Fandiny moravské koláče

Recept mé moravské maminky – vždycky to pro mě byly nejlepší koláče na celém světě. Jmenovala se Františka a všichni ji oslovovali Fanda.

Maminka do koláčů nic nevážila. Pekla je často a velikosti hromádek surovin do mísy měla léty dokonale nacvičené v oku. Ale vánoční cukroví či jiné dobroty vážila poctivě.

Takto nějak mi „navážila“ tento recept:“Nasypé do mise tak pul kila móke. Namiché jo – hladkó s polohrubó, ale dé vic ty hladky. Dé tam tak 1/4 litro vlahyho mlika, rozmiché v něm prvně 3 žlótke, kup za 30 haliřu kvasnic, rozpuštěnyho sádla tak do deseti dek – ať néni vřely!, vic né, pár lžic cukro… Li mliko pomalo, ať  nehotopiš mlynářa! “

Maminka už nežije, ale určitě by měla radost, že někdo peče podle ní tyto skvělé vláčné koláče – třeba vy.

Moravské koláče podle mé maminky

Suroviny

Na tvarohovou náplň

  • 500 g kvalitního tvarohu – ne z vaničky
  • 3 žloutky
  • 4 vrchovaté lžíce cukru
  • citronová kůra – ½ lžičky
  • rozinky dle libosti – ty můžete předem namočit do rumu a pak scedit
  • pár lžic mléka na případné zředění tvarohu

V míse vše důkladně smíchejte. Pokud se vám bude zdát náplň tuhá, přidávejte po lžících mléko. Opatrně – tvaroh nesmí téci!

Na drobenku

  • 80 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • 100 g mouky – hladkou a polohrubou napůl

Vše promněte lehce rukama v misce. Máslo použijte přímo z lednice, lépe se drobenka zpracovává a neutvoří se jednolitá koule.

Dále si připravte

  • 500 g mouky – 350 g hladké a 150 g polohrubé
  • 3 žloutky
  • 100 g rozpuštěného sádla
  • 250 ml vlažného mléka
  • 80 g cukru
  • 1vanilkový cukr
  • 30 g droždí
  • špetku soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 sklenici povidel  nebo půlky meruněk, švestek či jiné ovoce

Finální postup

Do mísy od robota nasypejte mouku, udělejte v ní rukou důlek, vlijte 2/3 mléka. Do tohoto „jezírka“ rozdrobte droždí. Ze stran postupně vmíchejte do mléka  trochu mouky, dokud nevznikne uprostřed důlku řídké těsto jako na lívance. Poprašte je moukou a nechte v teple ½ hodiny vzejít.

Poté ve zbytku mléka rozšlehejte žloutky a přilijte k vzešlému kvásku. Rovněž tak rozpuštěné sádlo. Přidejte i citronovou kůru s oběma cukry. V robotu na nižší rychlost hněťte asi 10 minut.

Nyní nechte přikryté těsto vykynout ½ až 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Další možností je uhníst a nechat vykynout těsto v domácí pekárně. Velmi hojně používám  – vyrobíte je téměř bez práce. Na fotografii vidíte zrovna to z pekárny.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, trochu rukama roztáhněte do obdélníka a rozdělte na 2 kusy, ty pak na 4 „nohavice“. Z nich nakrájejte 24 až 25 přibližně stejných kousků. Odděluji stěrkou na těsto.

„Rozplácněte“ každý kousek těsta rukou a naplňte lžičkou tvarohové náplně.

Zabalte jednotlivé kousky – povytáhněte těsto z boků koláčů kolem tvarohové náplně a cípky prsty přetahujte jemně přes tvaroh. Zamotejte a přitiskněte. Uložte spojem dolů na plech a mezi koláči nechte rozestupy, nakynou!  Plech si předem vymažte nebo vyložte pečícím papírem.

Do koláčů vytlačte důlky – mám dřevěné „tlačítko“. Můžete i omoučeným vajíčkem.

Nyní potřete okraje koláčů rozšlehaným celým vejcem. Lze využít na potření jen samotné  bílky zbylé z vajec do tvarohu. Do důlku lžičkou vložte povidla nebo ovoce (třeba půlku švestky nebo meruňky).

Posypte máslovou drobenkou – nemusí být, nechte cca 30 minut dokynout na plechu.

Pečte v troubě na 175°C na horkovzduch cca 20 minut.

Koláče jsou nadýchané, péřové a vydrží dlouho měkké. Myslím, že díky sádlu.

24 odpovědí na “Fandiny moravské koláče”

  1. Děkuji – a myslím že i za ostatní – za parádně ukázkový recept s fotkami. Podle takovéhoto receptu už se musí všechno podařit. Je od Vás velice milé, že se s námi dělíte o rodinné recepty a ještě si dáte tu práci vše krásně nafotit. Recept si ukládám a určitě využiji tohle těsto i na balené buchty s povidly. Ještě jednou díky a přeji hodně úspěchů. Věra

    1. Dobrý den, Věruško. 😊 Děkuju za pochvalu. ❤️ Moc dobře si pamatuju, jak jsem tápala kdysi v receptech…
      A když jsem se učila před 3 roky péči chleba, znovu.

  2. Dobrý den,prosím chtěla bych se zeptat na fandiny koláče,dá se večer udělat těsto a dát do lednice a druhý den s ním pracovat až přijdu ve 14 hodin z práce? Děkuji

  3. Děkuji za super recept! Prave si na jednom z kolacku pochutnavam. Miluju borůvky, tak jsem vrch jimi posypala ( na vsechny mi totiz nezbyly povidla) a je to lahoda 😉

  4. Dobrý den paní Liduško,
    peču koláče podle Vašeho receptu a jsou dokonalé. Mám dotaz kolik sušeného droždí bych měla použít místo čerstvého? Děkuji za odpověď.

  5. Dobrý den, chtěla bych těsto udělat v pekárně. Můžu do ní nasypat všechny suroviny hned na začátku a pustit program na těsto? Nebo to mám dělat také po částech jak píšete v receptu? Vypadají krásně a už se mi sbíhají sliny, nerada bych udělala hned na začátku chybu 🙂

      1. Dnes jsem zkoušela s odkládaným LM. Moooc jsem byla zvědavá na výsledek. Všem chutnalo, roztáhla jsem těsto po plechu a nahoru dala tvaroh, povidla a drobenku.

  6. Paní Liduško … koláče … dokonalost sama. Pořád (roky) jsem hledala ten nejlepší recept. Marně. Ale u Vás jsem ho nalezla a moc za něj děkuji. Děkuji za to, že jste se o recept podělila s tak velkou komunitou. Děkuji ještě jednou. Během pár dní peču už po třetí.
    Děkuji a přeji krásné dny.

    1. Dobrý den, Evo. 🙂
      Mám radost a maminka by určitě byla ráda, že chutnají.
      Recept zde mám i na kvasové koláče – ty jsem zase dlouho ladila já. Jsem spokojená, jsou také lahodné, ale mnohem více pracné.
      Ať se daří! 😘

  7. koláčiky výborné…u nás pršalo..tak som si povedala, že vyskúšam a trošku sa pohrám s cestom…no dopadlo to tak, že nakoniec som v sobotu varila len polievku..skrátka celý víkend som jedla len tieto ohromné koláče..takže presne viem ako chutia čerstvé… ako za hodinu, za dve….večer a aj na druhý deň ráno…zodpovedne môžem potvrdiť že OHROMNE…sádlo som nemala, dala som maslo a olej 50/50 a dobrýýý….ďakujem

Napsat komentář