Jednoduchý překládaný chléb

Přiznávám bez mučení – čím déle peču, tím více si to zjednodušuji. Tak, aby to vedlo i k dobrým výsledkům.

Tento jednoduchý chleba hravě zvládnete. Svoji hlavní roli zde hraje dlouhý čas. Žádná autolýza, ani fermentolýza, vše zamíseno v jednom kroku a pouze překládáno po 40 minutách v míse. A můžu se vždy cca ¾ hodiny věnovat něčemu jinému. Samotný překlad nezabere víc jak 2 minuty. V těstě je 12% rozkvašené mouky.

Můžete mixovat různé mouky, ale kdo nemá zkušenosti, velmi opatrně – měnila bych vždy po 50 g. Chutný, vláčný, moc dobrý chleba absolutně ke všemu.

Většinou všechny suroviny zdvojnásobím a peču chleby dva..

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 20 g kvásku z lednice
  • 70 g žitné mouky
  • 70 g vody

Vše smíchejte a nechte v teple kuchyně vykvasit, cca 8-10 h.

Na těsto

  • všechen rozkvas – cca 140 g
  • 500 g chlebové mouky pšeničné /nebo 400 g hladké a 100 g pšeničné celozrnné
  • 350-400 ml vody /400-420 ml vody s podmáslím napůl
  • 1 plná lžička melasy
  • 11 g soli
  • 1 lžička kmínu
  • můžete přidat i hrst semínek, třeba slunečnicová
  • ošatka na 1 kg chléb

Finální postup

Do mísy robota vyškrábněte všechen kvásek a přilejte skoro celou tekutinu. Malou část si nechte na doladění. Savost i naprosto stejné mouky je při každém novém pytlíku nevyzpytatelná.

Přidejte i lžičku melasy a prošlehejte. Přisypte mouku, na ni sůl a kmín. Můžete i hrstičku semínek. Hněťte asi 8-10 minut, dle výkonu vašeho robota. Nemusíte dlouho, zde se déle překládá.

Těsto přendejte do vyolejované mísy, hned jednou přeložte a nechte kynout na lince. Po každých 40 minutách přeložíte stylem tahání za uši – jinak to ani nedělám. Zde vidíte, jak se lepková struktura začíná teprve tvořit.

Postupně prostoupí bublinami a budete mít pocit, že je těsto stále lehčí a lehčí. Alespoň o 70 % by mělo zvětšit objem.
Na fotu po 2 hodinách už je viditelně všechno jiné, lepek se skvěle vyvíjí, těsto se zvětšuje, je nadýchané.

Po přeložení.

Bude trvat 4-6 hodin, dle okolní teploty, až těsto s menším množstvím kvásku vykyne. Pak ho vyklopte na lehce pomoučenou plochu a stočte.

Já velmi jednoduše – těsto roztáhnu do obdélníku, no – hala bala… Pst – jsem lajdák na stáčení…

A skládám.

Sroluji.

Téměř hotovo.

Těsto tažením po ploše ještě utáhnu, upravím stisknutím švy.

Vložte do vysypané ošatky. Osvědčila se mi mouka rýžová nebo pohanková. Vršek bochníku v ošatce posypu přes cedníček ještě moukou chlebovou.

Dávám kynout do „kynárny“ – plastového boxu s víkem. Krásně drží mikroklima a vlhko. Doba, za kterou těsto vykyne, je velmi individuální, asi za 2-3 hodiny. Musí zvětšit objem opět nejméně o 2/3.

Můžete péci v troubě, já nejraději ve smaltovaném hrnci nebo i v remosce. V zimě peču spíše v troubě. Vršek chleba před pečením nařezávám. Pouze hodně vykynutá těsta ne.

Jak, v troubě a nádobě najdete zde, v remosce zde.
Stydnutí na mřížce.

Většinou peču naráz více chlebů. Když už, tak už. Nakrájím a uložím do mrazáku do sáčků k tomu určených.

Mnoho zdaru přeje
Vaše Lida ❤

23 odpovědí na “Jednoduchý překládaný chléb”

  1. Opět skvěle popsány postup i příběh. Děkuji.
    Jen se chci zeptat, v jakých pytlicich zamrazujete a už nakrájené plátky chleba?

  2. Dobrý deň. Mohol by som vodu nahradit kefírom (400-420 ml) , alebo polovicu tohoto množstva? Ďakujem za odpoveď a prajem Vám pekný víkend. PS…už dvakrát som robil Vaše palacinky…sú famózne👍

  3. Dobrý den paní Ivo, dneska jsem pekla váš jednoduchý překládaný chléb a můžu říci, že je luxusní. Dala jsem chlebovou mouku a 420 ml vody. Ačkoliv jsem překládala jako o život, těsto bylo dost tekuté a tak šlo do formy…myslíte, že je opravdu tolik znát to, zda se dá 400 nebo 420 ml vody a nebo je to špatná technika překládání…. děkuji a těším se na další úžasné recepty….

    1. Dobrý den.
      Já se jmenuji Lida, nikoliv Iva. 🙂😁
      20 ml může být hodně, pokud je mouka málo savá. Každá je totiž zcela jiná. Nejen značka, ale i šarže.
      Dejte příště na počátku tak 380 ml a kdyžtak do 400 ml pak dolejte, když bude těsto moc tuhé.

      1. Dobrý den, moc se omlouvám, já to vím, s paní Ivou Trhoňovou jste mé favoritky a ruka byla rychlejší než myšlenka… :-))

  4. Dobrý den, chleba je výborný, všem moc chutná, akorát má moc lepivou střídu. Peču přesně dle vašeho receptu z pšeničné chlebové. Mám ubrat tekutinu? Děkuji.

    1. Pokud má lepivou střídu, je chyby někde v kynutí nebo může být i málo upečený. Vodu bych ubrala v tom případě, jestli se těsto při zpracování roztéká.

  5. Pani Lidka dobrý deň, nepíšem preto, že by som chcel niečo vyčítať, vždy radšej hladám chyby u seba.Skúsil som tento chleba piecť v nedeľu. Podotýkam,že mám od Vás už upečených desiatky chlebov😀 Robil som všetko podľa receptu a vody som dal len 380ml (po prečítaní niektorého komentu vyššie). Kvások ukážkovo vykvasil(dvojnásobné zväčšenie), múka pšeničná špecialne urćená na kváskovanie. Už pri prekladaní som som cítil, źe niečo je špatne. Cesto bolo mimoriadne lepivé a na konci môjho snaženia…som ho po prvý krát v živote vyhodil. Bolo tak riedke,že o stočení nemohlo byť ani reči. Stále rozmýšľam, kde je chyba. Jasné, že to nevzdám a skúsim 350ml vody alebo menej. Majte pekný deň😀

    1. Dobrý den.
      U receptu jsem upravila vodu na 350-400 ml, pokud bude napolovic s podmáslím, tak na původních 400-450 ml. Totiž ne každá mouka je stejně savá. Nejčastěji používám tu ze mlýna Korunka a ta je v tomto směru mimořádný “pijan”. Ne každý takovou mouku má. Dejte tedy příště jen těch 350 ml. Pokud se bojíte, nalejte 300 a 50 ml si nechte jako zálohu. 🙂

  6. Dobrý Den Liduško,myslíte si že by bylo možné nechat na obě kynutí v lednici?(První třeba 12 hod a druhé taky 12hod)Já si myslím že zrovna tady by to šlo a nemusel by prekynout.Osobne jsem si lednici zamilovala a chléb s normálním množstvím kvásku dávám na druhé kynutí vždy do lednice a za nějakých 9hod mám vykynuto a kynou mi tak líp než v ošatce na lince.

  7. Dobrý den, jsem opravdu ráda, že jsem narazila na Vaše stránky. Recept je jednoduchý, chléb nám moc chutná, jiný už ani nedělám. Děkuji 🙂

Napsat komentář