Chléb se syrovými bramborami

Přidávám jeden zajímavý recepis na bramborový chleba – ze syrových, hrubě strouhaných brambor. Vhodný do malé remosky. Nebo do nádoby a upéci v troubě.

Pokusy neověřené peču v malé remosce, co kdyby, že…

Jsem člověk velmi praktický a ač neskonale ráda peču chleba, tak rovněž velmi prakticky – chleba s bramborami máme rádi, ale kdykoliv peču, skoro nikdy zrovna žádné zbylé nejsou. A vařit 2 brambory do chleba? – já ne. Ne, nejsem líná – to je ta praktičnost…

Pokračovat ve čtení „Chléb se syrovými bramborami“

Horečka sobotní noci

Chléb se záparou s ovesných vloček, alias Horečka sobotní noci

Poprvé jsem pekla tento chleba loni v létě a vím, že to tehdy bylo soužení – dělala jsem vícero chlebů, u jiného těsta 90 % hydrataci, ale fakt mi to celkově nešlo – těsto lepilo, trhalo se, nebyla to radost. Navíc bylo hrozné vedro, potila jsem se a pekla v noci. Proto ten název.

Letos se recept „vynořil“ znovu na pecnu – asi někdo zadal moje jméno a něco hledal… Pustila jsem se do něho znovu a trochu jinak.

Pokračovat ve čtení „Horečka sobotní noci“

Chléb se sýrem – pan Kropáček

Pan Kropáček je chleba se sýrem a bylinkami. Názvy ani moc nevymýšlím já – většinou vnučka Adélka. A to musím respektovat – dětská fantazie je úžasná a bezelstná.

Vybrala jsem výraznější sýr čedar (s eidamem si ho nedokážu představit…) a jako bylinku jsem měla vymyšlený čerstvý rozmarýn. Nebo tymián. Z toho sešlo – ani jeden k nám nedorazil a nahradila ho petrželka ze zahrady.

Pokračovat ve čtení „Chléb se sýrem – pan Kropáček“

Bourák

Tento velmi jednoduchý recepis se mi urodil jednoho dne v hlavě a hned napoprvé bylo na těstě vidět, že to bude skvělý chleba. Poměr kvasu, mouky a vody se mi zdál přiměřený mým potřebám a nárokům na dobrý chleba. Vůbec nevylučuji, že někdo dávno podobný poměr pekl – není možné stále dokola objevovat Ameriku, ale ten den to byl čistě nápad z mé hlavy…

Pokračovat ve čtení „Bourák“