Chléb se syrovými bramborami

Přidávám jeden zajímavý recepis na bramborový chleba – ze syrových, hrubě strouhaných brambor. Vhodný do malé remosky. Nebo do nádoby a upéci v troubě.

Pokusy neověřené peču v malé remosce, co kdyby, že…

Jsem člověk velmi praktický a ač neskonale ráda peču chleba, tak rovněž velmi prakticky – chleba s bramborami máme rádi, ale kdykoliv peču, skoro nikdy zrovna žádné zbylé nejsou. A vařit 2 brambory do chleba? – já ne. Ne, nejsem líná – to je ta praktičnost…

Vedly se na Pecnu diskuse, jestli syrovou bramboru – kdosi psal, že dává, jiní zavrhovali. Obě varianty budou mít v těstě trochu jiný, ale dobrý účinek.

No a mně, pokud zrovna chci chleba s bramborou a nehodlám vařit, zbývá ta syrová.

Brambor je v malém chlebíčku poměrně hodně a vzhledem k tomu, že obsahují víc jak 80 % vody, hydratace chleba je obrovská – přes 90 %.

Těsto je opravdu velmi „živé“, lepí, ale výsledná chuť fakt stojí za tu práci.

Chleba je vláčný, nadýchaný, měkounký, brambory jsou na řezu i vidět.

Chleba se syrovými bramborami

Suroviny

Na rozkvas

1 lžíce žitného kvásku

110 g vody

110 g žitné mouky (napůl chlebové s celozrnnou)

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem a asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. Použijte 200 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení.

Dále si připravte

  • 140 g vody s trochou kefíru – klidně 40 g uberte, kdo se bojíte vyšší hydratace
  • 250 g mouky chlebové pšeničné
  • 120 g syrových, hrubě strouhaných brambor
  • 6–8 g soli – solím méně
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce lněného semínka

Finální postup

Kvásek promíchejte s tekutinou v míse, přisypejte mouku, brambory, sůl, koření a len. V robotu hněťte  asi 6 minut, potom těsto vložte do připravené nádoby vymazané olejem, přikryjte poklopem – proti osychání těsta a udržení vlhkosti při kynutí. Ihned popřekládejte, pak ještě 2x po 40 minutách. Nechte kynout celkově 2 hodiny.

Vyklopte těsto na pomoučený vál a stočte požadovaný tvar do vysypané ošatky rýžovou nebo pohankovou moukou, rovněž jí „pomazlete“ i bochník. Těsto je velmi lepkavé, zkrotit se dá i pomocí špachtle, kdy přehazujete půlky z jedné strany na druhou. Někdo namaže kuchyňskou desku olejem a stáčí na ní.

I takto hydratované těsto můžete dát do ošatky bez plátna. Je však nutné ji opravdu pečlivě vysypat. Plátýnko je jinak v tomto případě velice vhodné.

Vršek těsta v ošatce jemně posypejte chlebovou pšeničnou moukou a vložte do plastového boxu, kde bude kynout asi 1 1/2 hodiny na lince v kuchyni.

Pečte v malé studené remosce 45 minut.

Před pečením chleba nařízněte. U remoskových chlebů to je lepší, protože vždycky popraskají a řezem si alespoň přibližně koordinujete směr popraskání.

Může se stát, že se těsto v remosce rozplácne jako žabák, nejde nařezat, lepí se na žiletku. Nebojte se, i takový chleba se nakonec zvedne, pokud není překynutý. Doporučuji dát před pečením na ½ hodiny do mrazáku na zpevnění a pro lepší práci.

Nakonec dílo bylo korunováno úspěchem – moc dobrý chleba je na světě. Vřele doporučuji, je i méně kalorický. Napoprvé klidně uberte trochu vody.

Vysoce hydratovaná těsta peču už jen v malé remosce a to do váhy těsta pouhých 750 g. Více ne – voda se musí částečně odpařit, aby chleba nebyl mokrý a dostatečně se propekl. Malý bochník = méně vody. Ten remoska i s její nižší teplotou zvládne celkem dobře.

Také je potřeba stěnami nádoby podržet tvar, abychom na konci nevyndali upečený disk. I ten sedá sníst, pokud jinak bylo všechno v pořádku. Výška chleba u některých druhů těst není level č. 1 nebo není ani možná.

Přeji mnoho úspěchů.

3 odpovědi na “Chléb se syrovými bramborami”

Napsat komentář