U tohoto receptu jsem se inspirovala v knize Pekárenská výroba z oku 1955. U echt dalamánků má být poměr pšeničné a žitné mouky 1:1.
Pokračovat ve čtení „Dalamánky originál“Vícezrnné večky
Tyhle večky jsem obohatila (kromě hladké mouky T560) o pizza mouku a celozrnnou pšeničnou, tekutinu použila vodu. Jsou nejlepší čerstvé jako každé pečivo, ale dají se i druhý den konzumovat velmi dobře.
Pokračovat ve čtení „Vícezrnné večky“Tmavé špičky
Moc ráda přidávám do některých druhů pečiva práškový neaktivní slad nebo melasu. Tmavší druhy (rozuměj v receptuře převážné použití pšeničné mouky typu T1000 a více) získají nejen krásnou barvu, ale další velmi zajímavou chuť. Tato zmíněná mouka má i hrubší strukturu, váže tedy i více vody a je taženější.
Pokračovat ve čtení „Tmavé špičky“Laskavá srdce
Peču z tohoto drožďového těsta to slané, co právě potřebuji nebo chci – například k zeleninovým salátům, hustým polévkám. A někdy taky zajímavé tvary pro různé příležitosti.
Pokračovat ve čtení „Laskavá srdce“Máslové večky
Máslové žemličky od teta Anny milujeme a proč ne máslové večky se slánkem? Recept jsem dosti obměnila, vynechala žloutek, změnila i tvar. Jsou křupavé, výborné!
Pokračovat ve čtení „Máslové večky“Sluníčka sv. Lucie
Sluníčka sv. Lucie jsem si nechala téměř až na 23. prosince… A proč, se dočtete níže.
Pokračovat ve čtení „Sluníčka sv. Lucie“Cibuláčky
Osmažená cibule jakémukoliv jídlu dodá chuť. Bez cibule nejsem schopná vařit… Je to samozřejmě nadsázka, ale s česnekem jsou takové „zlato“ mé kuchyně.
Pokračovat ve čtení „Cibuláčky“Jablíčka II – se slanou náplní
Jablíčka II – slaná varianta.
Jak jsem u receptu se sladkými jablíčky psala, lze naplnit i slanou náplní.
Pokračovat ve čtení „Jablíčka II – se slanou náplní“Extra semínkovky
Mám ráda semínka. Ve všem.
V pečivu obzvláště. Ale žádné, které by jich bylo plné, v receptech nemám… A peču ho! Jen jsem nikdy nic nesepsala. Musela jsem to tedy napravit.
Jogurtové vícezrnné klobouky
Jogurtová těsta jsou velmi vláčná a já je miluji.
Pokračovat ve čtení „Jogurtové vícezrnné klobouky“