Horečka sobotní noci

Chléb se záparou s ovesných vloček, alias Horečka sobotní noci

Poprvé jsem pekla tento chleba loni v létě a vím, že to tehdy bylo soužení – dělala jsem vícero chlebů, u jiného těsta 90 % hydrataci, ale fakt mi to celkově nešlo – těsto lepilo, trhalo se, nebyla to radost. Navíc bylo hrozné vedro, potila jsem se a pekla v noci. Proto ten název.

Letos se recept „vynořil“ znovu na pecnu – asi někdo zadal moje jméno a něco hledal… Pustila jsem se do něho znovu a trochu jinak.

Jinak chleba chuťově dobrý, výborná měkoučká střída. Nazvala jsem Horečka sobotní noci. Váha těsta je vypočítaná do ošatky na ¾ kilový bochník do malé remosky nebo klasicky do trouby či nádoby. 

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 10 g kvásku z lednice
  • 60 g vody
  • 60 g žitné mouky (celozrnné a chlebové).

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem a asi za 6-8 hodin bude rozkvas hotový. 

Na záparu

  • 40 g ovesných vloček
  • 20 g slunečnicových semínek
  • 20 g lněného semínka
  • 120 g horké vody 60°C
  • pár zrnek soli

Všechny suroviny smíchejte, zalejte horkou vodou a ihned přikryjte. Přidejte i  špetičku soli. Připravte ve stejnou době jako rozkvas.

Na těsto

  • celý rozkvas – 130 g
  • zápara (viz výše)
  • 280 g mouky – 150 g pšeničné chlebové, 100 g pšeničné 00, 30 g špaldové celozrnné
  • 150 g–180 kefíru (130-160 g vody)
  • 7 g soli
  • ½ lžičky kmínu
  • 1 ošatku na 3/4 kg těsta

Finální postup

Vše smíchejte v míse robota – prvně dejte rozkvas, zalejte tekutinou (část si ponechte na doladěné těsta), na to přidejte záparu, metličkou prošlehejte. Přisypejte prosátou mouku se solí a kmínem, eventuálně přidejte zbytek tekutiny. Tento recepis je bez odpočinku, tzv. autolýzy.

Hněťte velmi krátce, kolem 6 minut. Neočekávejte, že se vám udělá na háku koule, ani náhodou. Těsto je řidší, lepivější a zpevní až překládáním. I přesto se s ním poměrně slušně pracuje. Kdo nemáte zkušenosti, dejte poprvé raději jen 150 g kefíru (130 g vody).

Řádně vykynuté těst přendejte do vhodné nádoby vytřené olejem. Zde bude těsto kynout a odpočívat  cca 2-3 hodiny. Přeložte  ihned po vložení a pak každých dalších 30 minut

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, stočte požadovaný tvar do ošatky vysypané rýžovou (nebo pohankovou) moukou. I bochník jí „pohlaďte“. Vršek těsta v ošatce posypejte jemně přes cedníček pšeničnou chlebovou moukou.

Stáčejte na lehounce moukou podsypaném vále metodou přehazování jedné půlky těsta na druhou východ-západ a obráceně sever- jih. Lehounce. 

Nechte kynout v plastovém boxu v ošatce na lince přibližně 1- 2  hodiny, pak vložte do lednice 1 a 1/2 h. Kynutí se dá různě kombinovat – dle vašeho času.

Pečte rovnou studený v malé nenahřáté remosce 45 minut. Určitě se dá upéci i v troubě, doporučuji v nádobě zde popis.

Nebojte se remosky, jen bych vám radila, ať se tam nesnažíte narvat příliš mnoho těsta – přilepí se vám na sklo a spálí, spodek chleba bude bledý. Věřte mi, už nějakou zkušenost mám.

Malé opáčko: do malé remosky úplně nejlepší množství je tak do 850 g váhy těsta, ideál za mě cca 3/4 kila.

Ovšem pokud nemáte vypracované „dobré“ těsto, na konci nebude ani dobrý chleba. Remoska za to nemůže, chyba je v procesu a ve vašich rukách. Nezlobte se na ni a zkuste znovu. Je to stejné jako u trouby – co tam vložíte, vydá upečené.

Přeji mnoho úspěchů a radosti s vlastním chlebem.

Vaše Lida ❤

63 odpovědí na “Horečka sobotní noci”

    1. Dobrý den,
      když budu péct v troubě, na kolik stupňů byste ho dávala a tradiční pečení nebo horkovzduch? Dnes jsem zkoušela, pekla jsem na 170 a zdál se mi pořád nedopečený po těch 45 minutách, tak jsem nechala déle a nakonec se přichytl k litinové pánvi, ve které se pekl. 😒 Děkuji. Zuzka

  1. Rád jsem se dočetl, že po zvládnuté technologii pečení chleba jsi zvládla i technologii blogování. Očekávám, že každé ráno ke snídani si přečtu Tvůj nový a jak u Tebe bývá zvykem i vtipný blog. Těším se!!!!

  2. Liduska my sme tusim jeden rocnik. Ked ja mozem stale pracovat a mat zivnost ako uctovnicka preco by si Ty nemohla mat blog. Mozog treba trenovat. Takze trenujme. Dakujem za skvely recept. Uz som dokoncila mesacnu prerabku domu a ani som neskoncila v blazinci takze sa idem vrhnut na pecenie. Zelam Ti vela uspechov a viem ze budes uspesna. 😀😀😀😀

    1. No, pracovat jako účetní je makačka – to není jen sedět na židli, jak si mnozí myslí… Já jsem teď 2 roky hlídala vnučku místo školky. Bylo to moc fajn.

  3. Liduško, úžasná práce, něco vytvářet a podávat dál vyžaduje vůli, čas a trpělivost. A samozřejmě šikovnost. Nic z toho Vám očividně nechybí a doufám ani veeeelmi dlouho chybět nebude. Zase máme o něco zajímavější brouzdání po internetu 😊

  4. Tak to byl opravdu dobrý nápad , založit si blog . Máte super recepty . Já jsem se v šedesáti pustila do pečení kváskových krasavců a dokonale mne to pohltilo , ne že by se mi hned vedlo . Potřebovala jsem na to tři měsíce , než se mi po trochách začalo dařit . A jsem hrdá na to , že tolik lidí udržují starou tradici – pečení chleba z kvásku , bez chemie . A vaše recepty mne provázejí doposud . Děkuji za vaši kreativitu . Alena z Pečem pecen

  5. No jasně , že si můžeme tykat . Já jsem si to myslela , když máš 40 ti letého syna , že musíš být v mém věku , ale dle fotky u tvého profilu bych typovala 35 roků . Stejně hodně štěstí a vše nejlepší s předstihem . Alena

  6. Krasne Ludmilka cely clanok ,aj s receptom som zhltla na supu,si uzasnaaaaa,moc sa tesim na tvoj blog,mooooc,mooooc👏👏👏👍👍👍❤❤❤

  7. Milá Ludmilka.Tvoj blog som si prečítala a je uzasny.Zelam Ti veľa nových tvorivých nápadov,ktorými nás tu budes inšpirovať.😀😘👍

  8. Ráda bych poslala velký dík za vznik blogu pro nás chlebáky. A první dojem z něho je úžasný – prima recepty, krásně nafoceno, úplně to hladí oko! Držím palce!!!

  9. No konecne 🙂 <3. Nadherne provedeni, uzasne recepty. Krasne se to cte a navic tve recepty jsou proste bozi 🙂 jsem rada za blog, ktery je jen tvuj 🙂 rada v nem budu hledat inspirace 🙂 <3

  10. Liduško, díky za blog pro který jste se odhodlala. Já začala péct kváskový chleba až v 70 letech a úplně mně to dostalo. Díky nové remosce se snažím dál. Recepty jsou úžasné, jen tak dál.

  11. Liduško, jsem nesmírně šťastná , že odvaha vytvořit svůj blog převálcovala všechny pochybnosti. Nesmírně si vážím Vašeho úsilí a krásných receptů. Jsou výborné Děkuji za inspirace a přeji radost a nekonečnou lásku k Vašemu Kvásku. Gratuluji.

      1. Milá Lidunko, vše už bylo napsáno a já se musím připojit. Šikovná, úžasná skvělá. Díky tobě rodina v létě netrpí horkem z trouby. Remoskáče jsou u nás víc než oblíbení. A díky blogu budu mít vše pohromadě. Děkuji 🙂

  12. Lidka, tvoj blog sa mi veľmi páči ! Veľmi je trocha slabé slovo, no použiť spojenie „strašne páči“ by tu bolo dosť divné . Tak len vyvaľujem oči, och-kám, wow-kám tvojim chlebíkom a tiež skladám obdiv tvojmu synovi, ako to parádne zmákol a teba naučil blogovať …fantázia!

    1. Helenko, děkuju za milá a krásná slova – jsem úplně vycunaná jak houba – ani nevím, jestli jsem v sobotu a v neděli vůbec spala… Nevařila jsem a tahala z mrazáku takové ty krabičky ze zbytky polévek, guláše. atd. Nazvala bych to „krabičky poslední záchrany“. Naštěstí manžel je chápající a můj velký fanda.

  13. Parádní blog – díky Vám i synovi!!
    A chleba? Nikdy jsem neměla tak heboučký. A to jsem dala jen těch 150 g kyšky. Překládáním opravdu krásně zpevnil. Pak musel v ošatce na 5 hodin do lednice, nebyl čas na pečení. Pak rovnou do remosky – a výsledek je famózní! Díky díky díky – za trpělivost a ochotu dělit se s námi za Vaše zkušenosti.

  14. Ahoj Liduško, máš krásný blog a děkuji ti za něj. Chleba peču od března a stále si nemyslím, že jsem v tom přeborník, ale peru se stím jako lev a to i díky tobě a skupince pečempecen na FB. Už jsem stím dokonce chtěla i praštit…ale nepraštím tak ty věř, že tvůj blog bud dobrý a úspěšný a per se za to čemu věříš…držím ti moc palce….

  15. Milá Ludmilko, jedním slovem jste chlebíčková kouzelnice. Vždy jsem obdivovala ty krásné výtvory, dnes jsem zjistila, že máte blog nooo to je úúžasné, protože u některých názvů určitých procesů jsem si nebyla jistá jestli se ještě stále peče chleba :-), ale vše máte krásně a srozumitelně popsané, takže hurááá a můžu vyzkoušet i receptík s autolýzou.
    Moc děkuji, že jste ochotna se podělit o rady, které jste určitě testovala a ladila šíleně dlouho.

    1. Dobrý den, Šárko. 😊Děkuju za milé psaní – ani nevíte, jak mě potěšilo! ❤️A pokud přispěju alespoň teochu k Vašemu pekařskému umění, budu potěšena.

  16. Když dva dělají totéž, vyjde z toho něco jiného 🙂 Stačí se přehmátnout a nasypat místo chlebové pšeničné chlebovou žitnou:-) Než mi to došlo, byla jsem překvapená, jak divné těsto má Horečka sobotní noci (asi proto, že byl čtvrtek). Naštěstí jsem na svůj omyl přišla po zamíchání před překládáním. Takže těsto šlo do chlebové formy vystlané pečícím papírem a peklo se po vykynutí v troubě. Takže já mám žitno pšenično špaldový se záparou a je naprosto skvělý 🙂 Mějte hezký den!

  17. Dobrý večer, pokud bych chtěla dát chléb přes noc do lednice, mám jej nechat také kynout hodinu na lince?

    Děkuji Katka

        1. Jak dlouho potřebujete – třeba během noci. 12 hodin můžete.
          Tu teplotu vám přesně neřeknu, ta velmi záleží na i na síle kvasu. Některý při 4 st. vůbec nekyne, jiný ano. Musíte váš kvas vyzkoušet.

  18. Mohu se zeptat ? Pokud budu péct v troubě mám vkládat do studené? Nebo mohu klasicky na 250 rozpálit zapařit a po 15 minutách ztlumit ?
    Ještě k té lednici je nutné dávat do lednice ?-nebo může kynout jen na lince?
    Omlouvám se za řadu otázek 🙄

      1. Děkuji za Vaši odpověď, zrovna jsem si našla více času a podrobněji prozkoumala Váš blog, kdybych udělala dříve mohla jsem si odpovědět sama:-) je tu skvěle vše popsané ,dopodrobna bezva rady pro začátečníky 🙂
        Již asi týden hledám litinový hrnec na pečení chleba a ten Váš je úplně fantastický- přesně podle mých představ, ale zkoušela jsem vyhledat a nikde nemají skladem:-(, nemáte nějaký odkaz kde by byl k mání? Vejde se do tohoto typu i chléb nekulatý- ovál?

          1. Jé děkuji Amazon mě nenapadl, má jich tam několik druhů👍 děkuji za tip, jdu vybírat 😉

  19. Dobrý den, Liduško, potřebovala bych poradit anebo popřemýšlet nahlas 😊. Chtěla bych na 25. prosince upéct pro rodinu několik chlebů, a jsem zvyklá (spíš kvůli času než čemukoliv jinému) nechat těsto v ošatce kynout v lednici přes noc a ráno péct. Nejlepší by bylo sečíst mouku a vodu na rozkvasy a nechat to ve větší nádobě rozkvasit 24. prosince ráno, odpoledne pak odebrat potřebné množství a zadělat chleby? Nebo si mám teď namnožit kvásek a 24. nechat vzejít rozkvas extra pro každý chleba?
    Děkuji za radu (i za blog, ale to už se opakuji, protože píšu poněkolikáté 🙂).

    Eva

  20. Byla sice sobota, ale 29.ledna a venku mrzlo, takže horečka se nekonala. 100% však ověřelo, že na počasí nezáleží 🙂 Chléb je vynikající a řadíme ho do naší skupiny oblíbenců k Burákovi, víkendovému, selskému, 1-1/2-1, pondělnímu jogurtovému, ledničkovému s lněný semínkem….všechny recepty se daří a každý je jiný. Chutnají nám všechny. Tento je obzvláště nadýchaný. Peču všechny recepty z 1.5-2x větší dávky. 4-členná rodina potřebuje patřičně větší chléb. Moc děkuji za skvělé recepty.

Napsat komentář