Výborný univerzální recept na housky, rohlíky, bulky a kaiserky

Tento univerzální recept na pečivo peču dlouhé roky. Ne tak dlouho jako to maminčino koláčové, protože dříve se doma rohlíky či housky moc nepekly – kupované pečivo bylo dobré a více se jedl v našich končinách chleba. Nepamatuju jako dítě, že by běžné pečivo i někdo jiný v okolí pekl. To přišlo mnohem později, až s jeho stále horší kvalitou.

Mouku dle nálady a přítomných konzumentů obměňuji za část špaldové nebo pšeničné celozrnné – do 20 %. Jinak dávám půlku polohrubé a druhou půlku hladké pšeničné. A napíši proč. Dříve mouka nebyla tolik hladce mletá, ale nebyla to ani dnešní polohrubá, něco mezi. Při vyvalování různých dlouhých tvarů se s míchanou moukou lépe pracuje. Nemyslím si to jen já, radostí jsem poskočila, když jsem se toho dopídila i ve staré literatuře. Ale kdo ví – možná se mýlíme všichni a problém je někde jinde…

Toto pečivo je nadýchané, jako pírko, moc dobré, řekla bych opravdu výborné. Skoro výhradně peču toto. Jen různě tvaruju – podle času.

Přidala jsem i možnost se slánkem, co to je zde. Kdybyste spěchali na rohlíky a potřebovali je skoro ihned, cobydup…, recept zde.

Recept na výborné housky, rohlíky atd.

Suroviny

  • 500 g mouky (půl na půl hladká a polohrubá pšeničná nebo samotná jemná polohrubá, můžete část nahradit celozrnnou špaldovou 50 až 100 g, či jiné pšeničné)
  • 50 g sádla
  • 260-300 g teplé vody cca 35°C
  • 15 – 21 g droždí / nejvíce 1/2 kostky
  • 10 g cukru
  • 9 g soli
  • sůl, kmín a mák na posypání
  • voda nebo 1 vejce na pomazání pečiva

Finální postup

Do mísy robota odvažte prosátou mouku a po jejím obvodu nasypejte sůl. Část mouky můžete nahradit celozrnnou, běžně to dělám, zkuste poprvé s 50 g.
V mouce udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Posypejte lžičkou cukru, zalejte částí vody, přihrňte ze stran trochu mouky a nechte vykynout kvásek.
Na vrchu má být vrstvička mouky, aby tekutina nevychládala. Bude to trvat dle okolní teploty tak 20-30 minut. Je to vlastně také kvásek (omládek) a zadělávali tak i pekaři v menších pekárnách.

Nyní přilejte necelý zbytek vody a vyhněťte částečně do hladkého těsta (přibližně 10-15 minut). Každá mouka je jiná, většinou potřebuji celých 270 g vody; dokonce do té mouky ze mlýna ještě o chlup více – ne vždy to je zcela stejné množství. Až pak rozměklé nebo rozpuštěné vlahé sádlo a pokračujte v hnětení dalších 10 minut.

Nechte přikryté vykynout do dvojnásobného objemu cca 1 hodinu.

Vyklopte na pomoučený vál a ponechejte pár minut ležet. Rozdělte na 12 kousků po cca 70 g nebo 14 po 60 g. Nechte asi 10minut těsto uvolnit, aby se tvarováním nepotrhalo. Těmto kouskům se v pekařině říkalo klonky. Utvořte z nich bulky.

Ty opět nechte chvíli na vále kynout (zvláčnět) a až nyní utvořte vaše oblíbené tvary. Přiznávám, že radši než rohlíky pletu jednoduché housky nebo uzle (knoty) z jednoho pramene. Nebo lze vyrazit raznicí třeba vzorek kaiserky, housky. Je to ale umění, někdy se vzorek speče. Buďte razantní, těsto téměř přepulte.

Vyvalování rohlíků pomocí malého ručního válečku.

Motání.

Hotovo.

Na plechu nechte dokynout, asi 20 až 30 minut, potřete buď jen vodou nebo rozšlehaným vajíčkem, posypte solí, kmínem nebo obojím.
Upečte v rozpálené troubě na 200 až 210°C v elektrické troubě cca 20 minut. Troubu můžete zapařit jako v předchozím u receptu na banketní pečivo.

Stará fotografie, kdy vnoučata před pár lety sama motají z tohoto těsta housky s přidanou špaldovou celozrnnou moukou – léto 2016.

A níže možnost se slánkem… Co to slánek zde. Recepis zde.

Vaše Lida ❤

8 odpovědí na “Výborný univerzální recept na housky, rohlíky, bulky a kaiserky”

  1. Liduš,houstičky jsou boží už druhý plech za 2 dny,nejlepší housky jaké jsem kdy pekla👍(a to že peču hodně protože jsme ,,na samotě v lese,, 😊)housky bylo první pečení od tebe a postupně budu péct další dobroty 😉. Přeju krásný den a těším se na další skvělé recepty

  2. Dobrý den Lído chtěla bych se zeptat sel by tento recept vyzkoušet i že slankem? Případně z kolika vody a drozdi? Moc děkuji Lucie

  3. Dobrý den,

    Chtěla bych se zeptat, je možné tanto recept použít i na bulky se sýrem/ slaninou?

    Jinak máte opravdu výborné recepty, krásné postupy a úžesné fotografie.

    Děkuji Martina V.

Napsat komentář