Babiččiny koláče s majonézou

Jednu dobu před desítkami let to byl velký hit a recepty v různých podobách se objevovaly ve všech časopisech pro ženy ( jako byla například Vlasta či Květy) – kynuté těsto s majonézou. Zrovna tento je od sousedčiny babičky. Čas od času po něm stáhnu. Je to i způsob, jak jednoduše zadělat koláče; navíc jsou jakékoliv jiné výrobky z tohoto těsta vláčné.

Pokračovat ve čtení „Babiččiny koláče s majonézou“

Crumble

Rychlý, jednoduchý a skvělý crumble, v tom je jeho kouzlo. Podobá se ovocnému koláči, ale nemá těsto, jen drobenku. Pochází pravděpodobně z Anglie, ale oblíbený je na celém světě.

Prý vznikl během 2. světové války, kdy vládl přísný přídělový systém a šetřilo se moukou na sladkostech. Proto vynalézavé anglické kuchařky vytvořily drobenku s vločkami, kterou zasypaly ovoce z vlastní zahrady.

Pokračovat ve čtení „Crumble“

Litý ovocný koláč – chlejst

Koláč, který se podaří naprosto všem…
Chlejst na plech – název jsem zaslechla od ženy jednoho kamaráda pekaře.

Litý koláč je vlastně taková kynutá bublanina, doma jsme jí říkali táč – nejvíce pečený koláč mého dětství. Je tak jednoduchý, že se ho vůbec nemusíte bát! Nemůžete pokazit hustotu těsta, je řídké, nic nevyvalujete, jen mísu podržíte nad nádobou, ve které chcete péct, nakloníte, vylejete…
A je to!
Nejčastěji se poklade ještě ovocem. Ale pekli jsme doma koláč jen tak, upečený se pocukroval anebo na talířku polil šťávou.

Pokračovat ve čtení „Litý ovocný koláč – chlejst“

Fandiny moravské koláče – „tuplovany“

Recept mé moravské maminky – vždycky to pro mě byly nejlepší koláče na celém světě. Jmenovala se Františka a všichni ji oslovovali Fanda.

Maminka do koláčů nic nevážila. Pekla je často a velikosti hromádek surovin do mísy měla léty dokonale nacvičené v oku. Ale vánoční cukroví či jiné dobroty vážila poctivě.
Postup jsem nezměnila, je autentický.

Pokračovat ve čtení „Fandiny moravské koláče – „tuplovany““

Koláč pro ty, co nemají nikdy čas – 100x jinak

Tento jednoduchý koláč v různých variantách je snad nejpečenější ze všech – myslím jeho hrnečkový poměr surovin a postup „nasyp, nalej a zamíchej“.

Tento jednoduchý koláč v různých variantách je snad nejpečenější ze všech – myslím jeho hrníčkový poměr surovin a postup „nasyp, nalej a zamíchej“.

Je tuze vhodný jak na plech, tak i do remosky – a tak ho sem přidávám. Někde jsem četla název „pro líné hospodyně“, ale spíš bych ho nazvala pro zaměstnané… A ženy i muže s fantazií.

Pokračovat ve čtení „Koláč pro ty, co nemají nikdy čas – 100x jinak“