Semínkové bochánky

Mám ráda semínka. Ve všem.
V pečivu obzvláště. Ale žádné, které by jich bylo plné, v receptech nemám… A peču ho! Jen jsem nikdy nic nesepsala. Musela jsem to tedy napravit.

Této receptuře můžete dát jakýkoliv jednoduchý tvar; plné zrníček se totiž hůře vyvaluje, někdy se i trhá. Upekla jsem bochánky kulaté a hranaté. A přestala jsem u pečiva tohoto typu až tak řešit vhodnou velikost nádob na pečení. Tedy takovou, aby se vykynuté a upečené kousky vůbec nedotýkaly. Co mám po ruce, použiji. Hlavně se mi musí vejít na jedno pečení vše do trouby.
Ono je to vlastně doma jedno – odloupnete i ty lehce spojené. Už mě to netrápí. Chuť se nezmění.
Ale ! Rohlíky, bagetky, pletýnky – to je jiná! Tam se snažím furt o „štábní kulturu“…

V těstě není vůbec žádný tuk, 30% celozrnné mouky, mnoho semínek. Přesto jsou druhý den bochánky vláčné a měkké. Výborné. Jak se slanou pomazánkou, tak třeba s medem nebo džemem.

Není těžké si pár skleniček doma vyrobit, i když nemáte zahradu. Ovoce se dá od pěstitelů koupit. Recepty na ně zde. Nebo na domácí lučinu zde.
A kdybyste se chtěli pustit do domácí vepřovky, v zimě jako když najdete – zde.
A do paštiky na housku? Ta je zde

Jsou se slánkem. Co to je zde.
Kdo nepoužívá, přidá 18-21 g čerstvého droždí obvyklým způsobem a tekutinu doplní na 320-350 g . Zkrátí se rovněž časy kynutí.

Vícezrnné semínkové bochánky

Suroviny

Na slánek

  • 100 g vody
  • 10 g soli
  • 12 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple plesnivět.

Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní vodou.

Na těsto

  • slánek
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 250 g hladké mouky T550 nebo 00
  • 45 g slunečnicových semínek
  • 45 g lněného semínka
  • 15 g javorového sirupu – asi 2 lžičky
  • 15 g sladu nebo sladěnky – asi 2 lžičky
  • 200-250 g vody – dle savosti mouky, velmi se může lišit!
  • cca 100 g namíchaných semínek dle uvážení (lze přidat i vločky) na posyp

Finální postup

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to spíše nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá, klidně vše z lednice.
Do mísy robota nalejte slánek, javorový sirup, slad a vodu (část, asi 50 g si nechte stranou, dolévejte tekutinu, když je potřeba, ale nedosypávejte další mouku). Zde je v receptuře větší rozptyl v dávce vody. Po zkušenostech s moukami z různých mlýnu, a obzvláště celozrnných typů, si nedovolím již napsat jen jednu určitou gramáž tekutiny.
Rozšlehejte vše metličkou.

Přisypte prosátou hladkou mouku, celozrnnou a semínka. Hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10 minut, až se těsto nechytá mísy.

Nechte vykynout v přikryté míse nebo přendejte do vyolejované transparentní nádoby s víkem. Zde lépe pozorujete, jak se těsto zvětšuje.

Kynutí trvá asi 1 1/2 až 2 hodiny – má zvětšit alespoň 2x objem. Tím se řiďte, nikoliv samotným časem. Můžete po mírném částečném rozkynutí nechat do rána i v lednici.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a zpracujte – vytlačte vzduch. Nechte 5 minut odpočinout.

Rozdělte na 4 kusy, lépe se pak dále s těstem pracuje.

A pak na požadovaný počet kusů, já rozvažuji – je to vidět na přidaných malých kouscích. Vyšlo po 80 gramech 12 kusů.

Můžete i jinak. Prostě zvažte těsto a vydělte buď počtem kusů, který chcete nebo váhou, kterou má pečivo mít.
Dá to jistou práci, ale pečivo je rovnoměrně upečené; malé kusy nejsou spálené a velké nedopečené.

Každý dílek válením zakulaťte (vykoulejte) do bulky nebo jiného tvaru. Můžete postupovat podobně jako u buchet.

Mezitím si připravte nádobku s vodou a se semínky.

Rovněž pekáče na pečení. Ty vymažte nebo vystelte pečícím papírem.
Lze použít i olej ve spreji a postříkat.

Nelekejte se nástřiku – ten může utvořit mastnou pěnu.

Bochánky nebo jiné tvary ponořte do vody, rychle vyndejte a obalte v semíncích. Stává se, že ta velká se nenalepí (tedy ne tolik, jako ta malá) a zůstávají na dně v misce. Ta můžete ještě dosypat na povrch. Obalte klidně ze všech stran, samotnému pečení to vůbec nevadí.

Nechte v pečící nádobě znovu 50 až 60 minut vykynout – dle okolní teploty. Měly by zvětšit objem opět 2x.

A ještě v jiné formě.

Pečte na 220 °C asi 15 minut. Vhodné je troubu zapařit a po 10 minutách vyvětrat. Upečené přendejte na mřížku k vychladnutí.

Bochánky…

Jsou velmi dobré, vláčné i druhý den.

Vaše Lida

8 odpovědí na “Semínkové bochánky”

  1. Dobrý den, dnes jsem zkoušela vaše houstičky, teda klobouk dolu, lepší jsem ještě nejedla! Jsou opravdu 🔝🔝🔝
    Klaním se před vámi 👏👏👏

  2. Dobrý den, Prosím o upřesnění co to znamená zapařit troubu?? A to větrání je během pečení??? A má se při přípravě těsta od celkového množství vody odečíst ta, která už je v slánku????moc děkuju za všechny vaše rady,díky vašim úžasně rozmanitým receptům a letitým zkušenostem je pro mne pečení větší radost
    Lenka H.

    1. Musíte v ní vytvořit páru.
      Dávám plech na dno a zahřívám spolu s troubou. A až vkládám do trouby bochánky, chrstnu na ten rozpálený plech hrneček horké vody a rychle zavřu. Za 10 minut plech se zbytkem vody vyndám.

  3. Ať dělám co dělám housečky mě zůstávají hodně světloučké. Když nechám déle pálí se zase semínka. Existuje na to nějaký fígl?

Napsat komentář