Letos jsem zvolila mikulášské pečivo vykrajované a kynuté.
Pokračovat ve čtení „Männele – mikulášské pečivo II“Pečený ovocný čaj
Kam s přemírou ovoce ze zahrady? Třeba do pečených čajů! V zimě, až budete promrzlí zachumlaní do svetrů, přijdou jako na zavolanou k chuti i zahřátí. Provoní i celý byt.
Pokračovat ve čtení „Pečený ovocný čaj“Cuketové bramboráčky dietně
Na klasické bramboráky musím zapomenout, a tak jsem je přizpůsobila zdravější nesmažené variantě, kdy musíte navíc omezit sacharidy i maso.
Je to komplexní oběd, protože obsahují hodnotné bílkovin, sacharidy i tuk. A není to špatné! Nějaká cesta se dá najít téměř vždy.
Pokračovat ve čtení „Cuketové bramboráčky dietně“Malé máslové štoly
Zatímco Češi si od 15. století pochutnávají koncem prosince na tradiční pletené vánočce, Němci dávají přednost její starší sestře – štole. Nejproslulejší je drážďanská.
Pokračovat ve čtení „Malé máslové štoly“Křehké Kateřinky
Na svatou Kateřinu se pořádaly poslední bály před Adventem. Poslední veselí před obdobím zklidnění a rozjímání. Velmi veselé, v režii žen.
Svatá Kateřina patřila mezi nejpopulárnější křesťanské světce. Je patronkou filozofů, studentů, pedagogů, advokátů, knihtiskařů, dívek, švadlen, krajkářek a různých jiných řemesel pracujícím s kolem nebo nožem. Ale i vězňů…
Povidla z pomalého hrnce
Povidla byla základem každého špajzu a typickým venkovským způsobem zpracování ovoce. Nesměla v žádné domácnosti chybět.
Některé prameny uvádí, že byla známá v našich zemích již od panování Karla IV a pochází z balkánských zemí, s největší pravděpodobností dnešního Srbska.
Suroviny na chleba a pečivo
Chleba je pro mě životodárná potřeba, považuji ho za základní potravinu v lidském životě. Tím nemyslím jen jako pouhou výživu. Nedovedu si představit snídani bez chleba.
Tak začíná každé ráno, kam moje paměť sahá. Až do dětství, kdy mi ztvrdlý chleba drobila maminka do melty s kozím mlékem.
Utopenci dobře utopení
Nejsou utopenci jako utopenci…
Teď nemluvím o obsahu černé kroniky, ale buřtech naložených v lahvi. Můžete naložit i cokoliv jiného, ale pravý špekáček je nejlepší.
Lahodný kečup z pomalého hrnce
Tomuto kečupu říkám bezpracný – díky pomalému hrnci. Jsem vlastníkem tohoto hrnce už pár roků a na některé druhy receptů je skoro nedocenitelný.
„Vlož všechno, přikryj poklicí, zapni a jdi dělat, co chceš. Nejdříve za 6 hodin se vrať, bude skoro hotovo.“