Jogurtové vícezrnné klobouky

Jogurtová těsta jsou velmi vláčná a já je miluji.

Toto je jogurtové až tak, že kromě tekutiny ve slánku tam jiná není. A co jsem si oblíbila rovněž, je přidání ochuceného oleje, třeba tymiánového, česnekového, ořechového… Dají se koupit – pátrejte na Google. Pečivo krásně voní a pokud tu kterou chuť máte rádi, nepotřebujete už vůbec nic, jen kousek másla na potření…

Oleje si můžete vyrobit i doma – necháte v něm vylouhovat usušené snítky bylinek nebo koření. S čerstvými by mohl olej vykvasit.

Přidala jsem i hrubě mletou celozrnnou žitnou mouku a grahamovou pšeničnou. Ještě malý přídavek ječné mouky. Těsto s velkým množstvím jogurtu a skoro se 30% celozrnné mouky je mírně lepivé; i tak se s ním pracuje poměrně dobře. Doporučuji jednoduchý tvar, třeba jen bulky, na vyvalování se nehodí.
Napadlo mě ozdobit vyražením vzorku vánočním vykrajovátkem. A nejvíce vykynuly nečekaně středy – do tvaru klobouků. Pečivo je velmi vláčné a jemné, moc nám zachutnalo.

Těsto je ze slánku, co to je zde.
Lze zadělat s 21 g čerstvého droždí klasicky do těsta a přidáte 120 g tekutiny, která je ve slánku. Zkrátí se i první kynutí v míse, asi na 1 hodinu. Postup jinak stejný.

Jogurtové vícezrnné klobouky

Suroviny

Na slánek

  • 120 g vody
  • 12 g soli
  • 10-15 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Preferuji spíše vyzrání v lednici 12-24 hodin. Prostě večer uložím slánek a druhý den (kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po vytažení z lednice ven. Mohou být kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní vodou.

Na těsto

  • slánek
  • 600 g mouky – 40 g celozrnné hrubě mleté žitné, 60 g celozrnné ječné, 70 (100)g celozrnné hrubě mleté pšeničné a 430 (400) g pšeničné hladké
  • 3-4 lžíce dobrého oleje – může být ochucený
  • 330 g jogurtu
  • 20 g cukru
  • 50 g vody – pouze na doladění hustoty těsta, když je potřeba
  • 1 vejce na pomašlování + 1 lžíce mléka
  • semínka či hrubou sůl na posyp

Finální postup

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to spíše nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá, klidně vše z lednice.

Do mísy robota nalejte slánek, přidejte jogurt a cukr. Rozšlehejte metličkou.
Přisypte prosátou hladkou mouku a všechny celozrnné. Hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10 minut. (Uvidíte, zdali je potřeba další tekutina – každá mouka je jinak savá, obzvláště ty celozrnné, většinou dolévám v průběhu hnětení tak 20-30 ml.)
Zpočátku na nižší stupeň, pak na vyšší. Přilejte olej a hněťte dalších cca 5-10 minut.

Těsto je hotové, když je lesklé, vláčné, nechytá se mísy. Samozřejmě lze hníst vařečkou nebo rukou, jen časy se prodlouží, naše ruce tak výkonné přeci jen nejsou.

Nechte v míse nebo přendejte do vyolejované transparentní nádoby s víkem. Zde lépe pozorujete, jak těsto kyne.

Bude kynout asi 1 1/2 až 3 hodiny – má zvětšit alespoň 2x objem. Můžete po mírném částečném rozkynutí nechat do rána i v lednici.

Mezitím si připravte 2 plechy. Ty vymažte nebo vystelte pečícím papírem. Já raději papír, nemusím omývat zapečená vejce z potírání.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a zpracujte – vytlačte vzduch. Nechte 10 minut odpočinout.

Rozdělte na 18 kousků, já rozvažuji – je to vidět na přidaných malých kouscích. Vyšly kolem 60-65 g. Dá to jistou práci, ale pečivo je rovnoměrně upečené – malé kusy nejsou spálené a velké nedopečené…

Každý dílek zpracujte a zakulaťte (vykoulejte) do bulky.

Připravte si malou razničku nebo vykrajovátko (třeba na vánoční cukroví) nekomplikovaného tvaru – hvězdičku, srdíčko, čtvereček…

Uprostřed bulky vytlačte razantněji vzorek.

Skoro jako byste chtěli bulku „rozčtvrtit.“

Nechte na plechu znovu 30 až 60 minut vykynout – dle okolní teploty. Nejvíce vyskočí vytlačený střed a po upečení bude připomínat klobouk.
Před vložením do trouby potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky; ty lze vynechat.

Pečte na 210 °C asi 15 minut. Vhodné je troubu zapařit a po 10 minutách vyvětrat. Upečené přendejte na mřížku k vychladnutí. Já tradičně jeden kousek ještě horký…

Jsou výborné – vláčné, velmi chutné.

Mám moc ráda veškeré pečivo se džemem. Jak si doma snadno uvařit jakýkoliv skvělý džem zde.

Dobrou chuť!
Vaše Lida

Napsat komentář