Domácí vepřovka

O domácí vepřové maso v lahvi je u nás zájem neustálý, celoroční. Je to osvědčená lahůdka.

S domácím chlebem a okurčičkou neznám lepší pohoštění pro nenadálou návštěvu.

Nebo rychlý oběd – pár brambor se uvaří dosti rychle a maso z lahve jen ohřeje.

Nebo večeři – znamenitá záležitost.

Domácí vepřové maso ve skle

Suroviny

  • vepřové maso – nejlepší je krkovice, ale i kombinace plecka s bůčkem je skvělá
  • kousky vepřové kůže (pokud není na bůčku)
  • sůl – 10 g, max. 12 g na kilo masa
  • kmín – ½ lžičky na kilo masa
    Množství masa na zavaření zvolte dle početnosti strávníků. Do lahve 720 ml se ho vejde asi 500 g.

Finální postup

Vepřové maso nakrájejte na kostky – druh takový, jaký máte rádi. Vždy je však chuťově lepší výsledek s trochou „tlustého“ (bůčku). My máme rádi plec s bůčkem. O krkovici ani nemluvím a k té bůček přidávat nemusíte, nebude „suchá“ ani samotná.

Způsob č. 1

Ve škopíku maso prosolte, přidejte i kmín, promíchejte ručně. Nyní naplňte čisté, dobře vymyté lahve. Trochu zmáčkněte maso ve sklenici. Od okraje nechte asi 2–3 cm volné místo. Nepřidávejte žádnou vodu!

Způsob č. 2

Do zavařovacích lahví 720 ml dejte na dno zarovnanou kávovou lžičku soli a pokrájené maso rovnou nacpěte do lahví, navrch přidejte špetku kmínu. Do polovičních lahví 370 ml 1/2 lžičky soli. Na dno sklenice předem vložte kousek vepřové kůže k vůli rosolu. Pokud je kůže na bůčku, tato operace odpadá. Nepřidávejte žádnou vodu!

Malá rada – jestli neznáte přesně obsah svých sklenic a jsou navíc ještě různých velikostí, rozhodně maso zamíchejte ve škopíku! Přesolená konzerva je nepoužitelná.

Hrdla lahví důkladně otřete čistou utěrkou – aby víčka dobře „chytla“. Nepatrná nečistota může celou práci pokazit. Nasaďte víčka na sklenice s masem a uzavřete. Nemusí mít červenou gumu, to už tak úplně neplatí, ale musí to být víčka určená výrobcem na sterilizaci s tukem.

Připravte si zavařovací hrnec, vložte uzavřené sklenice a zalejte vodou jen do půlky sklenic, nebudou ponořené.

Od bodu varu sterilizujte sklenice 720 ml 2,5 hodiny, 370 ml 2 hodiny.

Za 24 až 48 h proveďte druhou sterilizaci, tzv. tyndalizaci 1,5 hodiny nebo hodinu. Voda musí po celou dobu vařit mírným varem.
Uložte do chladnější komory, vydrží i rok.

Ale jsem si jistá, že tak dlouho se tam nezdrží ani ta poslední flaštička…
Přidávala jsem k masu různé ingredience, třeba česnek nebo cibuli, ale s náskokem jedné míle vždycky zvítězila tato varianta jen se solí a kmínem.

.

9 odpovědí na “Domácí vepřovka”

  1. Liduško,mám asi hloupý dotaz,vždy mně vrtalo hlavou,když zavařím první den,mám nechat sklenky vychládnout v hrnci až do toho druhého dne??A pak pokračovat v zavařování,nebo jinak?Děkuju,vyzkouším.

  2. Ahoj Lidu, moc se tesim na veprovku 😍 mam dotaz, zavarovaci hrnec nemam. muzu v hlubokem plechu v troube? pohlidam aby to jen bublalo, takze zkusim teplotu tak 150-180, muze to fungovat, co myslis?

Napsat komentář