Staré těsto můžeme použít samostatně stejně jako kvásek a nemusíme už nic dalšího „startovacího“ přidávat, ani rozkvasovat.
Jak na to?
Uřízněte kousek jakéhokoliv těsta před stočením do ošatky a vložte v uzavíratelné krabičce do lednice. Tam může staré těsto „ležet“ nějakou dobu – já zpracuji do týdne. S vyzrálým těstem získají chleby zase jinou zajímavou chuť. Nemusíte dělat rozkvas. Ovšem u mě je prvotní to, že mi furt něco přebývá – jak peču v remosce, mám ráda, když je těsta akorát nebo i raději méně. Nebo mi „vypadne“ velká a pak zmenšuju do menší remosky.
Upozorňuji, že i když neděláte rozkvas, času mnoho neušetříte…
Tento chleba je jak peříčko, jemný, vláčný. Prostě taková výborná chlebová vatička.
Vatičkový chléb
Suroviny
- 90 g starého těsta – v tomto receptu staré 5 dnů
- 400 g mouky – 300 g pšeničné chlebové, 50 g pizza mouky a 50 g špaldové celozrnné hrubě mleté
- 300 g vody s kefírem – napůl + 30 g vody
- 7 g soli
- kmín dle chuti
- 1 lžička medu
- ošatka na ¾ kg chléb
- popřípadě hrstička semínek – zde použitý sezam černý
Finální postup
Staré těsto odebrané z minulého pečení (před stočením do ošatky uříznu většinou tak cca 90–120 g těsta) vyndejte z lednice. Vložte do mísy robota a nechte asi 1 hodinu při pokojové teplotě aklimatizovat. Poté přilejte tekutinu a med, metličkou ručně prošlehejte. Přisypte mouku (eventuálně zvolená semínka, nemusíte), zamíchejte jen co se vše spojí v jednotnou hmotu, přikryjte a nechte 30 minut proběhnout autolýzu.
Nyní přisypte sůl s kmínem a polejte ji 30 g vody (panák). Nechte robot hníst asi 8–10 minut.
Přendejte těsto do olejem vytřené nádoby s víkem. Zde nechte proběhnout první kynutí asi 5 až 6 hodin. První 2 hodiny si nemusíte těsta vůbec všimnout. Pak začněte těsto po 30 až 45 minutách překládat stylem tahání za uši.
Jestli rádi kolem těsta „chodíte“, můžete s překlady začít ihned po vložení do nádoby.
Až bude těsto dobře nakynuté – zvětší dvakrát tolik objem nebo alespoň o polovinu; vyklopte ho na pomoučený vál. Připravte si i ošatku – tu řádně vysypejte rýžovou nebo pohankovou moukou.
Těsto stočte do vhodného tvaru, pomazlete stejnou moukou jako je v ošatce a vložte do ní. Vršek těsta jemně posypejte obyčejnou hladkou moukou a nechte dále kynout v plastovém boxu v lednici přes noc, asi 12 hodin při +4°C. Nic se nestane, pokud necháte déle.
Lednici můžete zcela vynechat a vše může proběhnout v teple – čas kynutí v ošatce bude daleko kratší. Řekla bych ale, že lednice těmto chlebům s menším množstvím jakéhokoliv startéru velice svědčí.
Box nyní vyndejte a zkontrolujte těsto. Pokud se vám zdá dostatečně nakynuté, ihned upečte. Pokud ne – jako v tomto případě, nechte dokynout na lince v kuchyni další asi 2 hodiny.
Existuje jedna skvělá pomůcka, jak poznat, že je těsto dostatečně vykynuté. Z těsta, které hodláte stočit na vále, uštípněte kousek velký jako ořech nebo vejce a vložte do malé skleničky. Tu uzavřete, označte, kam těsto sahá a postavte vedle ošatky, kde kyne již stočený chleba (je jedno, zdali na lince v kuchyni nebo v lednici). Ve skleničce můžete pozorovat, jak se těsto zvětšuje. Až nabyde jednou tolik, je ten správný čas chleba z ošatky upéci.
Pokud těsto v lednici málo nabývá, je možné je nechat dokynout v teple – vyndat i se skleničkou, umístit obojí vedle sebe (třeba na lince) a pozorovat, dokud není objem dostačující.
Zbylý kousek těsta ze sklenice si schovejte a použijte příští pečení do těsta.
Upečte v malé remosce 45 minut nebo v troubě.
I tak malé množství celozrnné špaldové mouky dodá pšeničnému chlebu moc pěknou barvu i vyladí chuť. A ledničkové kynutí lehce lesklou barvu střídy.
Další úžasný chleba! Vždycky se těším, jaký bude mít ten další název a vždycky mě mile překvapíš a často i pobavíš.
Jé, děkuju. ❤️
Dobrý večer, už od června sleduji Váš blog a obdivuju Vás. S pečením chleba jsem začala v únoru a postupně zkouším i Vaše recepty – jsou skvělé a hezky popsané. Teď nadešel čas na staré těsto. Mám v lednici asi 120g a chci se zeptat, zda je možné udělat ráno rozkvas – asi v 5:00, nebo v 6:00 a po příchodu z práce (asi v 16:00) zadělat těsto i se starým těstem a nechat ho kynout v lednici bez překládání. Pekla bych až druhý den po příchodu z práce tj. asi v 16:00.Je to možné?Dekuji za odpověď. Katka
Dobrý večer. 😊 Můžete si určitě udělat nový rozkvas a kombinovat se starým těstem. Jen si musíte rozmyslet množství kvásku. V mých souborech tato kombinace u jinych receptů je.
Někdo nepřekládá, ale pak je dobré těsto dobře stočit do ošatky.
Děkuji za odpověď, zkouším to všelijak načasovat, ale přes pracovní týden to moc nejde. 😞O víkendu peču, ale to se sní během 2- 3 dnů a kupovaný chleba už nikdo jíst nechce.😊Zkoušela jsem i kynutí v lednici v ošatce, ale to nedopadlo a těsto překynulo😞. Katka