Vanilkové rohlíčky je pro nás vánoční cukroví číslo jedna. Kdyby nic nebylo, tak rohlíčky budou vždy na našem stole.
Každý má ten svůj zaručený recepis, já ten svůj taky…
Pokračovat ve čtení „Vanilkové rohlíčky“Vanilkové rohlíčky je pro nás vánoční cukroví číslo jedna. Kdyby nic nebylo, tak rohlíčky budou vždy na našem stole.
Každý má ten svůj zaručený recepis, já ten svůj taky…
Pokračovat ve čtení „Vanilkové rohlíčky“Co se zbytky kvasu z krmení? Škoda vyhazovat drahou mouku…
Pokračovat ve čtení „Bábovka či jiný koláč ze zbytků kvasu“Upéci něco chutného a zdravějšího nebo dokonce skvělou verzi něčeho známého, bývá dosti tvrdý oříšek. V tomto banánovém chlebíčku je naprosto vše, po čem mé srdce touží – je sladký, vláčný, s ořechy, rozinkami, čokoládou; a ještě velmi chutný.
Pokračovat ve čtení „Banánový chlebíček bez přidaného cukru“Babka je židovské pečivo, ale peče se po celém světě pod různými názvy. Těsta jsou buď velmi jednoduchá nebo naopak bohatá o máslo a vejce. Protože to je plněný moučník, a v tomto případě tučnou a velmi sladkou náplní – ořechovou či čokoládovou, na tuku a vejcích jsem tentokrát v těstě trochu šetřila.
Pokračovat ve čtení „Babka“V knize Upečeno s láskou mám recept na chléb, ve kterém jsou ořechy i mrkev. Je i na blogu – zde. Moc dobrý.
Napadlo mě, že tyto dvě suroviny by byly skvělé i v nějakém slaném pečivu. A tady jsou prosím moc dobré bulky…
Aranygaluska. Nebo také zlaté buchtičky. Dobrota všech dobrot s ořechy a vanilkovým krémem. Dalo by se říci, že luxusní verze dukátových buchtiček.
Původem je to židovské maďarské pečivo, které se dostalo s přistěhovalci až do Ameriky. Zde se časem ujalo pod názvem monkey bread, opičí chléb.
A již značně ošizené…
Tento „hrnec“ plný skvělé chuti a vůně pekla moje teta Rózi z Vídně. Prý to je echt originál recept, ale tomu se jen lehce usmívám.
Rózi byla sestřenice mojí maminky a jejich maminky byly sestry, holky z rodiny Veselých, Marie a Terezie, které žila v rakouském pohraničí. I já.
Buchte, buchetke, buchtičke…
Zasutá a v paměti znovuobjevená vzpomínka na dětství.
U nás doma (a nejen u nás doma) byl sladký repertoár oproti dnešním domácnostem, i té mé, velmi jednoduchý. Nejčastěji se pekly kynuté moučníky.
Pokračovat ve čtení „Buchetke z Boskovštejna“Miluju klasický chleba, ale občas velmi ráda provedu záměnu za nějakou zajímavou chuť. Obzvláště na snídani – moje rána bývají sladká…
Tento chleba jsem poprvé ochutnala 9. 2. 2019 na křtu naší knihy Upečeno s láskou. Chleba tehdy přivezla výborná pekařka Jitka Abrahamová. Byl famózní. Měla lehce pozměněný, ale plný čokolády. Originál Sourdough Noir pochází ze stránek Emilie Raffa, skvělé pekařky a kuchařky, která už vůbec kakaem ani čokoládou nešetří…
U ní je recepis se 100% kváskem.
Zbylé bílky se dají upotřebit na mnoho způsobů. Toto je jeden z nich. U nás vede bílkové těsto a v něm vlašské ořechy. Mnoho ořechů!