Kvásek – založení, vedení a občerstvování

Co to vlastně je kvásek?

Naprosto jedinečný přírodní kypřící prostředek na chleba a jiná kynutá těsta. Obsahuje pouze mouku, vodu a živé mikroorganismy. Díky kvásku má chléb specifickou vůni a nezaměnitelnou chuť. Sklenici s kváskem si můžeme představit jako velké sídliště živých mikroorganismů, kde se mají za určitých podmínek všichni poměrně dobře a spolupracují. Jejich nejoblíbenějším jídlem jsou sacharidy, čili složité cukry, kterých je v mouce požehnaně.

Pokračovat ve čtení „Kvásek – založení, vedení a občerstvování“

Jemné majonézové těsto ve formě

Člověk neví, jak se to stává, že něco uvidí a něco ho i popadne…To určitě znáte. Jen jsem si myslela, že už jsem velmi odolná. Fakt jsem! Ale najednou se mi zachtělo.

Co zachtělo!
Jedna stará keramická forma ze mě udělala divokého posedlého lovce. Tak moc jsem ji chtěla. Bohužel prodávající neposílal nic poštou a bydlel hodně daleko.

Pokračovat ve čtení „Jemné majonézové těsto ve formě“

Císařské párečky v těstě

Čas od času upeču rohlíky nebo bulky. A zcela výjimečně něco jiného než tuto klasiku. Vždycky je to na přání, protože je o mně známo, že pečivo dlouhé roky téměř nejím. Ne že by mi nechutnalo, ale na prvním místě jím a miluji chleba, bez něho se prostě neobejdu. A jaksi vzhledem k věku, potřebám a zájmu zachování zdraví si musím svoji denní „krmnou dávku“ poskládat a vybrat. A pro pečivo mi už talíř nezbývá.

Pokračovat ve čtení „Císařské párečky v těstě“

Výborný univerzální recept na housky, rohlíky, bulky a kaiserky

Tento univerzální recept na pečivo peču dlouhé roky. Ne tak dlouho jako to maminčino koláčové, protože dříve se doma rohlíky či housky moc nepekly – kupované pečivo bylo dobré a více se jedl v našich končinách chleba. Nepamatuju jako dítě, že by běžné pečivo i někdo jiný v okolí pekl. To přišlo mnohem později, až s jeho stále horší kvalitou.

Pokračovat ve čtení „Výborný univerzální recept na housky, rohlíky, bulky a kaiserky“