Fandiny moravské koláče – „tuplovany“

Recept mé moravské maminky – vždycky to pro mě byly nejlepší koláče na celém světě. Jmenovala se Františka a všichni ji oslovovali Fanda.

Maminka do koláčů nic nevážila. Pekla je často a velikosti hromádek surovin do mísy měla léty dokonale nacvičené v oku. Ale vánoční cukroví či jiné dobroty vážila poctivě.
Postup jsem nezměnila, je autentický.

Takto nějak mi „navážila“ tento recept:“Nasypé do mise tak pul kila móke. Namiché jo – hladkó s polohrubó, ale dé vic ty hladky. Dé tam tak 1/4 litro vlahyho mlika, rozmiché v něm prvně 3 žlótke, kup za 30 haliřu kvasnic, rozpuštěnyho sádla tak do deseti dek – ať néni vřely!, vic né, pár lžic cukro… Li mliko pomalo, ať  nehotopiš mlynářa! „

Maminka už nežije, narodila se se na začátku první světové války, v roce 1914. Vyprávěla mi, že když poprvé uviděla svého tatínka, který se vrátil po letech jako vysloužilý voják, plakala a bála se toho cizího pána…
Určitě by měla radost, že někdo peče podle ní tyto skvělé vláčné koláče – třeba vy.

Maminka, 28 roků.

Říká se jim u nás i toplovany (tuplované), jinde dvojctihodné, protože mají dvě náplně. To si v dřívějších dobách každá chalupa nemohla zdaleka dovolit ani o posvícení, jedna náplň musela stačit. Proto se možná do názvu dostal výraz dvojctihodné nebo tuplované – pro zvýraznění výjimečnosti koláčků.

Tuplované koláče mé maminky

Suroviny

Na tvarohovou náplň

  • 500 g kvalitního tvarohu – ne z vaničky
  • 3 žloutky
  • 4 vrchovaté lžíce cukru
  • citronová kůra – ½ lžičky
  • rozinky dle libosti – ty můžete předem namočit do rumu a pak scedit
  • pár lžic mléka na případné zředění tvarohu

V míse vše důkladně smíchejte. Pokud se vám bude zdát náplň tuhá, přidávejte po lžících mléko. Opatrně – tvaroh nesmí téci!

Na drobenku

  • 80 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • 100 g mouky – hladkou a polohrubou napůl

Vše promněte lehce rukama v misce. Máslo použijte přímo z lednice, lépe se drobenka zpracovává a neutvoří se jednolitá koule.

Na těsto

  • 500 g mouky – 350 g hladké a 150 g polohrubé
  • 3 žloutky
  • 100 g rozpuštěného sádla
  • 250 ml vlažného mléka
  • 80 g cukru
  • 1vanilkový cukr
  • 30 g droždí
  • špetku soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 sklenici povidel  nebo půlky meruněk, švestek či jiné ovoce

Finální postup

Do mísy od robota nasypejte mouku, udělejte v ní rukou důlek, vlijte 2/3 mléka. Do tohoto „jezírka“ rozdrobte droždí. Ze stran postupně vmíchejte do mléka  trochu mouky, dokud nevznikne uprostřed důlku řídké těsto jako na lívance. Poprašte je moukou a nechte v teple ½ hodiny vzejít.

Poté ve zbytku mléka rozšlehejte žloutky a přilijte k vzešlému kvásku. Rovněž tak rozpuštěné sádlo. Přidejte i citronovou kůru s oběma cukry. V robotu na nižší rychlost hněťte asi 10 minut.

Nyní nechte přikryté těsto vykynout ½ až 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, trochu rukama roztáhněte do obdélníka a rozdělte na 2 kusy, ty pak na 4 „nohavice“. Z nich nakrájejte 24 až 25 přibližně stejných kousků. Odděluji stěrkou na těsto.

„Rozplácněte“ každý kousek těsta rukou a naplňte lžičkou tvarohové náplně.

Zabalte jednotlivé kousky – povytáhněte těsto z boků koláčů kolem tvarohové náplně a cípky prsty přetahujte jemně přes tvaroh. Zamotejte a přitiskněte. Uložte spojem dolů na plech a mezi koláči nechte rozestupy, nakynou!  Plech si předem vymažte nebo vyložte pečícím papírem.

Do koláčů vytlačte důlky – mám dřevěné „tlačítko“. Můžete i omoučeným vajíčkem.

Nyní potřete okraje koláčů rozšlehaným celým vejcem. Lze využít na potření jen samotné  bílky zbylé z vajec do tvarohu. Do důlku lžičkou vložte povidla nebo ovoce (třeba půlku švestky nebo meruňky).

Posypte máslovou drobenkou – nemusí být, nechte cca 30 minut dokynout na plechu.

Pečte v troubě na 175°C na horkovzduch cca 20 minut.

Koláče jsou nadýchané, péřové a vydrží dlouho měkké. Myslím, že díky sádlu.

Nikdy nemají dlouhého života…
Nejlepší na světě – pro mě. 

Vaše Lida s maminkou

57 odpovědí na “Fandiny moravské koláče – „tuplovany“”

  1. Děkuji – a myslím že i za ostatní – za parádně ukázkový recept s fotkami. Podle takovéhoto receptu už se musí všechno podařit. Je od Vás velice milé, že se s námi dělíte o rodinné recepty a ještě si dáte tu práci vše krásně nafotit. Recept si ukládám a určitě využiji tohle těsto i na balené buchty s povidly. Ještě jednou díky a přeji hodně úspěchů. Věra

    1. Dobrý den, Věruško. 😊 Děkuju za pochvalu. ❤️ Moc dobře si pamatuju, jak jsem tápala kdysi v receptech…
      A když jsem se učila před 3 roky péči chleba, znovu.

    2. Tak jsem poslal recept dceři a ta ho dala své dvanáctileté dceři, která ho dnes vyzkoušela. Sama to zvládla a byly prý výborné. I když jsem je viděl jen na fotce, měl jsem velkou radost, že je vnučka Anička tak šikovná. A jen dokazuje, že recept zvládne i začátečnice. Díky za něj, Lidko!

  2. Dobrý den,prosím chtěla bych se zeptat na fandiny koláče,dá se večer udělat těsto a dát do lednice a druhý den s ním pracovat až přijdu ve 14 hodin z práce? Děkuji

  3. Děkuji za super recept! Prave si na jednom z kolacku pochutnavam. Miluju borůvky, tak jsem vrch jimi posypala ( na vsechny mi totiz nezbyly povidla) a je to lahoda 😉

  4. Dobrý den paní Liduško,
    peču koláče podle Vašeho receptu a jsou dokonalé. Mám dotaz kolik sušeného droždí bych měla použít místo čerstvého? Děkuji za odpověď.

  5. Dobrý den, chtěla bych těsto udělat v pekárně. Můžu do ní nasypat všechny suroviny hned na začátku a pustit program na těsto? Nebo to mám dělat také po částech jak píšete v receptu? Vypadají krásně a už se mi sbíhají sliny, nerada bych udělala hned na začátku chybu 🙂

      1. Dobrý den, Lído. Moc děkuji za recept. Tyto koláče pékávala má moravská prababička. Mám vzpomínky z dětství, kdy jsem k ní přišla na návštěvu, kynoucí koláče si hověly na každé volné ploše její malé kuchyňky a vzduchem se linula vůně kynutého těsta a tvarohové náplně :-). Moc ráda je vyzkouším.

      1. Dnes jsem zkoušela s odkládaným LM. Moooc jsem byla zvědavá na výsledek. Všem chutnalo, roztáhla jsem těsto po plechu a nahoru dala tvaroh, povidla a drobenku.

  6. Paní Liduško … koláče … dokonalost sama. Pořád (roky) jsem hledala ten nejlepší recept. Marně. Ale u Vás jsem ho nalezla a moc za něj děkuji. Děkuji za to, že jste se o recept podělila s tak velkou komunitou. Děkuji ještě jednou. Během pár dní peču už po třetí.
    Děkuji a přeji krásné dny.

    1. Dobrý den, Evo. 🙂
      Mám radost a maminka by určitě byla ráda, že chutnají.
      Recept zde mám i na kvasové koláče – ty jsem zase dlouho ladila já. Jsem spokojená, jsou také lahodné, ale mnohem více pracné.
      Ať se daří! 😘

  7. koláčiky výborné…u nás pršalo..tak som si povedala, že vyskúšam a trošku sa pohrám s cestom…no dopadlo to tak, že nakoniec som v sobotu varila len polievku..skrátka celý víkend som jedla len tieto ohromné koláče..takže presne viem ako chutia čerstvé… ako za hodinu, za dve….večer a aj na druhý deň ráno…zodpovedne môžem potvrdiť že OHROMNE…sádlo som nemala, dala som maslo a olej 50/50 a dobrýýý….ďakujem

    1. Dobrý večer. 😊
      Mám taky elektrickou, ale jedna z možností je péci s horkým vzduchem. Tady se nastavuje teplota na nižší stupeň. Pokud máte jen spodní a horní topné těleso bez ventilátoru (horkovzduchu), zvyšte na 180 až 185 stupňů.

  8. koláče dnes odskúšané 🙂 super cesto, ešte som také nejedla! ďakujem za recept 🙂 pošlem aj foto, ak bude kam, dala som na FB… profil: Lubica Smolikova 🙂

  9. Dobrý den, koláče jsou naprosto luxusni, s těstem se krásně pracuje. Jen by mě zajimalo, co dělám blbe, že mi v troube vždycky popraskají a kouká z nich tvaroh

  10. Dobrý den,
    dnes jsem Vaše koláče vyzkoušel, jsou VYTECNE! Musím také pochválit podrobnost receptu, jelikož jako muž oceňuji přesné dávkování a postup 😀 Jen do tvarohu jsem dal jen jeden žloutek a pekl jsem 19 min 🙂

    Poprvé jsem zkoušel dělat kynuté těsto, tak jsem z toho měl mírný strach, ale povedlo se na vybornou!

    Určitě vyzkouším i nějaký chléb 🙂

  11. Tak opět výborný recept,já jen šetřím droždí tak dělám 12 hodinový polish a přidám 2 lžíce LM.No nemá to chybu a dávám máslo.Přítel sádlo nesmí ani vidět.Děkuji.

  12. Moc Vám děkuju za tento recept. Je skvělý a všem koláče moc chutnají!
    I s višňovou marmeládou jsou skvělé.
    Také jsme si oblíbili chléb pro staré přátele a Očelický chléb. Jsou moc dobré a většinou se mi povedou, i když jsem začátečník. Vůbec ty záparové chleby jsou fajn. Zkoušela jsem je v litině i v remosce a oboje je vynikající.
    Ještě jednou moc děkuju.
    Jen ten chléb z bavlnky mi nejde a nejde. Už mám nafocený postup a pošlu Vám to hned jak se k tomu dostanu, jestli mi poradíte, kde dělám chybu.
    Přeju hodně zdraví a dalších nápadů.
    Jitka

  13. Ešte som nepiekla, ale koláčiky vyzerajú famózne. Chcela by som skúsiť zo psenicneho kvasku. Aký pomer by som mala dať. Nemám skúsenosť meniť droždie na kvások 😊. Ďakujem.

  14. Dobrý den, chtěla bych je konečně vyzkoušet, ale přítel kouká mlsně po ořechách:) Myslíte, že by šli dohromady i s ořechovou a makovou náplní?

      1. Jj, to jsem myslela zvlášť. Makové pro mě a dceru, když už musíme vyrábět ty ořechové😁😋 Takže tyhle plňky spíše dovnitř, nekombinovat to s tím tvarohem, že?

  15. Dráha Lído, moravské koláče pekla moje babička i maminka často a s láskou. Už věděly, co a jak vychytat, aby byly co nejlepší. Já se je teprve učím. Mám velký problém s tím, že se mi při pečení vzdují a celá povidla mi i s posypku vytečou. Mám svůj vlastní osvědčený recept na těsto, který bych nerada měnila. Nemáte nějakou vychytávky pro nás začínající, jenž se potýkají s tímto problémem? Děkuji za odpověď.

    1. Stává se to. Těsto musí být dobře vykynuté, aby se tolik neboulilo, i to znova na plechu. Ono se zase vrátí těsto po upečení zpět.
      Problém bývají kupovaná povidla, ta tečou. Musí to být domácí, která se vaří tak dlouho, až nepadají z vařečky. Ta drží na koláčích.

Napsat komentář