Sluníčka sv. Lucie

Sluníčka sv. Lucie jsem si nechala téměř až na 23. prosince… A proč, se dočtete níže.

„Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá.“
Tato pranostika je svým způsobem chápání zvláštní; zdá se, že není pravdivá… A zároveň i je. Totiž původně připadal podle starého kalendáře tento svátek na 23. prosince a to pravda byla – na zimní slunovrat. Až s novým gregoriánským kalendářem roku 1582 se svátek posunul o 10 dnů dopředu, na 13. prosince.

Ale!
I tak to není lež…. Totiž okolo dnešního svátku Lucie 13. prosince se zastaví čas západu slunce a od 18. prosince se dokonce časy západů neznatelně prodlužují! Platí tedy, že sv. Lucie noci upije. A když se podíváme na východy slunce, platí i druhá část – ale dne nepřidá. Tyto časy se totiž prakticky nemění od 27. prosince až do 6. ledna, Tří králů!
Astronomické časy se liší od našeho pozemského vnímání.  

Kolem 21. prosince nastává slunovrat. V mnoha kulturách představuje zimní slunovrat den, kdy se znovuzrodí slunce a s ním i lidská společnost. Slunovrat si člověk odpradávna spojuje s oslavou obnovy, plodnosti i okamžiky, kdy se živí mohou setkat s mrtvými.

Ženské jméno Lucie (Lucia) pochází z latinského slova lux – světlo a význam jména je „světlá“, „zářící“. Ve Švédsku se svátku sv. Lucie říká Svátek světel, písemně byl doložen již roku 1780. Tam patří k nejživějším tradicím. Méně jsou známy oslavy „Lucie“ v jiných krajích – třeba u nás na Moravě.

Svatá Lucie je jedna z katolických a pravoslavných svatých. Uctívají ji i luteránští Švédi a Norové. Je patronkou slepých a pomocnicí při očních nemocech. Pocházela z dobře situované rodiny, ale rozdala svůj majetek i plánované věno chudým. Dle lidových pramenů je také patronkou švadlen, kočích, sklenářů a brusičů.

A mně se moc líbilo na ten očekávaný slunovrat (ještě pře Štědrým dnem) něco jednoduchého, ne příliš mastného, ani moc sladkého, upéci… Něco na ráno. Ani pečivo, ani vánočku… Myslím, že to vyšlo…

A co jiného než pečivo žluté po žloutcích? A tvaru slunce?
Inspirací v počinu tento tvar upéci (receptura téměř nedodržena, s velkými obměnami), mi byl kdysi vydávaný časopis Knihovnička recepty, zimní speciál Vánoce z roku 2015.

Recepis

Suroviny

Na slánek

  • 50 g vody
  • 5 g soli
  • 10g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple. Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní tekutinou.

Na těsto

  • slánek
  • 500 g mouky – 300 polohrubé a 200 g hladké 00, může být jen hladká nebo i polohrubá
  • 100 g másla
  • 90 g krupicového cukru
  • 3 žloutky
  • volitelné: 90 g sekaných mandlí, 100 g rozinek (+rum na namočení rozinek), 60 g kandované citronové kůry
  • 170-200 ml vody nebo mléka
  • 2 lžičky strouhané citronové čerstvé kůry

Na pomašlování a ozdobu

  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody
  • granulovaný cukr nebo sezamové semínko

Vejce s vodou dobře rozšlehejte. Mandle nebo cukr (sezam) je na závěrečný posyp.

Finální postup

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá. Také v předstihu hodin nebo 1 dne si namočte rozinky do rumu. Rumu tolik, aby rozinky pokryl.

Do mísy od robota nalejte slánek, 2/3 recepturní vody nebo mléka (zbytek si nechte na doladění těsta), přidejte žloutky a cukr. Rozšlehejte. Přisypte všechnu mouku a citronovou kůru. Hněťte asi 10 minut, do částečného vyvinutí lepku.

Nyní přidejte na kousky pokrájené máslo (povolené, může být i lehce rozměklé). Hněťte dalších 10-15 minut, dokud těsto nebude hladké.

A nejlépe na „okénko“.

Přidejte vykapané rozinky a kandovanou citronovou kůru.  

A mandle.

Krátce zapracujte do těsta. Rozinky, mandle i kandovanou kůru lze vynechat, peču oba způsoby – s i bez.

Nechte vykynout v přikryté míse (nádobě) buď v teple, asi 2-4 hodiny,

…nebo v lednici při 4 °C do druhého dne. metodou „věnuj mi jednu noc“. V tomto případě musíte nechat těsto rozkynout v teple, jinak moc nenabyde. Jak je to u jiné teploty moc potřeba nevím, s jinou než 4°C u lednice nepracuji. Ale jiné to určitě bude, mohlo by překynout. Musíte tu svoji vyzkoušet nebo vychladit na tyto stupně s použitím teploměru.

Ještě jedna dost důležitá věcička – některé lednice ji nedokáží stabilně udržet, pokud je narvaná k prasknutí nebo ji někdo používá jako zdroj šmejdění. Ze 4 stupňů může být hnedle třeba i 8…
A následný nářek nad těstem.

zvětší těsto o ½ až 3/4 objem, umístěte ho do lednice. Dávám do transparentní vyolejované plastové nádoby, lépe pozoruji, co se s těstem děje a nemusím otevírat, ani vyndávat. Výšku vkládaného těsta do nádoby i lednice si z boku poznačím. Viz 2 gumy na fotce.

Téměř každé kynuté těsto (je jedno jestli z linky nebo lednice) MUSÍ zvětšit objem alespoň 2x. Když se to v lednici nepovede, nechte dokynout ještě v teple.

Před započetím práce na těstě si připravte 2 plechy vystlané pečícím papírem nebo je vymažte tukem.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou hladkou plochu.

Rozdělte nejprve na menší části…

… a pak na vámi požadovaný počet sluníček.
I těsto z lednice můžete rovnou zpracovat. Pokud to nejde lehce, promněte každý kousek v ruce (ohřejte). Nebo nechte kousky cca 30 minut aklimatizovat a pak teprve s těstem začněte pracovat.
Já jsem kousky rozvážila. někdy dělám malá (40 g) nebo velká po 60 gramech. Dělat to nemusíte, pokud máte v oku jakousi takou podobnou míru. Jinak ty malé kusy budou spálené a velké nedopečené.

Vytvarujte bochánky, podobně jako buchty. Každý umístěte na plech a nezapomeňte nechat přiměřené mezery.

Přikryjte plechy „poklicí“, to je třeba druhým plechem (nebo fólií) a nechte nejméně hodinu znovu nakynout. Musí viditelně zvětšit objem – tím se řiďte. Čas je vždy orientační.

Vykynutá sluníčka se ozdobit i nějakou vhodnou raznicí (třeba na vykrajování jablek) nebo nůžkami po obvodu nastřihněte. Vždy lehce nadzvedněte, nemačkejte a vraťte zpět na plech.

Potřete rozšlehaným vejcem a prostředek můžete posypat plátky mandlí, granulovaným cukrem nebo bílým loupaným sezamem.

Pečte v rozpálené troubě na 190 °C asi 15 minut. Dejte vychladit z plechu na mřížku.
Na této fotografii ozdobená raznicí a mandlemi.

Sluníčka jsou méně sladká, my máme takto rádi pečivo. A lze rovněž pocukrovat. Velmi vláčná a dobrá snídaně. Dají se péci po celý rok.

Přeji dobrou chuť!
Vaše Lida ❤

Napsat komentář