Pekárkův velmi snadný chléb – 3 varianty

Kdyby kdyby…Kdyby nebylo slánku…

Začnu od začátku.

Až dodnes jsem pekla (pokud jsem je pekla) jen kvasové chleby; když opomenu pár drožďových cihliček kdysi z domácí pekárny, kde nám vadila absence chlebové kůrky a jistá libá vůně, která se line z trouby či pece právě díky propékání a hnědnutí kůrky. A nebýt té vysoké ceny pekárny, odložili bychom ji ihned po prvním chlebu především právě k vůli chybějící křupavé kůrce. Ale hodila se na zadělávání těsta, posloužila i tak. Na drožďové chleby jsem s příchodem žitného kvásku k nám domů s radostí zapomněla…

Jenže jsem si začala v našich končinách se zcela neznámým „pánem“, který neměl ani jméno… Už má – slánek.
Tento zvláštní a zajímavý drožďový kvásek zaujal i vás. Napsali jste mi mnohokrát v minulosti, jestli nemám recept na dobrý drožďový chleba. Odepisovala jsem pravdivě, že bohužel ne, ale jistě nějaký, který vás zaujme, najdete na mnoha místech jinde. Nebyla to nabubřelost a pohrdání těmi drožďovými chleby, ale pekla jsem velmi nadšeně (a peču stále) ty kvasové.

A jistá paní Jana mi nedávno napsala, že jí „nejde“ chleba s kváskem. A jestli bych nevymyslela nějaký z „toho slánku“… Co to je slánek zde.

No, nakonec proč ne? Ale napsala jsem jí, ať nečeká zázraky. Vymyslet chleba se slánkem byla celkem maličkost, zvolila jsem 3 jednoduché způsoby očkovanců, ať si paní Jana (i vy) vybere. S 1 g droždí nehnětený, vykynutý přes noc na lince, s 5 g nehnětený, kynutý opět přes noc, ale v lednici a s 1 g hnětený, kynutý na lince. Nesnažila jsem se napodobit kvasový přidáním toho či onoho, chtěla jsem upéci prostě pokud možno dobrý drožďový chleba s křupavou kůrkou.

Prostě a jednoduše – skvělá metoda, které říkám „věnuj mi jednu noc“ se dá uplatnit i zde.

Všechny mě překvapily mile – jsou to chuťově velmi slušné chleby; v každém případě mnohonásobně lepší než jakýkoliv ze supermarketu. Prostě i drožďový z trouby je jiný chleba než z domácí pekárny – ta kůrka je nenahraditelná a přidá chlebu mnoho bodů do plusu. Myslím, že i slánek přidal jisté benefity – chleba i druhý den je měkký, ač jeden byl zcela pšeničný. Ale všechny jsem zadělala kefírem, abych dosáhla velmi jemné nakyslosti v chuti, a hlavně určité veledůležité vláčnosti.

Jestli jste už po x-té zkoušeli kvasový a není to ono, nedaří se, zkuste některý z těchto tří. Ani za jeden se nečervenám, nestydím… A nic jednoduššího než tento postup neexistuje. I ti nejméně odvážní, s touhou po vlastním chlebu, takto pečou všude ve světě, ale většinou s větším množství droždí a rychlejším postupem. To jediné jsem nechtěla.

Nemusíte umět vůbec nic, ani hníst, ani stáčet, stačí mísa, ruce nebo vařečka. No a druhý den ošatka nebo cedník, nějaký hrnec a trouba. Jen jednu věc budete u mě potřebovat, a tou je přesná váha k vůli slánku. Droždí je v chlebu naprosté minimum.

Pekla jsem chleby z Pekárkovy mouky, a protože rovnou tři, ani jsem nevymýšlela název. Navíc je to mouka výborná a každý začátečník není zcela jistě pekař, ale takový pekárek… Mouka se dá objednat zde.

Kvasový chleba rozhodně neopouštím, jen jsem chtěla povzbudit ty, kteří si chtějí upéct chleba doma a na kvásek si zatím netroufnou nebo to pro ně není důležité. Navíc se tento způsob vždycky hodí, pokud byste někde byli na cestách, chtěli chleba domácí a kvásek zůstal daleko nebo nedej bože odešel do kváskového nebe…

Recepis

Suroviny

Na slánek

  • 100 g vody
  • 1 g čerstvého droždí/5 g pro ledničkové kynutí těsta
  • 10 g soli

Připravte si nejprve uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, ale musí být dokonale rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte, vznikne světlá tekutina, uzavřete víčkem. Uložte sklenici do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin do druhého dne. Preferuji vyzrání v lednici 12-24 hodin, není to však nezbytně nutné.

Pokud máte droždí jen sušené, měla by stačit pouhá 1/4 gramu, ale ne vždy to s ním z neznámých důvodů funguje, doporučuji čerstvé.

Slánek před použitím dobře promíchejte, kvasinky se rády usazují na dně.

Na těsto

  • slánek
  • 500 g pšeničné chlebové mouky, nebo 300 g pšeničné chlebové a 200 g hladké/ nebo 400 g pšeničné chlebové a 100 g žitné chlebové /nebo 450 g chlebové pšeničné a 50 žitné chlebové
  • 300–350 g kefíru nebo podmáslí/ lze i samotnou vodu 280-330 g
  • 1 lžička kmínu nebo dle chuti
  • můžete přidat i 10 g sladěnky nebo medu (lžička)
  • volitelná varianta přidání 2-3 lžic semínek, třeba slunečnice, dýně, sezamu…

Finální postup

Do mísy (ke které máte i víko nebo poklop) nalejte slánek, kefír (trochu tekutiny nechte stranou na doladění těsta), med, přisypte mouku a lžičku kmínu. Pokud nemáte kefír ani podmáslí, mléko prosím ne. Pak raději obyčejnou vodu, třeba se lžící jogurtu.

Kdo nemá rád, kmín vynechá. Já musím, i do bílého chleba. A hodně… Několika pohyby vařečkou nebo klidně rukou vše spojte (jen aby nezůstala suchá místa, žádné velké hnětení) a je hotovo.

Nejlépe večer, než půjdete spát. Přikryjte.

Asi po 8-15 hodinách bude těsto dvakrát tak velké, jakoby „propíchané, to je známka vykynutí. Záleží VŽDY na teplotě u vás doma.

Vyklopte ho na pomoučený vál. Hlavně se nelekejte – zřídne i to tužší. I tak se s ním dobře pracuje!

Asi 4-5 x ho přehoďte ze strany na tu druhou…

a naopak…

Začněte pracovat tak, jako byste motali kulatou buchtu nebo delší veku. Můžete jen „zamuchlat“ do koule, fakt žádné velké štráchy. Přibližte se tvaru ošatky nebo nádoby na kynutí.

Nyní bude potřeba dát vykynout stočené těsto, aby dostalo budoucí tvar. Těsta je kolem 1 kg, myslete na tuto velikost u vaší ošatky na 3/4-1 kg těsta, eventuálně cedník by měl by mít průměr okolo 22-24 cm.
Ošatku vysypte nejlépe rýžovou nebo pohankovou moukou. Pokud nemáte ani jednu, vystelte utěrkou (nebo cedník) a poprašte důkladně moukou, kterou máte. Tou „pohlaďte“ i bochníček a vložte.

Ošatku uzavřete do plastového boxu nebo igelitové tašky, v cedníku těsto přikryjte cípy utěrky.
Asi za 1-2 hodiny bude těsto znovu vykynuté, 2x zvětšené a připravené do trouby.

U tohoto typu hydratovanějšího těsta je vhodná na pečení nějaká nádoba s poklicí – buď litinový kastrol nebo i obyčejný smaltovaný. U kastrolu opět průměr kolem 22-24 cm, u oválu cca kolem 26 cm.

Ten dejte nahřát rovnou do trouby, když ji zapínáte. Co je u těsta kynutého slánkem naprosto báječné, že má poměrně dlouhou toleranci vůči překynutí, vydrží i 20minutové nahřívání trouby, pokud ji zapomenete včas zapnout a nahřát.

Těsto vložte do nahřáté nádoby, můžete je naříznout. Jde to hůře, není tak pevné. Předem si můžete vystřihnout jisté „udělátko“ z pečícího papíru, těsto na rozložený vyklopte a přemístěte celkem elegantně uchopením za boky papíru do horké nádoby.

A je to!

Pečte na 250 °C (nebo alespoň na 220 °C, pakliže vaše trouba více nehřeje) 20 až 30 minut v přikryté nádobě.
Pak sundejte poklici a dopečte na 200-210 °C dalších 10-20 minut.

Chleba provoní celý dům a když na něj po vytažení poklepete, krásně zvoní. Nechte vychladnout na mřížce.

Do tohoto typu kynutí chleba se moc nehodí celozrnná mouka nebo více žitné – nebude tak nadýchaný, bude tužší. Dávám nejvíc jen 50 g + 450 g hladké nebo chlebové pšeničné mouky. Ale skýtá jinou možnost – kdo neustále touží po větších okách ve střídě, nedají mu spát, lze toho dosáhnout s obyčejnou hladkou nebo chlebovou moukou.

Druhý způsob – ledničkový

Do slánku přidáte 5 g droždí. Naprosto stejně zamíchejte a mísu můžete vložit do lednice, kde těsto bude kynou asi 18-24 hodin. Jestli máte zkušenost, že ve vaší lednici NIKDY NIC pořádně nevykyne, mísu nechte alespoň hodinu či dvě na lince a pak teprve do lednice. 4°C tady nestačí, ideální by byl chlad kolem 10°C. Nemusí to být ani lednice.

Vykynuté těsto vyklopte na vál, nechte chvíli odpočinout, stočte do ošatky (studené jde velmi dobře) a nechte v teple znovu nakynout…

…dokud nezdvojnásobí objem– asi 3 hodiny na lince.

Pečte stejným způsobem. Chleba měl nejpravidelnější střídu, bylo v něm ale nejvíce žita ze všech, 1/5. Velmi chutný.

Třetí způsob – hnětený

Pro ty, co se nemohou smířit s nevzhlednou koulí ve vlastní míse… Můžete těsto zpracovat 10 minut v robotu…

…a nechat také kynout na lince v uzavřené nádobě. Ale fakt nemusíte hníst, věřte mi.

Toto těsto bylo vykynuté díky hnětení a slánku už za 7 hodin, může to ale u vás trvat i déle, s pouhým 1 g droždí…

…a pak stočené do ošatky stejně jako předchozí dvě těsta – velmi nonšalantně. Jak vidíte, otrubami jsem rozhodně nešetřila.

Za cca 2 hodiny v ošatce vykynuté do trouby.

Do nahřáté nádoby lze dobře přemístit chleba na papírové podložce vystřižené z pečícího papíru.

Nepopálíte se.

Pečeno stejně, žita jen co by se za nehet vešlo, jinak chlebová mouka. Ta Pekárkova působí trošinku jako jemná celozrnná.

Krásné krajíce chleba.

Přeji mnoho úspěchů se slánkem a vůbec ve vašem životě.
Vaše Lida

142 odpovědí na “Pekárkův velmi snadný chléb – 3 varianty”

  1. Liduško, chystám se na všechny tři chlebíky. Mám dotaz. Lze je péct v Římském hrnci? Ten se namáčí a dává do studené trouby. Klasické drožďové chleby takto peču. Děkuji za odpověď. Alena

    1. Pekla jsem v římském hrnci, funguje to pěkně. Hrnec jsem namočila – spodek jen zvenku, víko celé, supnula do studené trouby a dále teplota a čas podle receptu. Chleba hezky vyskočil, na to jak byl rozplácnutý, příště se budu držet na spodní hranici vody v receptu. Chuťově vynikající.

    2. Pekla jsem v římském a byl super. Namočila jsem ho, dala nahřát do studené až po 220, pak vložila chlebík a upekla podle receptu, byl mňam.

  2. Pani Ludmilo,

    Chtela bych pect variantu1 jen z polovicni davky. Muzu i slanek udelat polovicni mnozstvi ? Nebo sul by zustala stejne mnozstvi a voda ,kvasnice polovicni ?

    Dekuji,Magda

  3. Tak jsem udělala první ze tří chlebů ze slánku. První vykynutí bylo skvělé a tak jsem v klidu pokračovala. Přeložila a dala do finální nádoby k vykynutí. Kynul líně po cca 2,5 hodinách, kdy už jen stál jsem ho dala do rozpáleného litinového hrnce a šup do trouby. Vyndala jsem trochu vyšší placku. Troubu nezapařuji, nechci si ji zničit. Chleba je dobrý – jen placka.

      1. Aha, tak to je možné, protože jsem pekla až po příchodu z práce. Lze takto překynutý chleba ještě „opravit“? Děkuji

        1. Ja sem take dala kynout , a pak vytvarovala a dala znovu,ale vratila jsem se pozdejic a testo krasne nasobne nakynulo,ale z osatky neslo dostat ven, cele se to lepilo,a bylo mi to lito, ani nemelo tvar chlaba nic .
          Tak jsem dala do hrnce a cekam co bude .
          Muze byt prekynute? Proc se cele nalepilo na osatku a neslo vyndat?

          1. Když těsto překyne, řídne a lepí, proto nešlo ven z ošatky. Nebo jste ji málo vysypala, ale spíše to bude ta první možnost.

  4. Dobry den Ludmilko,moc dekuji za clanek o slanku,je velmi zajimavy a chlebiky urcite vyzkousim.Jen me trapi jak navazit 1g,kdyz nemam mikrovahu.Nemate nejaky tip,radu jak odvazit?Moc dekuji.

    1. Martino,mam stejny problem,zalezi kolik Vam vaha umi navazit,me 2g,tak ty dva gramy jsem rozdelila na pul.Asi to neni uplne presne,ale aspon priblizne.

  5. Vyzkoušený další recept se slánkem. Pečení s ním začíná být velice návykové 😀 Pekla jsem třetí způsob – hnětený. Nevěřícně jsem zírala do mísy co dokáže 1 g droždí po 7 h s těstem udělat. Vytvarovala jsem 5 bochánků do ošatky se středem, jinou zatím nemám. Když jsem vyndala chlebík z trouby, srdce mi radostí zaplesalo 🙂 Mám obrovskou radost. Děkuji za recept … jen tak dál, Ludmilko 🙂

  6. Milá Liduško, upiekla som Váš chlebík v remoske už 3 krát je fenomenálny a vaše recepty sú geniálne. Skúšala som mnoho receptov z celého sveta ale Vaše sú excelentné! Srdečne dakujem

      1. Děkuji za odpověď, no vyzkouším, uvidím, třeba to bude stačit, 14 g dávám konkrétně do chleba pro staré přátele a přesolený není. Ale ten je kváskový, tak to zas má trochu jinou chuť.

  7. Dobrý den, prosím, jak dlouho chleba necháváte vychladnout? S chlebíky jsem teprve na začátku a stále mě žene touha péct a jíst v ten samý den:) U chleba je to ovšem nejspíš jinak, pečete všechny (pokud to lze) den před konzumací?

      1. Tak to je ovšem parádní zpráva! Zítra bude Váš Pekárkův na večeři, už se moc těším😋 😊 Moc děkuji a krásný večer🌸

  8. Pani Lidka, chlebik so slánkom a špaldovou múkou sa krásne podaril. Dala som 1 g droždia. Pomer muky 350 g špaldova biela a 150 g celozrnná. Cmar 350 ml. S cestom sa pracovalo výborne. Môj manžel nemôže jesť ani droždie ani recepty s kvaskom. Vaše recepty sú preto pre nás veľkou pomocou. Ďakujem

  9. Dobrý deň, vyskúšala som chlebík, piekla som v jenskej mise len mu bola tesná tak bol trošku pokrčený. Veľmi chutný je.

  10. Liduško…každý recept od vás je zárukou úspěchu…neskutečné…jak to děláte? Už píšete další kuchařku se slánkovými recepty? to by byl bestseller 🙂 Prosím, moc bych si ji přála.

  11. Dnes som piekla aj rohlíky aj chlieb, prvé rohlíky a kedže bola rozohriata rúra aj plech tak som dala chlieb na plech a krásny balonik sa upiekol.

  12. Včera jsem pekla poprvé pekárkův velmi snadný chléb ze slánku a musím říct, že ač jsem nevěřila, že s jedním gramem droždí se dá něco upéct, tak se povedl. Dnes založen slánek nový, ze dvou dávek, pro nás je z jedné dávky málo a zítra upeču. výborný chleba, vůbec není cítit kvasnicemi. Děkuju moc za vaše recepty.

  13. Čtu Vaše stránky už asi půl hodiny a celou dobu u toho slintám. xo= Chleba si bohužel hned tak nezkusím, ale už se nemůžu dočkat takové příležitosti. Nemůžu se dočkat, až naopak budu mít možnost se konečně tomu zatracenýmu kmínu v chlebech z obchodů navždy vyhnout. (o=0

  14. Dobrý večer Ludmilko. Dnes jsem potřebovala rychlý chléb z kvasnic. Tak jsem sáhla pro dvoutýdenní slánek 60-6-6 a jako první na mě vyskočil tento recept. Zadělala jsem halabala, 2x po hodině těsto přeložila v naolejované míse, stočila do ošatky, tam kynul 45 minut a šel do trouby. Tvar si podržel krásný, vůně úžasná, prostě opět dokonalý recept. A v tomto případě tedy i bez chladu, úspěch. Děkuji.

  15. Chleba výborný, střída velmi pravidelná, měkká. Těsto se po prvním kynutí lepilo tak, že nešlo stočit. Moc jsem upatlal sebe i kuchyni. 😁 Těsto jsem proto vložil do dvou silikonových forem. Příště to tak udělám rovnou. Pekl jsem první variantu. Nejdřív 15 minut v zapařené troubě na 250 st., potom 15 minut na 200 a pak ještě 10 minut bez formy na 200. 🌾 S velkou chutí jsme hned po vychladnutí větší cihlu snědli.

  16. dnes jsem pekla ze slánku pekárkuv chleb je vynikající dělala jsem i vánočku ze slánku také moc dobrá děkuji za recepty objednám si knihu vuně chleba

  17. Jste kouzelnice! Ani by mě nenapadlo, že domácí chleba může být tak dobrý a tak jednoduchý na přípravu a ani robot nebudú muset vytáhnout. Chleba je výborný a hned se po něm zaprášilo. Děkuji 💐

  18. dobrý den, moc se mi líbí na obrázcích váš chléb, taky jsem se pokoušel péct kváskový ale moc mi to nešlo. Tak jsem toho nechal. Jenom se chci pozeptat, je nutné prokládat chlebové těsto? Chodím do práce ráno a večer se vracím, takže nevím, kdy bych měl těsto překlápět.

  19. v popisku suroviny na slánek není tam chyba? 100g vody, 1g čerst.droždí má
    být (
    10g čerst. droždí),10g soli

  20. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda chléb lze upéct i ve skleněné míse? Mísa má skleněnou poklici. Děkuji Hanka

  21. Tak slánek mě opravdu velmi mile překvapil. Zkoušela jsem zatím pouze druhou variantu s lednicovým kynutím a řeknu vám že lepší chleba jsem snad ještě nejedla. Z kvásku mi chleba nikdy tak dobře nešel, a když byl drožďový tak mě docela nadýmal. Ale tohle to je prostě pecka!!! Jen budu muset dávat asi míň teploty asi mi trouba víc peče, protože kůrka je trošku jakoby spálená, a při tom ale hodně měkká. Mám radši trošku tvrdší křupavější kůrku. Jak toho můžu při tomto receptu prosím docílit?
    Našla jsem tady na stránkách více receptů, se slánkem ne jen na chleba a zkusím je všechny, protože po chlebu se jenom zápasilo a druhý den sem musela hned zadělávat na druhý. Moc děkuju za tak úžasný recept.

  22. Také děkuji za výborný recept. Po několika nezdařených pokusech s kváskem  jsem zakotvila u Vašeho slánku a nedám  na něj dopustit. Základní těsto jsem si dovolila  „vytunit “ a to tak, že používám ke slánku ještě 1 lžičku žitného kvásku (který si z nostalgie stále pěstuji) a 150g cz mouky(špaldové nebo obyč pšeničné), 50g žitné cz a zbytek do 500g chlebovou pšeničnou nebo obyčejnou hladkou mouku, kmín a slunečnicová semínka. Jako tekutinu pak většinou vodu s jogurtem a lžičkou medu, množství je větší díky cz mouce, ale hustotu těsta již dokážu odhadnout z pokusů se základním těstem.
    Chléb má vždy úspěch a musím dávat kontakt na Váš recept. Ještě jednou děkuji 🙂

  23. Také děkuji za výborný recept. Po několika nezdařených pokusech s kváskem  jsem zakotvila u Vašeho slánku a nedám  na něj dopustit. Základní těsto jsem si dovolila  „vytunit “ a to tak, že používám ke slánku ještě 1 lžičku žitného kvásku (který si z nostalgie stále pěstuji) a 150g cz mouky(špaldové nebo obyč pšeničné), 50g žitné cz a zbytek do 500g chlebovou pšeničnou nebo obyčejnou hladkou mouku, kmín a slunečnicová semínka. Jako tekutinu pak většinou vodu s jogurtem a lžičkou medu, množství je větší díky cz mouce, ale hustotu těsta již dokážu odhadnout z pokusů se základním těstem.
    Chléb má vždy úspěch a musím dávat kontakt na Váš recept. Ještě jednou děkuji 🙂 Také děkuji za výborný recept. Po několika nezdařených pokusech s kváskem  jsem zakotvila u Vašeho slánku a nedám  na něj dopustit. Základní těsto jsem si dovolila  „vytunit “ a to tak, že používám ke slánku ještě 1 lžičku žitného kvásku (který si z nostalgie stále pěstuji) a 150g cz mouky(špaldové nebo obyč pšeničné), 50g žitné cz a zbytek do 500g chlebovou pšeničnou nebo obyčejnou hladkou mouku, kmín a slunečnicová semínka. Jako tekutinu pak většinou vodu s jogurtem a lžičkou medu, množství je větší díky cz mouce, ale hustotu těsta již dokážu odhadnout z pokusů se základním těstem.
    Chléb má vždy úspěch a musím dávat kontakt na Váš recept. Ještě jednou děkuji 🙂
    Pekla jsem i Váš mazanec ze slánku, ten také nemá chybu.

  24. Tak jsem zkusila. Těsto nádherné, ale pokazila jsem, co jsem mohla. Měla jsem jen bílou pšeničnou mouku, takže jsem dala víc žitbé, první chyba. Špatné načasování a těsto bylo moc brzy vykynute, takže jsem ho srazila, že jsem ho párkrát přeložila a šla spát, další chyba. Ráno krásně vykynute, ale úplně tekuté, už s ním nešlo pracovat. Ale zkusila jsem párkrát přeložit, i když teklo a lepili jako blázen. Nějak se mi podařilo ho dostat do cedníku s pomoučenou utěrkou. Po vyklopeni do hrnce chlebik na utěrce prilepeny, hrůza. No a pečení super, ale asi ještě chvíli potřeboval, takže bude asi nedopečený. Druhý pokus ale zkusím, i když to teď dopadlo katastrofálně 🙂

      1. Aha, při zadělávání mi přišlo sakra suché, takže jsem tu vodu přidala, tak to bylo asi taky tím. Děkuju za radu. Určitě vyzkouším znovu, protože vnitřek chleba tak hrozný nebyl, jak to vypadalo po upečení, a synové už ho snědli.

          1. Našla jsem odvahu na druhý pokus a naprosto perfektní. Moc vám děkuji za všechny rady a postupy. Ať se daří!

  25. Dobrý den Liduško, chtěla bych se zeptat, zda by šel ze slánku upéct celožitný chléb.Poradíte? Děkuji a přeji hezký den.

  26. Včera jsem upekla chleba a je vynikající, vláčný, krásná struktura. Dnes vyzkouším rohlíky, slánek už je v lednici 🙂 moc děkuji za úžasné stránky

  27. Zdravím,tak jsem upekla váš chleba s 1g droždí a jáá blbec dala asi moc tekutiny byl řídký a nešel mi vyklopit z ošatky tak jsem mu pomohla upekla a je suprovýýý….příště dám mín tekutiny.dííky za recepty jsou bomba…kvásek už dělat nebudu stejně mi vždycky odešel do věčných lovišt….ještě se chci zeptat náká paní tady psala že upekla chleba podle vás a kynul 45 minut a byl výborný,psala 60´6 6 a já ho v receptech nenašla….

      1. Dobrý den, začala jsem péct chleba podle vašeho receptu ze slánku. A je opravdu moc dobrý. Nový slánek si udělám hned jak jeden použiju, tzn.že s ním pracuji třeba až po 14 dnech a úplně v pohodě. Dokonce jsem včera pekla ze slánku z konce června. Popravdě jsem měla trošku obavy, ale nakonec jsem to riskla. Těsto jsem nechala kynout 15 hodin, mělo trošku pomalejší rozjezd a nakynulo jen o malinko méně než vždycky, ale chleba je výborný. 🙂

  28. Moc děkuju za recepty. Kdysi jsem často pekla chleba bez hnětení, zadělávaný vodou. Taková klasika, ale začala nudit. Tak jsem vyzkoušela podle Vašeho receptu zadělávaný slánkem a kefírem. No, kefír neměli, snad už ho ani nedělají, jen kefírové mléko se záporným obsahem tuku :⁠-⁠). Nahradila jsem plnotučným acidofilním mlékem. Slánek jsem nechala zrát v lednici dva dny. Zjevně mu to prospělo. Nevěřila jsem, jak těsto ze studeného slánku, acidofilního mléka a obyčejné pšeničné chlebové mouky krásně nakynulo. A chuť upečeného je chleba je prostě skvělá. A tu Vaši vychytávku s pečícím papírem prostě zbožňuju. Takže, ještě jednou veliké díky!

  29. Dobry den, muzete mi, prosim, poradit? Pri premistovani testa z osatky na pecici papir(byt vse delam opatrne) mi testo vzdy „spadne“. Je moc ridke, ci kde je chyba? Dekuji za odpoved. Pavlina

  30. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda platí násobení při výrobě většího množství chleba. 4 chleby = 4x všechny suroviny? Hlavně mě zajímá slánek. Taky x4?
    Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
    Vladimír Volf

  31. Pekne Vás Lidka pozdravujem, tento chlebík som piekla už viac krát či s kefírom či s vodou vždy bol dobrý. Dnes som namiesto vody do cesta pridala 250 g tekvicového pyré a kedže v recepte je 300 g kefíru tak som pridala ešte 50 g vody, aby to sedelo s vaším receptom no a namiesto kmínu som dala tekvicové korenie kúpené v drogérii dm. To cesto krásne prevoňalo škoricou, zázvorom, muškátovým orieškom atď. Chlebík som pred pečením posypala tekvicovými semienkami. A výsledok bol výborný. Odporúčam vyskúšať:-). Ďakujem za skvelý recept.

  32. pečení se slánkem – na to se chystám. Chlebíky máte nádherné a všechno pečení. Jen já mám otázku na ten suprový akorát tak velikost – pekáček. Jaký má rozměr prosím? Něco takového si musím pořídit.

  33. Chlebík ze slánku je báječný. Jelikož jsem „bezlepková“, chtěla bych zkusit slánek i v bezlepkové variantě. Myslíte, že by to bylo možné? Nemáte s tím zkušenosti?

  34. Mužů těsto z ošatky vyklopit jen na plech a stejná teplota? Zkoušela jsem toustový chuť výborná ale přidala jsem vodu těsto se mi zdálo husté to byla asi chyba že pak nebyl tak nadychany

  35. Zdravím. Konečně jsem se odhodlala do pečení takovéhoto chlebíku. Teda měla jsem hodně velké dilema, když jsem to těsto vyklopila. Rozkydlo se mi po pracovní desce – (jak se s tímto těstem bude dobře pracovat, vím bylo to psané v postupu, žádné obavy), ale já z takovým těst řidších vždy měla strach, to bylo první co mě napadlo. Byla to zbytečná obava, opravdu!!! Pracovala se s tímto těstem nádherně a jsem zvědavá jak se povede upéct. Mám stočené v ošatce a čeká na vykynutí. Vůbec nemusím mít obavu ze slánku. Určitě jsem nepekla poprvé a naposledy. Moc děkuji za recept. Určitě ještě kdo nevyzkoušel, pusťte se do toho nic to není.

      1. Děkuji a dílo se povedlo. Je krásný, moc hezky voní a kmín já musím mít také všude. Chtěla jsem se zeptat mohu přidat sušenou smaženou cibulku??? A jak je to s jinými moukami při použití v tomto receptu. ??? Moc děkuji ještě jednou.

  36. Dobrý den,ráda bych se zeptala, jestli chléb může být už překynutý po 5 hodinách při pokoj. teplotě 24 stupňů. Byl hodně řídký i když jsem nedala celou dávku vody a po upečení nízký s hodně velikými oky. Jinak se slánkem peču rohlíky, zlaté buchtičky, koláče a vše je vynikající. Jen ten chleba je třeba vychytat.
    Děkuji předem za odpověď.

    1. Dobrý den.
      Těsto být řídké nemá – jak píši u receptu. Řídké pak může rychle překynout. Další věc, chleba je zadělávaný kefírem a ten je daleko hustější než voda. Pokud s vodou, musí jí být měně tak o 20-30 ml.
      A záleží i na dobře naváženém droždí. Každý další gram navíc dobu kynutí snižuje.

  37. Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je možné aby chléb byl po 5 hodinách při pokoj. teplotě 24 stupňů překynutý. Byl hodně řídký, i když jsem nedala celou dávku vody a po upečení byl nižší s velkými oky. vše ostatní se slánkem se daří a je vynikající. Jen ten chleba je třeba ještě vychytat. Děkuji předem za odpověď.

  38. Tak můj první pokus je teda velmi řidké těsto 🙁 tvar to absolutně nedrží, možná moc vody a možná překynulo. Zakládala jsem večer a k dalšímu zpracování se dostala až dopoledne (kynulo na lince). No tak uvidíme co dál. Ale nezvdám to a na další pokus koupím kefír 😀

  39. Dobrý den, jsem úplný chlebový začátečník 🙂Ráda bych se zeptala, zda i do tohoto typu chleba, lze přidat zaparu. A pokud ano, zda je třeba upravit množství tekutiny v receptu. Děkuji za odpověď. Máte moc krásný blog🙂

    1. Dobrý den.
      Děkuju.
      Určitě dá a ano, musí se upravit tekutina. Pokud jste začátečník, dovolím si malou radu – pečte raději úplně obyčejné chleby. Až budete mít jistotu s procesem, pusťte se do ostatních možností.

  40. Dobrý den, dneska poprvé upečený chleba a je vynikající. Pekla jsem podle prvního návodu s pšeničnou chlebovou a žitnou chlebovou moukou. Děkuji za skvělý recept. Těším se až jich vyzkouším více.

  41. Dobrý večer, prosím Vás pro lednicové kynuti zadělám slanek z 1g droždí, poté do těsta přidám oněch 5g, nebo slanek udělat z 6g droždí? Děkuji za odpověď.

  42. Použila jste kefír, či kefírové mléko? V pekařské skupině psali/y, že použili/y kefírové mléko, ale recept říká „kefír“ a ten má větší hustotu, tak nevím…

      1. ano – jsou to dva jiné (i když velmi podobné) výrobky 🙂 – kefírové mléko má oproti kefíru výrazně nižší obsah kvasinek a řidší konzistenci.

Napsat komentář