Křest knihy vůně domácího pečení

3. 5. 2022 proběhl v Praze po dotisku odložený křest mé knihy Vůně domácího pečení. Nebudu se dlouze rozepisovat jaké to bylo, není třeba velkých slov – jiskřivá a veselá atmosféra sálá z každé tváře na fotografii. Byli jste nejbáječnější rodina, kmotři, přátelé a hosté, jaké jsem si jen mohla vysnít.

Děkuju kmotrům Lidmile Kábrtové, Julianě Maškrtnici, Aleši Heinzovi za křest jak se patří – mouku vyčesávám ještě dnes.
Bohužel kmotra Daniela Hainz nemohla ze zdravotních důvodů přijít. Tak možná někdy příště…

Julince děkuju navíc za báječné koláče i občerstvení, a naprosto bravurní moderaci. Alešovi a Zuzce Sedláčkové Roštlapilové za krásnou zástěru s věnovacím dopisem – moc jste mě potěšili. ❤❤

Rodině a mnoha lidem za nádherné květiny a jiné milé dárky.
Dostala jsem i dort, který je tak moc dobrý a lehounký jako obláček, že jsem i kousíček ochutnala. A dorty teď fakt vůbec nejím! Naprosto delikátní vrcholná pekařina v provedení i chutích.
Mockrát děkuju Máje Remešové.❤

Děkuju mému vydavateli Albatrosmedia, že na křest myslel více než já a dodatečně ho i uspořádal, včetně dodání knih.

Za pohoštění děkuju i “místu činu” – VinCaffé.

Děkuju zkrátka všem zúčastněným – už dlouho mi nebylo tak dobře jako ve vaší báječné, srdečné a vřelé společnosti.

Děkuju mockrát. ❤

Fotodokumentace

S kamarádkou, kmotrou a moderátorkou křtu Julianou Maškrtnicí. V vpovzdálí maminka budoucí snachy..
S přáteli.
Syn Matěj a budoucí snacha Olinka.
Všichni fotí a já mám radost, když se zpětně dívám.
Upravit autorce darovanou krásnou zástěru a můžeme začít.
A začali jsme…
Julinka je skvělá moderátorka a navíc velmi vtipná.
Tak pěkně a veselo nám bylo.
Už ani nevím, co mě tak rozesmálo.
Kmotři Lidmila Kábrtová, Aleš Heinz i Julinka pokřtili knihu moukou dostatečně!
Poctivě opravdu všichni.
Všechno nejlepší, milá Vůně domácího pečení!
Na zdraví autorce i kmotrům.
Co je víc, než rodina?
Můj milý muž s krásnou kyticí, také neúnavný pomocník. ❤
Syn Matěj s kytičkou.
Maminka a syn, také velký pomocník. ❤
Syn Matěj, vnučka Dášenka a maminka budoucí snachy. ❤
Milá budoucí snacha Olinka. ❤
A ještě jednou s Irinou.
S báječnými ženami Ivankou Picálkovou a Danuškou Irinkovou. ❤
S Lucií Gröningovou, vynikající pekařkou. ❤
S pekařkou, se kterou jsme se neznaly.
Prostě s holkama…
Fotíme vzpomínky…
S naprosto skvělou cukrářkou a pekařkou Májou Remešovou. ❤
S nejlepší paní poštmistrovou na světě Míšou Kotlíkovou. ❤
S přítelkyněmi v družném hovoru.
Konečně jsme se potkaly s Táňou. Celé roky se na to těším. Jedna aby napsala knížku, aby se to stalo… ❤
❤❤❤
Jako bychom se znaly tisíce let – s Lucií Danicou, Táňou Petříčkovou a Míšou Kotlíkovou. ❤
Tentokrát pekla koláče Julinka. ❤❤
Neznám tak moc dobrých pekařů jako jsou mí dobří přátelé Zuzana Sedláčková Roštlapilová a Aleš Heinz.
❤❤❤
Aleš a já, jinak i můj dobrý učitel. ❤
Krásné to bylo!
Další vzpomínky…
Mnoho lidí jsem viděla poprvé, i redaktory vydavatele. Všichni byli báječní.
A mnozí se viděli rovněž poprvé.
S Petrou Strouhal, usměvavou pekařkou. ❤
Zase s holkama…
Moc pěkné je prostředí ve VinCaffé.
Kytička od milé přítelkyně.
Krásné květiny od rodiny, vydavatele Albatrosmedia a přátel.

Děkuju!
Vaše Lida ❤

Chléb ledničkový, s celým lněným semínkem

U chleba se dá postupovat mnoha způsoby, zde jeden z možných. Tentokrát jsem intervaly v překládání chleba postupně prodlužovala. Lednice se postarala o pěknou jemnou střídu i moc dobrou chuť. Celkově je ve chlebu 40% celozrnné mouky.

Recepis

SUROVINY

NA ROZKVAS

  • 10 g žitného kvasu
  • 45 g žitné mouky – jakékoliv, dala jsem jemnou celozrnnou (9% z celkového množství v těstě)
  • 45 g vody (12% z celkového množství v těstě)

Vše smíchejte a nechte v uzavíratelné nádobě 6-10 hodin vykvasit, alespoň do dvojnásobku.

NA TĚSTO

  • celý rozkvas / z 9% žitné mouky a 12% vody = 20 % žitného 100 % rozkvasu /100 g
  • 50 % pšeničné mouky T 650 / 250 g
  • 31 % celozrnné jemné pšeničné mouky / 155 g
  • 10 % lněného semínka / 50 g
  • 2 % soli /10 g
  • 75% vody /330 g dle savosti mouky

FINÁLNÍ POSTUP

1.45 minut nechte proběhnout fermentolýzu v míse robota (vše smíchejte krátce v těsto, kromě soli a lnu). S vodou opatrně, každá mouka saje jinak! Nelijte hned všecku. Přikryjte mísu čepicí do sprchy.

2. Nyní přidejte postupně sůl, lněné semínko a hněťte cca 8 minut – těsto by se mělo přestat chytat mísy.

3. Přendejte do uzavíratelné nádoby a 3,5 – 5 hodin (dle okolní teploty, já 4 3/4 h při 21°C.) provádějte šetrné překlady namočenýma rukama ve vodě po 40 minutách celkem 3x, pak po 1 h 2x až 3x. Čas je orientační, těsto musí zvětšit objem o 90-100 %.

4. Vykynuté těsto stočte jemně do vysypané ošatky, kde bude znovu kynout. Buď v teple (cca 1-2 hodiny) nebo lednici.

U mne na kuchyňské lince 20 minut, pak lednice při 4°C cca 12 hodin. Opět musí zvětšit objem o 90-100%. Každý stupeň teploty v lednici navíc časy zkrátí. Držte se těch čtyř stupňů nebo jinak je vše bez záruky. Těsto může překynout i v chladu.

5. Upečeno v litinové nádobě s víkem rovnou z lednice na 260 °C 20 minut, pak teplota stažena na 220 °C na 10 minut.

6. Chléb dopečte odkrytý na 190 °C cca 10-15 minut.

7. Nechte na mřížce vystydnout.

Lze upéci i klasicky v troubě. Jak, najdete zde.

Vaše Lida ❤