Červencový chléb s chia semínky

Říkám jim letní chleby. I tento je jedna jejich variace, kdy na kvašení ovoce a následné užití fermentované vody je dostatek materiálu. Tento je ze cca 60% celozrnný. Neočekávejte až tak velká oka s grahamovou moukou plnou otrub; jinak u fermentované vody (FV) zcela běžných.

Ale myslím si, že se povedly dva moc dobré chlebíčky, které přináší i něco pro naše zdraví. Je dobré střídat všechny druhy chlebů – někdy vatičku, jindy celozrnný.

Z tohoto těsta budou 2 menší chlebíčky nebo 1 velký (ten pouze do trouby).

Červencový chia chléb – ze 60% celozrnný

FV = fermentovaná voda

Suroviny

  • 200 g čerstvého celozrnného žitného kvásku z FV, postup zde; nebo vašeho dosud používaného
  • 600 g mouky tohoto složení: 200 g grahamové pšeničné, 100 g špaldové celozrnné a 300 g chlebové pšeničné, můžete zvolit i jinou kombinaci
  • 500 – 550 g vody (smíchané se zbytkem fermentované vody, tu lze vynechat))
  • 14 g soli
  • 1 lžíce kmínu
  • 30–50 g chia semínek
  • 2 ošatky na 750 g nebo 1 velkou na cca 1,5 kg (pouze do trouby)

Finální postup

Kvásek, vodu a mouku zamíchejte v míse. Někdo používá dánskou metlu, já ruku nebo vařečku. Přikryjte a nechte proběhnout 45 minut autolýzu.

Poté přidejte sůl, kmín a chia semínka. Hněťte robotem cca 8 minut.

Těsto přendejte do připravené nádoby vytřené olejem a zde během 2 až 3 hodin překládejte po 40 minutách. Těsto se má zvětšit 2x.

Nyní vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na 2 kusy a stočte požadovaný tvar do vysypaných ošatek (rýžovou moukou) a škrobem „pohlaďte“ bochníčky. Uložte spojem nahoru. Ten jemně posypejte chlebovou pšeničnou moukou a vložte ošatky do plastových boxů nebo igelitových pytlů.
Nechte kynout asi 1 až 2 hodiny v teple; nebo jako já přes noc (i klidně 24 hodin) v lednici.

Já v ní mám teplotu jen 4°C, takže těsta mi příliš nenabydou, většinou tak jen o polovinu. Pokud se to stane, nechávám dokynout před pečením na lince cca 2-3 hodiny, je to velmi individuální. Pokud je vaše těsto nakynuté dostatečně, můžete péci ihned rovnou z lednice.

Vyklopte, nařízněte a pečete ve dvou remoskách nebo postupně v malé či velké remosce 45–50 minut zde. Nebo v troubě zde či litině zde.

Tentokrát jsem pekla malé bochníčky ve velké remosce – i to je možné. Krásně se celé propečou ze všech stran.

Krajíce chleba.

Napsat komentář