Vícezrnné večky

Tyhle večky jsem obohatila (kromě hladké mouky T560) o pizza mouku a celozrnnou pšeničnou, tekutinu použila vodu. Jsou nejlepší čerstvé jako každé pečivo, ale dají se i druhý den konzumovat velmi dobře.

Semínka dodají jistou dobrou příchuť. Místo slunečnice můžete použít i jiná. Nebo vůbec žádná. Z těsta lze vytvarovat i jiné pečivo – bulky, rohlíky, uzly atd. V případě složitějších tvarů (rohlíky) semínka do těsta nedávejte.

Těsta je velká dávka, pozůstatek z doby, kdy jsem pekla pro tři syny… Celkem elegantně velmi často dělím na polovinu, tedy všechny ingredience, včetně kvásku.

Recepis

Suroviny

Na kvásek – varianta z lednice

  • 175 g hladké pšeničné mouky T650
  • 175 odstáté vody
  • 1,75 g čerstvého droždí

Navažte droždí rovnou do sklenice, ve které bude kvásek kynout. Zalejte vodou, prošlehejte vidličkou a pak zašlehejte i mouku. Důkladně, vzduch v kvásku je potřeba. Nechte rozkvasit 2 hodiny na lince a pak dejte do lednice – v mé byly 4°C. Kvásek postupně dozraje nejméně do dvojnásobku, bude plný bublin a může tam pobýt 24 hodin.

Takto malé množství droždí navážíte nejlépe na mikrováze s přesností na 0,1 nebo 0,01 g.

Na těsto

  • všechen kvásek – nechte ½ až 1 hodinu ohřát na lince
  • 175 g pizza mouky
  • 260 hladké mouky 00
  • 90 celozrnné pšeničné mouky jemné
  • 230–255 g vody
  • 9,5 g čerstvých kvasnic
  • 14 g soli
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • semínka na zdobení
  • volitelné – 70 g směsi namočených semínek do těsta

Finální postup

Droždí jen rozpusťte v troše vody rovnou v míse, přidejte kvásek a všechny suroviny smíchejte v jednom kroku v robotu 10-15 minut, dokud nevznikne středně tuhé těsto, které se odlepuje ode dna. Ke konci hnětení přidejte i semínka, pokud je v těstě chcete. Můžete tuhost doladit ještě několika lžícemi vody, bude-li potřeba.

Přikryjte a nechte na lince kynout do viditelného zvětšení, asi 1 až 3 hodiny.

Vždy záleží na teplotě okolí. Zcela jiná je délka kynutí například při 20°C nebo 25°C. Proto tak velký časový rozptyl.

Nebo – můžete těsto nechat kynout do rána v lednici.

Vykynuté těsto vyklopte na vál, propracujte a rozvažte po 60 gramech. Po krátkém odpočinku vytvarujte kratší večky a uložte je na plech s pečícím papírem. Přikryjte a nechte znovu vykynout do viditelného zvětšení, asi 1–1 1/2 hodiny.

Před vložením do trouby je potřete vodou a posypte semínky – viz foto. Nebo podélně uprostřed nařízněte a nechte tak. Toto praktikuji, když těsto již semínka obsahuje.

Troubu rozpalte s pekáčem na dně (na zapaření) na 230 °C. Plech s pečivem vložte do trouby, na spodní plech chrstněte horkou vodu (cca 50 ml) a rychle uzavřete. Po 10 minutách vyvětrejte a vyndejte plech se zbytkem vody, teplotu nesnižujte! Pečte dalších cca 10 minut.

Večky vyndejte a nechte vychladnout.

Vaše Lida ❤

2 odpovědi na “Vícezrnné večky”

Napsat komentář