Lahodný kečup z pomalého hrnce

Tomuto kečupu  říkám bezpracný – díky pomalému hrnci. Jsem vlastníkem tohoto hrnce už pár roků a na některé druhy receptů je skoro nedocenitelný.

„Vlož všechno, přikryj poklicí, zapni a jdi dělat, co chceš. Nejdříve za 6 hodin se vrať, bude skoro hotovo.“

Opravdu tak funguje – vaří na nízkou teplotu kolem 100°C po delší čas; od toho název pomalý hrnec. Lze toho dosáhnout i v klasické troubě ve vhodné nádobě.

Kečup z pomalého hrnce

Kečup má vynikající jemnou chuť. „Vše se nám tak krásně prolne“ – abych použila řeč majitelů pomalého hrnce.

A ano – je tomu tak.

Suroviny

  • 3000 g rajčat
  • 300 g  kyselejších jablek
  • 300 g cibule – tu jedinou oloupat
  • 165 ml octa 8%
  • 165 g cukru
  • 1 lžíce soli mírně navršená
  • 5 hřebíčků
  • 12 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžíce rovná skořice
  • 3 velké bobkové listy
  • 1 lžíce červené nepálivé papriky
  • 1 lžička až lžíce tymiánu
  • 5 stroužků česneku – pokud chcete česnekový

Finální postup

Rajčata a jablka důkladně omyjte. Tak jak jsou – i s bubákem – nakrájejte na kousky. Nemusí to být vůbec nadrobno. Neloupejte. Všechno má v kečupu své opodstatnění pro jeho chuť a hustotu.

Do hrnce nalejte ocet, pak přidejte rajčata s jablky, cibuli; navrch nasypte všechno koření a cukr. Nezamíchejte, nepodlévejte Žádná další činnost v této fázi není potřeba.

Přikryjte poklicí, protože rozváříte suroviny. Vařte 4–6 hodin na stupeň 1 – low.

Po této době odkryjte hrnec – začněte redukovat vodu. Bez poklice vařte již po celou zbývající dobu, aby kečup zhoustnul.

Zároveň „projeďte“ ponorným mixérem. Koření nevyndávejte, je ho v receptu méně a může všechno zůstat ve směsi.

Pak přepněte na stupeň 2 – high a dále vařte ještě cca 6 hodin. Vařte tak dlouho, až bude kečup hustý dle vašich zvyklostí, tj. redukce asi na polovinu obsahu. Celý proces je téměř bez míchání –  ani zredukovaný kečup se nepřipaluje.

Znovu použijte ponorný mixér a následně přepasírujte obsah hrnce přes síto. Jednoduché, snadné.

Kdo má rád sladší verzi, přidá cukr. Já vždycky závěrem ještě pár lžic přidám, aby byl jemnější.

Nebo další možnost – zapněte na noc před spaním hrnec na stupeň 1 na více hodin – u kečupu se dlouhým vařením vůbec nic nepokazí. Ráno, až se vám bude chtít vstávat, rozmixujte  ponorným mixérem a přepněte na stupeň II. Pokračujte dál v receptu stejně.

Hotový kečup nalejte do lahví či sklenic a sterilizujte 1 hodinu na 90–100°C.

Kečup můžete uvařit na klasickém sporáku – budete muset míchat a zkrátí se pouze čas přípravy.

Přeji ať se dílo podaří.

8 odpovědí na “Lahodný kečup z pomalého hrnce”

      1. Dělám ho už třetím rokem v pomalém hrnci a musela bych na něj vyjmenovat samé superlativy, prostě boží!
        Udělala jsem menší úpravu, octa 1,5dl a cukru 200g, dávám třtinový, asi sladí trochu méně a takhle nám to vyhovuje, moji synové ho milují 😉

  1. Protlak: z rajčat

    1 1/4 kg rajčat, 1/4 kg cibule, 20 dkg cukru, 1 pol. lžíce soli, 10 celých pepřů, 3 zrnka nového koření, 1/4 l octa, kousek celé skořice, feferonky nemusi davat . Vše vaříme v tlakovém hrnci asi- 10 min. Po uvaření rozmixujeme ponornym mixerem , přecedíme a štavu vaříme 1 hod. do zhoustnutí.a dame do sklenic a otočit na 15min.

Napsat komentář