Osmažená cibule jakémukoliv jídlu dodá chuť. Bez cibule nejsem schopná vařit… Je to samozřejmě nadsázka, ale s česnekem jsou takové „zlato“ mé kuchyně.
Občas ji přidávám do chleba i pečiva. Je to jistá obměna chutí. Už vůbec nic na pečivo nemusí přijít, stačí kousek másla a nějaká zelenina. Třeba rajče. Nebo salát. Cibuláčky jsou dobré i ke grilovanému masu.
Přidala jsem do těsta cibuli sušenou. Čerstvě usmaženou taky lze, ale je potřeba nakrájet malé kousky a delší dobu smažit, aby se vypařilo více vody. A řádně nechat tuk okapat. Lépe smažit na oleji, sádlo by při chladnutí v cedníku na cibuli zatuhlo a ta byla hodně mastná a hůře se zapracovávala do těsta.
Cibuláčky jsou vláčné, provoní celý dům, moc dobré. I druhý den jsou měkké.
Jsou kynuté drožďovým slánkem, co to je zde. Recept na Cibulový chléb zde.
Můžete si je udělat s droždím i klasicky – 15 g čerstvého droždí, tekutiny přidáte 270-300 g, jinak vše stejně jako v receptu. Časy kynutí se zkrátí.
Recepis
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/Snapseed-263-1-1024x768.jpg)
Suroviny
Na slánek
- 100 g vody
- 10 g soli
- 8 g čerstvého droždí
Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple plesnivět.
Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/06/FullSizeRender-162-1024x768.jpg)
Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní vodou.
Na těsto
- slánek
- 500 g hladké mouky T650
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 90 g mléka
- 170-200 g vody
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 50 g sušené cibule/ nebo 100 g čerstvě osmažené
- ½ lžičky kmínu
- 15-20 g javorového sirupu nebo cukru
Na potření
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
Suroviny dobře rozšlehejte vidličkou v hrnečku.
Na posyp
- kmín – lze vynechat
Finální postup
Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá.
Do mísy robota nalejte slánek, mléko a vodu (část, asi 30 g si nechte stranou, dolévejte tekutinu, když je potřeba, ale nedosypávejte další mouku), přidejte javorový sirup a prošlehejte. Po zkušenostech s moukami z různých mlýnu, a obzvláště celozrnných typů, si nedovolím již napsat jen jednu určitou gramáž tekutiny.
Přisypte obě mouky, kmín a hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10 minut. Zpočátku na nižší rychlost, pak na vyšší.
Teprve teď přidejte máslo a cibuli. Zapracovávejte do těsta dalších 10 minut, dokud se nepřestane chytat mísy a nebude krásně vláčné, lesklé
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/Snapseed-281-1024x768.jpg)
Nechte vykynout v přikryté míse nebo přendejte do vyolejované transparentní nádoby s víkem. Zde lépe budete pozorovat, jak se těsto zvětšuje.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/Snapseed-282-1024x713.jpg)
Kynutí bude trvat asi 1 1/2 až 3 hodiny – těsto má zvětšit alespoň 2x objem.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-206-1-1024x768.jpg)
Tím se řiďte, nikoliv samotným časem. Můžete po mírném částečném rozkynutí uplatnit metodu „věnuj mi jednu noc“ – nechat do rána v lednici při 4°C. Toto na obrázku tam pobylo dokonce skoro 2 dny… Neměla jsem čas. Ještě v teple kuchyně tentokrát dokynulo.
Moje je o trochu více hydratované, můžete si ho udělat tužší. Ale jednoduché tvary jdou vyválet i z tohoto.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/20201023_121418524_iOS-768x1024.jpg)
Předem započetím s pracemi na vykynutém těstě si připravte 2 plechy, na kterých budete péct. Ty buď vymažte nebo vystelte pečícím papírem.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-203-1-1024x768.jpg)
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu. Miluju strukturu dobře vykynutých těst. Se slánkem mi připomínají těsta kvasová. Těsto chytne ze sušené cibule okrovou barvu.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-211-1024x768.jpg)
Mé oblíbené počínání – dělení těsta…Na 4 kusy, lépe se pak dále s těstem pracuje.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-207-1-1024x768.jpg)
Pak rozdělte na požadovaný počet kusů; já rozvažuji. Vyšlo mi 20 kusů cca po 50-55 gramech.
Prostě: zvažte těsto a vydělte buď počtem kusů, který chcete nebo váhou, kterou má pečivo mít. Dá to jistou práci, ale vše se rovnoměrně upeče. Jinak se stává, že malé kusy jsou spálené a velké nedopečené.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-243-1024x768.jpg)
Každý dílek zpracujte. Můžete postupovat podobně jako u buchet. Těsto má mít na povrchu určité napětí, jako třeba u chleba.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-244-1024x768.jpg)
Každou nově „vykoulenou“ bulku rovnou položte na připravené plechy.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-245-1024x768.jpg)
Plechy přikryjte fólií nebo druhým plechem jako pokličkou.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-246-1024x768.jpg)
Toto druhé kynutí potrvá 1 h, možná i déle. Cibuláčky musí viditelně zvětšit objem, nejméně o polovinu, nejlépe 2x.
Před vložením do trouby potřete rozšlehaným vejcem. Nechte tak nebo posypte kmínem. Můžete je nastřihnout do kříže, ale nutné to vůbec není.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-241-1024x768.jpg)
Pečte ve vyhřáté troubě na horní dolní ohřev na 210-220 °C asi 15 minut. Upečené přendejte na mřížku k vychladnutí.
Ledničková těsta někdy mívají po upečení na povrchu typickou strukturu, něco jako „kopřivku“.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-242-1024x768.jpg)
Miluju vlahé pečivo roztrhnuté „vejpůl“..
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/Snapseed-269-1024x768.jpg)
Nádherná měkká střída u dobře vykynutého (a zpracovaného) těsta i druhý den..
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/Snapseed-279-1-768x1024.jpg)
Jsou moc dobré, přeji dobrou chuť.
Vaše Lida
Výborné, mekkoucke jako pericko
🙂❤️
Taková dobrota.
Moooc děkuji za všechny Vaše recepty. Jsou opravdu famózní.
Děkuju, jsem moc ráda, že jste spokojená. 😘
Paní Lído, já vás miluju!! Pečení se slánkem mi otevřelo úplně novou dimenzi. Napřed opičí chléb, pak vánočka, co vydržela týden krásně jedlá, a teď cibuláčky 🙂
S těstem se nádherně pracuje, je to fakt radost. Moje 87letá maminka mi to sice nevěřila, ale já ji to naučím! Díky moc!
Dobrýden. 🙂 Mám velikou radost! Přeju vše dobré. A pozdravujte maminku. ❤️