Kam s přemírou ovoce ze zahrady? Třeba do pečených čajů! V zimě, až budete promrzlí zachumlaní do svetrů, přijdou jako na zavolanou k chuti i zahřátí. Provoní i celý byt.
Pokračovat ve čtení „Pečený ovocný čaj“Babiččiny koláče s majonézou
Jednu dobu před desítkami let to byl velký hit a recepty v různých podobách se objevovaly ve všech časopisech pro ženy ( jako byla například Vlasta či Květy) – kynuté těsto s majonézou. Zrovna tento je od sousedčiny babičky. Čas od času po něm stáhnu. Je to i způsob, jak jednoduše zadělat koláče; navíc jsou jakékoliv jiné výrobky z tohoto těsta vláčné.
Pokračovat ve čtení „Babiččiny koláče s majonézou“Kefírový meruňkový koláč
Velmi dobrý, poměrně rychlý koláč, na léto jako stvořený. Můžete použít různé jiné ovoce a na ně se velmi hodí drobenka. Ovšem meruňky jsou „topka.“
Pokračovat ve čtení „Kefírový meruňkový koláč“Tvarožník tety Gusty
Teta Gusta byla manželova prateta. Pekla celé jeho rodině skvělé dorty. Ty jsem neochutnala, ale její tvarožník ano. A pekla ho velmi zajímavě – buď s trochou ovoce a drobenkou nebo politý čokoládou.
Pokračovat ve čtení „Tvarožník tety Gusty“Litý koláč II
Litý koláč dvojka.
Ještě jednodušeji než poprvé, viz Litý ovocný koláč chlejst zde – více už to ani není možné. Náš oblíbený nejen letní, ale celoroční koláč. A pokud máte rádi kynuté bublaniny, zkuste. Zcela určitě se tato povede.
Pokračovat ve čtení „Litý koláč II“Crumble
Rychlý, jednoduchý a skvělý crumble, v tom je jeho kouzlo. Podobá se ovocnému koláči, ale nemá těsto, jen drobenku. Pochází pravděpodobně z Anglie, ale oblíbený je na celém světě.
Prý vznikl během 2. světové války, kdy vládl přísný přídělový systém a šetřilo se moukou na sladkostech. Proto vynalézavé anglické kuchařky vytvořily drobenku s vločkami, kterou zasypaly ovoce z vlastní zahrady.
Pokračovat ve čtení „Crumble“Varhule – alias blbouny, čili kynuté knedlíky
U nás doma název varhule, alias kynuté plněné knedlíky všech velikostí. Z téhož neplněného těsta se dělaly i knedle jako příloha.
Pokračovat ve čtení „Varhule – alias blbouny, čili kynuté knedlíky“Kváskové vafle
Nebojte se kvasových vaflí. Velmi jednoduché. Udělejte si je z pšeničného kvásku nebo i žitného. Dají se zužitkovat i přebytečné kvásky při jejich zakládání. Naprosto skvělá snídaně.
Pokračovat ve čtení „Kváskové vafle“Litý ovocný koláč – chlejst
Koláč, který se podaří naprosto všem…
Chlejst na plech – název jsem zaslechla od ženy jednoho kamaráda pekaře.
Litý koláč je vlastně taková kynutá bublanina, doma jsme jí říkali táč – nejvíce pečený koláč mého dětství. Je tak jednoduchý, že se ho vůbec nemusíte bát! Nemůžete pokazit hustotu těsta, je řídké, nic nevyvalujete, jen mísu podržíte nad nádobou, ve které chcete péct, nakloníte, vylejete…
A je to!
Nejčastěji se poklade ještě ovocem. Ale pekli jsme doma koláč jen tak, upečený se pocukroval anebo na talířku polil šťávou.
Jogurtový snadný koláč
Zakysané výrobky v těstě připomínají chutí kynutá těsta, pokud pečete jen s práškem do pečiva.
Tento koláč, „buchtu“ na plech, peču dlouhé roky a vždy má úspěch. Není vůbec možné, aby se nepovedla.