Švestkový koláč, kynutý až na plechu

Receptů na letní či podzimní koláče je jako zrnek v máku. Kynutých i nekynutých. A tahle je trochu jinak – kyne až na plechu…

Tento konkrétní je v mém repertoáru od roku 1988. Přizpůsobila jsem si recept z Kuchařky naší vesnice, kterou jsem tehdy dostala jako dárek. Koláč skýtá jistou výhodu – vypracované těsto se dá ihned na plech, poklade ovocem i drobenkou a teprve pak 3/4 až hodinu kyne.

Je to poměrně velké množství těsta, já dělám velmi často z polovičního množství všech surovin na menší plech.

Toto množství je na plech přes celou troubu o rozměru 46×36 cm včetně okrajů.

Recepis

Suroviny

Na těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 335 ml mléka
  • 22 g čerstvého droždí – o trošku větší půlka, max. 30 g / sušeného 7 g
  • 3 vrchovaté lžíce cukru
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • 5 g soli – rovná lžička
  • ½ lžičky citronové kůry, může být i sušená

Na náplň

  • cca 1,3 až 1,5 kg švestek či jiného ovoce

Na drobenku

  • 140 g polohrubé mouky
  • 140 g cukru
  • 100 g pokrájeného másla
  • volitelné – 1 lžička skořice

Mouku s cukrem (+ skořice) promíchejte, přidejte pokrájené máslo a prsty rozemněte na drobenku.

Finální postup

V hrnečku (nebo rovnou v zadělávací míse) do poloviny vlažného mléka, smíchaného se lžící cukru a dvěma lžícemi mouky, rozdrobte droždí a dobře promíchejte. Až kvásek vzejde (asi za 15 minut), smíchejte se žloutky, zbytkem mléka, moukou, máslem, solí a citronovou kůrou.

Foto vzešlého kvásku.

Vařečkou (robotem) dobře vypracujte v hladké těsto. Pozor – má být trochu řidší než na buchty, nelekejte se.

Na vymazaný velký plech ihned rozetřete těsto po celé ploše (nebo do dvou menších pekáčů). Můžete si pomoci prsty a dlaněmi. Těsto má být asi 1 cm vysoké – tzv. „na prst.“

Na těsto rovnoměrně rozmístěte švestky a zasypte drobenkou. Nechte asi 3/4 až 1 hodinu vykynout při pokojové teplotě.

Pečte ve vyhřáté troubě na 170°C horkovzduch přibližně ¾ hodiny. Nebo horní dolní ohřev na 175 °C.

Moc dobrý, vláčný a kyprý koláč.

Vaše Lida ❤

12 odpovědí na “Švestkový koláč, kynutý až na plechu”

  1. Tak toto je další luxusní moučník, který jsem podle vašich receptů pekla. Je nadýchaný jako peříčko. A hlavně téměř bezpracný.👌👌👌 Určitě budu péct častěji.

    1. Dobrý den.
      Se švestkami mraženými zkušenost nemám. Určitě tak rychle pod nimi těsto nepokyne, obzvláště když jich bude hodně. Určitě se prodlouží čas. Ale zase na druhou stranu to těsto pravděpodobně v troubě dožene. 🙂

  2. Výborný koláč je mi příjemné kynuti na plechu mám jej pořád na očích a nekynul mi tak dlouho jako v mise.Vsem chutnal.

  3. Ďakujem za výborny a pri tom jednoduchý recept…
    Aplikované do praxe, robeny s rebarborou v polovičnej davke,
    Mňammmm… Mirka Vrbicova

Napsat komentář