Chléb se syrovými bramborami

Přidávám jeden zajímavý recepis na bramborový chleba – ze syrových, hrubě strouhaných brambor. Vhodný do malé remosky. Nebo do nádoby a upéci v troubě.

Pokusy neověřené peču v malé remosce, co kdyby, že…

Jsem člověk velmi praktický a ač neskonale ráda peču chleba, tak rovněž velmi prakticky – chleba s bramborami máme rádi, ale kdykoliv peču, skoro nikdy zrovna žádné zbylé nejsou. A vařit 2 brambory do chleba? – já ne. Ne, nejsem líná – to je ta praktičnost…

Vedly se na Pecnu diskuse, jestli syrovou bramboru – kdosi psal, že dává, jiní zavrhovali. Obě varianty budou mít v těstě trochu jiný, ale dobrý účinek.

No a mně, pokud zrovna chci chleba s bramborou a nehodlám vařit, zbývá ta syrová.

Brambor je v malém chlebíčku poměrně hodně a vzhledem k tomu, že obsahují víc jak 80 % vody, hydratace chleba je obrovská – přes 90 %.

Těsto je opravdu velmi „živé“, lepí, ale výsledná chuť fakt stojí za tu práci.

Chleba je vláčný, nadýchaný, měkounký, brambory jsou na řezu i vidět.

Chleba se syrovými bramborami

Suroviny

Na rozkvas

1 lžíce žitného kvásku

110 g vody

110 g žitné mouky (napůl chlebové s celozrnnou)

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem a asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. Použijte 200 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení.

Dále si připravte

  • 140 g vody s trochou kefíru – klidně 40 g uberte, kdo se bojíte vyšší hydratace
  • 250 g mouky chlebové pšeničné
  • 120 g syrových, hrubě strouhaných brambor
  • 6–8 g soli – solím méně
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce lněného semínka

Finální postup

Kvásek promíchejte s tekutinou v míse, přisypejte mouku, brambory, sůl, koření a len. V robotu hněťte  asi 6 minut, potom těsto vložte do připravené nádoby vymazané olejem, přikryjte poklopem – proti osychání těsta a udržení vlhkosti při kynutí. Ihned popřekládejte, pak ještě 2x po 40 minutách. Nechte kynout celkově 2 hodiny.

Vyklopte těsto na pomoučený vál a stočte požadovaný tvar do vysypané ošatky rýžovou nebo pohankovou moukou, rovněž jí „pomazlete“ i bochník. Těsto je velmi lepkavé, zkrotit se dá i pomocí špachtle, kdy přehazujete půlky z jedné strany na druhou. Někdo namaže kuchyňskou desku olejem a stáčí na ní.

I takto hydratované těsto můžete dát do ošatky bez plátna. Je však nutné ji opravdu pečlivě vysypat. Plátýnko je jinak v tomto případě velice vhodné.

Vršek těsta v ošatce jemně posypejte chlebovou pšeničnou moukou a vložte do plastového boxu, kde bude kynout asi 1 1/2 hodiny na lince v kuchyni.

Pečte v malé studené remosce 45 minut.

Před pečením chleba nařízněte. U remoskových chlebů to je lepší, protože vždycky popraskají a řezem si alespoň přibližně koordinujete směr popraskání.

Může se stát, že se těsto v remosce rozplácne jako žabák, nejde nařezat, lepí se na žiletku. Nebojte se, i takový chleba se nakonec zvedne, pokud není překynutý. Doporučuji dát před pečením na ½ hodiny do mrazáku na zpevnění a pro lepší práci.

Nakonec dílo bylo korunováno úspěchem – moc dobrý chleba je na světě. Vřele doporučuji, je i méně kalorický. Napoprvé klidně uberte trochu vody.

Vysoce hydratovaná těsta peču už jen v malé remosce a to do váhy těsta pouhých 750 g. Více ne – voda se musí částečně odpařit, aby chleba nebyl mokrý a dostatečně se propekl. Malý bochník = méně vody. Ten remoska i s její nižší teplotou zvládne celkem dobře.

Také je potřeba stěnami nádoby podržet tvar, abychom na konci nevyndali upečený disk. I ten sedá sníst, pokud jinak bylo všechno v pořádku. Výška chleba u některých druhů těst není level č. 1 nebo není ani možná.

Přeji mnoho úspěchů.

11 odpovědí na “Chléb se syrovými bramborami”

  1. Dobrý den, je to asi tři roky, co jsem propadla kváskovému pečení, ale Vaše stránky jsem objevila až letos a jsem nadšená. Zkoušela jsem již několik chlebů, ale tento s bramborem je jednička. Ta kůrčička, ta vyvážená vlhkost! Děkuji!

Napsat komentář