Chléb se sýrem – pan Kropáček

Pan Kropáček je chleba se sýrem a bylinkami. Názvy ani moc nevymýšlím já – většinou vnučka Adélka. A to musím respektovat – dětská fantazie je úžasná a bezelstná.

Vybrala jsem výraznější sýr čedar (s eidamem si ho nedokážu představit…) a jako bylinku jsem měla vymyšlený čerstvý rozmarýn. Nebo tymián. Z toho sešlo – ani jeden k nám nedorazil a nahradila ho petrželka ze zahrady.

Měla jsem vítr z toho, aby chladnoucí chleba nebyl postupně tuhý; sýra je v chlebu hodně a je navíc tučný.

Ne, nestalo se a je to velmi návykový chleba. Kůrka je neskutečně lahodná, voňavá velice po smaženém sýru.

Chilli chipsy (kousky) jsou také cítit, velmi lehce na jazyku pálí. Chleba je výborný jen pomazaný s máslem, vynikne jeho chuť. Já osobně holý k misce zeleninového salátu. Chutná náramná večeře.

Chilli chipsy jsou kousky papriček. Takto měl výrobce pojmenované na originálním sáčku.

Pan Kropáček – sýrový bochníček s bylinkami

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 lžíce  pšeničného kvásku
  • 100 g vody
  • 100 g špaldové celozrnné mouky

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem a asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. Použijte 180 g  do těsta a zbytek uložte na příští pečení.

Dále si připravte

  • 270 g chlebové pšeničné mouky nebo hladké 00 (nebo mix obou)
  • 170 g vody
  • 135 g strouhaného čedaru
  • 3 lžíce hrubě sekané petrželky
  • 1/2 necelé lžičky chilli chipsů (koření)
  • 7 g soli
  • 1/2 lžičky kmínu

Finální postup

Vše smíchejte v robotu pár minut. Nejprve však rozkvas prošlehejte s vodou a pak teprve přidejte všechny ostatní suroviny. Recepis je bez tzv. autolýzy.

Přendejte do připravené nádoby s víkem vytřené olejem a nechte 2 až 3 hodiny v teple kynout. Překládejte po 45 minutách a jeden překlad proveďte ihned na začátku.

Těsto nakyne spíš méně (asi tučný sýr), potřebuje trochu delší kynutí. Celkem dobře se s ním pracuje, není tolik hydratované.

Vyklopte na pomoučený vál a stočte požadovaný tvar do vysypané ošatky (velikost na 750 g) rýžovou (nebo pohankovou) moukou a rovněž jí „pohlaďte“ bochník. Vršek těsta v ošatce posypejte jemně pšeničnou chlebovou moukou, vložte do plastového boxu a nechte kynout  2 1/2 až 3 hodiny v teple.

Pečte v malé remosce 45 minut. Kupodivu vůbec se nepálí. I když je v těstě tučný  sýr, peče se rovnoměrně. V každém případě záleží i na remosce – jak ji máte seřízenou. Je to pokus o vtip, spíš jde o to, jak dobře či hůře peče topná spirála.

Pečení v remosce zde.

Nedávejte více tohoto těsta do remosky! Určitě by se zakrátko větší chleba spálil.

Celý dům v průběhu procesu voní intenzivně sýrem, vy obcházíte, posouváte očima hodiny, a pak se ještě musíte držet, abyste se ihned po upečení nezakousli a nespálili si hubu.

Až to uděláte (to zakousnutí, ne spálení úst), nebudete moci přestat. Chléb je vlahý, člověk by téměř sousto vdechnul…

Přeji dobrou chuť a pevné nervy vydržet.

8 odpovědí na “Chléb se sýrem – pan Kropáček”

      1. A klasicky? Rozehřát na 250stupňů ,nechat zapařit… atd, nebo péct ve skle? Děkuji, moc dlouho chleba nepeču, tak se raději ptám :))

  1. Dobry den, tak jsem vcera upekla pana Kropacka a je to opravdu nebezpecne dobra zalezitost. Rozkvas jsem tedy pouzila zitny, a nedala bylinky a protoze jsem mela hodne prace okolo, na testo jsem neustale zapominala, i tak byl vysledek fantasticky. Ta vune pri peceni. Dekuju vam moc za recept, pani Lido, a tesim se, az vyzkousim dalsi recept. Jitka

  2. Dobrý večer paní Lído, před chvílí jsem vytáhla z trouby chleba a místo bochníčku mám disk. já totiž nemám remosku ani skleněnou mísu na pečení. Tak jsem použila osvědčený litinový pekáč. Jenže ouha!. Pekáč byl na tak malý chleba hodně široký, proto se těsto rozlilo do stran na placato. Chleba je neskutečně voňavý, křupavý a placatý. Ráda bych pečení zopakovala, ale bez chyb. Můžu ho péct příště ve formě? Děkuji za odpověď.

Napsat komentář