Kniha Vůně domácího pečení

Milí pekařští přátelé,

dovoluji vás krátce seznámit s mojí dokončenou novou knihou Vůně domácího pečení, na které jsem pracovala mnoho měsíců.
Obálka, fotografie k receptům, doprovodné obrázky a texty jsou tentokrát z „ateliéru“ Gottwaldovi. Vše sepsala a nafotila Gottwaldová, tedy já; kresby nakreslil můj muž. Abyste zhruba tušili, co v ní najdete, myslím, že úvod knihy na seznámení bude to nejlepší…

ÚVOD KE KNIZE

Moje drahé kvasinky a já…

Již jednou, v knize Upečeno s láskou, jsem se s vámi dělila o mé zkušeností s kvasinkami ve chlebu. Kynutá těsta všeho druhu mají specifickou a nenapodobitelnou chuť. Vynašlo se kde co, ale v lahvičce „příchuť chleba nebo kynutých buchet“ neexistuje…

Mé psaní o moukách, pekařině i recepty na kvasový chleba byla velká troufalost – psala jsem totiž o mé nejkratší zkušenosti. Navíc jsem přemístila tuto činnost z trouby do malé remosky, což není úplně až tak obvyklá a úplně nejlepší „pec“ na chleba. A šlo (stále jde) nám to spolu velmi dobře. Hodně z vás si tuto možnost oblíbilo a ceny starých remosek v bazaru strmě vystoupaly a remosky z nich jednu dobu zmizely.

Nyní jsem tu zas… Na vaše přání.

Samotné recepty v této knize začínají mými začátky s kynutým těstem drožďovým – rodinnými z celé Evropy, kde moji předkové žili. Tímto vzdávám hold mé mamince, babičce a tetičkám, skvělým a statečným ženám. Byly moderní a pokrokové, takové ženy to nemají nikdy lehké. Ale vytrvaly! Byly mi vzorem. Všechny se narodily během let 1880-1919. Poděděné recepty podrobně zapsané nemám, musela jsem někdy i hodně improvizovat, vzpomínat a pátrat, jak se za Rakousko-Uherska peklo… Doufám, že si pochutnáte. Nejsou tak složité. A dá se s nimi pracovat i jinak, lépe, díky tomu, co vím teď.

Za nejzajímavější a nový způsob kynutí považuji slánek…

Jsem člověk velmi zvídavý a zajímá mě stále něco. Narazila jsem na článek o kypření těsta „na sůl“. A začaly se dít věci! Nemohla jsem uvěřit, že poměrně hodně osolená voda s droždím dokáže s kynutím těsta udělat takové divy. A přinést mnoho bonusů. Pátrala jsem pátrala, troufnu si neskromně říct, že jsem průkopníkem tohoto pečení v Čechách ve větší míře právě já. Žádné české recepty neexistovaly. S tučnými sladkými těsty jsem nenašla nic ani ve světě… Vymyslela jsem s kamarádkou Katarínou i nový název – slánek. A už se zažil. Najdete zde vše o mé zkušenosti se slánkem. Vůbec to není složité.

Poslední recepty s kvasinkami jsou ty s těmi divokými, přírodními, nejnáročnější práce. Kruh se tímto uzavře.

Tentokrát jsem začala psát knihu od vařečky a s důrazem na podrobná vysvětlení a poznání, kdy a proč se co v těstě, až po úspěšné vytažení něčeho dobrého z trouby. Celá má sloužit jako cesta krok za krokem k vyzkoušení různých možností při přípravě kynutého těsta. I k jisté osvětě různých pekařských mýtů a polopravd. Už dávno neplatí, že ve chlebě musí být jen žitný kvásek, nesmí být nasládlý, houska s mlékem je buchta… Peče se i jinak.

Nenechte si věšet bulíky na nos. Vše je o místních zvyklostech a o tom, co komu chutná. Nic víc a nic míň. Svět i pekařina jsou velmi pestré a máme možnosti ochutnat ledacos. Jsem za to velmi vděčná a vyhovuje mi to. Takový chléb s čokoládou… Mhmmm… I takový recept tady najdete.

Lidé tvrdí, že dnes nemají na kynutá těsta čas. Vím, času se nám nedostává, ale pokud něco opravdu chceme, dá se s časem žonglovat a dojít do cíle poměrně elegantně.

Za veledůležité kapitoly považuji, Co musíte vědět o droždí, Co musíte vědět o slánku a Co musíte vědět o přírodních kváscích a Jak na těsto. Správný postup u kynutého těsta „kdy co a proč“ je jako výhra ve sportce. Divy udělá třeba jen ve správnou chvíli přidaný tuk, dostatečné hnětení, správný poměr vody.
No a v kapitole Čím naplnit, glazovat a ozdobit najdete mnoho druhů naplní. Obměnou z jednoho receptu jich bude 10 i 20. Ano, nepřeháním.

Pokud potřebujete něco opravdu rychle, v kapitole „SOS došlo droždí i čas“ najdete 11 možností zcela bez kvasinek. Proč? Než rychlovku s droždím, raději něco jiného. A podle kapitoly Co se zbytky si připravíte výborné obědy i večeře za hubičku.

Jsem přesvědčená o tom, že upéci pro sebe i hosty, spolu dokážeme za všech okolností. Upečete si poměrně velkou škálu koláčů, pečiva i chleba. Různými způsoby. A s formulkou „věnuj mi jednu noc“ velmi prakticky a luxusně.

U jednotlivých receptů již opakující se proces znova podrobně (například hnětení těsta, náplně, celý postup pečení) nerozepisuji. Pokud má receptura určité specifikum, pak ano. Chci, abyste i vy byly součástí od začátku až do konce a rozhodovali se o dílčích krocích sami. Nepotřebujete stovky receptů, potřebujete se naučit, jak správně na to, třeba se mnou. Pokud budete chtít…

Maminka

Věnováno mé mamince Františce.

Ukázky z knihy

Jak objednat

Bez podpisu, se slevovým kódem

Měla by vyjít 22. 11. 2021 na 280 stránkách. Pokud předobjednáte do 22. 11. u Albatrosu zde, můžete použít můj slevový kupón PECENI a budete mít dopravu zdarma. Platí jen u tohoto vydavatele.

S podpisem a věnováním

Zájemci o podpis si ji mohou předobjednat i u mne, k dispozici budu mít 100 kusů knihy. Vyberte si některou z možností níže, odešlete a já obratem zájemcům zašlu mé číslo účtu, kde knihu(y) zaplatíte. Na dobírku nezasílám.
Rozesílat vám domů budu po 22. 11., tedy až bude kniha vytištěná a fyzicky dostupná.

Možná se uvidíme na autogramiádě v Praze, koncem listopadu. Nebo někde, kde projeví zájem o setkání. Ničemu se nebráním, bude-li to možné. Dám vědět, vše je v jednání a rukou božích – covid se opět zhoršuje a je stále neúprosný.

První knihu Upečeno s láskou a možnost objednání najdete zde.

Předobjednávka s podpisem a věnováním