Ranní chléb

Další skvělá varianta snídaňového chleba.

Tento chleba – ačkoliv jsou v něm rozinky a trošička medu, vůbec není sladký! Medu je málo a rozinky jen zpestří ranní chuť.

Patří do rodiny jemných pšeničných chlebů hodících se nejen na snídani, ale třeba i k přírodním měkkým sýrům.

Ranní chléb s bylinkami a rozinkami

Přidala jsem trochu čerstvých nasekaných bylinek – rozmarýn a tymián. K sádlu v těstě mi to přišlo jako dobrý nápad. Jen to vůbec není na řezu vidět, ale chleba jimi jemně voní.

Neprohloupíte s tenkými plátky uzené šunky položených na namazaném chlebu domácím žervé. Recept na žervé alias domácí Lučinu zde.

Se šálkem kávy (u mě hrnek, tedy spíše hrnec…) skvěle započatý den.

A lžičkou čatní z jahod a rybízu… Ach!  Recept zde.

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 lžička pšeničného kvásku
  • 100 g vody
  • 100 g pšeničné mouky (špaldové chlebové napůl s celozrnnou)

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), přikryjte víčkem. Asi za 8 hodin bude rozkvas v teple hotový. Použijte 170 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení.

Dále si připravte

  • 350 g mouky pšeničné chlebové napůl s hladkou obyčejnou 00
  • 230–240 g kefíru s vodou
  • 20 g rozpuštěného sádla
  • 20 g medu – 1 lžička
  • 40 g rozinek nebo pokrájených fíků či datlí – namočit, vodu pak slít
  • 7 g soli
  • 1 lžička čerstvého krájeného tymiánu a rozmarýnu – hrstička

Finální postup

Do mísy robota vložte kvásek, kefír (nebo vodu s mlékem), med a sádlo. Prošlehejte metličkou, přidejte mouku, scezené rozinky a jen lehce spojte vařečkou, aby nezůstala suchá místa. 30 minut nechte proběhnout autolýzu v přikryté míse.

Poté přisypte sůl s bylinkami a nechte asi 7 minut hníst robotem. Do připravené nádoby vytřené olejem vložte těsto a ihned lehce přeložte.

První kynutí bude trvat přibližně 2,5 hodiny. Kvásková těsta s tukem kynou déle; když je chladněji, může se kynutí ještě prodloužit.

Překládejte po 40 minutách, celkem 5x.

Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál, stočte požadovaný tvar do ošatky vysypané pohankovou moukou a chleba „pohlaďte“ bramborovým škrobem. Vršek těsta jemně posypejte chlebovou pšeničnou moukou. Umístěte ošatku v plastovém boxu do lednice. Zde těsto bude kynout  12 hodin přes noc.

Jeli potřeba, nechte pak ještě v teple dokynout 1 až 2 hodiny. Lednici můžete  vynechat a celý proces může proběhnout při pokojové teplotě. Jen časy se významně zkrátí.

Pečte ve studené remosce 45 minut. Pečení v remosce zde.

 

 

 

5 odpovědí na “Ranní chléb”

  1. Wau Liduska. Zase uzasny recept. Konci leto bude viac casu chystam sa na pecenie podla receptov. Lebo uz min.3 mesiace peciem same odokace. Mozno tento upeciem uz zajtra. Syn ma rad biele chlebiky.💙💚💛💜

Napsat komentář