Tyhle večky jsem obohatila (kromě hladké mouky T560) o pizza mouku a celozrnnou pšeničnou, tekutinu použila vodu. Jsou nejlepší čerstvé jako každé pečivo, ale dají se i druhý den konzumovat velmi dobře.
Pokračovat ve čtení „Vícezrnné večky“Extra semínkovky
Mám ráda semínka. Ve všem.
V pečivu obzvláště. Ale žádné, které by jich bylo plné, v receptech nemám… A peču ho! Jen jsem nikdy nic nesepsala. Musela jsem to tedy napravit.
Pšeničná „šestatřicítka“
Dlouho jsem nepekla chleba s pšeničným tuhým kvasem lievito madre. Co to je lievito madre? Zde.
Kousek starý asi dva dny jsem našla ve sklenici za jogurty, když jsem prohlížela lednici. A taky podmáslí. Skoro jsem to všechno věnovala našim slepicím, užuž… a že ještě pro jistotu přivoním. A vonělo to i to, pořád hezky jemně jako ty jogurty, kvas nebyl propadlý.
Pokud nemáte LM, samozřejmě můžete zadělat i s vaším pšeničným kváskem nebo žitný nakrmit pšeničnou moukou.
Pondělní jogurtový chléb se semínky
Nové věci u mě vznikají většinou náhodně a dost často za okolností, kdy něco ze surovin dojde či nového přibyde. Tentokrát došlo.
Pokračovat ve čtení „Pondělní jogurtový chléb se semínky“Můj oblíbený chléb
Říkám mu můj, protože ho moc ráda jím. Je téměř ze 70% celozrnný, přesto vláčný, nadýchaný. Chleby se semínky a z poloviny celozrnné jsou moji favorité. Manžel zase ani náhodou – zrníčka on prý pečená nechce.
Záleží jen na vás… Syrová mají své přednosti, ale ta chuť pečených přímo ve chlebu je úžasná! Ze 70% celozrnný.
Variace na Bouráka
Říkala jsem si, že bych se měla pokusit Bouráka obohatit o nějakou záparu, kaši.
Zvolila jsem tentokrát záparu a nový Bourák 2 je na světě. Přemýšlela jsem, kolik čeho do těsta dát – jestli 50 g, nebo 60, kolik vody kam. Počítala procenta…
Horečka sobotní noci
Chléb se záparou s ovesných vloček, alias Horečka sobotní noci
Poprvé jsem pekla tento chleba loni v létě a vím, že to tehdy bylo soužení – dělala jsem vícero chlebů, u jiného těsta 90 % hydrataci, ale fakt mi to celkově nešlo – těsto lepilo, trhalo se, nebyla to radost. Navíc bylo hrozné vedro, potila jsem se a pekla v noci. Proto ten název.
Letos se recept „vynořil“ znovu na pecnu – asi někdo zadal moje jméno a něco hledal… Pustila jsem se do něho znovu a trochu jinak.