Pekárkův velmi snadný chléb – 3 varianty

Kdyby kdyby…Kdyby nebylo slánku…

Začnu od začátku.

Až dodnes jsem pekla (pokud jsem je pekla) jen kvasové chleby; když opomenu pár drožďových cihliček kdysi z domácí pekárny, kde nám vadila absence chlebové kůrky a jistá libá vůně, která se line z trouby či pece právě díky propékání a hnědnutí kůrky. A nebýt té vysoké ceny pekárny, odložili bychom ji ihned po prvním chlebu především právě k vůli chybějící křupavé kůrce. Ale hodila se na zadělávání těsta, posloužila i tak. Na drožďové chleby jsem s příchodem žitného kvásku k nám domů s radostí zapomněla…

Jenže jsem si začala v našich končinách se zcela neznámým „pánem“, který neměl ani jméno… Už má – slánek.
Tento zvláštní a zajímavý drožďový kvásek zaujal i vás. Napsali jste mi mnohokrát v minulosti, jestli nemám recept na dobrý drožďový chleba. Odepisovala jsem pravdivě, že bohužel ne, ale jistě nějaký, který vás zaujme, najdete na mnoha místech jinde. Nebyla to nabubřelost a pohrdání těmi drožďovými chleby, ale pekla jsem velmi nadšeně (a peču stále) ty kvasové.

A jistá paní Jana mi nedávno napsala, že jí „nejde“ chleba s kváskem. A jestli bych nevymyslela nějaký z „toho slánku“… Co to je slánek zde.

No, nakonec proč ne? Ale napsala jsem jí, ať nečeká zázraky. Vymyslet chleba se slánkem byla celkem maličkost, zvolila jsem 3 jednoduché způsoby očkovanců, ať si paní Jana (i vy) vybere. S 1 g droždí nehnětený, vykynutý přes noc na lince, s 5 g nehnětený, kynutý opět přes noc, ale v lednici a s 1 g hnětený, kynutý na lince. Nesnažila jsem se napodobit kvasový přidáním toho či onoho, chtěla jsem upéci prostě pokud možno dobrý drožďový chleba s křupavou kůrkou.

Všechny mě překvapily mile – jsou to chuťově velmi slušné chleby; v každém případě mnohonásobně lepší než jakýkoliv ze supermarketu. Prostě i drožďový z trouby je jiný chleba než z domácí pekárny – ta kůrka je nenahraditelná a přidá chlebu mnoho bodů do plusu. Myslím, že i slánek přidal jisté benefity – chleba i druhý den je měkký, ač jeden byl zcela pšeničný. Ale všechny jsem zadělala kefírem, abych dosáhla velmi jemné nakyslosti v chuti, a hlavně určité veledůležité vláčnosti.

Jestli jste už po x-té zkoušeli kvasový a není to ono, nedaří se, zkuste některý z těchto tří. Ani za jeden se nečervenám, nestydím… A nic jednoduššího než tento postup neexistuje. I ti nejméně odvážní, s touhou po vlastním chlebu, takto pečou všude ve světě, ale většinou s větším množství droždí a rychlejším postupem. To jediné jsem nechtěla.

Nemusíte umět vůbec nic, ani hníst, ani stáčet, stačí mísa, ruce nebo vařečka. No a druhý den ošatka nebo cedník, nějaký hrnec a trouba. Jen jednu věc budete u mě potřebovat, a tou je přesná váha k vůli slánku. Droždí je v chlebu naprosté minimum.

Pekla jsem chleby z Pekárkovy mouky, a protože rovnou tři, ani jsem nevymýšlela název. Navíc je to mouka výborná a každý začátečník není zcela jistě pekař, ale takový pekárek… Mouka se dá objednat zde.

Kvasový chleba neopouštím, jen jsem chtěla povzbudit ty, kteří si chtějí upéct chleba doma a na kvásek si zatím netroufnou nebo to pro ně není důležité. Navíc se tento způsob vždycky hodí, pokud byste někde byli na cestách, chtěli chleba domácí a kvásek zůstal daleko nebo nedej bože odešel do kváskového nebe…

Pekárkův velmi snadný chléb

Suroviny

Na slánek

  • 100 g vody
  • 1 g čerstvého droždí/5 g pro ledničkové kynutí těsta
  • 10 g soli

Připravte si nejprve uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, ale musí být dokonale rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte, vznikne světlá tekutina, uzavřete víčkem. Uložte sklenici do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin do druhého dne. Preferuji vyzrání v lednici 12-24 hodin, není to však nezbytně nutné.

Pokud máte droždí jen sušené, měla by stačit pouhá 1/4 gramu, ale ne vždy to s ním z neznámých důvodů funguje, doporučuji čerstvé.

Slánek před použitím dobře promíchejte, kvasinky se rády usazují na dně.

Na těsto

  • slánek
  • 500 g pšeničné chlebové mouky, nebo 300 g pšeničné chlebové a 200 g hladké/ nebo 400 g pšeničné chlebové a 100 g žitné chlebové /nebo 450 g chlebové pšeničné a 50 žitné chlebové
  • 300–350 g kefíru nebo podmáslí/ lze i samotnou vodu 280-330 g
  • 1 lžička kmínu nebo dle chuti
  • můžete přidat i 10 g sladěnky nebo medu (lžička)
  • volitelná varianta přidání 2-3 lžic semínek, třeba slunečnice, dýně, sezamu…

Finální postup

Do mísy (ke které máte i víko nebo poklop) nalejte slánek, kefír (trochu tekutiny nechte stranou na doladění těsta), med, přisypte mouku a lžičku kmínu. Pokud nemáte kefír ani podmáslí, mléko prosím ne. Pak raději obyčejnou vodu, třeba se lžící jogurtu.

Kdo nemá rád, kmín vynechá. Já musím, i do bílého chleba. A hodně… Několika pohyby vařečkou nebo klidně rukou vše spojte (jen aby nezůstala suchá místa, žádné velké hnětení) a je hotovo.

Nejlépe večer, než půjdete spát. Přikryjte.

Asi po 8-15 hodinách bude těsto dvakrát tak velké, jakoby „propíchané, to je známka vykynutí. Záleží VŽDY na teplotě u vás doma.

Vyklopte ho na pomoučený vál. Hlavně se nelekejte – zřídne i to tužší. I tak se s ním dobře pracuje!

Asi 4-5 x ho přehoďte ze strany na tu druhou…

a naopak…

Začněte pracovat tak, jako byste motali kulatou buchtu nebo delší veku. Můžete jen „zamuchlat“ do koule, fakt žádné velké štráchy. Přibližte se tvaru ošatky nebo nádoby na kynutí.

Nyní bude potřeba dát vykynout stočené těsto, aby dostalo budoucí tvar. Těsta je kolem 1 kg, myslete na tuto velikost u vaší ošatky na 3/4-1 kg těsta, eventuálně cedník by měl by mít průměr okolo 22-24 cm.
Ošatku vysypte nejlépe rýžovou nebo pohankovou moukou. Pokud nemáte ani jednu, vystelte utěrkou (nebo cedník) a poprašte důkladně moukou, kterou máte. Tou „pohlaďte“ i bochníček a vložte.

Ošatku uzavřete do plastového boxu nebo igelitové tašky, v cedníku těsto přikryjte cípy utěrky.
Asi za 1-2 hodiny bude těsto znovu vykynuté, 2x zvětšené a připravené do trouby.

U tohoto typu hydratovanějšího těsta je vhodná na pečení nějaká nádoba s poklicí – buď litinový kastrol nebo i obyčejný smaltovaný. U kastrolu opět průměr kolem 22-24 cm, u oválu cca kolem 26 cm.

Ten dejte nahřát rovnou do trouby, když ji zapínáte. Co je u těsta kynutého slánkem naprosto báječné, že má poměrně dlouhou toleranci vůči překynutí, vydrží i 20minutové nahřívání trouby, pokud ji zapomenete včas zapnout a nahřát.

Těsto vložte do nahřáté nádoby, můžete je naříznout. Jde to hůře, není tak pevné. Předem si můžete vystřihnout jisté „udělátko“ z pečícího papíru, těsto na rozložený vyklopte a přemístěte celkem elegantně uchopením za boky papíru do horké nádoby.

A je to!

Pečte na 250 °C (nebo alespoň na 220 °C, pakliže vaše trouba více nehřeje) 20 až 30 minut v přikryté nádobě.
Pak sundejte poklici a dopečte na 200-210 °C dalších 10-20 minut.

Chleba provoní celý dům a když na něj po vytažení poklepete, krásně zvoní. Nechte vychladnout na mřížce.

Do tohoto typu kynutí chleba se moc nehodí celozrnná mouka nebo více žitné – nebude tak nadýchaný, bude tužší. Dávám nejvíc jen 50 g + 450 g hladké nebo chlebové pšeničné mouky. Ale skýtá jinou možnost – kdo neustále touží po větších okách ve střídě, nedají mu spát, lze toho dosáhnout s obyčejnou hladkou nebo chlebovou moukou.

Druhý způsob – ledničkový

Do slánku přidáte 5 g droždí. Naprosto stejně zamíchejte a mísu můžete vložit do lednice, kde těsto bude kynou asi 18-24 hodin. Jestli máte zkušenost, že ve vaší lednici NIKDY NIC pořádně nevykyne, mísu nechte alespoň hodinu či dvě na lince a pak teprve do lednice. 4°C tady nestačí, ideální by byl chlad kolem 10°C. Nemusí to být ani lednice.

Vykynuté těsto vyklopte na vál, nechte chvíli odpočinout, stočte do ošatky (studené jde velmi dobře) a nechte v teple znovu nakynout…

…dokud nezdvojnásobí objem– asi 3 hodiny na lince.

Pečte stejným způsobem. Chleba měl nejpravidelnější střídu, bylo v něm ale nejvíce žita ze všech, 1/5. Velmi chutný.

Třetí způsob – hnětený

Pro ty, co se nemohou smířit s nevzhlednou koulí ve vlastní míse… Můžete těsto zpracovat 10 minut v robotu…

…a nechat také kynout na lince v uzavřené nádobě. Ale fakt nemusíte hníst, věřte mi.

Toto těsto bylo vykynuté díky hnětení a slánku už za 7 hodin, může to ale u vás trvat i déle, s pouhým 1 g droždí…

…a pak stočené do ošatky stejně jako předchozí dvě těsta – velmi nonšalantně. Jak vidíte, otrubami jsem rozhodně nešetřila.

Za cca 2 hodiny v ošatce vykynuté do trouby.

Do nahřáté nádoby lze dobře přemístit chleba na papírové podložce vystřižené z pečícího papíru.

Nepopálíte se.

Pečeno stejně, žita jen co by se za nehet vešlo, jinak chlebová mouka. Ta Pekárkova působí trošinku jako jemná celozrnná.

Krásné krajíce chleba.

Přeji mnoho úspěchů se slánkem a vůbec ve vašem životě.

44 odpovědí na “Pekárkův velmi snadný chléb – 3 varianty”

  1. Liduško, chystám se na všechny tři chlebíky. Mám dotaz. Lze je péct v Římském hrnci? Ten se namáčí a dává do studené trouby. Klasické drožďové chleby takto peču. Děkuji za odpověď. Alena

    1. Pekla jsem v římském hrnci, funguje to pěkně. Hrnec jsem namočila – spodek jen zvenku, víko celé, supnula do studené trouby a dále teplota a čas podle receptu. Chleba hezky vyskočil, na to jak byl rozplácnutý, příště se budu držet na spodní hranici vody v receptu. Chuťově vynikající.

  2. Pani Ludmilo,

    Chtela bych pect variantu1 jen z polovicni davky. Muzu i slanek udelat polovicni mnozstvi ? Nebo sul by zustala stejne mnozstvi a voda ,kvasnice polovicni ?

    Dekuji,Magda

  3. Tak jsem udělala první ze tří chlebů ze slánku. První vykynutí bylo skvělé a tak jsem v klidu pokračovala. Přeložila a dala do finální nádoby k vykynutí. Kynul líně po cca 2,5 hodinách, kdy už jen stál jsem ho dala do rozpáleného litinového hrnce a šup do trouby. Vyndala jsem trochu vyšší placku. Troubu nezapařuji, nechci si ji zničit. Chleba je dobrý – jen placka.

  4. Dobry den Ludmilko,moc dekuji za clanek o slanku,je velmi zajimavy a chlebiky urcite vyzkousim.Jen me trapi jak navazit 1g,kdyz nemam mikrovahu.Nemate nejaky tip,radu jak odvazit?Moc dekuji.

    1. Martino,mam stejny problem,zalezi kolik Vam vaha umi navazit,me 2g,tak ty dva gramy jsem rozdelila na pul.Asi to neni uplne presne,ale aspon priblizne.

  5. Vyzkoušený další recept se slánkem. Pečení s ním začíná být velice návykové 😀 Pekla jsem třetí způsob – hnětený. Nevěřícně jsem zírala do mísy co dokáže 1 g droždí po 7 h s těstem udělat. Vytvarovala jsem 5 bochánků do ošatky se středem, jinou zatím nemám. Když jsem vyndala chlebík z trouby, srdce mi radostí zaplesalo 🙂 Mám obrovskou radost. Děkuji za recept … jen tak dál, Ludmilko 🙂

  6. Milá Liduško, upiekla som Váš chlebík v remoske už 3 krát je fenomenálny a vaše recepty sú geniálne. Skúšala som mnoho receptov z celého sveta ale Vaše sú excelentné! Srdečne dakujem

      1. Děkuji za odpověď, no vyzkouším, uvidím, třeba to bude stačit, 14 g dávám konkrétně do chleba pro staré přátele a přesolený není. Ale ten je kváskový, tak to zas má trochu jinou chuť.

  7. Dobrý den, prosím, jak dlouho chleba necháváte vychladnout? S chlebíky jsem teprve na začátku a stále mě žene touha péct a jíst v ten samý den:) U chleba je to ovšem nejspíš jinak, pečete všechny (pokud to lze) den před konzumací?

  8. Pani Lidka, chlebik so slánkom a špaldovou múkou sa krásne podaril. Dala som 1 g droždia. Pomer muky 350 g špaldova biela a 150 g celozrnná. Cmar 350 ml. S cestom sa pracovalo výborne. Môj manžel nemôže jesť ani droždie ani recepty s kvaskom. Vaše recepty sú preto pre nás veľkou pomocou. Ďakujem

  9. Dobrý deň, vyskúšala som chlebík, piekla som v jenskej mise len mu bola tesná tak bol trošku pokrčený. Veľmi chutný je.

  10. Liduško…každý recept od vás je zárukou úspěchu…neskutečné…jak to děláte? Už píšete další kuchařku se slánkovými recepty? to by byl bestseller 🙂 Prosím, moc bych si ji přála.

  11. Dnes som piekla aj rohlíky aj chlieb, prvé rohlíky a kedže bola rozohriata rúra aj plech tak som dala chlieb na plech a krásny balonik sa upiekol.

Napsat komentář