Chléb 2 – se 75% hydratací

Stejný chleba jako minule, tedy poměr surovin. Jen jiná cesta. A může být příště ukročeno zase jinam a dál.

Především 45minutová fermentolýza a překlady po ½ hodině s namočenýma rukama, pečlivě natahováno. A šetrně.

A hned vše i jinak vypadá… Nemůže být ani řeči o otevřené střídě open crumb, k té precizní jen z vpovzdálí očkem můj chleba nahlíží.

Dobrý, vláčný chleba. Poměr surovin uvádím i v pekařských procentech. Jak si poradit s pekařskými procenty na jinou váhu chleba a co to je, zde.

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 10 g žitného kvasu
  • 45 g žitné mouky – jakékoliv (9% z celkového množství v těstě)
  • 45 g vody (12% z celkového množství v těstě)

Vše smíchejte a nechte v uzavíratelné nádobě 6-10 hodin vykvasit, alespoň do dvojnásobku.

Na těsto

  • 51 % pšeničné mouky T 650 / 255 g
  • 20 % semolinové mouky / 100 g
  • 20 % celozrnné špaldové mouky / 100 g
  • 2 % soli /10 g
  • 72-75% vody /315-330 g dle savosti mouky
  • 20 % žitného 100 % rozkvasu /100 g

Finální postup

1. 45 minut nechte proběhnout fermentolýzu (vše smíchejte rukou v těsto, kromě soli). S vodou opatrně, každá mouka saje jinak! Nelijte hned všecku.

2. Nyní přidejte postupně sůl, opět ručně vmíchejte pečlivě pomocí prstů ruky.

3. V uzavíratelné nádobě 3,5 – 4 hodiny provádějte šetrné s překlady po 30 minutách namočenýma rukama ve vodě. Čas je orientační, těsto musí zvětšit objem o 90-100 %.

4. Vykynuté těsto stočte jemně do vysypané ošatky, kde bude znovu kynout. U mne na balkóně v plastovém boxu při teplotě 16 °C přibližně 2 hodiny, šlo to velmi rychle. Opět musí zvětšit objem o 80-100%.

5. Upečeno v litinové nádobě na 260 °C 20 minut, pak teplota stažena na 220 °C na 10 minut. Chléb dopečte odkrytý na 190 °C cca 10-15 minut.

6. Nechte na mřížce vystydnout. Lze upéci i klasicky v troubě . Jak, najdete zde.

Vaše Lida ❤

2 odpovědi na “Chléb 2 – se 75% hydratací”

Napsat komentář