


… a  v remosce už krásně nakynutý k pečení – jako všechny pšeničné chleby.

Pečte ve velké remosce 50 minut. Návod zde .
Můžete upéci i v troubě.
Z tohoto těsta vykynou krásné vzducholodě, radost pozorovat okénko v remosce.

Chléb chutná podobně jako toustový, vláčný, jemňoučký – nemusíte kousat, stačí jen přimáčknout jazyk a polknout…

 

 

 

 

8 odpovědí na “Bílý vánkový chléb”

  1. Dobrý den, děkuji za všechny vaše recepty a rady jak na kvas a chleba.
    Před měsícem asi jsem si koupila Upečeno s láskou a od té doby mi kvasí nejen zelenina ale i kvásek na chléb :-).

    Nyní mi kvasí lievito madre. Už mi kvasí i rozkvas k vánkovému chlebu. Proč se nakynuté těsto dává ještě do lednice?? Je to nutné? děkuji

  2. Dobrý den.Chci se zeptat jak velkou oválnou ošatku používáte?Já jsem zatím dávala do velké remosky jen kulatou,chtěla bych zkusit oválnou.Děkuji.

  3. Dobrý den p.Lidko – chci se zeptat jakou značku a velikost máte remosku? nebo radu,kterou a jak velkou remosku je lepší koupit na pečení obou chlebů…..(ošatkový kulatý i podlouhlý…)) děkuji předem opravdu vaše rady a zkušenosti jsou velkým přínosem.

    1. Dobrý den.
      Prosím podívejte se zde na blogu na článek o remoskách. A rozhodněte se, co by vám vyhovovalo. Jsou tam i fotografie chlebů v remoskách. Velikosti byly a jsou jen dvě.
      V remosce upečete jen jeden chleba, dva rozhodně v žádné. Jinak remosky mám všechny – staré i nové. 😁

        1. Tak to jsem špatně pochopila. 🙂
          Kdybych měla mít jen jednu, rozhodla bych se podle velikosti chleba = počtu strávníků.
          Nám by zase stačila ta malá, ale peču občas i dětem, tak používám obě velikosti.

Napsat komentář