Očelický chléb

Toto je jeden z receptů, který moc ráda peču. Je už nějakou dobu na světě. Nyní jsem ho sepsala i sem. Vznikl vláčný a velmi dobrý chléb plný semínek.

Receptů na chleba se záparou nebo kaší je velké množství, zde jsem použila obojí naráz smíchané jako „kašozáparu“ – neznám žádný český vhodný výraz. V každém případě to je preferment.

Nazvala jsem ho Očelický chleba. Proč očelický? Protože v Očelicích žiju.

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 20 g žitného kvásku
  • 65 g vody
  • 65 g žitné mouky (napůl s celozrnnou)

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem a při pokojové teplotě bude přibližně za 8 hodin rozkvas hotový. 

Na záparu

  • 50 g žitné celozrnné mouky
  • 50 g semínek
  • 200 g teplé vody 

Semínka a mouku zalejte teplou vodou (kolem 60-80 °C) v době, kdy děláte rozkvas. Dobře rozmíchejte. Vznikne hustá kaše, která za pár hodin značně zřídne. Nelekejte se.

Na těsto

  • všechen rozkvas
  • 400 g mouky – 100 g pšeničné chlebové, 100 g pšeničné 00, 100 g špaldové celozrnné hrubě mleté, 50 g špaldové chlebové, 50 g pšeničné plnohodnotné celozrnné
  • 150–200 g vody s kefírem – kdo se bojí velké hydratace, dá méně
  • 2 lžičky sladěnky
  • 9,5 g soli
  • ošatku na 1kg těsta (lze péci ve velké remosce)

Finální postup

Do mísy robota vložte rozkvas, tekutinu 150 g, sladěnku a „kašozáparu“. Promíchejte metličkou a přidejte mouku. Jen spojte metlou a nechte 50 minut odpočinout. Pak vsypejte sůl a dolaďte zbytkem vody. Hněťte v robotu asi 8 minut.

Těsto má skoro 90 % hydrataci, když připočtu i sladěnku do tekutin. Klepe se jako sulc, ale mokrou rukou se dá celkem dobře překládat, práce s ním není až tak náročná. Překládejte v uzavíratelné nádobě vytřené olejem stylem tahání za uši – kolem dokola vytahujte těsto a překládejte na druhou stranu.

Kynutí potrvá přibližně 2 hodiny a první překlad proveďte ihned po vložení těsta do nádoby, pak další vždy po 40 minutách – ještě 2x. Poté vyklopte na pomoučený vál a stočte do požadovaného tvaru. Vysypejte ošatku pohankovou nebo rýžovou moukou, jí „pohlaďte“ i těsto a vložte do ošatky. Vršek těsta v ošatce posypejte jemně chlebovou moukou a umístěte do plastového boxu. Říkám mu kynárna.

Vložte box do lednice na další kynutí – 15 až 24 hodin. Vytažený dobře nakynutý bochník pečte rovnou ve studené remosce 50 minut.

Výsledek stojí za to – lesklá vláčná střída jako mech, která je jen u dlouhého ledničkového kynutí takto specifická, „jinak“ mechová

Přidávám přepočet do malé remosky; přece jen stěny lépe těsto podrží (kdo nemá zkušenost s vysokou hydratací a velkou remoskou):

  • 120 g žitného rozkvasu
  • 240 g zápary (40 g mouky, 40 semínek a 160 g vody)
  • 320 g mouky
  • 120 – až 160 g vody
  • 7,5 g soli.

Pečení v remosce zde.
Můžete si chleba upéci v troubě zde. Doporučuji v nádobě.

Vaše Lida ❤

37 odpovědí na “Očelický chléb”

  1. Dobrý den,mám dotaz na kynuti v lednici,mám v osatce a chtěla bych péct dnes,stačí jen pět hodin?Děkuji moooc.😉🤗

      1. Uz peču snad se povede😋děkuji za radu,myslím ze se budu ještě dlouho učit abych upekla pokaždé chleba jako vy 😉Chtěla jsem Vám říct,že ten příspěvek s pečení chleba v peci je úžasný to bych chtěla zažít😉Jsem z Rożnova pod Radhoštěm a máme nádherný skanzen,to by byla nádhera péct tam chleba s Vámi.Myslíte ze by jste přijala pozvání,kdyby se mi povedlo domluvit takové pečení ?Děkuji za rady a přeji krásný večer 🤗L.Kadlíková

  2. No,Víte napadlo mě to,když jsem koukala na ten příspěvek,takže spíš naivní nápad,ale mám tam znamou takže by to chtělo první pořádně prozkoumat,ale šance na uskutečnění je😉Myslím ze tam pečou každý rok perničky na Mikuláše.Chodím tam s dcerou je to nádhera😉Já to prozkoumám a napíšu Vám co a jak.Jsem kuchařka,pracovala jsem s manželem te známe,bude to trvat,ale ozvu se Vám.Já myslím že by to určitě bylo formou povídání a kraťoučký kurz.Plán je dobrý😉🤗

  3. Dobrý den, děkuju moc za recept. Chleba je výborný, krásně vzešel a s těstem se i přes vysokou hydrataci dobře pracovalo. Určitě ho zařadím do repertoáru :-).
    Chci se jen ze zvědavosti zeptat, píšete, že semínka se žitnou moukou a vodou vytvoří hustou kaši, která časem zřídne. U mě to bylo obráceně. Kaše byla velmi řídká, ale do rána mi trochu zhoustla. Nevím, zda jsem něco udělala špatně, nebo jestli je to výběrem semínek (dala jsem trochu chia, které hodně pijí)? Srdečně zdravím, Daniela Jaklová

    1. Dobrý den. 😊 Ano, chia velmi hodně nás vodu, tam to je jinak. U té kaše záleží na tom, jakou žitnou dáte. Kupuji takovou hrubější celozrnnou a ta dost saje.

  4. Liduško rozkvašujete ve sklenici a chtěla jsem se zeptat proč. Já rozkvašuji v míse kde potom rovnou hnětám těsto. Je rozkvašování ve sklenici výhodnější?

    1. Marti, vůbec nemusíte ve sklenici, prostě jen „ve vhodné nádobě“. A tou je určitě i mísa. 😊
      Spíš je to pro ty, co chtějí mít přehled, jak kvásek nabývá a nemají zkušenosti. A to je lépe vidět ve sklenici.

      1. Liduško moc děkuji za odpověď. Objevila jsem vaše stránky a zkouším vaše chleby. Zatím se mi daří. Přeji hezký den

  5. Chcem Vám veľmi pekne poďakovať za recepty, ktoré zdieľate, a predovšetkým tento – MILUJEME HO!!! už som ho piekla niekoľkokrát za sebou a vždy s veľkým úspechom. Polovica ešte teplého vždy padne len pri degustácii. Ďakujem ešte raz a teším sa na každý nový chlebík, ktorý pridáte 🙂

    1. Dobrý den, mam dotaz, po kynuti v lednici píšete dát do remosky, kdyz peču v troubě mam taky dat do studené nebo dat z lednice ihned do vyhrate trouby na 250°C. Děkuji jsem začátečník:-)

  6. Dobry vecer. Nejdriv se omlouvam, ze pisu bez diakritiky. Pak se priznavam, ze ujizdim na vasich strankach. Jsem zatim velmi v plenkach a dost se placam. Vase recepty jsou uzasne i pro jelito jako jsem ja.
    Rada bych se zeptala, zda jsou nejaka pravidla pro kynuti v lednici. Jak dlouho tam muzu testo trapit?
    A hlane chci podekovat asi za vsechny zacinajici pekare za vasi skvelou praci.

    1. Dobrý den. To je velmi široká otázka – záleží na tom, kolik je kvásku ve chlebu, na moukách, jakou dobu těsto kynulo v teple, než se tam dá…
      Jestli začínáte, “vyučte” se v teple. 🙂 Toto kynutí jsem dlouho nepoužívala.

  7. Dobry den pani Lidka. Vcera popoludní som piekol „Ocelicky“ . Nechápem prečo prvy krat. Nechal som ho v osatke v chladnicke kysnut 17 hodin. Musim sa pridat k chvalam tohoto chleba. Je to neskutocna lahôdka !!! Ma len malu chybicku. Je dost velky a tazko sa schovava pred clenmi rodiny, aby nebol zjedeny do 10 minut 🙂 Uz mam kvasok znovu pripraveny na linke…Prajem Vám pekny den a skladam hlboku poklonu tomuto skvelemu chlebiku 🙂

  8. Dobrý deň,
    p. Lídka, taká otázočka…v tomto recepte píšete, že finálne kvasenie do chladničky….stane sa niečo, ak by som nechala iba tak na kuchynskej linke?
    Ďakujem 🙂

  9. Dobrý večer, paní Liduško , tento chleba jsem dělala už několikrát. Je chuťově výborný, jen z něj mám VŽDYCKY!!! placku !!! Když dělám Berku, nebo 123, lněný, tak jsou krásné – vysoké … Očelický mi pije krev, ale nevypije ji, nevzdám to!!!
    Jen se chci zeptat, jestli ze svých zkušeností nevíte, kde bych mohla udělat, nějakou hloupou chybu a jestli je mi pomoci.
    Děkuji a přeji hezký večer,Eva

    1. Dobrý večer. 🙂
      Celý proces má svá úskalí, může to být cokoliv. Ale protože píšete, že je z chleba placka, mohl by být překynutý. A teď v tom hicu se časy značně zkracují a je to raz dva.
      Myslím, že až vedra pominou, půjde to lépe. 🙂
      Držím palce! ❤️

  10. Dobrý večer, až nyní, po zadělání rozkvasu a výrobě kaše jsem si všimla, že má chlebík tak dlouho odpočívat v lednici a chleba je potreba už na zítřejší odpoledne. Nemůžu ho nechat kynout normálně v teple?

  11. Včera prvně upečený. Manžel se s nedůvěrou díval na remosku, ale když jsem z ní za 50 minut vyklopila krásný bochník, ulevilo se i mně. Díky, je výborný!

  12. Dobrý den,
    jak poznám, že je v té lednici nakynutý?
    Kontrolní sklenička nakynula tak 25 %, těsto v ošatce víc.
    Ale nevím, jak to poznám…???

    Jak moc má držet tvar po vyklopení z ošatky?

    Po vyklopení z ošatky na papír se dost rychle rozjel, než jsem ho nakrojila, v troubě už pak ne a chuťově byl ok, i když bych řekla, že k překynutí daleko už neměl. Ale nevím…

    Děkuji moc, hezký víkend!

    1. To se může stát, protože toho těsta ve skleničce je málo, brzy vystydne a už nemusí dál kynout, pokud je v lednici velmi nízká teplota. Držte se ošatky.
      Pokud byla vysoká hydratace, nemusí tvar až tak držet ani z lednice.

  13. Dobrý den,
    prosím, můžu v receptu vynechat špaldovou chlebovou mouku, nebo spíše jakou moukou ji nahradit ?
    Vaše recepty jsou super, díky za Vaše stránky!
    Děkuji a přeji hezké zimní dny

Napsat komentář