3. 5. 2022 proběhl v Praze po dotisku odložený křest mé knihy Vůně domácího pečení. Nebudu se dlouze rozepisovat jaké to bylo, není třeba velkých slov – jiskřivá a veselá atmosféra sálá z každé tváře na fotografii. Byli jste nejbáječnější rodina, kmotři, přátelé a hosté, jaké jsem si jen mohla vysnít.
Julince děkuju navíc za báječné koláče i občerstvení, a naprosto bravurní moderaci. Alešovi a ZuzceSedláčkové Roštlapilové za krásnou zástěru s věnovacím dopisem – moc jste mě potěšili. ❤❤
Rodině a mnoha lidem za nádherné květiny a jiné milé dárky. Dostala jsem i dort, který je tak moc dobrý a lehounký jako obláček, že jsem i kousíček ochutnala. A dorty teď fakt vůbec nejím! Naprosto delikátní vrcholná pekařina v provedení i chutích. Mockrát děkuju Máje Remešové.❤
Děkuju mému vydavateli Albatrosmedia, že na křest myslel více než já a dodatečně ho i uspořádal, včetně dodání knih.
Děkuju zkrátka všem zúčastněným – už dlouho mi nebylo tak dobře jako ve vaší báječné, srdečné a vřelé společnosti.
Děkuju mockrát. ❤
Fotodokumentace
S kamarádkou, kmotrou a moderátorkou křtu Julianou Maškrtnicí. V vpovzdálí maminka budoucí snachy.. S přáteli. Syn Matěj a budoucí snacha Olinka.Všichni fotí a já mám radost, když se zpětně dívám.Upravit autorce darovanou krásnou zástěru a můžeme začít.A začali jsme…Julinka je skvělá moderátorka a navíc velmi vtipná.Tak pěkně a veselo nám bylo.Už ani nevím, co mě tak rozesmálo.Kmotři Lidmila Kábrtová, Aleš Heinz i Julinka pokřtili knihu moukou dostatečně!Poctivě opravdu všichni.Všechno nejlepší, milá Vůně domácího pečení!Na zdraví autorce i kmotrům.Co je víc, než rodina?Můj milý muž s krásnou kyticí, také neúnavný pomocník. ❤Syn Matěj s kytičkou.Maminka a syn, také velký pomocník. ❤Syn Matěj, vnučka Dášenka a maminka budoucí snachy. ❤Milá budoucí snacha Olinka. ❤A ještě jednou s Irinou.S báječnými ženami Ivankou Picálkovou a Danuškou Irinkovou. ❤S Lucií Gröningovou, vynikající pekařkou. ❤S pekařkou, se kterou jsme se neznaly.Prostě s holkama…Fotíme vzpomínky…S naprosto skvělou cukrářkou a pekařkou Májou Remešovou. ❤S nejlepší paní poštmistrovou na světě Míšou Kotlíkovou. ❤S přítelkyněmi v družném hovoru. Konečně jsme se potkaly s Táňou. Celé roky se na to těším. Jedna aby napsala knížku, aby se to stalo… ❤ ❤❤❤Jako bychom se znaly tisíce let – s Lucií Danicou, Táňou Petříčkovou a Míšou Kotlíkovou. ❤Tentokrát pekla koláče Julinka. ❤❤Neznám tak moc dobrých pekařů jako jsou mí dobří přátelé Zuzana Sedláčková Roštlapilová a Aleš Heinz. ❤❤❤Aleš a já, jinak i můj dobrý učitel. ❤Krásné to bylo!Další vzpomínky…Mnoho lidí jsem viděla poprvé, i redaktory vydavatele. Všichni byli báječní.A mnozí se viděli rovněž poprvé.S Petrou Strouhal, usměvavou pekařkou. ❤Zase s holkama…Moc pěkné je prostředí ve VinCaffé. Kytička od milé přítelkyně.Krásné květiny od rodiny, vydavatele Albatrosmedia a přátel.
„Babí, babí, prosíme lívance!“ Úplně ty nejrychlejší jsou z kefíru. Kefír je u nás doma k dispozici neustále. Rychle vše smícháte a hned smažíte. A mlsní strávníci budou náležitě uspokojeni co by dup. Chutnají jako kynuté.
Tento recepis jsem objevila založený v jednom sešitě. Kdysi jsem ho pekla hojně. Je u něho název bochánek. A to mě mátlo, když jsem hledala v uložených receptech mazance. Ale bochánek se mazanci dříve také říkalo.
Máslové žemličky od teta Anny milujeme a proč ne máslové večky se slánkem? Recept jsem dosti obměnila, vynechala žloutek, změnila i tvar. Jsou křupavé, výborné!
Tyto olivové štangličky jsou chuťově skvělé. Biga odvede dobou práci. Receptem bez bigy mě inspiroval Paul Hollywood z britského televizního pořadu The Great British Bake Off.
Úplně jednoduše donut = kobliha s dírou. Bývá to velmi častá svačina amerických policistů. Americká kobliha neboli donut (též doughnut), je pečivo z kynutého těsta, tvaru plochého prstence. Smaží se ve vysoké vrstvě oleje do tmavší zlaté barvy.
U chleba se dá postupovat mnoha způsoby, zde jeden z možných. Tentokrát jsem intervaly v překládání chleba postupně prodlužovala. Lednice se postarala o pěknou jemnou střídu i moc dobrou chuť. Celkově je ve chlebu 40% celozrnné mouky.
Recepis
SUROVINY
NA ROZKVAS
10 g žitného kvasu
45 g žitné mouky – jakékoliv, dala jsem jemnou celozrnnou (9% z celkového množství v těstě)
45 g vody (12% z celkového množství v těstě)
Vše smíchejte a nechte v uzavíratelné nádobě 6-10 hodin vykvasit, alespoň do dvojnásobku.
NA TĚSTO
celý rozkvas / z 9% žitné mouky a 12% vody = 20 % žitného 100 % rozkvasu /100 g
50 % pšeničné mouky T 650 / 250 g
31 % celozrnné jemné pšeničné mouky / 155 g
10 % lněného semínka / 50 g
2 % soli /10 g
75% vody /330 g dle savosti mouky
FINÁLNÍ POSTUP
1.45 minut nechte proběhnout fermentolýzu v míse robota (vše smíchejte krátce v těsto, kromě soli a lnu). S vodou opatrně, každá mouka saje jinak! Nelijte hned všecku. Přikryjte mísu čepicí do sprchy.
2. Nyní přidejte postupně sůl, lněné semínko a hněťte cca 8 minut – těsto by se mělo přestat chytat mísy.
3. Přendejte do uzavíratelné nádoby a 3,5 – 5 hodin (dle okolní teploty, já 4 3/4 h při 21°C.) provádějte šetrné překlady namočenýma rukama ve vodě po 40 minutách celkem 3x, pak po 1 h 2x až 3x. Čas je orientační, těsto musí zvětšit objem o 90-100 %.
4. Vykynuté těsto stočte jemně do vysypané ošatky, kde bude znovu kynout. Buď v teple (cca 1-2 hodiny) nebo lednici.
U mne na kuchyňské lince 20 minut, pak lednice při 4°C cca 12 hodin. Opět musí zvětšit objem o 90-100%. Každý stupeň teploty v lednici navíc časy zkrátí. Držte se těch čtyř stupňů nebo jinak je vše bez záruky. Těsto může překynout i v chladu.
5. Upečeno v litinové nádobě s víkem rovnou z lednice na 260 °C 20 minut, pak teplota stažena na 220 °C na 10 minut.
6. Chléb dopečte odkrytý na 190 °C cca 10-15 minut.