Cuketový Dobrák

Cukety, cukety, cukety, kam se podíváš…

Placky, obalené jako řízek, koláč, sekaná, matjesy, atd.  No a do chleba, že. Jsou to tak nenáročné rostliny, že jsem jim za jejich nepřetržitou přízeň věnovala samostatný recept. Nevím, jestli to ocení, ale ve chlebu jsou navýsost lahodné.

První chleba s cuketou jsem dělala podle receptu ze syrových brambor zde – recept jde velmi dobře použít. Následně jsem cuketám věnovala nový recepis.

Cuketa (i jiná zelenina) chleba zvláční, dodá další tekutinu a zvýší hydrataci. Doplní vlákninu, minerály a jiné prospěšné látky pro naše tělo. A nemluvím o moc dobré chuti.

Cuketový chléb

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 110 g mouky žitné (chlebové napůl s celozrnnou)
  • 110 g vody

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem. Asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. Použijte 200 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení.

Dále si připravte

  • 300 g mouky – váš oblíbený mix, já špaldovou celozrnnou a pšeničnou chlebovou napůl
  • 100 g hrubě strouhané cukety
  • 150 g vody – klidně začněte ze 120 g, cuketa je především voda
  • 7 g soli
  • 1 lžička sladěnky
  • kmín dle chuti

Finální postup

Protože v receptuře je poměrně hodně rozkvašené mouky, autolýzu nemusíte  dělat. Začněte kváskem, pak přidejte tekutinu, sladěnku; vše prošlehejte v míse metličkou. Nakonec přisypte mouku se solí a kmínem, navrch cuketu. Hněťte robotem  asi 6 minut.

Přendejte do nádoby vymazané olejem. 2x po 40 minutách přeložte těsto. Po 2 hodinách stočte požadovaný tvar do ošatky. Tu řádně vysypejte škrobem, rovněž bochníček jím “pomazlete“ Můžete prostřít do ošatky i plátno, které také vysypejte. Pro jistotu. Povrch bochníčku poprašte  chlebovou pšeničnou moukou přes sítko.

Vložte do plastového boxu a nechte kynout v lednici při +4°C celou noc, cca 12 hodin. Ráno nechte dokynout v teple asi 1,5 až 2 hodiny.

Je možné lednici vynechat a nechat kynout jak jste zvyklí v teple.

Pokud ponecháte 150 g vody, čeká vás náročná práce s překladem – těsto je velmi hydratované, tekutější. Kdo si netroufá, dá vody rozhodně méně.

Pečte v malé studené remosce 45 minut. Kdo peče v troubě, doporučuji péci v nádobě nebo přidat méně vody do těsta.

Pečení v troubě zde.

Výborný, vláčný chleba, který jedí velmi rádi i muži.
Ten můj si ho rovněž oblíbil a když přinese cukety ze zahrady, říká: “Upečeš Dobráka?“

Pojmenoval Bouráka, teď i Dobráka… Kdo ví, co bude příště.

Dobrou chuť!

 

 

 

 

6 odpovědí na “Cuketový Dobrák”

  1. Dobrý den, zajímalo by mě, jak máte velkou ošatku? Pořídila jsem si malou remosku a chystám se k ní pořídit i ošatku, jen nevím, jakou vybrat velikost.
    Děkuji!

  2. Dobrý večer Liduško, prosím vás, na tento chlebík bude stačit ošatka na 750g? Předem mockrát děkuji za odpověď. Alice

Napsat komentář