Chléb se sýrem – pan Kropáček

Pan Kropáček je chleba se sýrem a bylinkami. Názvy ani moc nevymýšlím já – většinou vnučka Adélka. A to musím respektovat – dětská fantazie je úžasná a bezelstná.

Vybrala jsem výraznější sýr čedar (s eidamem si ho nedokážu představit…) a jako bylinku jsem měla vymyšlený čerstvý rozmarýn. Nebo tymián. Z toho sešlo – ani jeden k nám nedorazil a nahradila ho petrželka ze zahrady.

Měla jsem vítr z toho, aby chladnoucí chleba nebyl postupně tuhý; sýra je v chlebu hodně a je navíc tučný.

Ne, nestalo se a je to velmi návykový chleba. Kůrka je neskutečně lahodná, voňavá velice po smaženém sýru.

Chilli chipsy (kousky) jsou také cítit, velmi lehce na jazyku pálí. Chleba je výborný jen pomazaný s máslem, vynikne jeho chuť. Já osobně holý k misce zeleninového salátu. Chutná náramná večeře.

Chilli chipsy jsou kousky papriček. Takto měl výrobce pojmenované na originálním sáčku.

Pan Kropáček – sýrový bochníček s bylinkami

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 lžíce  pšeničného kvásku
  • 100 g vody
  • 100 g špaldové celozrnné mouky

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem a asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. Použijte 180 g  do těsta a zbytek uložte na příští pečení.

Dále si připravte

  • 270 g chlebové pšeničné mouky nebo hladké 00 (nebo mix obou)
  • 170 g vody
  • 135 g strouhaného čedaru
  • 3 lžíce hrubě sekané petrželky
  • 1/2 necelé lžičky chilli chipsů (koření)
  • 7 g soli
  • 1/2 lžičky kmínu

Finální postup

Vše smíchejte v robotu pár minut. Nejprve však rozkvas prošlehejte s vodou a pak teprve přidejte všechny ostatní suroviny. Recepis je bez autolýzy.

Přendejte do připravené nádoby s víkem vytřené olejem a nechte 2 až 3 hodiny v teple kynout. Překládejte po 45 minutách a jeden překlad proveďte ihned na začátku.

Těsto nakyne spíš méně (asi tučný sýr), potřebuje trochu delší kynutí. Celkem dobře se s ním pracuje, není tolik hydratované.

Vyklopte na pomoučený vál a stočte požadovaný tvar do vysypané ošatky (velikost na 750 g) rýžovou (nebo pohankovou) moukou a rovněž jí „pohlaďte“ bochník. Vršek těsta v ošatce posypejte jemně pšeničnou chlebovou moukou, vložte do plastového boxu a nechte kynout  2 1/2 až 3 hodiny v teple.

Pečte v malé remosce 45 minut. Kupodivu vůbec se nepálí. I když je v těstě tučný  sýr, peče se rovnoměrně. V každém případě záleží i na remosce – jak ji máte seřízenou. Je to pokus o vtip, spíš jde o to, jak dobře či hůře peče topná spirála.

Pečení v remosce zde.

Nedávejte více tohoto těsta do remosky! Určitě by se zakrátko větší chleba spálil.

Celý dům v průběhu procesu voní intenzivně sýrem, vy obcházíte, posouváte očima hodiny, a pak se ještě musíte držet, abyste se ihned po upečení nezakousli a nespálili si hubu.

Až to uděláte (to zakousnutí, ne spálení úst), nebudete moci přestat. Chléb je vlahý, člověk by téměř sousto vdechnul…

Přeji dobrou chuť a pevné nervy vydržet.

 

 

Napsat komentář