Pečení chleba v litinové nebo smaltované nádobě

Péci se dá v ledasčem. Peču v troubě, remosce. V hlavě jsem ale měla už jistou dobu nějakou litinovou nádobu.

Jednou skvělou možností je dvojitý litinový hrnec nebo pekáč. Pokud nemáte, stačí i smaltovaný. Jen budete kratší dobu nahřívat.

Podstup

Dlouho jsem si nějaký přála – doma jsme neměli žádný, tedy po mamince nebylo dědit co. Jako první jsem zakoupila kulatý, čistě litinový dvojitý hrnec, který se dá použít i na vaření. Jeden díl nízký a druhý vysoký.

Jako první jsem umístila novou nádobu do trouby (včetně víka), zapnula na 250 °C a 1 hodinu nechala svému osudu. Za tu dobu zcela určitě všechny bacily umřely a nákaza nehrozí. Moje nádoba byla již ošetřena a vypálena z výroby, zápach byl velmi mírný.
Vychladlé části jsem jen vytřela, nemyla.

Časem jsem si pořídila jinou – litinu smaltovanou. Širší větší obdélník, Na manipulaci absolutní ideál, hlavně na moje handicapy. Stačí ji jen umýt v saponátu a otřít, žádné vypalování se neprovádí.

Vlastní pečení

Asi 1/2  až ¾ hodiny před tím, než hodláte péci vykynutý chleba, zapněte troubu na 250-270 °C a vložte zároveň i celý hrnec k nahřátí.  Ouška spodku a vrchu uložte křížem – ne k sobě, lépe se manipuluje pak s oběma horkými částmi.

Smaltovanou nádobu nahřívejte pouze 15-20 minut.

Až nastane čas chleba péci, připravte si nejlépe dostatečně velkou dřevěnou desku na horké nádobí, aby se na ni velikostně vešly obě rozložené části hrnce.

Otevřete troubu, „vyjeďte“ s posuvným roštem ven, sundejte vršek hrnce a ten odložte na mřížku. Chleba vyklopte z ošatky na podložku (dřevěnou lopatku, tvrdý karton), z ní sešoupněte do spodního nízkého dílu nádoby. Nevysypávejte, není potřeba (ani papír) – v kvalitní rozpálené litině se nic nepřilepí! Nařízněte, přiklopte víko a vjeďte s nádobou zpátky do trouby.

Kdo pojezdy v troubě nemá, vyndá i spodek nádoby ven na podložku a udělá totéž, co v předchozím kroku a pak vloží celý hrnec zpět do trouby.

Spodek nádoby – nižší část.

Vršek – vyšší část.

Hotovo.

U smaltované nádoby se dá pomocí podložky (prkénka) vsadit cgleba stejně jako v předešlém případě.

Na fotografii chléb po odkrytí a dopékání již bez víka.

Pečte 20 minut na 250°C. Odkryjte, snižte teplotu na 210- 220°C a dopékejte dalších 20 až 25 minut. Záleží na velikosti chleba, hodnoty času se týkají chlebů o váze cca 750g až do 1 kg. Celý proces je nastaven na horký vzduch.

Je-li chleba upečený, poznáte podle poklepu na spodek chleba – má znít dutě. 100% jistotu vám však zaručí jen vpichový teploměr, který by měl ukazovat po vpíchnutí do prostředku chleba kolem 95-97°C.

Upečený chleba ihned vyndejte z litiny na drátěnou či jinou podložku – aby odspodu větral. Takto v litině  je jen k vůli fotu.

Chleba má luxusní tenkou křupavou kůrku.

Nádobu jsem po vychladnutí jen vytřela suchou čistou utěrkou a uložila – víc není potřeba. Kdo chce, může omýt a ihned dobře vysušit.

A v druhé nádobě…

LITINOVÉ NÁDOBÍ ROZHODNĚ NEPATŘÍ NIKDY DO MYČKY! Ani to smaltované.

Pomůcky proti popálení – skvělé silikonové „velké“ rukavičky, ve kterých uši hrnce nepálí a máte i cit v rukou.

Taková maličkost a tolik užitku.

Přeji mnoho úspěchů!
Vaše Lida ❤

77 odpovědí na “Pečení chleba v litinové nebo smaltované nádobě”

  1. Dobrý deň pani Lidka. Pred malou chvílou mi pristál v e-mail schránke Váš nový článok o pečení v liatine. Aká náhoda… Pred pár dňami som Vám písal poďakovanie za Váš super návod na pečenie v remoskách.Ďakujem za milú odpoveď. Včera som po prvý krát piekol „Bouráka“ v Lodge panvici. Tak som Vás o deň predbehol. Mám dve…jednu s priemerom 25 cm a druhú 30 cm. Nemám takú s vekom v akej ste piekli Vy(ale čoskoro aj tú s vekom kúpim :-), pretože tieto Lodge vlastním už dlhší čas. Veľa grilujem na vonkajšom grile a na panviciach Lodge varím často, najmä masové pokrmy. Nič lepšie ako kvalitná liatina neexistuje.Skrátim to…na menšiu panvicu po nahriatí som vyklopil velký Bourák,dole klasický plech s vodou za zaparenie a chlebík vyšiel fantasticky s trochu inou vypečenejšou kôrkou ako posledné s remosky ( o tú vypečenejšiu kôrku išlo niektorým členom rodiny). Predtým ma nenapadlo na tejto liatine piecť chleba,lebo som nemal vrchnú časť.Ešte jedna vec ma dnes potešila…prišla mi Vaša kniha Upečeno s láskou. Hneď po otvorení som hladal Bourák…a zistil som, že je trochu pozmenená gramáž rozkvasu (o 10g vody a 10g mouky) a trochu prerobené gramáže múk. To mi však nevadí,pretože „pôvodný“ Bourák je super !!!!! 🙂 Pekný víkend prajem a znovu vďaka 🙂

      1. Dobrý den Ludmilko, mohu se Prosím zeptat kde se dá presne tento typ koupit?Všechny odkazy na Lodge sem prošla, ale na tento jsem nenarazila. Pekla jsem tímto způsobem s klasickou pánví s modrým vnitřkem , už bez rukojeti tedy a na ni jsem dala nerezový hrnec, taky to nemělo špatné výsledky a když jsem uviděla Vás článek uplne mě tento litinac uchvátil :)) , děkuji mnohokrát Marta

  2. Dobrý den, jsem začínající pekařka kváskového chleba. Nadchla jste mě myšlenkou zakoupit litinový hrnec Double lodge s průměrem 28 cm, na německém Amazonu mají v nabídce i ošatku s průměrem 27 cm. Říkám si jestli to není moc knop a pak jsem chtěla poprosit o dávkování těsta, nemám odhad na kolik mouky atd. do této velikosti hrnce, poradíte? Moc děkuju Radka 😊

    1. Dobrý den. 🙂
      S tímto velkým nemám, bohužel.
      Myslím, že se tam vejde chleba tak do 1300g těsta.
      S ošatkou u tohoto hrnce neporadím, ale nedávala bych to naknop – chleba vyroste.

  3. Lidusko, dobre rano. Povite mi, prosim, jaky ma hrnec prumer? Na Amazonu to nevidím. Jestli mi bude stacit na me chlebíčky. Mic dekuju. Ola

  4. Ahoj, mám ho čerstvě doma z Amazonu za 3 dny, vnitřní průměr je cca 25,2 cm a venkovní je 26 cm :-). Já bych potřeboval nasměrovat na nějaký kváskový chlebík, akorát do tohohle hrnce. Díky Pavel

    1. Ahoj. 🙂
      Cokoliv kolem 3/4 kg až 1 kila.
      Třeba Chleba snadný, Cibulový chléb pro pana Berku, Lněný chleba, Cuketový dobrák, Horečka dobotní noci atd.
      Ať se daří! 🙂

      1. Poslušně hlásím snadný hotový, ale tak snadný to nebylo, holt začátečník. Těsto bylo takové hydratovanější (dal jsem 220), špatně drželo tvar a lepilo se, a zdálo se mi že těsto trošku překynulo. Pečení v hrnci ale parádní, už se těším na další. Potěšil mě kvásek, že tak dobře fungoval po 4 dnech. Díky za rady a inspiraci, budu dál trénovat. Těším se na ranní snídani – chlebík s máslem…

          1. Tak dneska druhý pokus, pustil jsem se do „oblíbeného“ všechno ok, pěkně vykynul, zase trošku hydratovanější těsto ale lepší jak včera. Krásně vyběhnul v ošatce ale při překlopení do spodku rozpáleného litinového hrnce jsem z něho udělal placku a zůstalo to tak. Nějaký trik? Díky Pavel
            jo ale i ta asi bude jedlá, ze včerejšího zbyla s bídou čtvrtka :-.)

          2. No, trik celkem moc žádný nemám, přiznávám. 😁
            Cvik dělá mistra.
            Chce to nechat mírně nedokynout, zvedne se, on se i pěkně otevře.
            Mnoho zdaru, Pavle. 🙂

  5. Tak posledních 5 pečení v litině jsem zkoušel jestli má nějaký vliv lehké postříkání rozprašovačem vodou před vložením do trouby a jednoznačný poznatek je že je chlebík podstatně zvednutější, peču cca na 220 stupňů, nenechávám rozpalovat do 250 stupňů – a posledních 10 minut zvedám na prostředek – kůrka je taková stejnoměrněji propečená.

  6. Tak dneska jsem pekl bouráka a při ohřívání litiňáku mě odešlo spodní těleso do trouby, maximum mi šlo na 150 stupňů. Ještě že dcera bydlí kousek, tak jsem hodil chleba z ošatky do předehřáteho litinového hrnce, naříznul, trošku osprchnul a přejel k dceři dopéci. Dopadlo to naštěstí dobře 🙂

  7. žádná speciálka Beko BIR14400BGCS 🙂 pro naše potřeby dostačující, 5 let záruka, celkem chvályhodná přesnost teploměru a jednoduché ovládaní, které jsem zvládnul bez návodu 🙂 i já trouba 🙂

  8. Pecu v úplne stejném železnaku uz par let. Myslela jsem ze je to můj nápad a ted vidím, ze i jine napadlo totéž.

    Koupila jsem ho na Amazon – kolem $20.
    Je to Americká rodinná firma z Pitsburku – založena 1896 myslím. Ta poklicka je vlastně pánev.

    5-quart pre-seasoned cast-iron Dutch oven and casserole with skillet cover. Ano, něco přes 10” asi 26 cm.
    Funguje to výborně. Chleba pokropim a vodu nepřidávam.

      1. ano, mě to jde otevřít normálně, ale hrnec je to jeden a ten sám. Jestli ještě můžu, kolik váží? Musí být hodně těžký.

  9. dobrý den, chci se zeptat na skutečný vnitřní průměr té poklice hrnce Lodge, na kterou pokládáte bochník. Zjistil jsem na internetu, že je asi jen 17 cm. většina mých chlebů je v průměru nebo v délce 19-24cm. Chci se zeptat, jak velké ošatky (při horním okraji) používáte a jestli nedochází k deformaci tvaru u bochníků, které jsou svou základnou šířší, než skutečně rovné dno poklice. Nebo zda nedochází dokonce k asymterickému propečení spodní strany chleba. Dle fotografie se zdájí stěny poklice výrazně zešikméné. Byl bych vděčný za foto a rozměr chleba na spodní straně. Děkuji Filip

    1. Dělají různě velikosti, můj hrnec je takový, jak popisuji.
      Chleba v něm momentálně nepeču, má ho půjčený syn, bohužel chleba nezměřím. 🙁

    2. Dobrý den, zkusím odpovědět já, vnitřní průměr je kolem 20 cm na spodku a zhruba 24,5 cm na horním okraji. Ošatku používám vrchní průměr cca 22 cm. Peču v tom chleby cca 1100 – 1250 g surovin celkem max, a v pohodě včetně propečení. Na menší hodně hydratované chleby to moc není, většinou se mi rozjedou. Já osobně už v ničem jiném než v litině nepeču. Pavel

  10. Dobry den, pani Lidko, moc rada sleduji vas blog, je to potecha pro dusi 🙂 Chtela jsem se zeptat, co delam spatne 😀 Mam litinovy hrnec, ve kterem se mi pokazde hezky povedla kurka v moji stare troube, ktera mela spodni i horni ohrev. Ted mam „bohuzel“ troubu horkovzdusnou a ma ohrev jen horni. Zkousela jsem 2x v litinaci a nikdy nebyla kurka ani opeceny nahore. Nic jineho, nez ze je to prace trouby, me nenapada. Co myslite?

  11. Dobrý den,
    1. mohla bych mít ještě dotaz k nahřívání litinového hrnce v troubě ? Už jsem si ten hrnec konečně pořídila a dneska v něm poprvé budu péct. Vše jsem udělala přesně tak, jak jste psala, jen mě zajímá, jestli se to nahřátí litinového hrnce v troubě před pečením ( 30 až 45 minut) počítá od doby zapnutí trouby nebo od doby, až se trouba nahřeje na teplotu 250 stupňů ?

    2. A pokud budu péct v té smaltované oválné nádobě, tak tam je psáno 15 minut, tam se to bude nejspíš počítat stejně jako u té litiny, jen, když se ta smaltovaná nádoba nahřívá jen 15 minut, tak má se přidat do trouby až později nebo hned, jak se trouba zapne ? Bude stačit na celkové nahřátí před pečením chleba pouze těch 15 minut ?

    Předem moc děkuji za informace.

    Soňa

  12. Milá Liduško, děkuji za veškerou inspiraci, kterou k Vám chodím čerpat. Ráda bych si pořídila hrnec lodge, ale nikde se nemůžu dopídit skutečných vnitřních rozměrů. Nebyla byste tak ochotná a nezměřila mi je? většinou peču chleba o cca 600g mouky v kulaté ošatce 21 cm velké. vejde se do té poklice? Děkuji za Váš čas. Radka

  13. Nějak nejsem schopná utvořit časový harmonogram. V kolik začít rozkvas a kaši, kdy těsto atd… žebych stávala o víkendu v 5 ráno a pekla..to by nešlo. To nedám. Vy asi nechodíte do práce. Nebo jak to děláte?

    1. Když jsem začala péci chleba, do práce jsem chodila – jsem zdravotní sestra. 🙂 Pekla jsem ponejvíce o víkendu více kusů a chleba zamrazila po pár krajících. Načasovat se to dá i v týdnu. U chleba furt nemusíte stát. Dá se vybrat i nehnětený chleba, který kyne cca 12 hodin sám a vy ho pak stočíte do ošatky a za 2 hodiny upečete. Je to jako to přísloví – kde je vůle, je i cesta. 🙂

  14. Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost pečení chleba ve skleněné nádobě (má objem 8l) a délka zahřívání se bude lišit od litinové? Děkuji za odpověď

    1. Obávám se, že do skleněné nádoby zahřáté na 250 st. nebude moci dát studený chleba – sklo nesnese pnutí a praskne.
      Sklo bude nahřáté velmi brzy.

Napsat komentář