Výborný recept na housky či jiné pečivo

Tento univerzální recept na pečivo peču dlouhé roky. Ne tak dlouho jako to maminčino koláčové, protože dříve se doma rohlíky či housky moc nepekly – kupované pečivo bylo dobré a více se jedl v našich končinách chleba. Nepamatuju jako dítě, že by běžné pečivo i někdo jiný v okolí pekl. To přišlo mnohem později, až s jeho stále horší kvalitou.

Mouku dle nálady a přítomných konzumentů obměňuji za část špaldové nebo pšeničné celozrnné – do 20 %. Jinak dávám půlku polohrubé a druhou půlku hladké pšeničné. A napíši proč. Dříve mouka nebyla tolik hladce mletá, ale nebyla to ani dnešní polohrubá, něco mezi. Při vyvalování různých dlouhých tvarů se s míchanou moukou lépe pracuje. Nemyslím si to jen já, radostí jsem poskočila, když jsem se toho dopídila i ve staré literatuře. Ale kdo ví – možná se mýlíme všichni a problém je někde jinde…

Toto pečivo je nadýchané, jako pírko, moc dobré, řekla bych opravdu výborné. Skoro výhradně peču toto. Jen různě tvaruju – podle času.

Recept na výborné housky, rohlíky atd.

Suroviny

  • 500 g mouky (půl na půl hladká a polohrubá pšeničná nebo samotná jemná polohrubá nebo i můžete část nahradit špaldovou či 50 g celozrnné pšeničné)
  • 50 g sádla
  • 250-270 g teplé vody cca 35°C
  • 1/2 kostky droždí (21 g)
  • 5 g cukru (lžička)
  • 7,5 g soli
  • sůl, kmín a mák na posypání
  • 2 vejce na pomazání pečiva

Finální postup

Občas zadělávám těsto v domácí pekárně na program Kynutá těsta – můžete totéž, dle návodu vaší pekárny. Nebo klasicky v robotu či rukou.

Do mísy robota odvažte prosátou mouku a po jejím obvodu nasypejte sůl. V mouce udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Posypejte lžičkou cukru, zalejte částí vody, přihrňte ze stran trochu mouky a nechte vykynout kvásek. Na vrchu má být vrstvička mouky, aby tekutina nevychládala. Bude to trvat dle okolní teploty tak 20-30 minut. Je to vlastně taky jistý druh omládku a zadělávali tak i pekaři v menších pekárnách a toto kynutí rovněž takto nazývali. Zde je droždí více, protože těsto je tučnější a to potřebujeme ke zdárnému vykynutí. Tuk kynutí brzdí.

Nyní přilejte necelý zbytek vody, rozpuštěné vlahé sádlo a vyhněťte hladké leklé těsto (přibližně 10 minut). Každá mouka je jiná, většinou potřebuji celých 270 g vody; dokonce do té mouky ze mlýna ještě o chlup více – ne vždy to je zcela stejné množství. Nechte přikryté vykynout do dvojnásobného objemu cca 1 hodinu.

Vyklopte na pomoučený vál a ponechejte pár minut ležet. Rozdělte na 12 kousků po cca 70 g nebo 14 po 60 g. Nechte asi 10minut těsto uvolnit, aby se tvarováním nepotrhalo. Těmto kouskům se v pekařině říkalo klonky. Utvořte z nich bulky. Ty opět nechte chvíli na vále kynout (zvláčnět) a až nyní utvořte vaše oblíbené tvary. Já radši než rohlíky pletu jednoduché housky z jednoho pramene.

Na plechu potřete rozšlehaným vajíčkem (můžete jen vodou), posypte solí, kmínem nebo obojím. Při nižší teplotě pečení se pečivo lépe leskne potřené vejcem.

Nechte ještě 15-30 minut nakynout a pak upečte na 200 až 210°C v elektrické troubě cca 20 minut. Troubu můžete zapařit jako v předchozím u receptu na banketní pečivo.

V naší rodině nejoblíbenější pečivo – chutná naprosto všem.

Stará fotografie, kdy vnoučata před pár lety sama motají z tohoto těsta housky s přidanou špaldovou moukou – léto 2016.

Jedna odpověď na “Výborný recept na housky či jiné pečivo”

Napsat komentář