Kniha Upečeno s láskou

Milí přátelé,

napsaly jsme rovným dílem s Ivou Trhoňovou knihu Upečeno s láskou. Je určená všem milovníkům kváskového pečení. Začátečníkům, pokročilým, i těm, co se teprve chystají na ten správný okamžik… Možná právě nastal.

Obsah a ukázka z knihy:

Abych se přiznala, když mě Iva oslovila, zpočátku se mi moc nechtělo a musela mě nějakou dobu přemlouvat. Nejsem „dlouhá“ pekařka kvasových chlebů – když jsem začala psát, pekla jsem dva roky. Z toho rok v remosce. Ne že bych neuměla upéci chleba dle svých představ nebo nedokázala něco popsat, ale nedovedla jsem si představit vymýšlet další poměrně velké množství dobrých a zajímavých receptů. A protože jsem zrovna v té době pekla jen v remosce, byla to další velká výzva – na přesně spočítanou velikost chleba. Do trouby na tom nezáleží, do remosky to musí „klapnout“.

Navíc se s partnerem musíte vždycky domluvit – nejen na skladbě knihy, to je nakonec to nejmenší, ale i na takové zdánlivé maličkosti jako je typ písma, obálka, vzhled knihy. Myslím, že jsme dokázaly nakonec dojít ke vzájemnému kompromisu a dobrému konci hlavně pro čtenáře.

Každá jsme se věnovala (kromě chleba) něčemu důležitému – např. Iva kváskům, rozmanitému pečivu, já hlavně chlebu, surovinám a remosce atd. Něco je společné, třeba kapitola „Jak se dříve peklo v peci“.

Myslím si, že dobře popsané vlastnosti a použití surovin s rovněž dobře popsanými procedurami jak založit, pečovat a používat kvásek, jsou základ každého pekařského zdaru či nezdaru. To považuji za velmi stěžejní a důležité kapitoly. A samozřejmě následně dobré  vyzkoušené recepty. Všechny jsou s kváskem. S výjimkou těch v kapitole „Co na chleba“.

Daly jsme do knihy kus sebe, rok života. Doufám, že se vám společné dílo bude líbit a napečete plno báječných dobrot rodině a přátelům.

Knihu můžete zakoupit například  v nakladatelství Albatros.

Objednat na Albatrosu

Proběhl i společný křest knihy v Brně 9 .2. 2019.