Tento univerzální recept na pečivo peču dlouhé roky. Ne tak dlouho jako to maminčino koláčové, protože dříve se doma rohlíky či housky moc nepekly – kupované pečivo bylo dobré a více se jedl v našich končinách chleba. Nepamatuju jako dítě, že by běžné pečivo i někdo jiný v okolí pekl. To přišlo mnohem později, až s jeho stále horší kvalitou.
Mouku dle nálady a přítomných konzumentů obměňuji za část špaldové nebo pšeničné celozrnné – do 20 %. Jinak dávám půlku polohrubé a druhou půlku hladké pšeničné. A napíši proč. Dříve mouka nebyla tolik hladce mletá, ale nebyla to ani dnešní polohrubá, něco mezi. Při vyvalování různých dlouhých tvarů se s míchanou moukou lépe pracuje. Nemyslím si to jen já, radostí jsem poskočila, když jsem se toho dopídila i ve staré literatuře. Ale kdo ví – možná se mýlíme všichni a problém je někde jinde…
Toto pečivo je nadýchané, jako pírko, moc dobré, řekla bych opravdu výborné. Skoro výhradně peču toto. Jen různě tvaruju – podle času.
Recept na výborné housky, rohlíky atd.

Suroviny
- 500 g mouky (půl na půl hladká a polohrubá pšeničná nebo samotná jemná polohrubá nebo i můžete část nahradit špaldovou či 50 g celozrnné pšeničné)
- 50 g sádla
- 250-270 g teplé vody cca 35°C
- 1/2 kostky droždí (21 g)
- 5 g cukru (lžička)
- 7,5 g soli
- sůl, kmín a mák na posypání
- 2 vejce na pomazání pečiva
Finální postup
Občas zadělávám těsto v domácí pekárně na program Kynutá těsta – můžete totéž, dle návodu vaší pekárny. Nebo klasicky v robotu či rukou.
Do mísy robota odvažte prosátou mouku a po jejím obvodu nasypejte sůl. V mouce udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Posypejte lžičkou cukru, zalejte částí vody, přihrňte ze stran trochu mouky a nechte vykynout kvásek. Na vrchu má být vrstvička mouky, aby tekutina nevychládala. Bude to trvat dle okolní teploty tak 20-30 minut. Je to vlastně taky jistý druh omládku a zadělávali tak i pekaři v menších pekárnách a toto kynutí rovněž takto nazývali. Zde je droždí více, protože těsto je tučnější a to potřebujeme ke zdárnému vykynutí. Tuk kynutí brzdí.
Nyní přilejte necelý zbytek vody, rozpuštěné vlahé sádlo a vyhněťte hladké leklé těsto (přibližně 10 minut). Každá mouka je jiná, většinou potřebuji celých 270 g vody; dokonce do té mouky ze mlýna ještě o chlup více – ne vždy to je zcela stejné množství. Nechte přikryté vykynout do dvojnásobného objemu cca 1 hodinu.
Vyklopte na pomoučený vál a ponechejte pár minut ležet. Rozdělte na 12 kousků po cca 70 g nebo 14 po 60 g. Nechte asi 10minut těsto uvolnit, aby se tvarováním nepotrhalo. Těmto kouskům se v pekařině říkalo klonky. Utvořte z nich bulky. Ty opět nechte chvíli na vále kynout (zvláčnět) a až nyní utvořte vaše oblíbené tvary. Já radši než rohlíky pletu jednoduché housky z jednoho pramene.
Na plechu potřete rozšlehaným vajíčkem (můžete jen vodou), posypte solí, kmínem nebo obojím. Při nižší teplotě pečení se pečivo lépe leskne potřené vejcem.
Nechte ještě 15-30 minut nakynout a pak upečte na 200 až 210°C v elektrické troubě cca 20 minut. Troubu můžete zapařit jako v předchozím u receptu na banketní pečivo.
V naší rodině nejoblíbenější pečivo – chutná naprosto všem.
Stará fotografie, kdy vnoučata před pár lety sama motají z tohoto těsta housky s přidanou špaldovou moukou – léto 2016.

Jedna odpověď na “Výborný recept na housky či jiné pečivo”