Pečení chleba v troubě

Chleba peču v remosce – víc jak rok jen v ní. To neznamená, že troubu nemám ráda nebo mi špatně peče. Ne! Troubu mám teď opravdu skvělou – Siemens. A kromě chleba naopak v remosce téměř nic jiného nepeču – chleba ve 100%, ostatní pečení čehokoliv v 90% v troubě.

Jen jsem si takto usnadnila pečení chleba vzhledem k mému životnímu stylu a z různých jiných osobních důvodů. A co bude za půl roku? Kdožpak ví…
Pokud peču nebo bych pekla v troubě, postup je následující, sepsala jsem na časté dotazy.
Pokračovat ve čtení „Pečení chleba v troubě“

Můj první chleba – pro začátečníky

Na začátku bývá touha.

Moje se tehdy týkala umění upéci kváskový chleba. Rok jsem visela na Pecnu (skupina pro ty, kdo se chtějí naučit péci chleba) jen přihlášená a sbírala odvahu začít. Všechno se mi zdálo zastaralé, zdlouhavé, pracné – tolik času dát jednomu pecínku! A ještě ke všemu ta slova jako rozkvas – který navíc trvá třeba i 12 hodin. Celá věčnost, než vůbec začnu! Autolýza, hydratace atd. Ne že bych neporozuměla jejich významu, ale proces přinejmenším nepraktický…

Pokračovat ve čtení „Můj první chleba – pro začátečníky“

Řepák z lásky

Mám teď období zeleniny v chlebu (což má i jisté nutriční důvody); včera přišla na řadu červená řepa. Tu má rád nejstarší syn a chleba byl vymyšlený ke kulatým narozeninám – chci mu ji nadělit v chlebu (nejen ve sklenici). A rudá řepa rovněž moc hezky vypadá na řezu. Ke grilování překvapení jako stvořené. Nebo jen tak krajíc chleba s přírodním sýrem typu žervé je mana nebeská.

Pokračovat ve čtení „Řepák z lásky“