Jablíčka II – se slanou náplní

Jablíčka II – slaná varianta.

Jak jsem u receptu se sladkými jablíčky psala, lze naplnit i slanou náplní.

Popíši jednu z možností.
Tentokrát jsem zvolila kombinaci tvarohu se sýrem a česnekem. Můžete použít buď smetanový (tavený) sýr nebo strouhaný typu brie (náš je mu podobný Hermelín). Udělá náplň vláčnější. Brie je totiž měkký i když není horký nebo teplý. I pak ve studeném stavu. S jinými sýry se může náplň po vystydnutí zdát sušší.
Plnila jsem onehdy jen posekanou šunkou a kousky sýra brie, fantazii se ale meze nekladou. Vyzkoušejte to, co máte rádi. Ale pozor! Některé „součástky“ po upečení mohou zklamat…
Pokud použijete samotný tvaroh, rozhodně ten tučný, jemný. Komu by se zdála tato náplň „suchá“, lze jablíčka po upečení naříznou (rozříznout) a pokapat kečupem nebo jinou omáčkou.

Je to dobrá pochoutka při setkáni s přáteli i na dětskou párty (nepřehnat s česnekem…). Recept je totožný s tím na sladká jablíčka, viz níže. Postup u slaných bude úplně stejný, jen náplň je jiná a v těstě není tolik cukru. A vyměnila jsem 100 g hladké mouky za celozrnnou. Nepřidávala jsem ale sůl do těsta – náplň je slaná dost.

Obě varianty na stole – sladká a slaná = sklidíte úspěch.

Do těsta jsem použila slánek. Co to je zde.

Kdo nepoužívá, přidá 21 g čerstvého droždí obvyklým způsobem a tekutinu doplní na 320-350 g mléka. Zkrátí se rovněž časy kynutí.

Slaná jablíčka

Suroviny

Na slánek

  • 60 g vody
  • 6 g soli
  • 12 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple plesnivět.
Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi VARIABILNÍ.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní vodou.

Na ozdobu

  • semínka dýní
  • slané tyčinky

Semínka dýní poslouží jako listy. Slané tyčinky nalámejte a použijte jako stopky jablíček.

Na těsto

  • slánek
  • 600 g pšeničné mouky – z toho 500 g hladké 00 a 100 g celozrnné, hruběji mleté
  • 260-290 g mléka
  • 2 žloutky
  • 70 g másla
  • 25 g cukru

I toto vykynuté těsto je krásně vláčné.

Na náplň

  • 250 g tvarohu, ne z vaničky – je řídký
  • 250 g smetanového sýra (třeba taveného) nebo brie (Hermelín), nejlepší je jejich směs
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 2 lžíce bylinek – lze vynechat
  • 1/2 lžičky kmínu, lepší je mletý
  • sůl dle chuti
  • eventuálně na zředění 1-2 lžíce smetany

Tvarohu a sýru musí být 500 g. Poměry záleží na vás. Vše utřete v misce. Pokud použijete sýr brie, předem nastrouhejte.

Náplně použijte přiměřeně – nepřehánějte to.

Finální postup

Postupujte naprosto stejně jako u receptu na sladká Jablíčka ZDE. Pouze změníte náplň, nepatrně recepturu v množství cukru a malé obměně mouky. Tentokrát menší, 22 kusů.

No a stopky – nejsou ze skořice, ale ze slaných bramborových tyčinek.

Malá rada – upečená jablíčka vyndejte po chvíli z forem a nechte vystydnout na mřížce. Ponechaná v nich do vystydnutí ze spodu zvlhnou.

Přeji dobrou chuť.
Vaše Lida

Napsat komentář