Sádlo do chlebového těsta používali staří pekaři a já si na to vzpomněla.
Jednak chleba jsem chtěla péci pšeničný a do toho velmi ráda přidávám nějakou formu tuku, třeba ukrytou v kefíru, jogurtu.. Nebo máslo, sádlo, olej, atd. Nevěřte tomu, že musí být „pšeničák“ suchý.
Tentokrát přišlo na řadu sádlo Byla to skvělá volba. Chuť jemná, chleba jedlouho měkký. A k sádlu se hodí slunečnicová namočená semínka.
Dobrý vesnický selský chleba nejen chuťově, ale také dlouho vláčný. I když začíná po pár dnech tvrdnout (zapomenutý kousek), pořád je moc dobrý.
Ale nebojte – neztvrdne, sní se hned…
Chléb se sádlem, z 50 % celozrnný
Suroviny
Na rozkvas
- 1 lžička až lžíce pšeničného kvásku (zde špaldový)
- 90 g špaldové mouky, půlka celozrnné
- 90 g vody
Kdo se neobejde alespoň bez trochy žita, použije na rozkvas mouku žitnou.
Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem. Asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. Použijte 160 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení.
Dále si připravte
- 320 g mouky – 150 g pšeničné mouky celozrnné plnohodnotné a 170 g mouky pšeničné hladké 00
- 200 g kefíru nebo 140 g vody a 60 g mléka
- 20 g medu
- 30 g rozpuštěného sádla
- 45 g slunečnicových semínek, která namočte a vodu sceďte před vložením do těsta
- 7,5 g soli
Finální postup
V míse robota prošlehejte rozkvas, kefír, med a sádlo metličkou. Přisypejte mouku, jen lehce spojte. Nechte proběhnout 40 minut autolýzu. Správně řečeno fermentolýzu, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek.
Ještě k plnohodnotné mouce. Myslím, že ji vyrábí jen mlýn zde u nás v kraji – v Předměřicích. Má semletý i klíček, je celozrnná. Můžete nahradit jinou celozrnnou.
Poté přidejte sůl a scezená slunečnicová semínka. Namočená jsou lepší v tom, že změknou, a ještě vpravíte do chleba i o trošku více tekutiny – 45 g po namočení vážilo 65 g.
Hněťte v robotu asi 8–10 minut.
Přendejte do uzavíratelné nádoby vytřené olejem a ihned přeložte. V těstě je tuk a proto se první kynutí prodlouží na přibližně 3 hodiny. Překládejte v tomto čase po 40 minutách, celkem 5x. Těsto „tahejte za uši“ kolem dokola po obvodu nádoby a až začne klást odpor, přestaňte, zakryjte víkem a po každých dalších 40 minutách proveďte totéž.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, stočte požadovaný tvar do ošatky (velikost 750 g) stylem překládané obálky.
Ošatku vysypejte pohankovou či rýžovou moukou. Můžete i škrobem. Rovněž jí „pohlaďte“ i bochník. Vršek jemně posypejte pšeničnou chlebovou moukou.
Těsto s ošatkou dejte kynout do lednice v plastovém boxu na zhruba 12–15 hodin. Pokud se vám nakynutí z lednice bude zdát nedostatečné, nechte ještě kynout asi 1,5 hodiny v teple kuchyně.
Můžete upéci jako na fotu i ve velké remosce 45 minut. Já neměla malou volnou. Jinak toto je chleba do malé remosky.
V „malé“ peču malé, ve „velké“ malé i velké chleby.
Vždy velmi jednoduše chleba nařežu – alespoň tak částečně koordinuji remoskové praskání chleba. Pečení v remosce zde.
Střída je jemná a velice vláčná.
U tohoto chleba můžete použít i kvásek žitný – chuť bude trochu jiná, rozhodně výborná.
Dobrou chuť!
Můžu péct i v troubě? nebo máte ještě nějaký recept se sádlem a kefírem, co se dá péct v troubě? A kynutí na lince tady není možné, když chci chleba rychleji. Děkuji…
Určitě! 😊
Nerozumím té druhé otázce – chleba rychleji nejde na lince? Proč?
Myslela jsem, jestli je nutné dávat kynout do ledničky, nebo můžu nechat kynout rovnou na lince, abych mohla dříve péct =) …
Á, tak už chápu! 🙂Lednici můžete vynechat.
Výborný!!!! Dneska upečen a je jako peřinka🙏
Jé, super! 👋🏻🙂😁
Dobrý den, na kolik se prosím peče v normální elektrické trouběa jak dlouho? remosku nemám.
Dobrý den.
Najděte si prosím zde na blogu Pečení v troubě. Vše je tam podrobně popsáno. 😊
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, když mám jen žitný kvásek, postupuji úplně stějně i s rozkvasem? Tedy, že rovnou přidám při rozkvasu špaldovou mouku?
Jinak Vám moc děkuji za každodenní inspiraci. Peču chleba zatím jen z vašich receptů a je úžasné, jak se s námi o Vaši dovednost dělíte a pomáháte nám.
Ano, stejně. 😊Jestli myslíte špaldovou mouku do žitného kvásku.
Zdravim, jsem zacatecnik, mam za sebou dvakrat vas bourak a selsky chleba se sadlem. Oba hezke, vse slapalo, ale… Nikdy v nich nemam tak velka oka jako Vy. Co delam spatne?
Může to být stem věcí. 😊 Kváskem, moukou, její savostí (třeba tužší těsto) atd. Pokud nevidím krok za krokem co děláte, bohužel neporadím.