Pečení chleba v litinovém hrnci

Péci se dá v ledasčem. Peču v troubě, remosce. V hlavě jsem měla už jistou dobu nějakou litinovou nádobu.

Jednou naprosto skvělou možností je dvojitý litinový hrnec.

Pečení chleba v litinovém hrnci

Dlouho jsem si nějaký přála – doma jsme kdysi dávno neměli žádný, tedy po mamince nebylo dědit co. Bloudila jsem po obchodech. Ne že by nikde nic nebylo – když pominu silnostěnný plech od Belis. To však není ta pravá litina.

Kámen úrazu (pro mě) byl u všech nádob vysoký spodní díl. Se svými handicapy jsem chtěla pravý opak – nízký spodek a vysoký vršek. Toto jsem přesně našla (i cenově stále ještě přijatelné) až u dvojitého litinového hrnce od americké firmy Lodge. Hrnec je dražší, ale vůbec nelituju! Moc dobře se s ním manipuluje, i když je dosti těžký! Můžete použít jako pánev přikrytou vysokým vrchem (na chleba) nebo jako hrnec, třeba na guláš.

Po zakoupení jsem umístila novou nádobu do trouby (včetně víka), zapnula na 250 °C a 1 hodinu nechala svému osudu. Za tu dobu zcela určitě všechny bacily umřely a nákaza nehrozí. Neobávejte se – nádoba je již ošetřena a vypálena z výroby, zápach je velmi mírný.
Vychladlé části jsem jen vytřela, nemyla.

Vlastní pečení

Asi 1/2  až ¾ hodiny před tím, než hodláte vložit vykynutý chleba do trouby, zapněte ji na 250 °C a vložte zároveň i celý hrnec k nahřátí.  Ouška spodku a vrchu uložte křížem – ne k sobě, lépe se manipuluje pak s oběma horkými částmi.

Až nastane čas chleba péci, připravte si mřížku na horké nádobí, aby se na ni pak velikostně vešly obě rozložené části hrnce.

Otevřete troubu, „vyjeďte“ s posuvným roštem ven, sundejte vršek hrnce a ten odložte na mřížku. Chleba vyklopte z ošatky na podložku (dřevěnou lopatku, tvrdý karton), z ní sešoupněte do spodního nízkého dílu nádoby. Nevysypávejte, není potřeba (ani papír) – v kvalitní rozpálené litině se nic nepřilepí! Nařízněte, přiklopte víko a vjeďte s nádobou zpátky do trouby.

Kdo pojezdy v troubě nemá, vyndá i spodek nádoby ven na podložku a udělá totéž, co v předchozím kroku a pak vloží celý hrnec zpět do trouby.

Spodek nádoby – nižší část.

Vršek – vyšší část.

 

Pečte 20 minut na 250°C. Na dalších 10 minut snižte teplotu na 220°C.

Nyní hrnec odkryjte a dopékejte přibližně dalších 10 minut na 180 °C – dle požadované barvy chleba.

Upečený chleba ihned vyndejte z litiny na drátěnou či jinou podložku – aby odspodu větral. Takto v litině  je jen k vůli fotu.

Upečený chleba má luxusní tenkou křupavou kůrku.

Nádobu jsem po vychladnutí jen vytřela suchou čistou utěrkou a uložila – víc není potřeba. Kdo chce, může omýt a ihned dobře vysušit.

LITINOVÉ NÁDOBÍ ROZHODNĚ NEPATŘÍ NIKDY DO MYČKY!

Pomůcky proti popálení – skvělé silikonové „velké“ rukavičky, ve kterých uši hrnce nepálí a máte i cit v rukou.

Taková maličkost a tolik užitku.

Přeji mnoho úspěchů!

8 odpovědí na “Pečení chleba v litinovém hrnci”

  1. Dobrý deň pani Lidka. Pred malou chvílou mi pristál v e-mail schránke Váš nový článok o pečení v liatine. Aká náhoda… Pred pár dňami som Vám písal poďakovanie za Váš super návod na pečenie v remoskách.Ďakujem za milú odpoveď. Včera som po prvý krát piekol „Bouráka“ v Lodge panvici. Tak som Vás o deň predbehol. Mám dve…jednu s priemerom 25 cm a druhú 30 cm. Nemám takú s vekom v akej ste piekli Vy(ale čoskoro aj tú s vekom kúpim :-), pretože tieto Lodge vlastním už dlhší čas. Veľa grilujem na vonkajšom grile a na panviciach Lodge varím často, najmä masové pokrmy. Nič lepšie ako kvalitná liatina neexistuje.Skrátim to…na menšiu panvicu po nahriatí som vyklopil velký Bourák,dole klasický plech s vodou za zaparenie a chlebík vyšiel fantasticky s trochu inou vypečenejšou kôrkou ako posledné s remosky ( o tú vypečenejšiu kôrku išlo niektorým členom rodiny). Predtým ma nenapadlo na tejto liatine piecť chleba,lebo som nemal vrchnú časť.Ešte jedna vec ma dnes potešila…prišla mi Vaša kniha Upečeno s láskou. Hneď po otvorení som hladal Bourák…a zistil som, že je trochu pozmenená gramáž rozkvasu (o 10g vody a 10g mouky) a trochu prerobené gramáže múk. To mi však nevadí,pretože „pôvodný“ Bourák je super !!!!! 🙂 Pekný víkend prajem a znovu vďaka 🙂

      1. Dobrý den Ludmilko, mohu se Prosím zeptat kde se dá presne tento typ koupit?Všechny odkazy na Lodge sem prošla, ale na tento jsem nenarazila. Pekla jsem tímto způsobem s klasickou pánví s modrým vnitřkem , už bez rukojeti tedy a na ni jsem dala nerezový hrnec, taky to nemělo špatné výsledky a když jsem uviděla Vás článek uplne mě tento litinac uchvátil :)) , děkuji mnohokrát Marta

  2. Dobrý den, jsem začínající pekařka kváskového chleba. Nadchla jste mě myšlenkou zakoupit litinový hrnec Double lodge s průměrem 28 cm, na německém Amazonu mají v nabídce i ošatku s průměrem 27 cm. Říkám si jestli to není moc knop a pak jsem chtěla poprosit o dávkování těsta, nemám odhad na kolik mouky atd. do této velikosti hrnce, poradíte? Moc děkuju Radka 😊

    1. Dobrý den. 🙂
      S tímto velkým nemám, bohužel.
      Myslím, že se tam vejde chleba tak do 1300g těsta.
      S ošatkou u tohoto hrnce neporadím, ale nedávala bych to naknop – chleba vyroste.

Napsat komentář