Dalamánky originál

U tohoto receptu jsem se inspirovala v knize Pekárenská výroba z oku 1955. U echt dalamánků má být poměr pšeničné a žitné mouky 1:1.

Možná budete mít problém sehnat mouku výražkovou žitnou. Ta je bělejší a jemnější než klasická žitná. V tom případě přidejte do těsta 300 g žitné chlebové a 200 g pšeničné hladké.

Velmi chutné pečivo s nezaměnitelnou chutí po žitě. Při pečení dbejte na dobré propečení, jakostní dalamánky jsou úměrně trhlé (otevřené) a mají typickou chlebové vůni.

Recepis

Suroviny

  • 250 g pšeničné mouky hladké
  • 250 g žitné mouky výražkové
  • 250-270 ml vody
  • 7,5 g soli
  • 20 g cukru
  • 7,5 g čerstvého droždí /2,5 g sušeného
  • hrubá sůl a kmín na posyp

Finální postup

Připravte si do hrnku kvásek ze 150 ml vody, lžičky z recepturního cukru, čerstvé droždí a 2-3 lžíce pšeničné mouky. Nechte vykynout, cca 15 -25 minut, velmi záleží na okolní teplotě.

Do mísy vlijte kvásek, zbytek tekutiny i cukru. Promíchejte a přisypte mouku se solí. Hněťte krátce, asi 5, maximálně 10 minut. Přikryjte. Stará technologie praví, že těsto má zrát kratší dobu, tedy pouhých 30–40 minut. Řídila bych se opět teplotou u vás doma.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na menší části. Z malých kousků těsta stočte bochánky, z nichž následně formujte po krátké chvíli večky. Ty dejte na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů. Nezapomeňte na rozestupy.

Nechte znovu vykynout do viditelného zvětšení, nejlépe přikryté. Pak obraťte, potřete, vodou – ve švu se pak uprostřed natrhnou (řečeno pekařskou terminologií). Nebo neobracejte jako občas já a jednou nebo dvakrát šikmo nařízněte (viz foto), posypte solí a kmínem.

Pečte v rozpálené troubě (nejlépe zapařené) na 210-220 °C přibližně 15-20 minut.

Vaše Lida ❤

8 odpovědí na “Dalamánky originál”

  1. Dobrý den, paní Lido, prosím jak dlouho jen orientačně necháváte kynout před pečením? Hodinu, nebo spíše hodiny?
    Nechala jsem přes hodinu a zřejmě to bylo málo.. Děkuji

    1. Hodiny určitě ne, záleží na okolní teplotě, dalamánky se musí viditelně zvětšit. Bude to nejméně 1/2 h, pokud není hic. Teplota je ten činitel, který určuje délku kynutí i na plechu.

      1. Zřejmě jsem něco pokazila 😕.
        Dalamanky vůbec nevykynuly.
        Použila jsem. Zitnou mouku pernerka a hladkou psenicnou, čerstvé kvasnice. Zadělal robot 4minuty, těsto pak 40minut v míse zakryté. (Pekla jsem skoricove šneky, takže teplota v kuchyni 23°).
        Těsto bylo hodně hutné, vytvořila jsem 10 balvanu, které se za hodinu v teple ani nehly😞. Nenakynuly ani v troubě. Netuším, kde se stala chyba, abych se mohla poučit…

        1. Pokud těsto nenakynulo vůbec, je na vině droždí. Byť čerstvé. Nebo by musela být moc teplá tekutina. I kdyby ho bylo málo, musí i tak v čase nakynout. Hustotu těsta je třeba doladit tekutinou, pokud je tuhé – každá mouka má jinou savost.

Napsat komentář