Pečení chleba v troubě

Chleba peču v remosce – víc jak rok jen v ní. To neznamená, že troubu nemám ráda nebo mi špatně peče. Ne! Troubu mám teď opravdu skvělou – Siemens. A kromě chleba naopak v remosce téměř nic jiného nepeču – chleba ve 100%, ostatní pečení čehokoliv v 90% v troubě.

Jen jsem si takto usnadnila pečení chleba vzhledem k mému životnímu stylu a z různých jiných osobních důvodů. A co bude za půl roku? Kdožpak ví…
Pokud peču nebo bych pekla v troubě, postup je následující, sepsala jsem na časté dotazy.

Pečení chleba v troubě

Troubu na jakýkoliv chleba zahřívám na 250°C až 270°C horní a dolní ohřev. Každá trouba tento vysoký stupeň nahřátí nemá – nahřejte na nejvyšší stupeň vaší trouby.

V troubě mám vložený 2 cm silný kámen od kameníka – žulu pro lepší výsledek pečení. Je potřeba 45 minut troubu nahřívat, kámen by se dostatečně jinak nenahřál (nenaakumuloval teplo). Rovněž mám na dně trouby starý smaltovaný plech, do kterého pak leju vodu. Nahřívají se zároveň.

Je možné opatřit si do trouby pizza kámen, lávový nebo kus těžké litiny.

Podobně postupujte v případě pečení v nádobě – tu zahřejte bez kamene v troubě na roštu rovněž na nejvyšší možnou teplotu. Do nahřáté opatrně vložte vyklopený chleba s papírem (lépe se přesouvá), nařízněte a pečte přikrytý asi 20 minut. Pak víko sundejte a dopečte kůrku. Nezapařuje se – v nádobě vzniklo páry pro počáteční zapaření a pečení dosti. Doporučuji péci v nádobě více hydratovaná těsta – stěny podrží tvar.

Když je trouba nahřátá, z ošatky vyklopím na sázecí lopatku bochník, na které mám již položený pečící papír (není nutné). Ometu mouku (pokud to mám v úmyslu, třeba při zdobení ne) a naříznu. Dostatečně vykynutý bochník  se nařezávat nemusí – tyto chleby nemají velký sklon k praskání, naopak, více bez řezu balónovatí. Já jsem spíš typ, který má těsta nedokynutá – nařezávám vždy i do trouby.

Bochník pokropím jen někdy – záleží na tom, jaký chci mít povrch (lesklý, matný) a čím jsem ho posypala do ošatky. Rychle přemístím do trouby. Na varné desce mám už připravený hrneček s horkou vodou na zapaření trouby (asi 150 až 200 ml) a tu chrstnu na plech a okamžitě zavřu dvířka trouby.

Prvních 10 minut peču na co nejvyšší teplotu, pak přepnu na 210°C, po 15 minutách troubu vyvětrám a přepínám na 180°C. Peču až do konce touto teplotou.

Celková doba pečení závisí na velikosti bochníku – bývá to kolem 3/4 hodiny.
Chleba se dá ke konci zkontrolovat poklepem na spodní stranu – má zvonit.

Kdo si ani trochu nedokáže tento zvuk představit, má možnost si koupit vpichový teploměr (také ho mám) a změřit teplotu v chlebu.

Vpichujeme do nejvyššímu bodu chleba – bývá to uprostřed. Teplota správně upečeného chleba se pohybuje kolem 95°C.
Toto je jediná jistota dostatečného propečení.

Upečený chleba vyndám na mřížku, aby chladnul ze všech stran a „nepařil“ se.
Krájím až po vychladnutí, nejdříve po 2 hodinách kousek patky – mohly byste si zničit nadýchanou střídu. Opravdu nechte vychladnout.

Když se mi někdy zdálo, že je kůrka tvrdší než jindy, lehce jsem horký chleba postříkala vodou.

Chleba skladuji v porcelánové dóze. Část krajíců zamrazuji a postupně dle potřeby nechám rozehřát při pokojové teplotě – NIKDY nerozmrazuji v mikrovlnné troubě. Večer vyndám z mrazáku na ráno , ráno k večeři.
Ať se vám dobře peče.

 

23 odpovědí na “Pečení chleba v troubě”

Napsat komentář