Domácí vepřovka

O domácí vepřové maso ve sklenici je u nás zájem neustálý, celoroční. Je to osvědčená lahůdka.

S domácím chlebem a okurčičkou neznám lepší pohoštění pro nenadálou návštěvu. Ani jedna neodmítla… Tradičně pře Vánoci chystám jako dárky dětem a známým.

Nebo rychlý oběd – pár brambor se uvaří dosti rychle a maso z lahve jen ohřeje. Nebo večeři – znamenitá záležitost.

Recepis

Připravte si nejen suroviny, ale všechny další potřeby – sklenice, víčka, zavařovací hrnec, krájecí prkénko, ostrý nůž a nádobu na pokrájené maso. Pokud budete sůl vážit, i váhu.

Všechny pomůcky předem dobře omyjte, nejlépe v horké vodě.

Suroviny

  • vepřové maso – nejlepší je krkovice, ale i kombinace plecka s bůčkem je skvělá
  • kousky vepřové kůže (pokud není na bůčku)
  • sůl – 10 g, max. 12 g na kilo masa
  • kmín – ½ lžičky na kilo masa
    množství masa na zavaření zvolte dle početnosti strávníků. Do sklenice 720 ml se ho vejde asi 500 g.

Finální postup

Vepřové maso nakrájejte na kostky – druh takový, jaký máte rádi. Krkovice je ideální.

Vždy je však chuťově lepší výsledek s trochou „tlustého“ (bůčku). My máme rádi plec s bůčkem. Pokud se vám povede koupit tak libový, jako na fotografii, může být ve sklenici i samotný.

O krkovici ani nemluvím a k té bůček přidávat nemusíte, nebude „suchá“ ani samotná.

Způsob č. 1

Ve škopíku maso prosolte, přidejte i kmín, promíchejte ručně. Nyní naplňte čisté, dobře vymyté sklenice a trochu maso zmáčkněte. Od okraje hrdla nechte asi 2–3 cm volné místo. Nepřidávejte žádnou vodu.

Způsob č. 2

Do zavařovacích sklenic 720 ml dejte na dno  zarovnanou kávovou lžičku soli…

…a kousek vepřové kůže. Pokud je kůže na bůčku, tato operace odpadá. 
Je těžké samotnou kůži sehnat, lze samozřejmě maso zavařit i bez, obsah také zrosolovatí, jen se musíte vyvarovat přidání vody. Pokrájené maso do nich rovnou nacpěte, navrch přidejte špetku kmínu.
Do polovičních sklenic 370 ml 1/2 lžičky soli.  Nepřidávejte žádnou vodu!

Malá rada – jestli neznáte přesně obsah svých sklenic a jsou navíc ještě různých velikostí, rozhodně maso zamíchejte ve škopíku! Přesolená konzerva je nepoužitelná.

Hrdla sklenic důkladně otřete čistou navlhčenou utěrkou – aby víčka dobře „chytla“. Nepatrná nečistota může celou práci pokazit.

Neplňte lahve až k okraji, nechte alespoň 3 cm volné místo. Uzavřená sklenice  při varu mohutně bublá, tekutina by mohla téci pod víčky ven.

Nasaďte víčka na sklenice s masem a uzavřete.

Nemusí mít červenou gumu, to už tak úplně neplatí, ale musí to být víčka určená výrobcem na sterilizaci s tukem.

Připravte si zavařovací hrnec, vložte uzavřené sklenice a zalejte vodou jen do jejich půlky až 3/4, nebudou ponořené.

Od bodu varu sterilizujte sklenice o obsahu  720 ml 2,5 hodiny, 370 ml 2 hodiny.

Za 24 až 48 h proveďte druhou sterilizaci, tzv. tyndalizaci 1,5 hodiny nebo hodinu. Voda musí po celou dobu sterilizace vařit mírným varem.
Uložte konzervy do chladnější komory, vydrží i rok.

Ale jsem si jistá, že tak dlouho se tam nezdrží ani ta poslední flaštička…

Přidávala jsem k masu různé ingredience, třeba česnek nebo cibuli, ale s náskokem jedné míle vždycky zvítězila tato varianta jen se solí a kmínem.

Přeji dobrou chuť!
Vaše Lida ❤

35 odpovědí na “Domácí vepřovka”

  1. Liduško,mám asi hloupý dotaz,vždy mně vrtalo hlavou,když zavařím první den,mám nechat sklenky vychládnout v hrnci až do toho druhého dne??A pak pokračovat v zavařování,nebo jinak?Děkuju,vyzkouším.

  2. Ahoj Lidu, moc se tesim na veprovku 😍 mam dotaz, zavarovaci hrnec nemam. muzu v hlubokem plechu v troube? pohlidam aby to jen bublalo, takze zkusim teplotu tak 150-180, muze to fungovat, co myslis?

      1. Dnes proběhlo první testování vepřovky. Je to skvělé,maso měkké,prostě nebe v hubě. Díky za recept Liduš.

  3. Moc děkuji za recept. Dělávala jsem tyto vepřovky kdysi dávno s babičkou. Jak šel čas, tak babička už není a paměť už taky není co bývala. Nejlepší vepřovky, co jsem kdy ochutnala.

  4. Už jsem o vepřovkách přemýšlela hodně dlouhou dobu, ale velký respekt mě v realizaci bránil. Jak jednou přijdete do styku s kritickými body, už se na jídlo nedíváte stejnýma očima 😀. Pak jsem ale objevila Váš recept a přesný popis a rozhodla jsem se pro zkušební dávku. Ta se nadmíru vyvedla. Pak už následovalo experimentování s různými kombinacemi vepřového masa, ale dokonce jsem stejným způsobem zkusila i kuřecí a právě teď mám připraveno krůtí. Drůbeží krájím na větší kousky a slouží mi pak do polévek, rizot, pomazánek apod. Mockrát děkuji 😁.

    1. Dobrý den.
      To mám radost! 🙂
      Já kdysi zavařovala synovi na kolej i kuřecí. Jemu chutnalo, ale celkově doma se moc neujalo, už tolik nechutnalo. Ale samozřejmě to lze a pokud chutná, je to možnost, co z masa vyrobit. Ať se daří! ❤️

  5. Dobry den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho bych měla ,,vařit,, sklenice s kuřecím masem? Tak dloubo jako vepřové to asi nebude ze? A take 2x sterilizovat? Děkuji za odpověď

  6. Lida G.tak dle tveho navodu moje první vepřovka v životě a musim říct.. luxusní . Vše dle návodu ,delala jsem pouze z krkovice a výsledek geniální.Recept ukladam a moc děkuji 😉

  7. Já zavařuji maso již pečené, vepřové nejdříve upeču a pak dám do sklenic, zaleji šťávou a tukem. Stejně zavařuji i pečenou husu, nebo krůtu. Když jsme dostali 12 kilovou husu, tak ji celou upeču, něco se sní hned a zbytek vykostím, dám do sklenic a stejně jako vepřové se šťávou a tukem, zavařím. Pak stačí jen ohřát a je to jak čerstvě upečené.

  8. koupila jsem plecko, tak budu zkoušet. Máte zkušenost s rychlosolí? pokud ano, kolik jí daváte a zda nahrazuje sůl normální, nebo se jen přidává. Děkuji

  9. v životě jsem nic nezavařovala a z dětství ( babička zavařovala hojně ) si nic nepamatuju ….takže jako blbec – sklenice jsou ponořené jak moc?

  10. Děláme stejně dle 2. varianty, jen nedávám kmín. A sterilizuji 1. den hodinu na 100 stupňů a 2. den taky tak. Vydrží v pohodě rok i víc. Je to pochutnání.

Napsat komentář