Pečení kváskového chleba v remosce

Pekla jsem chleba jako všichni – v troubě. Čirá náhoda (rozbitá nová trouba) mě nasměrovala k remosce. Koupit chleba si už nedovedu představit – dokud mi budou smysly a ruce alespoň trochu sloužit, budu ho péci. V čemkoliv a kdekoliv.

Těsto čekalo v ošatce v lednici a mě napadla spásná myšlenka – stařičká, skoro padesátiletá remoska po mamince ve sklepě…

Prolétla jsem internet, jestli někdo takto peče (moc lidí jsem neobjevila), pár receptů našla a nakonec si zvolila svůj způsob, logikou podpořený – a ono to vyšlo!

Dokonce tak, že už z měsíců začínají být roky a peču jen v remosce. Trouba byla po peripetiích vrácena prodávajícímu, já si koupila dokonce ještě lepší, ale chleba peču stále jen v remosce. A proč ? Jednak dosti velká úspora elektřiny; a ještě větší pohodlí.

V žádném případě nikoho neodrazuji od trouby! Výsledek obojího pečení je jiný. Mně osobně se pečení i upečený chleba z remosky zalíbil velmi. Ku své velké spokojenosti v ní upeču každý, který si zamanu. Rodina rovněž spokojená.

Pečení chleba v remosce

Jak začít?

Nejprve je potřeba koupit, vypůjčit nebo najít na půdě remosku. Pak už to jde skoro samo.

Existují dvě velikosti. Ty se rozměrem od samého počátku její výroby až dodnes téměř neliší. O třetí, malinké Minorce pro jednu osobu se záměrně nezmiňuji – nedá se na chleba prakticky použít. Výběr záleží pouze na tom, jak velké chleby hodláte péci a jakého tvaru. A neméně důležitá otázka – na jaké další druhy kulinářství ji chcete používat.

V tzv. “malé” Original, průměr kolem 24 cm, upečete i chleby do 900 g, ideál je cca 750-800 g. Větší nedoporučuji – déle se pečou, jejich vršky se pálí, nejsou tak dobře propečené, o kůrce ani nemluvím.
Můj naprostý ideál v čase klesnul na 600-700 g syrového těsta. Ale peču stále i 750g, větší už ne.

Ve “velké” Grand, průměr kolem 32 cm, se dají upéci chleby do 1,4 kg. Já nerada tak velké peču, prakticky už vůbec.
Za mě lépe 1-1,2 kg. Naopak v ní někdy peču i malé 3/4 kilové pecínky. Jsou krásné celé s křupavou kůrkou.

I zde mám svůj ideální,  750-1000 g syrového těsta.

Upečený chleba sahá někdy až pod víko…

Chleba z remosky…

Lze upéci jakékoliv těsto, co jste zvyklí – neexistuje speciální recept jen do remosky, který zaručí úspěch. Je to jako s troubou – co dobře či nedobře připraveného do ní vložíte, to taky vyjde.

Spočítejte si váhu všech surovin ve svých receptech, eventuálně si váhu bochníku upravte pro danou velikost remosky. Pokud je to nad vaše síly, těsto zvažte před vložením do ošatky a „ufikněte“ tolik, co je navíc pro zdárný výsledek upečení ve vaší remosce..
Vložte tento kousek těsta do uzavíratelné nádoby, uschovejte v lednici a použijte při příštím pečení jako preferment. Pekařský slovníček zde.

Prostě musíte u remoskového pečení vždycky vědět, kolik těsto váží – kvůli velikosti ošatky a následně výběru remosky. Přejdete velmi nemilému překvapení, že těsto se do ošatky či vaší jediné remosky nevejde. Na první pohled bez zkušeností se vám nemusí zdát těsto až tak velké.
Až remosku uzavřete, zapnete a začne péci, všechno může být jinak a je pozdně bycha honit..

Často čtu, že mnozí pak urychleně zapínali troubu a dopékali tam. Chleba byl najednou moc velký jak začal v remosce nabývat.

Příprava remosky před pečením

Není téměř žádná! Máte-li mísu hliníkovou, vymažte nebo vložte do ní pečící papír či fólii spolu s chlebem.
Já postupuji tak, že položím vystřižený papír (fólii) na ošatku s chlebem, nasadím mísu a převrátím. Papír mám zastřižený do kruhu, velikost asi centimetr pod okraj mísy, aby se zbytečně nepálil. U chlebů tvaru veky jen ustřihnu z role obdélník a rovněž přiložím na ošatku.
Dříve jsem papír mačkala, namáčela a vkládala do remosky, pak teprve těsto… Uf, už ne, je to zbytečná práce.

Teflonovou mísu nevymazávejte ani nevkládávejte folii– zbytečně byste zhoršovali pečící vlastnosti teflonu. Navíc v teflonové míse se chleba nepřichytí (pokud není hodně poškrábaná).

Samotné pečení v remosce

Remosku nenahřívejte, vložte do studené.
Naprosto se mi to osvědčilo. I druhým pekařkám a pekařům, jak zjišťuji. Doporučuji chleba vkládat lehce nedokynutý, pak se krásně otevře. I ten z lednice nebo mrazáku můžete dát rovnou do remosky. Může se stát pouze to, že se pak o nějaké minuty déle peče.

A hotovo!

Jestli má někdo potřebu remosku nahřívat a pak pracně vkládat chleba – ať tak činí. Nemám zkušenost. Jen vím, že když jsem potřebovala upéci ihned další chleba, nahřátý vršek remosky rychleji pekl a chleba dříve hnědnul i se pálil. Musela jsem velmi brzy přikrýt alobalem a nebyla jsem vůbec  spokojená.

Já s klidným srdcem říkám, že to je naprosto zbytečné, protože remoska je sice jistý druh trouby, přesto zcela v něčem jiný. Velice rychle se zahřeje a teplota  je celou dobu pečení konstantní kolem 180°C.

Neroste bochník. Voda se pečením vypařuje z chleba a utváří vlhké prostředí v remosce; dostačující pro tak minimalistický volný prostor kolem. Je vidět i sražená pára na skle remosky, která se postupně odpaří a část vyjde otvory ve víku ven.

Je dobré občas tyto otvory “prošťouchnout” špejlí, právě proto, aby pára mohla odcházet; mohou být zanesené .
V malé remosce se peče cca 45 minut. Víko nezvedejte, jen v případě potřeby přikrytí alobalem, když se tzv. “pálí ”vršek chleba.

Má zkušenost je taková, že se to obvykle neděje, pokud nedáte péci více těsta  než je optimální pro velikost remosky a není použito mnoho cukru či jiného sladidla v těstě.

Ve velké pečte cca 45 až 55 minut – dle velikosti bochníku.

Teflon a hliník

Mám obojí…
Jsou rozdíly mezi pečením na “holém” hliníku nebo potaženém teflonem, ale i teflonová remoska je z hliníku; teflon je jen nepřilnavá vrstva.

Samotný hliník lépe vede teplo, ale není to rozdíl zásadní. Na tom trvám. V teflonové remosce jsou časy pečení o trochu delší. Záleží jen na vás, jak moc tmavou kůrku vespod chleba chcete.
Pro tmavší výsledek je pak dobré vystřihnout kolečko z alobalu a vrch chleba po zapečení přikrýt, tj. asi po 25–30 minutách. Prodlouží se doba pečení a spodek chleba více zhnědne.

V hliníku peču pouze chleba, nic jiného. A proč? Špatně, opravdu hodně špatně se hliník čistí a po mase se mi „drbat“ hliníková mísa tedy opravdu nechce.

Oproti tomu je na mytí teflon zázrak. Stačí vytřít nebo opláchnout vodou se saponátem a je hotovo.

Když vím, že bude potřeba pečené přikrýt, nedělám to hned na počátku, ale za polovinou doby pečení nebo až ke konci. Například u  buchet dříve, protože obsahují více cukru a tedy dříve “chytají” barvu, přikryji tedy již po 20 minutách a asi 30 minut dopékám.
Zbytečně nedávejte velkou dávku, nechte klidně větší  mezery mezi nimi. Všechno, co platí pro chleba, platí i pro jiná těsta – méně je někdy více.

Berte časy jako přibližné, protože každý máme jiné požadavky na barvu a vypečenost. Co má jeden za výbornou barvu, druhému se zdá moc světlé nebo naopak spálené.

Po upečení vyndejte chleba na mřížku. Neroste ani teď, je to zbytečné, chleba změkne i tak.

Pekla jsem v remosce i mazanec, pizzu, různé moučníky – výborné. Mimochodem – pizza je naprosto skvělá! Krásně se odpaří vrchním ohřevem voda z tekutějších ingrediencí. I ovocné koláče jsou skvostné.

Praktická poznámka

U hydratovaných těst se dá vložit do remosky posuvná obruč na dort kolem chleba, lépe tak udrží tvar. Totéž u malého chleba do velké remosky. Mám ale zkušenost, že chleba pod obručí je světlejší. Je dobré ji po zapečení chleba sundat a dopéci bez ní.

Dávejte pozor na poškrábání u teflonových remosek – ošatky mívají po obvodu kovové spony! To byl první popud, ne horší pečení v teflonu, na který jsem si pořídila i mísu hliníkovou. Málem jsem teflon zničila.
Toto nehrozí u ošatek z lisované celulózy, slaměných a pletených z pedigu.

Postupem času jsem začala péci hodně hydratovaná těsta u chlebů výhradně v malé remosce (Original). Výsledek je výborný, stěna mísy chleba podrží, už žádné obruče a spol. Prostě chleby excelentní. Tyto recepty si přepočtu nebo rovnou „stvořím“ ve váze jen  cca 700-800g.

Kdo je spokojený se ¾ kilovým bochníčkem a netouží po větším, je malá remoska skvělá volba pro všechny druhy chleba.

Velká má ještě jednu výhodu – dají se v ní péci chleby tvaru veky. Ty peču s velkou oblibou „jen“ kilové. U těchto chlebů je opravdu důležité hlídat nakynutí, aby se chleby nerozjely do šířky.

Začátečníkům doporučuji, aby se zpočátku sžili s remoskou, nešíleli ihned s vysokou hydratací a pekli velikostně menší chleby.

Někde jsem četla, že někteří pekaři vkládají do velké remosky další nádoby, ve kterých pečou menší chleby. Nemohu k tomu napsat žádný komentář, protože jsem to ani jednou nezkoušela.

Zde na blogu v receptáři kvasový chleba najdete spoustu receptů do obou druhů remosek.

Upečeno s láskou.

V troubě peču samozřejmě taky – třeba koláče. Jestli milujete troubu, pečte v ní – nemusíte dělat všechno to, co ostatní.

Nevysmívejte se “troubám”, ale ani “remoskám”. A jestli naopak máte opravdovou touhu to vyzkoušet, udělejte to…

Já momentálně ve 100% peču chleba v remosce (co bude „zejtra, kdožpak ví?“), ostatní podle toho, kolik je zrovna u nás strávníků.

Neprozradím, jak velký remoskový „vozový park“ mám… Možná by to vypadalo, že jsem blázen. A možná jsem.
Nebo byste ani neuvěřili…

Prostě mám moc ráda tento báječný, nenáročný a jednoduchý přístroj s jedním ovládacím knoflíkem.

Vaše Lida

193 odpovědí na “Pečení kváskového chleba v remosce”

  1. Lidunko blahopřeji Ti ke krásnému blogu, máš ho nádherně upravený a co hlavně, pro nás věčné začátečníky, krásně poučné. Mohu Ti za sebe slíbit, že určitě budu tvé stránky navštěvovat a získávat tak cenné rady při pečení chleba. Jsem také závislá na pečení chleba v remosce a byla jsi to Ty, která mne na to pečení nasměrovala. Protože mi na chalupě špatně funguje trouba, tak jsem velmi potěšeně uvítala rady s pečením v remosce. Stále uvažuji o koupi nové, větší a věřím, že určitě jednou bude. Teď mi slouží dvě a velice dobře. Tobě přeji do budoucna, stále novou inspiraci a hodně dobrých přátel kolem sebe. Vlaďka H.

    1. Vladěnko, tvoje psaní mě hřeje jako Jaslovské Bohunice – děkuju! Jen zpětnou vazbou člověk neustrne a má chuť něco dělat dál…
      DĚKUJU ještě jednou z celého srdce.

    2. Krásně napsáno, já díky tobě obohatila domácnost o tři staré remosky, vlastním i tu mrňavou minorku. Na upečení jedné kuřecí čtvrtky boží! Také peču chleby už jen v remosce, což teď v těch vedrech bylo požehnáním. Recepty sip přepočítám a opravdu ta gramáž funguje. Ale u nás doma stejně nejvíc frčí bourák s podmáslím. Přeji krásný zbytek léta a remosce zdar! Jitka

      1. Jitko, děkuju! 😘 Já mám taky Minorku – zatím jsem v ní nic nepekla, jsme 2 lidé a každou chvíli vnoučata. Ale vyzkouším. Jsem upřímně z remosek nadšená.

    3. Dobrý den ,Liduš mám prosbu z jiného soudku ale také ohledně pečení.Prosim také mi odešla trouba jako Vám a tak jdu pro radu.Hodne peču, hlavně chleba a housky,pak něco sladkého.Psala jste v příspěvku že jste si nakonec koupila troubu lepší než byla ta původní reklamovaná.Byla by velká troufalost poprosit o název a typ trouby 🙏❤️.Tím že pečení je vaše radost, koníček tak si myslím že se vám výběr trouby povedl.Měla jsem troubu co vydržela 2roky pečení chleba každý týden(bez stříkání vody)s totálně se vyboulilo a prasklo dno směrem do trouby).Moc děkuju za odpověď,

    4. Dobrý večer! Narazila jsem na Vaše stránky ze zvědavosti při otázce pečení chleba v remosce. Velmi inspirativní článek plný typů, chtěla jsem jen upozornit, že pod odkazem na recepty se po přesměrování objeví hláška, že daná stránka neexistuje. Opravíte? Moc ráda bych nějaký recept od Vás dělaný přímo na remosku zkusila. 🙂 Přeji krásný zbytek noci! J.

        1. Veka je jen tvar. Jakýkoliv kilový chleba můžete dát buď do ošatky kulaté nebo do oválné a chleba upéci ve velké remosce. 🙂
          Mrkněte se na recepty mých chlebů, najdete mnoho fotografií z remosky i jak se upekly. Bourák chleba je toho příkladem. 🙂

    1. Dobrý den, Dášo. Mně se to zdá zbytečné – oproti troubě je stále vlhké malé uzavřené prostředí. Kropívala jsem také po vyndání z trouby – když jsem měla chleba posypaný škrobem. To se pak lesk zvětší.
      Jinak jsem kropila málokdy – když jsem měla pocit, že je silná kůrka. On chleba stejně za nějakou dobu změkne (kůrka).

  2. Liduska blahozelam. Krasne si to.napisala. A vo vsetkom s Tebou suhladim, len by som to nevedela na takej urovni napisat. Ano remoska je super. Tiez peciem na 95%v nej. Mam zatial dve.

  3. krásně jsem si početla… Liduš, skvělý blog, naprosto úžasné recepty a konečně sepsáno tak, aby i „momentálně zaostalý“ (já) pochopil. Moc děkuji a přeji hodně spokojených čtenářů, resp. pekařů 🙂

        1. Já v renovace grand peču i bábovku z třeného těsta a v malé bílkový chlebíček, ovšem jako placku. Máme i prastarou podélnou termosku po pratetě. V té pečeme i štrůdl z listového těsta. Prostě remosky jsou top, mám čtyři 🙂

  4. Lidko, k té obruči mě jen napadá – aby chleba nebyl světlý, stačí ji nechat jen těch prvních 15-20 minut, pak sejmout, aby v Grand hezky tmavnul i po bocích. JInak je pravda, že pocínovaný plech nevede teplo dobře, je to spíš znouzectnost, aby člověk nemusel mít remosek více:)

    A blog je krásný!

  5. Dobrý den, včera jsem poprvé vyzkoušela upéct chleba (bourák) v remosce. Je to ještě ten starší typ, ale funguje spolehlivě. Musím říct, že za cca 3 měsíce, co kváskový chleba peču, je ten z remosky nejpovedenější. Nádherně vyběhl do výšky a krásně se propekl. Vypadá téměř jako ti krasavci na Vašich fotkách 🙂 A navíc žádné nahřívání trouby a zapařování, což je velké plus. Takže já už stoprocentně zůstávám u pečení v remosce. Díky za tip a moc krásné stránky se skvělými recepty:-) Hanka

  6. Dobrý den,po delší pauze se vracím k pečení kváskového chleba a dnes jsem objevila vaše stránky, jsou jedním slovem úžasné.Při čtení receptů a všech vašich zkušeností jsem skoro ani nedýchala nadšením.Zatím jsem pekla jen podle základních receptů,ale už se nemůžu dočkat až postupně vyzkouším všechny vaše recepty.Remosku mám doma odloženou již asi 20let,tak jestli bude fungovat 🙂 určitě ji vyzkouším a pokud to pujde,tak dokoupím teflonovou misku.Přeji mnoho úspěchů jak v životě tak v pečení a děkuji za vaše stránky,Marcela

  7. Dobry den. Dekuji moc za krasne stranky. Pecu v troube, ale trochu jste me nalomila na remosku. Musim si ale koupit novou, takze nerozhodnost. Koupim si radeji velkou (kvuli jinym tvarum chleba) nebo malou (kvuli kulatemu)? Moc predem dekuji za odpoved.

    1. Dobrý den, Olinko. 🙂 Tohle za Vás bohužel nerozhodnu… Ale všechny chleby na blogu můžete upéci v troubě. Jsou jen velikostně do remosky, jinak recepty jsou univerzální.

  8. Vy nespite? 😊 Dekuju za rychlou odpoved. Presla bych na remosku hlavne kvuli uspore. Jde mi o to, jestli se maly chleb dany do velke studene remosky roztece na placku, nebo ne. Jestli ano koupim malou a velke chleby posupajdi do trouby.

    1. Aha, tak to jsem nerozuměla. 🙂 Peču ve velké i malé chleby. Nerozjedou se, pokud nejsou moc hydratované nebo překynuté. Do remosky vkládám lehce nedokynuté.

      1. Jak poznám, že je správně nedokynutý? Dělala jsem poprvé, měla jsem radost, jak hezky nakynul a pak se trochu roztekl. Kdy je ta správná chvíle? Jak ji poznám? Děkuji

        1. Chce to zkušenost. Dá se to částečně rozpoznat prstovým testem – když prstem těsto zmáčknete, a to se ihned vrací, není vykynutý. Vykynuté těsto se vrací pomalu. A vy musíte mít na nedokynutý něco mezi tím. 🙂

  9. Dobra, rozhodla jste to! Jsme vetsi rodina, takze spis uzivime velkou. Posledni prosba, abych nesahla vedle…radeji s okenkem, nebo bez. Dam na Vás. Jinak, z Vasi knihy mam velikou radost. Tesim se moc. Objednana dnes v noci.

      1. Dobrý večer Lído, díky za krásné stránky, recepty a rady. Chci si koupit remosku nejen na chléb a maso, ale i na lité koláče a buchty, například perník. Poraďte, prosím, s okénkem nebo bez? Upeče se koláč dobře i v té s okénkem? Nemohu se rozhodnout…

        1. Dobrý večer.
          Já s okénkem…
          Pod sklem je chleba či jiná věc trochu světlejší, ale to se dá doladit pomocí alobalu, aby i střed dostal pěknou barvu a zbytek se nespálil.
          A děkuju za milá slova. 🙂

  10. Milá paní Lído, mám dotaz, jakou značku Remosky máte. Dívala jsem se a je víc výrobců, takže ani bych nevěděla kterou vybrat. Chtěla bych trochu menší, abych mohla využít i na jiné pečení a jsme jen dva, ale hlavně bych chtěla na chleba.
    Máte moc pěkný blog a spoustu pěkných receptů.
    Děkuji Lenka.

    1. Dobrý den, Lenko. 🙂
      Děkuju za pochvalu!
      Pravá Remoska je jen ve dvou velikostech – Grand a Original. Přečtěte si článek zde na blogu Pečení v remosce. Já mám staré i nové. Jakou velikost využijete je jen na Vás. 🙂 Nevím, jací jste jedlíci, jestli vaříte do zásoby, atd.

  11. Děkuji za rychlou odpověď, článek jsem četla a právě proto uvažuji nad koupí, teď jen vymyslet jak velkou 😂, no dám tomu pár dní.
    Mám strach, že když vezmu větší, že se budou chleby rozjíždět.
    Moc děkuji. Lenka.

  12. Prave z pujcene remosky vypadl prvni bourak. Lido! Neuveritelne!!! Uz je objednana moje vlastni. Dekuju Vam za pomoc.

  13. Milá Lído, Remosku jsem dostala – starou hliníkovou a dnes upečený chleba. Je úžasný, sice jsem ještě nezakrojila,ale je dokonalý – krásná kulatá bambulka 😃. Při pečení, jse se stále chodila dívat, jak to vypadá, bylo to lepší než televize 😆. Už se těším, až budu zkoušet Vaš recepty. Přeji hezký večer. Lenka.

      1. Dobrý den
        Chtěla jsem se zeptat chleba peču už hodně dlouho.Jelikož jsem objevila chleba z remosky tak už jsem to vyzkoušela .Chutově je výborný ale hodně popraskal.Můžete mi poradit jak na to.Děkuji

        1. Dobrý den.
          Chleba z remosky vždy popraská, méně či více. Proto je dobré ho naříznout a praskání korigovat. Jeho dáno způsobem pečení – zdroj tepla je jen horní, i když samozřejmě nádobu také ohřeje. Hoodně rozpraskané jsou ty méně vykynuté.

  14. Lído, dobrý den.
    Někde v odkazech jste psala, že „…firma pošle i hliníkovou nádobu…“.
    Prosím moc, mohla byste nám všem napsat, která firma? Protože firma Nadeta-Zdeněk Prášil měla v nabídce hliníkovou nádobu na starý typ remosek a už ani tu neposílá – zrušená výroba.
    Moc děkuji za informaci.
    Ola H.

  15. Tak to je bezvadné. Co tedy můžu udělat pro to, abyste mi jí sehnala?
    Nevím, jestli je to důležité, ale mám tenhle typ: Remoska R22F TC.
    Moc Vám předem děkuju
    Ola H.

    1. Já remosky opravdu nesháním, nejsem jejich zaměstnanec. 🙂 Jen v ní peču.
      Najděte si prosím jejich stránky a napište e-mail s vaším požadavkem. A domluvíte se. Tak jsem to udělala i já. 🙂

  16. Dobrý den,pecu druhý mesic…Vas blog a fb pecem pecen jsou mi velkou inspirací.Vše máte nádherně a srozumitelně popsané..ntak ted poprve chleba v male remosce…diky,ze si najdete čas radit nam nezkušeným…zuzka

  17. Prosím, mám prosbu o radu…poprvé peču v remosce, předtím asi 10 dobrých pokusů v troubě….šlo to ok, jedná se o „bourák“, po třičtvrtě hodině vypadal krásně, ale překvapilo mě ze spodu, světlounký, žádné dunění po poklepání…tak jsem ho obrátila, co to udělá….udělala jsem někde chybu??..děkuji…Jana Kašparová

      1. Dobrý den, také ráda peču v chleba v remosce, ale dneska jsem byla nucena vrazit ošatku do lednice, honem zapnout troubu s litinovým hrncem a modlit se, aby těsto nepřekynulo. Těsto kyne ve velké ošatce tak na kilo a více a já jsem zjistila, že nevím, jak jej dostat do remosky, ošatka je větší než velká remoska, takže nasadit nelze. Těsto na bouráka vypadá moc pěkně a nechtěla jsem ho deformovat nějakým nešikovným překlopením do formy. Můžete mi prosím poradit, jak na to? Ale stejně už budu dělat raději menší chlebíky. Moc děkuji

        1. Dobrý den. 🙂
          Do malé i velké remosky jsem si pořídila ošatky na které jde nasadit nádoba od remosky až ke dnu a jen překlopím a otočím.
          Do velké používám kulatou i oválnou.

          1. Dobrý deň, aké rozmery ošatky by ste odporučili na pečenie v originál malej remoske? Ďakujem za odpoveď aj za skvelé rady a recepty na blogu!

  18. Dobrý deň, aké rozmery ošatky by ste odporučili na pečenie v originál malej remoske? Ďakujem za odpoveď aj za skvelé rady a recepty na blogu!

  19. Dobrý den, obdivuji Vaše krásné chleby, sice peču v troubě,ale máte krásnou kůrku myslím, že je od pohledu jiná než ta, co se dělá v troubě….ale co mě nikdy nenapadlo kůru takto zdobit….max. jej pořežu žiletkou, můžete mi poradit, jak děláte ty krásné květy na kůru, myslím, že na velikonoční nebo sváteční chleba je to krásný nápad…je to kakao, přes nějakou folii? pokud se pletu moc, Vás poprosím o Vaši vychytávku.
    Miluju vůni pečeného chleba a zkouším různé poměry a pečení z různých druhů mouky se záparou i bez a moc Vám děkuju za Váš inspirativní web, zdraví
    Kačka

    1. Dobrý den. 🙂
      Děkuju za milá slova.
      Ano, ty ornamenty dělám přes šablonu – tmavé kakaem, bílé moukou. Synu cedníčkem s velmi drobnými očky, aby to nebyla lavina. 😁
      Ať se Vám daří, Kačko. ❤️

  20. Dobrý den. Krásný popis pečení chleba v remosce.Mám remosky obě velikosti.Chtěla bych se zeptat kolik stojí hliníková forma když si ji objednám u Remosky ? Děkuji a hezký den.

    1. Dobrý den.
      Děkuju za pochvalu. 🙂
      K té nové stojí cca 1000 Kč. Ke starým opravdu nevím, jestli dělají – nemám jinak s firmou nic společného. Tedy kromě toho, že ráda peču v remosce. 😁
      Napište jim e-mail a domluvíte se.

  21. Remoska mi leží v hlavě asi měsíc a ještě jsem se nerozhoupala 🙂 Zatím peču ve skle se studeným startem a nově mám pizza kámen. S tím se zatím sžívám.Remoska mě láká hlavně kvůli pečení v létě, protože i bez pečení mám v kuchyni přes 25 stupňů. Vaše chleby jsou nádherné, ale to určitě nebude jen Remoskou 🙂

      1. Čas asi dozrál 🙂 Dnes mi volala tchán, se kterým jsme se o Remoskách bavili (oni bohužel kdysi dvě vyhodili), že teď narazil na 20% slevu v jednom obchůdku, kam chodí a jestli mi ji má vzít ,padla porada po telefonu s manželem a hurá Remoska bude – velká s okénkem. A teď můj dotaz…můžu do ní dát 750g chléb jen tak nebo musí mít obruč okolo? Malou jsem nechtěla, protože věřím,že nebude jen na chléb a doma je nás 6.Moc děkuji a přeji krásný den.

  22. Dobrý den, tak jsem četla váš článek a říkala jsem si, proč ten bochník neroste a dokonce dvakrát a bylo to úplně nesmyslné… A pak jsem pochopila, že bochník nemám rosit! Čeština je krásná a já mám dlouhé vedení 🙂
    Jinak se chci podělit o svůj pekařský příběh. Peču asi od března, vcelku zdárně, ale ten provoz trouby kvůli jednomu bochníku mi přišel dost neekonomický. Váš článek mě přesvědčil, že se dá zkusit remoska. I jala jsem se prohledávat internetové bazary, nechtělo se mi kupovat novou. Než jsem však cokoli koupila, tak jsem navštívila mamku a říkala jsem jí o svém záměru pořídit remosku. Mamka na to ať počkám, hrabala v komoře a vytáhla jednu s tím, že má tuhle navíc, ať si jí vezmu. Prý ji dostala od babičky k svatbě (a asi jí ani moc nepoužívala, neb jsem o ní nevěděla). Tak teď peču v remosce, co je starší než já a jsem nadmíru spokojená, chleby mi připadají ještě o chlup lepší než z trouby. A je to taková pohoda, bez rozehřívání a manipulace s horkým plechem. Děkuji moc za skvělé povzbuzení a polopatický návod jak na to.

    1. Dobrý den. 🙂
      Já si koupila litinový hrnec do trouby a peču stejně skoro pořád v remosce. 😁
      Za prvé je to velká úspora elektřiny a za druhé neskutečné pohodlí.
      A to mé know-how nenahřívat remosku funguje skvěle. 🙂
      Ty staré pečou opravdu nejlépe.
      Jsem ráda, že se Vám daří.

  23. Remosku jsem nakonec obdržela s velkým nadšením,ale pečení v ní se mi nedaří 🙁 Zatím tedy jen 3 pokusy,ale ani jeden chleba nevyběhl a mám placáky.Tak nevím, co dělám špatně. Vaše remoskáčky jsou nádherné a já mám pěkné ze skla a z kamene a z Remosky ne. Nevím, kde dělám chybu.Tak jsem minule v Remosce pekla kuře s bramborem,aby byla trouba volná na chleba.

        1. Mně vyhovuje remoska právě proto, že jakmile je těsto tak akorát, hned ho můžu přesunout do remosky. Kdybych měla ještě 3/4 hodiny nahřívat troubu s kamenem, tak může těsto překynout. Ale je pravda, že když je v receptu „necháme 2 hodiny v ošatce nakynout“, stačí úplně 1,75 hod, nebo i 1,5 hod. Při zahřívání remosky dokyne.

  24. Dobrý den,paní Ludmilo

    ráda bych Vás poprosila o radu.Chtěla bych si koupit remosku,protože 30 let stará mě opustila.Vy uvádíte,že pro větší chleba je vhodná remoska o průměru 32 cm,ale výrobce má max.29 cm. Bude vhodná pro chleba cca do jednoho kg?

    Jinak chci poděkovat za Vaše užasné stránky,kde se mi dostalo mnoho cenných rad.Několik let jsem pekla kváskový chleba v pekárně,ale pak jsme ochutnali u známých chleba z trouby a byl bezkonkurenčně lepší.Myslela jsem,že když to umím v pekárně,tak v troubě to bude brnkačka a proč bych se někde radila-„já zkušená pekařka“.Ale po několika nezdárných pokusech,jsem dospěla k názoru,že vlastně nic neumím a s pokorou teď vyhledám rady zkušenějších.Zakoupila jsem si i Vaši knihu „Upečeno s láskou“ a je to teď moje nejoblíbenější čtení.Jenom se trochu ztrácím v pekařských počtech a celkové hydrataci-no matematika nikdy nebyla moje hobby.

    Děkuji za odpověď a přeji krásné prosluněné léto
    S pozdravem Alena Malcová

    1. Dobrý den, Alenko. 🙂
      Stará remoska má tento průměr u horního rantlu, do kterého zapadá topné víko. Nové remosky již rantl nemají a víko nasedá na nádobu. Takže ty rozměry dál jsou stejné. Čili toho se obávat nemusíte, že bude remoska menší. 🙂
      Chleba do 1 kg v ní rozhodně upečtete pohodlně. Peču i 1,2 kg.
      Ta hydratace je celkem jednoduchá záležitost – stačí spočítat tekutiny v těstě a vydělit veškerou moukou, započítávají se i ingredience v kvásku.
      Ale až se trochu rozpečete, přijdete na to třeba i sama. Ze začátku “útočí” na člověka mnoho informací a může se cítit ztracený.
      Ať se daří! ❤️

  25. Dobrý den, teoreticky jsem se připravovala dlouho 😃. Děkuji za všechny cenné rady. Můj první pokus byl kváskový chleba z žitné mouky upečený v remosce. Je to samozřejmě časově velmi náročné – 12 hodin rozkvas, skoro 4 hodiny kynutí těsta, 1 1/2 hodiny kynutí v ošatce + pečení. Bochníček jsem dala do studené remosky, pekla 40 minut + 15 minut pod alobalem. Mám teflonovou remosku, takže bez vymazání formy a bez pečícího papíru. Výsledek je úžasný. Kdo ještě váháte, jděte do toho, je to snazší než myslíte! Hezký den všem …

  26. Lidunko, nevím jak poděkovat za nápad na vytvoření těchto stránek. Měla jste super nápad.
    A teď dotaz – v remosce peču jen chleby kulaté, ale vidím, že Vy máte i bochníčky. Prozradíte prosím do jak velké remosky jak velkou ošatku máte? V tomto čláku je to např. hned první fotka pod odstavcem Samotné pečení v remosce. Moc děkuji za radu a přeji jen samé pekařské úspěchy.

    1. Mám radost a je mi potěšením, Věruško. ❤️
      Já rovněž přeju hodně úspěchů.
      Ošatka musí dosáhnout na dno remosky, čili průměr ošatky se rovná průměru dna. Do malé to je kulatá kolem 20 cm, do velké víc (z hlavy nevím, omlouvám se). Do velké jde i oválná do délky 26,5 cm. Kupovala jsem je v Orionu.
      Chce to vzít s sebou metr, každá je trochu jiná a nemusí se pak vejít!

  27. Dobrý den,paní Lído.Máte opravdu úžasné recepty a skvěle vedený blog, peču podle vás už delší dobu. Teď jsem dostala k Vánocům římský hrnec, že se v něm může péct i chleba. Nevíte, jestli se postupuje stejně jako u remosky? Děkuji Lenka Č.

    1. Dobrý den.
      Děkuju! ❤️ Bohužel s římským hrncem vůbec žádnou zkušenost nemám, jen si myslím, že to bude ASI jiné. Vzhledem k rozdílnosti materiálu.

  28. Hezký den paní Lído,
    mám Vaši kniju UsL a hodlám zkusit pečení v Remosce-malou starší mám, tak to zkusím v ní. Do Remosky jsem psal, jestli mi prodají mí v případě nákupu Grandu mísu bez teflonu a sdělili, že ne. Na koho Vy jste se prosím obrátila, když jste nechtěla ten teflon? Děkuji za radu 🙂

    1. Dobrý den.
      Tak už to asi skončilo. Nebýval to problém. Jinak to měla “na starosti” paní Lenka Hlobilová.
      Opravdu nevím, jak to je teď, žádnou spolupráci s nimi jinak nemám. 😊

  29. Dobrý den,
    od poloviny března jsem až do včerejška byla doma, protože pro mě zaměstnavatel neměl práci. Protože bydlím na vesnici, kde je problém koupit dobrý chléb, začala jsem po letech zase péci chleba doma. Kdysi jsem pekla denně, někdy i dvakrát nejen chleba (v pekárně), ale i housky, rohlíky apod…. Když mi pak synové odešli z domova, už se mi nechtělo a začala jsem cestou z práce kupovat pečivo ve městě v malé pekárně.
    Nouzový stav mě donutil opět péci, tentokrát kváskové chleby v troubě, vykynuté v cedníku. Před několika dny jsem narazila na vaše stránky a našla v komoře svou 36 let starou Grand remosku. Včera jsem zkusila upéct chleba v remosce. Chleba je výborný, nádherně popraskal a už je skoro snědený. Myslím, že už jinak péci nebudu.
    S dnešním nástupem do zaměstnání mi nastal problém. Čas na kváskový chleba mít asi nebudu. Napadají mě dvě možnosti:
    1. Ve čtyři hodiny ráno si založím rozkvas, po třetí hodině odpoledne zadělám těsto a k večeru dám kynout chleba v ošatce (tu zatím nemám, koupím) do lednice a upeču ho v remosce druhý den po příchodu z práce. Nevím ale, jestli mi do té doby nepřekyne. Pokud ne, mohu ho dát do remosky rovnou z lednice nebo se musí nechat na lince trošku prohřát?
    2. Zadělám na chleba v pekárně na program těsto a použiju recept na pečení chleba s droždím s přídavkem kvásku a pak chleba upeču v remosce. Není těsto s droždím do remosky moc „živé“? Mám strach, že by mi vyběhlo až k víku.
    Děkuji za rady.

    1. Upéct můžete dát rovnou i to z lednice hned, ale musí být vykynuté. Jestli Vám nepřekyne v lednici, nevím. Záleží na teplotě, jakou tam máte a na druhu chleba. Musíte to zkusit.
      S drožďovým chlebem v remosce zkušenost nemám žádnou.

  30. Napadá mě ještě jeden dotaz. Četla jsem, že máte víc remosek. Dívala jsem se na nabídky nových remosek v e-shopech a téměř všude doporučují remosky bez průhledu ve víku s tím, že pod sklem je nižší teplota a povrch toho, co se v remosce peče tak není rovnoměrně upečený. Máte s tím nějakou zkušenost?
    Díky za odpověď.

      1. Dobrý večer,
        ještě jednou děkuji za nápad na pečení chleba v remosce. Včera jsem upekla první z droždí s přídavkem kvásku (Vnoučkův chléb z Pekárnománie) a i když nevyběhl tak, jak by se mi líbilo, protože se mi při překlápění do remosky přilepil k utěrce a trošku spadl, byl výborný. Dnes jsem pokus zopakovala a chléb je nádherný. Krásně vykynul a popraskal. Už se těším, až ho ráno nakrojím.

  31. Dobrý deň, chcela by som si kúpiť remosku na pečenie chlebíku, ale neviem či kupovať malú alebo veľkú? Dá sa aj vo veľkej upiecť malý dobrý chlebík bez použitia obručí? Alebo ak budem piecť menšie chlebíky, mám kúpiť radšej menšiu? Ďakujem za pomoc 🙂 S pozdravom, Baška

  32. Dobry den,
    chtěla bych Vas poprosit o radu ohledne pečení kvaskoveho chleba v remosce (velke, teflonove). Dosud jsem pekla jen ve skleněné nádobě ale po procteni Vaseho blogu jsem se rozhodla si poridit si remosku a pect v ní. Bohuzel uz nekolikaty pokus po sobě se mi stalo, že chleb se po vyklopeni z osatky do remosky roztekl. Ne moc, ale krasny bochanek z nej nemam. Uvazovala jsem, zda se nejedná o prekynute těsto, ale nahoře mi vzdy i pres nariznuti popraska, coz je údajně znamka nedokynuteho testa. Par experimentu s delkou kynuti uz mam za sebou ale bez uspechu. Chutove jsou ale chleby dobré, trapi me jen ta esteticka stranka. Je to trochu rozmar, ja vím. Konkretne jsem zkousela Vase recepty na chleb s malym mnozstvim kvasku a vikendovy chléb pro staré přátele.
    Mnohokrát děkuji za radu.

    1. Dobrý den. 😊
      Chleba v remosce popraská téměř ve 100%. Je to dáno uzavřenou nádobou a stylem pečení. Pokud se vám roztéká, je potřeba vypilovat určitého stupně nedokynutí. Popřípadě lehce snížit hydrataci.

  33. Dobrý den,
    včera jsem objevila Vaše neskutečně úžasné a inspirující stránky. Pročítala jsem vše -recepty, komentáře …..až do půlnoci. Vnukla jste mi myšlenku pořídit si remosku. Před několika lety jsem si „vypěstovala“ kvásek. Docela jsem se divila, že se krásně podařil a od té doby peču chleba. Prvně jsem pekla v domácí pekárně, ale když jsem viděla všude na internetu ty krásné bochníčky, tak jsem si říkala, že
    że to musím taky zkusit v troubě. Jakmile jsme ochutnali chleba z trouby, tak uż jsme z pekárny nechtěli. Samozřejmě nemám, tak krásné bochníčky jako vy, ale to myslím nebudu mít nikdy. Zjistila jsem, že u mě je největší problém odhadnout dobu kynuti. Většinou mi chleba překyne a v troubě už pak moc nenaskočí. Dneska jsem nechala kynout hodinu a čtvrt a bylo to přesně akorát. Chlebík nádherně vyběhnul. Peču ho na rozpálené kachli a přiklápím ho rozpálenou sklo-keramickou miskou (původně koupené na kuře). Když troubu předehřívám a pak peču, tak je to procedura skoro na tři hodiny, tak jsem si říkala, že ta remoska by byla skvělá volba. Konečně se dostávám k jádru mého psaní. Pořád nevím, jak dostanete nakynutý chleba z ošatky do remosky? Když je nakynutý, tak přesahuje přes okraj ošatky a vy když ho překlopíte do remosky, tak ho musíte splácnout? Nebo ho necháváte kynout rovnou v remosce? Pokud ne, myslíte, že by to šlo? Ještě jednou moc děkuji za Vaše stránky, jste mi velkou inspirací.
    Jana

    1. Dobrý den.
      Děkuju za milé psaní. ❤️
      Ošatka musí mít takový rozměr, aby šla přes ni překlopit mísa od remosky. Jen otočíte a je to! Ošatku sundáte. 🙂
      Chleba se nepomačká, je to stejné, jako byste ho dávala na lopatu do trouby.

  34. Dobrý den, paní Lído. Ráda peču podle Vašich receptů, Vaše chleby jsou úžasné. Zatím jsem pekla v remosce kulaté chleby. Chtěla bych ale zkusit i oválné. Mám je kvůli krájení radši. Poradíte, jaký typ ošatky pořídit? Dívala jsem se na tyto tři. Máte některou z nich?

    https://www.oriondomacipotreby.cz/cs-cz/peceni/peceni-chleba/731150?gclid=EAIaIQobChMIuZug7LGm6QIVx-N3Ch1hzgISEAQYBCABEgLv5fD_BwE&fbclid=IwAR1hzo1DNvvBlPQYz6mluB-ffXQ2zAaWC2-sSiLzmxF1vHTjyM9LfcyB3Lg

    https://www.drevoaprouti.cz/zbozi/osatka-na-kynuti-chleba-ovalna-0-75-kg/?fbclid=IwAR2ZLd1jj6LfBbis3msPYbhVvDT1quLc4ri9Vy1W5ZnT-4Sd3Nvzn6XBNns

    https://www.oriondomacipotreby.cz/cs-cz/731165?gclid=EAIaIQobChMIiNm3s7Om6QIVBLp3Ch1Smw1UEAQYBSABEgKMKPD_BwE&fbclid=IwAR0iksUZhiNZ5uNOyCfTvnXwHQeir8n_jqR2WXSqtLcH2GoybcCF_fNRY_g

    První a třetí mi přijdou, že by mohly jít. Děkuji Marcela

    1. Do velké remosky na 1 kg těsta. Změřte dno remosky a s sebou si vemte metr – každá ošatka měří jinak, ať se vám tam po vyklopení chleba vejde. Kupovala jsem v Orionu, vypadaly stejně jako ty prostřední.

  35. Dobrý den,
    zase jdu s prosíkem o pomoc. Koupila jsem si remosku a dnes poprvé pekla. Chleba jsem nechala kynout hodinu. Chlebík se mi rozjel a moc nenaskočil. Nevíte, čím to může být? Mě napadlo buď překynutý nebo hodně vody v těstě? Já dělám 250g žitné mouky, 250ml vody + kvásek. Nechám rozkvasit přes noc. Ráno odeberu 50g kvásku do lednice a do těsta přidám 500g pseničné chlebové mouky 300 ml vody + kmín a sůl. Dnes jsem přidala 40g opražených semínek. Běžně dávám vody jen 250 ml, ale říkala jsem si, že kvůli těm semínkům raději trošku vody přidám, tak jsem dala vody 300ml. Jinak už jsem podle Vás pekla makovky a tvarohové kostky a vynikající. Celá rodinka mlaskala a moc jim chutnalo. Velké díky za Vaše stránky, rady a recepty.

    Jana Holubcová

  36. Děkuji za odpověď, jste zlatá. Taky mě to napadlo, že by mohl být překynutý, ale hodinu na kynutí v ošatce mi nepřijde tak dlouho…. Ách, jooooo – to je věda 😀 Chléb při pečení skoro ani nepopraskal a ani v něm nemám nijak velké póry. Jinak je ale chlebík výborný…. Krásně upečený, kůrka křupavá, střídka měkoučká. Všichni mi doma říkají: Mamko, vždyť je ten chleba výbornej, ikdyž je placatej 😀 Snad se mi jednou povede upéct takovej krásnej jako máte vy.

    Přeji krásný zbytek večera
    Jana

  37. Dobrý den, tak jsem dnes po dvou letech pečení v troubě zkusila ve vypůjčené remosce upéct polovinu těsta v remosce. Moc mě nadchly Vaše články a “exteriér“ chlebu oproti troubě. Tak nevím, ale stejné těsto, půl šla do trouby a to druhé mi v remosce kynulo a popraskalo spíše odspodu- zde ne tak propecene, nahoře v kruhu až načernalé. Pečuje v troubě na litině, je to normální jev v remosce, ze spodek chleba je méně propeceny? Je to logické, ale Vám se asi daří propect i odspodu..Je fakt, ze nemám rada načernalou kůrku. Děkuji za Váš blog, je moc krásný. Je to takové mé večerní čtení… díky za odpověď, Lenka

    1. Nevím, v jaké jste pekla, zda ve staré nebo teflonové. Ve staré jsou “spodky” lepší, ale v žádné mi nepraskal chleba ze spodku. Praskají nahoře. A pokud chleba černá, bývá často v remosce moc těsta a to je dobré přikrýt je konci alobalem. 🙂
      A děkuju! 🙂

      1. Jen se připojuji s vlastní zkušeností, peču v nové remosce s okýnkem a s teflonem – je pořízená jen na pečení kváskového chleba, a to ať běžného, nebo bezlepkového, i když časem určitě využiji i jinak.

        Chleba mi ze spodku praskl taky. Bylo to ve chvíli kdy jsem v kuchyni měla ještě větší zimu než obvykle – i v letních vedrech tam mám jak ve sklepě 🙂 Takže kombinace většího podílu celozrnné mouky, studené remosky a studeného těsta udělala své – remoska se asi nedokázala včas roztopit i ze spodní strany. Velmi pravděpodobně by zde pomohlo důkladné nahřátí. To obvykle není třeba, pokud se smířím s méně vypečeným spodkem.

        Já teď s remoskou zacházím macešsky. Místo nahřívání jí normálně postavím na sklokeramický sporák, a hned na začátku pečení udělám přesně to, co výrobce nedoporučuje. Pustím naplno sporák, stačí tak na 1 minutu, pak po asi 5 minutách ještě jednou a případně ještě znovu, pokud mi to připadá málo. Tím dosáhnu „horního“ i „dolního“ ohřevu na začátku pečení.

        I přesto pak zakrývám z horní strany, alespoň na pár minut. Osobně by mi chleba upečený bez zakrytí vyhovoval, ale pro rodinu už je to moc, nezávisle na velikosti chleba.

        Taky chleba přes doporučení před začátkem pečení rosím. Minimálně ten bezlepkový to u mě potřebuje, je to jiné než u běžného bochníku a samo o sobě to nestačí na vytvoření skutečně chlebové kůrky. Navíc mi připadá, že to orosení trochu pomůže v tom, že chleba dostane trochu víc času na to, aby ještě trochu naskočil. U běžného chleba to už dělám stejně, i když asi zbytečně. Zbývající nadbytečnou páru buď vyvětrám automaticky v okamžiku zakrývání, nebo na maličkou chvilku víko odklopím jen tak.

        To „přitopení“ sporákem hodně spodku chleba pomáhá. Ze spodku je pak výsledek srovnatelný s chlebem pečeným na otočeném rozpáleném plechu (tedy ne kámen či litina, kde se to teplo akumuluje víc). Jestli je to dlouhodobě dobrý nápad, to netuším, zatím problém nepozoruji.

        Momentálně mi jeden bezlepkový mrňous rovnou i ve vypnuté remosce nakynul, jen tak volně, obložený složeným plátnem pro mírné podržení tvaru. Zrovna chladne po upečení.

  38. Dobrý deň. Veľmi som sa potešila vášmu článku. Upiekla som prvýkrát chlieb v starej, malej remoske, bol úžasný. Moc ďakujem za cenné rady. Zároveň chcem poprosiť o radu na pečenie v remoske – bravoska. Je oválna a má stupnicu 10, chlieb bol zhora nedopeceny, zospodu zhoreny. (hreje zospodu, na rozdiel od starej hliníkovej) Piekla som na stupni8. Ak máte s ňou skúsenosti, prosím, dajte mi vedieť. Ďakujem. Božena

    1. Dobrý den, máme doma mimo remosek i bravosku. Já tam zkoušela chleba jen jednou. Ale já pekla opačně. Chléb jsem dávala do té oválné mísy a tou těžkou s „nožkama“ jsem přiklopila, takže mi hřála zvrchu. Pekla jsem tuším na stupeň 9. Přesto jsem pak chleba ještě otočila a dopekla zespodu. A tuším, že jsem měla i chvíli vrch zakrytý alobalem. Je to už pár měsíců, od té doby jsem nezkoušela.

  39. Paní Lído, moc děkuji za inspiraci, kterou čerpám zde, na Vašich stránkách. Od ledna peču kváskový chleba. Začínala jsem troubou, ale po shlédnutí Vašich stránek jsem „přesedlala“ na remosku. Dovezla jsem si starou hliníkovou po mamince a pustila se do experimentování. V remosce už peču v podstatě vše a nemusím se pořád zlobit s hlídáním teploty v plynovce, to je za trest. Takže za mě remoska ideál. Přeji ať se daří! 🙂

  40. Dobry den, vcera sem poprve pekl v remosce chleba podle vas. Naprosta bomba. Ale jen na druhy den je kurka furt hodne tvrda a nezmekne. Chleba spaleny nebyl. Nevite jak se vyhnout tomuto?? Dekuji moc David

    1. Většinou je to tam napsané.
      Jinak těsto zvážit a pokud bude mít do 800 g, tak do malé, jinak do velké.
      Když jsem ho v remosce nepekla, ale v troubě, tak tam právě zvažte to hotové těsto. Nebo suroviny spočítejte.

  41. Dobrý den,
    díky za všechny Vaše info. Pečení v Remosce mě zaujalo. Od mala tohoto pomocníka znám, měla jej babička, potom jsme jej měli doma a já se v ní pekla hodně buchet (a samozřejmě navařila obědů). Když jsem se nastěhovala do svého, chtěla jsem na první Vánoce Remosku (je to cca 6 let). A z toho posledního modelu jsem zklamaná. Nemá nahoře okýnko, podstavec celkem nestabilní… Takže šla do vrchního nádstavce v kuchyni… Ale když jsem si přečetla tady to Vaše povídání, dám ji šanci :). Peču krátce, zatím se mi nejvíce osvědčil Simax (hlavně proto, že mi ne a ne držet pěkný tvar). Tak to teď zkusím i s Remoskou.
    Mějte hezký den a díky za Vaše inspirace a čas trávený s námi.
    Terka

  42. Už peču podruhé a nemůžu si to v remosce vynachválit, doporučila jsem svým přátelům. Děkuji za úžasné recepty.

  43. Dobrý den, paní Liduško, připojuji se ke zdejším zástupům. Kromě velkých díků bych z Vás ráda vytáhla i pár informací. 😉 Chleba peču v troubě ve skleněném pekáči, ale ráda bych si pořídila Remosku. Teď jen hledám, od koho bych si ji mohla půjčit na vyzkoušení. U nových Remosek jsem ale nenašla ono Grand a Originál, pouze 2 a 4 litry. Ráda bych si proto u Vás ověřila, ta čtyř litrová je tedy ta velká?
    Jinak děkuji ještě jednou, stránky, recepty i návody jsou super a Vaší knihou (Upečeno s láskou) jsem si udělala radost minulý týden.

    Eva.

      1. Liduško, děkuji moc. Malou remosku mi půjčila kolegyně a první chleba (Snadný) upečen. Největší problém byl transportovat chleba z ošatky do remosky, protože byl takový živý :-), takže nejdřív se mi hnul na pečícím papíře a pak i s papírem. Prostě mi, chudák, spadnul na linku, protože se mi přetrhnul papír. Včera večer jsem zkoušela bublaninu a teď mi na lince kyne další těsto (Horečka sobotní noci).
        Remosce zdar! A příští týden si objednám svoji, ale velkou.
        Eva

  44. Dobrý den, děkuji za krásně sepsaný recept. Jsem Remosková fanynka, mám velkou a dělám v ní všechno. Chleba jsem v ní již zkoušela péct ale nebyla jsem s ním spokojena, a díky Vašemu receptu už vím, jaké chyby jsem dělala. Teď se chci ke kváskovému zase vrátit a Remoska má o dost levnější provoz než trouba. A pro případné Remoskáře – velkou zmenšíte uvnitř třeba dortovou nebo koláčovou formou, opačně to nelze :-). Rozdíl v příkonu není nijak výrazný. Remoskám zdar!

  45. Zdravím Lído,
    při koroně jsem začala péct chleby, koupila si vaší kuchařku/pekařku? 😀 A mělo to opravdu úspěch. Teď bych si ráda koupila termosku, protože se mi nechce zapínat troubu kvůli chlebu. Chleba dělám vždy podle jednoho receptu, vyjde mi 800 g těsta. Přemýšlím, jestli koupit remosku na 2l nebo na 4l. Píšete, že v té 2l pečete maximálně 750g bochník. Chci se zeptat, jestli je teoreticky možné péct v té 4l remosce třeba i 500g bochník, nebo je na to lepší ta dvoulitrová? Děkuju, Bára

  46. Dobrý den paní Lído,
    ráda bych se vypsala ze svého neúspěchu a požádala o radu. Odhodlala jsem se ke koupi remosky na pečení chleba. Načetla jsem všechny možné recenze, vybrala remosku 2l, s nerezovým povrchem a zadělala chleba. Hmotnost těsta 710g, doba pečení 50 min, vrch spálený, spodní část velmi světlá, zvuk při poklepání napověděl, že to není ono. V zoufalství jsem chleba otočila „vzhůru nohama“ a pekla dalších 15 min. Výsledek je, z obou stran spálený, placatý a uvnitř nedopečený bochník. Remosku jsem koupila cíleně pro pečení chleba, protože v mé horkovzdušné troubě nedosáhnu dostatečnou teplotu a bochníky ač pěkné, propečené, nikdy nemají tu správnou barvu a kůrku a vypadají spíš jako „usušené na slunci“. Takže dnes, velké smutno. Prosím, poraďte kde se stala chyba. Děkuji Marcela

    1. Dobrý den.
      S nerezovou remoskou nemám vůbec žádnou zkušenost. Materiál nádoby zrovna u chleba hraje dosti velkou roli.
      Netuším, jakou má teplotu – tento nový druh.
      Mám zkušenosti jen s hliníkovými a ty pečou chleba dobře. Ale! Hliník s teflonovým nástřikem – už je to o poznání horší – spodek je méně zabarvený, světlejší.
      Pokud se mi pálil vršek chleba, přikryla jsem alobalem.
      Být vámi, zkusila bych upéci jen 1/2 kg chleba.

    2. Koukala jsem na remosku z nerezu, má i pečící nádobu nerezovou a jde v ní vařit na sporáku. Musím říct, že mě zaujala ze všech nejvíce a to z toho důvodu, že jde zespodu na sporáku nahřát a chléb vyklopit již do horké nádoby. Tím by nejspíše odpadl problém, že je odspodu světlejší a méně pečený. Pokud jí někdo vlastní, bylo by fajn se podělit o zkušenosti pečení v ní.

  47. Dobrý den paní Lído.

    S dovolením bych rád vyslovil poděkování za tento článek, který jsem „náhodou“ našel.
    Bylo to v souvislosti s hledáním řešení aktuálního problému – tedy návratu k pečení kváskového chleba. V minulosti jsem už pekl, v troubě. Ale pak jsme se přestěhovali do obecního bytu, který byl vybavený kuchyni a troubou, která se k pečení chleba moc nehodí… Neřešil jsem to, byly jiné starosti. Ale pak se nějak zastesklo po dobrém chlebu a začal jsem hledat, jak tu troubu „obejít“.
    Zprvu jsem „koketoval“ s domácí pekárnou. Ale… S manželkou jsme se společně shodli, že „kůrka je kůrka“ a že tudy pro nás cesta nevede.
    A pak našel jsem tento článek. Vlastně jsem „shltal“ velkou část Vašich stránek. A bylo rozhodnuto. Remoska je už doma. Včera vyzkoušena při pečení Bouráka, který se náramně povedl. Na návštěvě u nás byli zrovna synové, tak se po něm zaprášilo a na snídani jsme museli pro pečivo do obchodu. 🙂

    Chtěl bych tedy ještě jednou poděkovat za Vaše stránky. Jsou nesmírně přínosné a inspirativní. V mém případě navíc rozhodující měrou přispěly k návratu k pečení kváskového chleba.

    Je a dále mi bude ctí číst Vaše řádky…

    1. Dobrý den, Jirko.
      Mám velkou radost, ze Vám jsou mé stránky přínosem.
      Děkuju za zpětnou vazbu – moc si toho vážím.
      Přeji mnoho úspěchů na nové pekařské cestě! ❤️

  48. Dobrý den, paní Lído, Váš blog je super, a protože jsem si k narozeninám přála remosku a také peču pravidelně kváskový chléb, hledala jsem postup pečení chleba právě v remosce a Vaše stránky mi v mnohém pomohly. Mám ale jeden dotaz, remosku mám nerezovou 4l Dua, je v ní pečení chleba obdobné jako v teflonové nebo hliníkové? Peču stále Šumavu veku 900-1000g, ta se mi v troubě a v litině daří.
    Děkuji za odpověď
    Vendy

    1. Dobrý den Vendy, můžete se prosím podělit o zkušenosti s pečením ve vaší remosce? Mám nerezovou Dua Glass 2 litry a pečení v ní skončilo velkým neúspěchem. Jak velký bochník v té vaší zvládnete upéct? Já jsem tu svoji po několika neúspěšných pokusech odložila 🙁, ale ráda bych tomu dala ještě šanci. Koupila jsem ji jen kvůli pečení chleba.

  49. Dobrý den,
    Nemáte prosím zkušenost s nízkou teflonovou mísou do remosky? Jde mi hlavně o pečení nízkých koláčů…

Napsat komentář