Chleba snadný 1-1/2-1

Naučím vás jednoduchým způsobem si „stvořit“ svůj chleba a trošku se ponořit do propočtů…

Tento recept dělávám čas od času moc ráda a upotřebím do něho i kdejaké zbytky rozkvasu – když peču více chlebů a nebo se rozmyslím, že vše bude probíhat jinak než byl původní plán.

Chleba 1-1/2-1 (rychlý)

Tento matematicky nenáročný, jednoduchý poměr surovin je vhodný pro každého 1 -1/2 – 1. To znamená 1 díl rozkvasu, 1/2 dílu vody a 1 díl mouky. U tohoto poměru je hydratace cca 66%.

Stává se mi, že rozkvasím žitný kvásek (a třeba i pšeničný) na více konkrétních recepisů a najednou nemám tolik času, možná tak na jeden chleba…Co s tím?
Upeču tedy jen jeden! Kolik rozkvasu, tolik mouky. Jak jednoduché!

Příklad – všechny rozkvašené kvásky jsem vyklopila do mísy a váha ukázala cca 360 g (tedy náš 1 díl). Můžete smíchat žitný rozkvas se pšeničným. Přidala jsem tekutinu – 1/2 dílu, což je polovina ze 360 g a to je 180 g. Tato 66 % hydratace zcela běžná pro chleby typu Šumava – se třetinou rozkvašené mouky jako máme my u toho receptu. Já jsem „zkažená“ z vyšších hydratací u jiných chlebů, tak přilévám o trochu více (200 g), aby hydratace odpovídala přibližně 70 %. Nemusíte.

No a nakonec jsem přidala mouku (1 díl) a to je opět 360 g. Tentokrát jsem použila jen pšeničnou chlebovou. Ani není potřeba nic přidávat (kromě soli a kmínu), chleba bude velmi dobrý i tak. Mouky samozřejmě můžete zkoušet míchat dle libosti. Jen výsledná chuť i struktura bude vždy trochu jiná.

Ještě upozorňuji, že pokud přidáváte více celozrnné mouky, přidejte na každých 100 g její váhy 20 g vody – ať nemáte těsto jako kyt.

Zde v receptu popisuji chléb s připraveným rozkvasem na zvolenou požadovanou velikost .

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 210 g žitné mouky
  • 210 g vody

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem a asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. Použijte 400 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení.

Dále si připravte

  • 400 g mouky pšeničné chlebové
  • 200 g vody (já dala 220 g)
  • 12 g soli
  • 1 lžičku kmínu – spíše dle chuti
  • 1 lžičku sladěnky
  • ošatku na 1 kg

Vy si můžete zvolit takový poměr, co vás zrovna napadne nebo potřebujete, např.:

300 – 150 – 300

450 – 225 – 450

500 – 250 – 500

Pak je jen potřeba upravit množství soli. Dejte na každých 100 g mouky 2 g soli. Do celkového množství mouky se započítává i mouka z rozkvasu.

Finální postup

Protože je rozkvašena přibližně 1/3 mouky, už nemusíte dělat autolýzu, ale rovnou všechny suroviny hněťte v míse robota asi 8 až 10 minut. Já ji nedělám.

Přendejte do připravené uzavíratelné nádoby vytřené olejem. Zde nechte kynout 2 hodiny a 2x po 40 minutách lehce přeložte. Toto těsto poměrně rychle kyne /díky velkému množství kvásku). Po zamísení těsta je chleba vykynutý i upečený asi za 4 hodiny.

Těsto vyklopte na pomoučený vál a stočte požadovaný tvar do vysypané kilové ošatky rýžovou nebo pohankovou moukou. Rovněž jí „pohlaďte“ i bochník. Vrch těsta v ošatce jemně posypejte chlebovou pšeničnou moukou a vložte do plastového boxu.

Doba dalšího kynutí je závislá na okolní teplotě a síle kvasu – v kuchyni to bývá kolem 1 až 1 1/2 hodiny.

Pečte ve velké remosce 50 minut. Pečení v remosce. Nebo v troubě.

Tento recept se hodí do velké remosky či trouby. Střída je jemná, nadýchaná, se stejnoměrnými očky. Chleba, který milují všichni bez rozdílu věku a pohlaví.

Přeji hodně úspěchů!

33 odpovědí na “Chleba snadný 1-1/2-1”

  1. Už zase peču tenhle chlebík, je vynikající! Napadá mě ale dotaz – čemu pomůže sladěnka? Minule jsem nedala a nepoznala jsem rozdíl. Jinak skvělý blog, díky za Váš čas a ochotu se podělit s námi ostatními. Klobouk dolů.

    1. Věruško, doporučuji si přečíst zde na blogu článek Suroviny na chleba a pečivo. Tam je srozumitelně vysvětleno, co a proč se dává do těsta a jaké to má důvody. 🙂

  2. Liduško, předem zdravím a prosím o radu. Koupila jsem si novou malou Remosku a nedaří se mi v ní chleba upéct i ze spodní strany. Nemáte nějaký fígl? Vaše chleby jsou stejnoměrně upečené. Děkuji Marta

          1. Snad ne, byla v opravě už několikrát, protože vyhazovala pojistky. Shora je pečený dobře, ale zespoda by chtěl ještě drobet. Mně to nevadí, peču vše jen ve velké a pro malé chleby vkládám obrouček z rozevírací dortové formy. Buď zapnutý, nebo otevřený pro větší chleby.

        1. Tak ty bohužel mají spodek světlejší. Je to tenoučká vrstvička toho teflonu, ale udělá změnu. Na to trik nemám. Ale někdo chleba obrací a dopeče si spodek.
          Mně ten světlejší spodek nevadil.

          1. Obracet nedoporučuji. Chleba pak vypadal jako kdybych si na něj sedla. 🙁 Šel darem, naštěstí kamarádce, tak to pochopila.

    1. Posaďte remosku na izolant (třeba důsledně zabalte zbytel izolační vaty do alobalu – ale opravdu důsledně, nejlépe to udělat někde mimo místnost) a vytvarujte pro remosku takové hnízdo. Funguje to parádně. Taky jsem řešil tento problém….teplota se zvedne ovšem i na bocích a v selém prostoru, takže patrně budete muset použít po cca 20 minutách alobal na přikrytí.

  3. Dobrý den, čím mohu nahradit sladěnku? Medem nebo cukrem? a pokud ano, v jakém množství – stejně jako sladěnku? Děkuji za odpověď. Peču teprve krátce, děkuji za všechny informace, z kterých tady čerpám.

    1. Dobrý den.
      Medem, je to jednoduchý cukr jako sladěnka.
      Sladěnka má svoji specifickou chuť a barvu, ale v podstatě splní totéž med – dodá potravu kvasinkám.

  4. Dobrý den paní Ludmilko (jmenovkyně ), děkuji za předcházející odpověď. Jdu za Vámi s prosbou o radu: Mám problém s kváskem, celkem jsme si rozuměli, pekla jsem cca 3-4x do týdne, ale pak se začal chovat líně. Opakovaně jsem zapomněla z rozkvasu vrátit trochu kvásku zpět do skleničky a k tomu všemu jsem si zadělala na chleba bez rozkvasu…prostě jsem se tak těšila na práci s těstem, že jsem normálně opakovaně zapomněla…skleroza jak vyšitá. Ve skleničce mi zůstalo jen trochu kvásku. Došla mi mouka žitná celozrnná, kterou jsem buď dokrmovala nebo přidávala i do rozkvasu. Mám žitnou chlebovou ze mlýna, myslela jsem, že je to v pohodě, ale kvásku to moc nejede. Zkusila jsem nový rozjezd, obnovení kvásku, cca co 12 hod. odebrat, přikrmit, jsem už na 14 dnech a kvásek jde, ale velmi líně. Kvásek mám na lince. Sehnala jsem si nový kvásek, krásně živý, ale opět vidím, jak jeho aktivita začíná zpomalovat. Do tohoto nového jsem vracela z rozkvasu, kde jsem dala jen tu žitnou chlebovou z mlýna. Může být zatím tato mouka? Vcera jsem oběhala pár obchodů, ale žitnou celozrnou jsem nesehnala. Nejvíce peču dle Vašeho receptu – Chleba ze mlejna. Stále zápasím s rozeznáním – už je dost nakynutý nebo nedokynutý nebo překynutý? Jsem odhodlaná se učit… Děkuji, jestli jste dočetla až sem..a děkuji za odpověď.

    1. Dobrý den.
      Pokud kvásku “nechutná” Vaše mouka, nakrmte pak pšeničnou. Holt budete mít kvásek pšeničný, ale chleba bude taky dobrý. 😊
      Další možnost – zkuste na žitnou celozrnnou Mlýn Korunka, mají i e-shop.

      1. Děkuji za odpověď, dcera mi dnes přivezla žitnou celozrnou..tak uvidím, jestli budou výsledky lepší, nebo zda chyba není někde ještě jinde, třeba mezi kváskem, moukou a hlavně rukama? 🙂

Napsat komentář