U tohoto receptu jsem se inspirovala v knize Pekárenská výroba z oku 1955. U echt dalamánků má být poměr pšeničné a žitné mouky 1:1.
Možná budete mít problém sehnat mouku výražkovou žitnou. Ta je bělejší a jemnější než klasická žitná. V tom případě přidejte do těsta 300 g žitné chlebové a 200 g pšeničné hladké.
Velmi chutné pečivo s nezaměnitelnou chutí po žitě. Při pečení dbejte na dobré propečení, jakostní dalamánky jsou úměrně trhlé (otevřené) a mají typickou chlebové vůni.
Recepis

Suroviny
- 250 g pšeničné mouky hladké
- 250 g žitné mouky výražkové
- 250-270 ml vody
- 7,5 g soli
- 20 g cukru
- 7,5 g čerstvého droždí /2,5 g sušeného
- hrubá sůl a kmín na posyp
Finální postup
Připravte si do hrnku kvásek ze 150 ml vody, lžičky z recepturního cukru, čerstvé droždí a 2-3 lžíce pšeničné mouky. Nechte vykynout, cca 15 -25 minut, velmi záleží na okolní teplotě.

Do mísy vlijte kvásek, zbytek tekutiny i cukru. Promíchejte a přisypte mouku se solí. Hněťte krátce, asi 5, maximálně 10 minut. Přikryjte. Stará technologie praví, že těsto má zrát kratší dobu, tedy pouhých 30–40 minut. Řídila bych se opět teplotou u vás doma.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na menší části. Z malých kousků těsta stočte bochánky, z nichž následně formujte po krátké chvíli večky. Ty dejte na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů. Nezapomeňte na rozestupy.
Nechte znovu vykynout do viditelného zvětšení, nejlépe přikryté. Pak obraťte, potřete, vodou – ve švu se pak uprostřed natrhnou (řečeno pekařskou terminologií). Nebo neobracejte jako občas já a jednou nebo dvakrát šikmo nařízněte (viz foto), posypte solí a kmínem.
Pečte v rozpálené troubě (nejlépe zapařené) na 210-220 °C přibližně 15-20 minut.

Vaše Lida ❤
Prosím, kolik kusu dalamanku z uvedeneho mnozstvi delate?Dekuji
Záleží na vás, jak budete chtít velké. Po 60 g jich vyjde cca 12 , po 80g to bude 10 kusů.
Děkuji