Ořechový chléb s mrkví

Miluju vlašské ořechy ve všem a vzpomínala jsem, jak kdysi chutnal ořechový chleba z jednoho vídeňského pekařství, kde mi tehdy div oči nevypadly – bylo krátce po otevření hranic v roce 89.

Tu chuť jsem už nikdy jinde neochutnala. Jiné chleby s ořechy také byly chutné, ale jinak.

Je krásné, že pekařina je pestrá a otevřená všem chutím, zvyklostem, kombinacím i „mísením“ postupů ze všech koutů světa…

Do Vídně již pravidelně k tetě nejezdím – již není ke komu.. Teprve nedávno jsem si vzpomněla, že bych nějaký chleba s ořechy konečně mohla upéci. Další ingredience mrkev mě napadla, protože jsem ji chtěla spotřebovat. Tak se převážně rodí všechny moje nápady. Nebo místo mrkve by „šla“ i cuketa, je neutrální. S ořechy rovněž případná velmi dobrá kombinace.

Prohlédla jsem zásoby a našla i zbytek černého seznamu. Ač samotné pšeničné chleby jsem dříve skoro vůbec nepekla, tento si v repertoáru ponechám. Ničeho se nemá člověk odříkat.

Pšeničný chléb s ořechy, mrkví a černým sezamem

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 lžíce pšeničného nebo žitného kvásku
  • 110 g vody
  • 110 g špaldové celozrnné mouky

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem a asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. Použijte 210 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení.

Dále si připravte

  • 270 g kefíru (nebo voda napůl s kefírem)
  • 100 g hrubě strouhané syrové mrkve
  • 400 g mouky – 50 g pšeničné grahamové nebo jiná celozrnné, 150 g pšeničné chlebové, 200 g hladké 00
  • 40–50 g hrubě nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce seznamu
  • 1 plná lžička sladěnky
  • 10 g soli

Finální postup

Rozkvas prošlehejte metličkou s kefírem a sladěnkou v míse robota. Přisypte  mouku a rovnou i mrkev. Jen krátce smíchejte, aby nezůstala suchá místa. Nechte proběhnout autolýzu 30 minut.

Pak přidejte sezam, ořechy, sůl a pár lžic vody (lijte na sůl). Robotem hněťte těsto asi 6 minut, zcela postačuje.

Přendejte do nádoby vytřené olejem a nechte kynout  2,5 hodiny v teple. Překládejte po 45 minutách – natahujte jako uši kolem dokola, ty přeložte vždy na protější stranu nádoby.

Vyklopte těsto na pomoučený vál a stočte požadovaný tvar do řádně vysypané ošatky pohankovou moukou, stejně jí „ohlaďte“ i bochník. Vršek těsta v ošatce jemně posypejte chlebovou pšeničnou moukou. Ošatku uložte do plastového boxu. Zde nechte těsto kynou přibližně 2 hodiny, dokud se alespoň jedenkrát tolik nezvětší.

Box je výborná věc, igelitové jednorázové tašky už nepoužívám. Vadila mi rosa v nich a pak následné pracné vysoušení, pokud jsem chtěla přeci jen použít znovu. A nebo jen mouka na dně tašky, kterou jsem pak nedopatřením někde vysypala. Navíc jednorázové plasty jsem zavrhla i k vůli životnímu prostředí. Myslím, že příroda už toho má dost. O zvířatech s plnými žaludky našich odpadků ani nemluvím.

Pečte ve studené velké remosce 50 minut, můžete i v troubě. Neroste nikdy do remosky.

Pečení v remosce zde. Pečení v troubě zde.

Neměla jsem čas, pekla jsem naráz více  chlebů, ale je dobré ořechy lehce opražit. Ještě intenzivněji vynikne jejich chuť ve chlebu.

Ořechy jsem nenamáčela, a tak střída dosti ztmavla. Ne do fialova, jak vídávám, je rásně hnědá.Vůbec to není na škodu, vypadá zajímavě a velmi rustikálně.

Chleba je jemný, vláčný a velmi chutný. Jíme ho samotný nebo jen posolený s máslem a já ještě zajídám rajčaty.

Přeji dobrou chuť.

 

 

7 odpovědí na “Ořechový chléb s mrkví”

  1. Chtěla by sw zeotat, tento chleba jsem.pekla a mam.fermentovanlu vodu a chtěla by dat do toho ale nemam zkušenosti kolik muzu dat ferment a mouky?Dekuju

      1. Super paráda, takže co je napsaný 110g vody jsen dala fermentovanou vodu a 110g mouky.
        Pak do těsta pridar co tam je vse napsane?

        1. Jestli chcete stejný chleba, pak ano. 😃
          Jinak ten rozkvas nechte rozjet na 2x – až vykvasí, přidat ještě vrchovatou lžíci mouky a trochu vody. Bude brzy hotový.

Napsat komentář